Bamija, okra - Hibiscus esculentus |
Odgovori | Stranica 123 5> |
Korisnik | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 07 Travanj 2007 u 16:51 |
Dobio sam seme Bamije i jedino što znam o njoj je da je to vrsta povrća čiji se plodovi beru 4-6 dana nakon cvetanja. Lekovita je i veoma hranjiva biljka. Ako neko zna kako se gaji i šta joj je potrebno da bi se uspešno uzgajala neka mi da savet.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja znam jedino kako se pravi za jelo ostalo
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Može i recept, kako se sprema za jelo?
|
|
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prvo je prokuhaš ,jedno 10 min treba da vri i u vodu se stavi jabukovo sirće (mala kasikica) ,poslije toga ona se procjedi i stavi u drugu posudu sa mladom junetinom koja se je predhodno sama iskuhala doda se mrkva , ulje i vegeta i sve se zajedno kuha 30-tak min
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Može li mi netko pojasniti kakva je to biljka? Ili sliku staviti?
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ažurirao voki - 11 Travanj 2007 u 09:13 |
|
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To se jedu te "mahune"!? One budu kad biljka ocvate???
Pa recite neštooo
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
5-6 dana nakon precvetavanja beru se mladi plodovi.
|
|
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja uvijek kupim onu koja se prodaje na pijaci jedino sto trebam jeste da je napravim za jelo
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Očito nitko nema volje meni neznalici reći nešto o toj biljci.
Pa dobar tek Dina
Znaš šta mi je sad palo na pamet? Kako ljubitelji ,životinja recimo,neodobravaju ubijanje životinja pa i kao hranu,šta sa strastvenim ljubiteljima bilja!?!!!!
Ti pojedeš neku biljku koja je tako lijepa,ajmeee
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
shasha one se izvade iz te mahune kao grasak i onda se kuhaju
ma naravno da je pojedem ako je jestiva hehehe a danas sam dobila i ja sjeme bamnje pa me interesuje jeli neko saznao kako se uzgaja |
|
goga
Novo sjeme Pridružen: 02 Lipanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 30 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bamija je jednogodišnja biljka, razvija razgranatu stabljiku visine i do 2 metra, u gustoj se sjetvi ne razgrana dovoljno /razmak 30 do 40 cm između biljaka i oko 50 - 80 između redova. U početku se biljka dosta sporo i slabo razvija pa joj je potrebna pažnja (plijevite, zalijte, dohranite bar jednom) no kad krene, poludi pa je potrebna dohrana još jednom kad započne cvatnja. Ako je ljeto sušno tražit će i vode u to vrijeme jer ima dosta plitak korijen.
Cvate svakodnevno žutim cvjetovima koji traju samo jedan dan, i plodovi se beru svakodnevno kako koji dozrije.
Sretno
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Ivane,no nije li Goga rekla kakva je to biljka
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ok, rekla je..... no ukoliko nađem u svojoj bazi podataka nešto više objaviti ću...
|
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jedino sto sam cula o bamiji je to da vazi kao afrodizijak. |
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bamija je grmolika biljka, razgranata onoliko koliko ima slobodnog prostora. Visine je oko 60 cm, a u povoljnim uvjetima može biti i viša. Stabljika i grane crvenkaste su boje i posute oštrim dlačicama koje na osjetljivoj koži mogu izazvati alergijske podražaje. Donji listovi su cijeli, a vršni su urezani do peteljke i trodjelni. Cvijet je zvonolik, svijetložute boje. Svaki pojedini cvijet cvate samo jedan dan, ujutro se otvara, a popodne vene i mijenja boju od žute preko ružićaste do crvene.
Bamija se sije kasno zbog velike potrebe za toplinom. Sjeme isklije za 15 dana pri temperaturi višoj od 15 °C, dok je optimalna temperatura rasta 20 - 28 °C. Zato se u kontinentalnom području sije sredinom svibnja. Kako bi se ubrzalo klijanje i nicanje, sjeme treba navlažiti i sijati u vlažno tlo. Bamija uspijeva na svim tlima koja joj pružaju dovoljne količine hranjiva i vlage. Osobito su pogodna tla gnojena stajskim gnojem, koji se dodaje ujesen uz duboku obradu, u količini 300 do 400 kg/100 m2. Na proljeće se prije sjetve ista površina gnoji NPK gnojivom formulacije 12:12:12. Sjeme se sije na razmak između redova od 50 cm i 15 - 20 cm u redu. Biljke se u početku sporo razvijaju zbog nedovoljne topline, no, s povišenjem temperature one ojačaju i postaju bujne. Berba započinje nekoliko dana nakon cvatnje, jer plodovi brzo sazrijevaju. Plodovi se beru svaka 2 do 3 dana. Redovitom berbom pospješuje se stvaranje novih plodova koji se beru sve do kasne jeseni i prvih mrazeva. (iz Gospodarskog lista) |
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bamija je poreklom iz istočne Afrike i jugoistočne Azije. Arapi su je prvo gajili i preneli u Egipat, a zatim u područje mediterana. U naše krajeve su je doneli Turci. Ivan je napisao potrebe biljaka u toku vegetacije a ja ću samo malo dopuniti. Biljka zahteva mnogo vode i mora se redovno navodnjavati. Dubina setve je oko 3-5 cm, a vreme setve kraj IV i do polovine V meseca (temperatura zemljišta treba da je 18 stepeni C. Prinos po hektaru je od 10-20 tona. beru se plodovi dužine 3-5 cm. Preporučuje se folijarna prihrana u fazi intenzivnog rasta (do momenta formiranja plodova).
|
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E da, seme se može pržiti i koristiti kao zamena za kafu, a što se tiče hraniva, treba joj više K u odnosu na N i P.
|
|
|
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Odgovori | Stranica 123 5> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |