Sedum Spectabile, Ranjenik, Hermelika, Debela koka |
Odgovori |
Korisnik | |
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Lipanj 2013 u 23:08 |
Žednjak (Sedum spectabile) član je velike porodice Crassulaceae, u kojoj se nalazi 35 rodova i više od 1500 vrsta koje se u širokoj mjeri koriste pri ukrašavanju vrtnih gredica. Samo u rodu žednjaka ima oko 600 vrsta. Ono što ih zajednički određuje su mesnati listovi i stabljike, odnosno činjenica da pripadaju sukulentama. Ova vrsta žednjaka porijeklom je iz Kine i Koreje. Jastučasta je rasta do 60-ak cm visine. Mesnati svijetlozeleni listovi jajolika oblika po rubu su lagano nazubljeni dok su debele, također mesnate, ružičastozelene stabljike uspravne i ne granaju se. Ljeti cvate zvjezdolikim ružičastim cvjetovima koji se nalaze u plosnatim cvatovima te mogu doseći promjer i do 15-ak cm. Nalaze se na cvjetnim stapkama koje se izdižu iznad listova. Dolaskom zime nadzemni dio biljke odumire da bi se u proljeće pojavili novi izboji. |
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nisi stavila sliku od ove biljke pa me zanima da li je to ova biljka:
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jooooj Admine oprostite, valjda sam zaboravila.... Treba me
Da to je ta biljka. Meni je jako zanimljiva jer osim onih već viđenih klasičnih rozih, sad već ima i u svim drugim mogućim bojama, pa tako i (vjerojatno se radi o kultivarima) s dvobojnim listovima...Imam jedan takav, zelenožutih listova zahvaljujući jednoj našoj članici odavde, samo ga ne mogu još staviti ovdje, premali je..
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo jednog, ali bez cvjetova... ( slika je posuđena s neta... ) |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovakav bi trebao biti i moj |
|
|
|
kacunak
Odrastao grm Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Staaa??? Zar je niko osim Monstere ne voli? Moze malo iskustva kad je rijec o ovoj lijepoj biljci?
Ja sam je danas dobila od sveki, velikodusno mi je predala komplet veliku saksiju punu dupke. Pitala bih ja nju oko uzgoja, ali ona zaista ne vodi puno racuna o cvijecu i ono je vise prepusteno samo sebi i kisi. Mada, u prekrasnom je stanju cvijet, vjerovatno je jako otporan? Koliko zalivati? |
|
kacunak
Odrastao grm Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I jos jedno pitanje, moze li u saksiji na natkrivenom balkonu prezimiti ili ce mi se smrznuti?
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kaćunak, draga, van s njim! Moj preživi svaku zimu pod debelim snijegom i ledom...On ti je trajnica za van.. Ne zalijevam ga uopće, a on lijep da ne može biti ljepši... A uz sve još je dobio i pojačanje od jednog šarenolisnog ( žutozeleni ) i još jedan zeleni, ako se ne varam s tamnijom bojom cvijeta... |
|
|
|
kacunak
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala puno! Vec je vani i bio je od prije. Samo sam se bojala hoce li potjerati opet posle zime.
|
|
mikica.dm
Mladi grm Pridružen: 06 Svibanj 2010 Lokacija: Donji Miholjac Status: Offline Bodovi: 611 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne znam je li i ovo isto to ili nesto slicno?
Ovo je slika od pretprosle godine Ova je od ove i ova |
|
zatvori usta, otvori oci
|
|
SlavujVk
Cvjetni guru Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sedum Matrona
sedum Purple Emperor sedum Autumn Joy |
|
SlavujVk
Cvjetni guru Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sedum spectabile "brilliant variegata"
sedum spectabile sedum erythrostictum "frosty morn" |
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slavujčice prekrasni svi od reda ! |
|
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Je Mikice i to je Sedum Spectabile, no koja vrsta ne bih znala.. Sve u svemu neobičan je i lijep, sa žutim cvijetom još nisam vidila.. |
|
|
|
SlavujVk
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prelijepi sedumi Slavujka
|
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
JosipaNu
Trajnica Pridružen: 18 Kolovoz 2014 Lokacija: Nuštar Status: Offline Bodovi: 2921 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |