Sedum Spectabile, Ranjenik, Hermelika, Debela koka
Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Sukulenti i kaktusi
Opis foruma: Forum o kaktusima i sukulentima
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=7732
Datum ispisa: 28 Travanj 2025 u 03:25 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Sedum Spectabile, Ranjenik, Hermelika, Debela koka
Objavio: monstera
Tema: Sedum Spectabile, Ranjenik, Hermelika, Debela koka
Datum objave: 16 Lipanj 2013 u 23:08
Žednjak (Sedum spectabile) član je velike porodice Crassulaceae, u kojoj se nalazi 35 rodova i više od 1500 vrsta koje se u širokoj mjeri koriste pri ukrašavanju vrtnih gredica. Samo u rodu žednjaka ima oko 600 vrsta. Ono što ih zajednički određuje su mesnati listovi i stabljike, odnosno činjenica da pripadaju sukulentama.
Ova vrsta žednjaka porijeklom je iz Kine i Koreje. Jastučasta je rasta do 60-ak cm visine. Mesnati svijetlozeleni listovi jajolika oblika po rubu su lagano nazubljeni dok su debele, također mesnate, ružičastozelene stabljike uspravne i ne granaju se. Ljeti cvate zvjezdolikim ružičastim cvjetovima koji se nalaze u plosnatim cvatovima te mogu doseći promjer i do 15-ak cm. Nalaze se na cvjetnim stapkama koje se izdižu iznad listova. Dolaskom zime nadzemni dio biljke odumire da bi se u proljeće pojavili novi izboji.
|
Odgovori:
Objavio: administrator
Datum objave: 03 Srpanj 2013 u 09:36
nisi stavila sliku od ove biljke pa me zanima da li je to ova biljka:
------------- http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<
|
Datum objave: 03 Srpanj 2013 u 11:56
Jooooj Admine oprostite, valjda sam zaboravila.... Treba me Da to je ta biljka. Meni je jako zanimljiva jer osim onih već viđenih klasičnih rozih, sad već ima i u svim drugim mogućim bojama, pa tako i (vjerojatno se radi o kultivarima) s dvobojnim listovima...Imam jedan takav, zelenožutih listova zahvaljujući jednoj našoj članici odavde, samo ga ne mogu još staviti ovdje, premali je..  
-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Datum objave: 03 Srpanj 2013 u 12:06

Evo jednog, ali bez cvjetova... ( slika je posuđena s neta...  )
-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Datum objave: 03 Srpanj 2013 u 12:07

-------------
|
Datum objave: 03 Srpanj 2013 u 12:08

-------------
|
Datum objave: 03 Srpanj 2013 u 12:11
 Ovakav bi trebao biti i moj  
-------------
|
Objavio: kacunak
Datum objave: 02 Svibanj 2014 u 22:20
Staaa??? Zar je niko osim Monstere ne voli? Moze malo iskustva kad je rijec o ovoj lijepoj biljci? Ja sam je danas dobila od sveki, velikodusno mi je predala komplet veliku saksiju punu dupke. Pitala bih ja nju oko uzgoja, ali ona zaista ne vodi puno racuna o cvijecu i ono je vise prepusteno samo sebi i kisi. Mada, u prekrasnom je stanju cvijet, vjerovatno je jako otporan? Koliko zalivati?
|
Datum objave: 08 Svibanj 2014 u 13:39
I jos jedno pitanje, moze li u saksiji na natkrivenom balkonu prezimiti ili ce mi se smrznuti?
|
Datum objave: 08 Svibanj 2014 u 13:44
Kaćunak, draga, van s njim! Moj preživi svaku zimu pod debelim snijegom i ledom...On ti je trajnica za van.. Ne zalijevam ga uopće, a on lijep da ne može biti ljepši... A uz sve još je dobio i pojačanje od jednog šarenolisnog ( žutozeleni ) i još jedan zeleni, ako se ne varam s tamnijom bojom cvijeta...
-------------
|
Datum objave: 08 Svibanj 2014 u 14:03
Hvala puno! Vec je vani i bio je od prije. Samo sam se bojala hoce li potjerati opet posle zime.
|
Objavio: mikica.dm
Datum objave: 08 Svibanj 2014 u 17:09
Ne znam je li i ovo isto to ili nesto slicno?
Ovo je slika od pretprosle godine
 Ova je od ove
 i ova

------------- zatvori usta, otvori oci
|
Objavio: SlavujVk
Datum objave: 08 Svibanj 2014 u 17:38
sedum Matrona

sedum Purple Emperor

sedum Autumn Joy

|
Datum objave: 08 Svibanj 2014 u 17:48
sedum spectabile "brilliant variegata"

sedum spectabile

sedum erythrostictum "frosty morn"

|
Datum objave: 08 Svibanj 2014 u 18:37
Slavujčice prekrasni svi od reda !  
-------------
|
Datum objave: 08 Svibanj 2014 u 18:40
mikica.dm napisao:
Ne znam je li i ovo isto to ili nesto slicno?
Ovo je slika od pretprosle godine
 Ova je od ove
 i ova
 |
Je Mikice i to je Sedum Spectabile, no koja vrsta ne bih znala..   Sve u svemu neobičan je i lijep, sa žutim cvijetom još nisam vidila..
-------------
|
Datum objave: 25 Kolovoz 2014 u 20:56
Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 27 Kolovoz 2014 u 19:25
prelijepi sedumi Slavujka
------------- ...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb
|
Objavio: JosipaNu
Datum objave: 30 Kolovoz 2014 u 17:26
ovi crveni su predivni...ja bi takve rumene...
|
|