Bundeve, tikve, tikvice |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789> |
Korisnik | ||
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
sagare22 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 20 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 185 |
|
Iskusni, trebam vaše znanje/mišljenje.
Ove godine upale nam neke ukrasne buče/tikvice u vrt i sad me strašno zanima da li ih je netko od vas možda jeo? I zašto se u našim krajevima one baš ne jedu nego je njihov status "ukrasne" jedino za što ih koristimo? Ako netko ima više iskustva s ovima, molim za komentar. |
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
|
Sagare imala sam ove ukrasne tikvice,moje mišljenje je da se niti nema što jesti od njih. Unutra su dosta "tanke"(bez mesa),koliko se sjećam imaju samo ono salo unutra ( za čega se drže koštice) i mene osobno niti mirisom nisu baš privlačile da bi ih jela. Imaju neki čudan i jak miris...
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
|
istog sam misljenja MMonstera :) nisu dzabe dobile ime ukrasne:)
|
||
![]() |
||
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
|
Tako je Pustolovko moja!
![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Ksan ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Siječanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 1303 |
|
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR
|
||
![]() |
||
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
|
Ksan zalij vodom mi jedino tako imamo mladih bundeva inace odma otvrde.
|
||
![]() |
||
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
|
I ne diraj vriježe!!! Čim se vriježe diraju ili premiču neće biti plodova.
|
||
![]() |
||
Fiki ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 11 Prosinac 2011 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2792 |
|
Moje ukrasne tikvice:
![]() |
||
![]() |
||
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
|
Kao sto sama rijec "ukrasne" govori, ove tikvice se koriste samo kao dekoraciju. U Njemackoj se s jesenjim plodovima, a samim tim i tikvicama, u vrijeme berbe dekorisu izlozi, salteri, ulazi kuca....cak se recimo u bolnicama, starackim domovima i slicnim ustanovama napravi mali podij s ukrasnim tikvicam & co. Svugdje gdje tokom godine stoje cvijetni aranzmani u jesen se zamjenu povrcem, grozdjem, suhim liscem.... Zaboravila sam napisati da je taj obicaj toliko rasiren da su se neki poljoprivrednici orjentisali samo na uzgoj ovih tikvica. |
||
![]() |
||
sagare22 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 20 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 185 |
|
Fiki, ova bijela (dolje desno na slici) tikvica je itekako jestiva. Ja je narežem na šnite (cca 5mm) i spoham. Najdraža mi je kad ju spoham s jedne strane i kad okrenem na drugu stavim fetu gaude preko. Isuuuuseeeek, kak je to fino. ![]() |
||
![]() |
||
Ksan ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Siječanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 1303 |
|
Ispostavilo se je da je ovo razlog što moje bundevice propadaju. One su rasle na jednu stranu i htjele mi pogušiti papriku pa sam se ja borila s njima i na kraju nitkood nas nije bio sretan ![]() ![]() |
||
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR
|
||
![]() |
||
jjadra ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 60 |
|
Ima li tko skustva sa sicilijanskom lagenarijom? Kakvog je okusa? Kupila sjeme.
|
||
![]() |
||
Lovro ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
|
...da se nadovežem na ranije pitanje o jestivosti ovih tikvica...čitala sam negdje na netu da su, odnosno, da bi sve bile jestive da imaju više mesa, no pošto su bez mesa, služe samo za dekoraciju!
Koštice su jestive! |
||
Varaždin, stari moj grad!
|
||
![]() |
||
IvancicaM ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 25 Veljača 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
|
sve ukrasne tikvice su jestive, ali dok su mlade. isto kao sa krastavcima, dok su zeleni super su, kad počnu žutiti ne valjaju
|
||
![]() |
||
suncezg ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 26 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 1 |
|
kupila sam ju prošle godine, plod naraste jako dugačak i jako tanak meni je ukusna, najviše sam ju voljela ovak: u vatrostalnu zdjelu nauljenu maslinovim uljem narežem tikvicu na šnite ili poprek na ploške, po tome feta sir i rajčice, razni začini i u pećnicu na 10-15 minuta fina je i sirova u hladnoj ljetnoj salati, a možeš i pohati, zapravo raditi na sve načine kao i ostale tikvice u vrtu zauzima jako puno mjesta i traži dosta vode ima prekrasne velike bijele cvjetove |
||
![]() |
||
jjadra ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 60 |
|
![]() |
||
![]() |
||
IvanNi ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 08 Ožujak 2014 Lokacija: nis Status: Offline Bodovi: 1 |
|
Pozdrav Milica7 Interesujeme,gde se moze naci seme ove bodljikave tikvice. ja sam je imao pre vise od deset godina ali sam izgibio seme. voleo bih ponovo da je gajim,jer mi ostao njen ukus u secanju
![]() |
||
![]() |
||
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
|
Fiki, bijela tikvica na tvojoj slici je patišon, jestiv je i meni i mojima prefin. Čak su se i neke susjede "navukle"
![]() |
||
![]() |
||
mikica.dm ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 06 Svibanj 2010 Lokacija: Donji Miholjac Status: Offline Bodovi: 611 |
|
Patisoni su zakon, ja ih obozavam. Dobri su na bilo koji nacin
![]() |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |