Nigella damascena - crnjika |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Korisnik | |
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Crnjika - djevojka u zelenom - nigella damascena
- jednogodišnji cvijet iz porodice žabnjaka, cvijeta u plavim, crvenim, roza nijansama i bijeloj boji. Sije se od ožujka do svibnja direktno u vrt, a rasijava se i sama na jesen. Visine je 30-60 cm, u uvjetima suše nešto niža, a u uvjetima da je u gužvi na gredici i da se bori za prostor pod suncem izraste nešto viša. Cvate od lipnja do listopada - sijanjem u više navrata produžava se razdoblje cvjetanja. Ostatak cvjeta - suhi tučak s sjemenkama djeluje jako dekorativno, mnogi ju koriste za suhe aranžmane. ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
primorka ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 769 |
Moje još nisu procvjetale pa ne znam kakve su, ali sve su mi boje lijepe.
Koliko su vam visoke? Moje su tek nekih 10-tak cm i stvaraju cvjetni pup.
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Dzo super su i roze, ja imam samo bijele i plave i sve su iz dobivenog sjemena, ali stvarno su prekrasne, kad padne kiša po njima-kao paučina.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
dzomba ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Naravno da mogu,ali ako treba donijet cu ga maksuz do tebe
![]() ![]() ![]() |
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
![]() |
|
mimar ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 01 Veljača 2008 Lokacija: Srbija Status: Offline Bodovi: 2123 |
[QUOTE=dzomba] Evo i par slika od mene...naslijedila sam ih u dvoristu i rastu iz malih rupa koje se nalaze u plocniku...ono sto sam vas htjela pitati jeste Kako se uzima i Kad njihovo sjeme,volila bih posijati ih u dvoristu moje mame u Bosni...I Kad ih treba posijati?? Hvala unaprijed
Kad krenes sa tim semenom u Bosnu mozes preko Beograda ![]() ![]() ![]() |
|
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
|
![]() |
|
dzomba ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Gotov sve se je pretvorilo u te loptice koje ti kazes ali nisu jos uvijek suhe, znaci trebam to cekati a nije frka za sjeme,samo trebam se sjetiti koja je od njih je bila roze boje
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
![]() |
|
cvetlin ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 714 |
na vrhu ti se naprave loptice kje se osuše i same raspucaju a unutra je sjeme, i to je to
ja ih na zimu pofarbam i imam zgodne suhe aranžmane
a ak uloviš sjeme ja bi ove roze
|
|
![]() |
|
Evo i par slika od mene...naslijedila sam ih u dvoristu i rastu iz malih rupa koje se nalaze u plocniku...ono sto sam vas htjela pitati jeste Kako se uzima i Kad njihovo sjeme,volila bih posijati ih u dvoristu moje mame u Bosni...I Kad ih treba posijati?? Hvala unaprijed
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Ove godine imam puno nigelica, cvjetaju bijela, a očekujem i plave
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
katruža ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Kike i SilveK, hvala vam. Sad sam pročitala da je Nigella damascena, otrovna, znači, nećemo je jesti nego samo gledati...
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
To je nigella damascena, crnjika, crni kim - kultivar. Pravi crni kim se koristi, tj sjemenke se koriste za dobivanje ulja crnog kima.
|
|
![]() |
|
kika ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
To je sigurno Nigela, ali nije ona samonikla vrsta već mislim da je to neki kultivar jer ima bogatiji cvijet.
|
|
![]() |
|
katruža ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Imam ovu biljku/cvijetič i pretpostavljam da je to Nigella Sativa (crni kim, čurokot) ali nisam sigurna.
Molim znalce da mi pomognu. Koristila bih ga , navodno je ljekovit, ali se ne usudim jer nisam 100% sigurna.
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |