Nigella damascena - crnjika
Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Vrtno cvijeće
Opis foruma: Sve o vrtnome cvijeću.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1671
Datum ispisa: 06 Svibanj 2025 u 09:19 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Nigella damascena - crnjika
Objavio: katruža
Tema: Nigella damascena - crnjika
Datum objave: 21 Svibanj 2008 u 19:34
Imam ovu biljku/cvijetič i pretpostavljam da je to Nigella Sativa (crni kim, čurokot) ali nisam sigurna.
Molim znalce da mi pomognu. Koristila bih ga , navodno je ljekovit, ali se ne usudim jer nisam 100% sigurna.
|
Odgovori:
Objavio: kika
Datum objave: 21 Svibanj 2008 u 20:21
To je sigurno Nigela, ali nije ona samonikla vrsta već mislim da je to neki kultivar jer ima bogatiji cvijet.
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 21 Svibanj 2008 u 21:04
To je nigella damascena, crnjika, crni kim - kultivar. Pravi crni kim se koristi, tj sjemenke se koriste za dobivanje ulja crnog kima.
|
Objavio: katruža
Datum objave: 21 Svibanj 2008 u 23:22
Kike i SilveK, hvala vam. Sad sam pročitala da je Nigella damascena, otrovna, znači, nećemo je jesti nego samo gledati...
|
Objavio: Triša
Datum objave: 17 Lipanj 2009 u 18:57
Ove godine imam puno nigelica, cvjetaju bijela, a očekujem i plave
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Objavio: dzomba
Datum objave: 20 Lipanj 2009 u 16:03
Evo i par slika od mene...naslijedila sam ih u dvoristu i rastu iz malih rupa koje se nalaze u plocniku...ono sto sam vas htjela pitati jeste Kako se uzima i Kad njihovo sjeme,volila bih posijati ih u dvoristu moje mame u Bosni...I Kad ih treba posijati?? Hvala unaprijed ...
------------- Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla
Covjeku Ce Preostati
Samo Njegovo Genealosko
Stablo Da Nad Njim Place..
|
Objavio: cvetlin
Datum objave: 20 Lipanj 2009 u 16:08
na vrhu ti se naprave loptice kje se osuše i same raspucaju a unutra je sjeme, i to je to
ja ih na zimu pofarbam i imam zgodne suhe aranžmane
a ak uloviš sjeme ja bi ove roze
|
Datum objave: 20 Lipanj 2009 u 16:31
cvetlin napisao:
na vrhu ti se naprave loptice kje se osuše i same raspucaju a unutra je sjeme, i to je to
|
Gotov sve se je pretvorilo u te loptice koje ti kazes ali nisu jos uvijek suhe, znaci trebam to cekati a nije frka za sjeme,samo trebam se sjetiti koja je od njih je bila roze boje   ....ako uspjednem uloviti sjeme,javim ti i saljem ti  ..s zadovoljstvom... 
Nestanu Sva Stabla
Covjeku Ce Preostati
Samo Njegovo Genealosko
|
Objavio: mimar
Datum objave: 20 Lipanj 2009 u 19:37
[QUOTE=dzomba] Evo i par slika od mene...naslijedila sam ih u dvoristu i rastu iz malih rupa koje se nalaze u plocniku...ono sto sam vas htjela pitati jeste Kako se uzima i Kad njihovo sjeme,volila bih posijati ih u dvoristu moje mame u Bosni...I Kad ih treba posijati?? Hvala unaprijed
Kad krenes sa tim semenom u Bosnu mozes preko Beograda !
------------- Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
Datum objave: 20 Lipanj 2009 u 20:33
Datum objave: 22 Lipanj 2009 u 10:39
Dzo super su i roze, ja imam samo bijele i plave i sve su iz dobivenog sjemena, ali stvarno su prekrasne, kad padne kiša po njima-kao paučina.
------------- RIJEKA
|
Objavio: primorka
Datum objave: 22 Lipanj 2009 u 11:00
Moje još nisu procvjetale pa ne znam kakve su, ali sve su mi boje lijepe.
Koliko su vam visoke? Moje su tek nekih 10-tak cm i stvaraju cvjetni pup.
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 22 Lipanj 2009 u 11:12
Crnjika - djevojka u zelenom - nigella damascena
- jednogodišnji
cvijet iz porodice žabnjaka, cvijeta u plavim, crvenim, roza nijansama
i bijeloj boji. Sije se od ožujka do svibnja direktno u vrt, a rasijava
se i sama na jesen. Visine je 30-60 cm, u uvjetima suše nešto niža, a u uvjetima da je u gužvi na gredici i da se bori za prostor pod suncem izraste nešto viša. Cvate od lipnja do listopada -
sijanjem u više navrata produžava se razdoblje cvjetanja. Ostatak cvjeta - suhi tučak s sjemenkama djeluje jako dekorativno, mnogi ju koriste za suhe aranžmane.

|
Objavio: hoya
Datum objave: 22 Lipanj 2009 u 15:47
Mislim da će dogodine krasiti moj vrt. Vidjela sam je kod bergenije i zaljubila se u nju.
------------- Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
Datum objave: 22 Lipanj 2009 u 17:45
Primorka moja nije više od petnaestak cm - valjda je kod nas u Primorju takva, ali ja sam svoju stavila tamo gdje su ostale lukovice tulipane, pa se možda guraju s njima.
------------- RIJEKA
|
Datum objave: 22 Lipanj 2009 u 22:24
Triša napisao:
Dzo super su i roze, ja imam samo bijele i plave i sve su iz dobivenog sjemena, ali stvarno su prekrasne, kad padne kiša po njima-kao paučina. |
Trisa,ako uspijes ugrabiti sjeme od plave..i ako ti ostane,mogu li te zamoliti za sjeme  ? Svidjaju mi se...a sto se tice skupljanja sjemena danas sam citala u Gardeniji da to treba uraditi u srijedu,01.jula...i to kazu "Skupite od ljepseg cvijeca sjeme,osusite ga i smjestite u papirne vrecice (kako u Bosni kazu fisek  ) "...
Nestanu Sva Stabla
Covjeku Ce Preostati
Samo Njegovo Genealosko
|
Objavio: primorka
Datum objave: 23 Lipanj 2009 u 07:15
Zapelo mi je za oko ovo što se SilveK napisala: "u uvjetima suše nešto niža" , onda sam zadovoljna i s njenih 10-tak cm
Još samo da prestane bura i da ona procvate pa da se i ja mogu hvaliti sa svojima 
|
Objavio: gioiaa
Datum objave: 27 Lipanj 2009 u 15:48
meni nisu nikle,a bas sam zelela ih imati:(
|
Objavio: Marinn
Datum objave: 01 Srpanj 2009 u 01:52
Ja sam tu biljku posija prije gotovo mjesec dana ako ne i više i tek mi je prije tjedan dana nikla a mislija sam da neće, valjda joj treba više vremena da nikne!!
|
Datum objave: 01 Srpanj 2009 u 10:28
Marine i mojima je trebalo dugo, ali sam ih sijala u veljači, a sada su preslatke i ima ih po cjelom dvorištu u svim bojama.
------------- RIJEKA
|
Objavio: Marinn
Datum objave: 01 Srpanj 2009 u 14:46
Ja sam svoje jako kasno kupija, kad sam bija na putu naletija sam na neke sa duplim laticama i navodno čisto plave boje i jednostavno nisam moga čekati sljedeću sezonu da ih posijem nego sam eto posija odma pa što bude, sad su nikle pa ćemo viditi!
One koje rastu samonikle u prirodi već su ocvale i stvorile svoje tobolce sasjemenom!
|
Objavio: domingo
Datum objave: 26 Studeni 2009 u 18:34
Crni kim........i ja sam pisao o crnom kimu. Mi imamo Nigella sativa.....i vrlo je ljekovita biljka, Ulje crnog kima riješava crijevne probleme, nadutost, alergije, šečernu bolest, pomaže i kod astmatičara, pročišćava nos, sinuse...... Pogača od crnog kima se nekada i danas daje trkačim konjima za jesti jer oslobađa u plučima više oveola. Tako da ćete imati više kisika. U trgovinama ima po cijeni od 136kn......a od neki dan i kineski crni kim po cijeni od nekih 44kn - taj baš nebi preporučio.
Meni se javite na PP radi naruđbe......uz to šaljem knjigu
|
Objavio: SlavujVk
Datum objave: 06 Siječanj 2013 u 17:23
cvetlin napisao:
|
|
Datum objave: 06 Siječanj 2013 u 17:24
Objavio: jagoda
Datum objave: 29 Ožujak 2013 u 00:49
Nigelice već na veliko niču, biti će ih i viška...Boje su razne nijanse plave, bijele, roza...
------------- sutra je novi dan
|
Objavio: kamenjar
Datum objave: 29 Ožujak 2013 u 06:30
jeli se nigela sama rasijava...nisam je jos posijala jer imam na mjestu gdje mi je ona bila nesto mi niklo pa sam mislila mozda se ona sama rasijala
------------- pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir
|
Datum objave: 29 Ožujak 2013 u 06:41
kamenjar,
nigela se sama rasijava. ponikne po cijelom vrtu i to još u jesen.zima biljčicama ne smeta.
ako ju sama siješ možeš ju posijati u jesen a možeš i u projeće i to u razmacima da bi cvjetala tokom cijelog ljeta.
|
Objavio: enrikova nona
Datum objave: 28 Svibanj 2013 u 09:56
moje cvjetaju http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/59220.aspx" rel="nofollow">
------------- <ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
Objavio: matilda
Datum objave: 01 Lipanj 2013 u 19:01
I moj bjeli je procvjetao http://s899.photobucket.com/user/vrtlarica/media/cvijet%202013/P1010002-5.jpg.html" rel="nofollow">
|
Objavio: Betty Boop
Datum objave: 02 Lipanj 2013 u 00:21
Moja plava...
http://s1071.photobucket.com/user/natasadimitrijevic/media/mojecveceubastidvehiljadetrinaestegodine/IMG_0479.jpg.html" rel="nofollow">
------------- The impossible is often the untried.
|
Objavio: blue sky
Datum objave: 02 Lipanj 2013 u 16:00
evo i mojih koje su se same posijale prošle godine http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/vrtno_cvijece/nigela/59670.aspx" rel="nofollow">
|
Objavio: mimar
Datum objave: 03 Lipanj 2013 u 13:01
Blue sky, lepo šarenilo a lep i taj klematis u pozadini .
Cvetaju i po kiši
------------- Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
|
Datum objave: 04 Lipanj 2013 u 09:39
Prekrasne, prekrasne, prekrasne, šteta što traju kratko, jer baš zaslužuju posebno mjesto u vrtovima.
------------- RIJEKA
|
|