Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Moj vrt u nastajanju
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Moj vrt u nastajanju

Odgovori Odgovori Stranica  <1 89101112 27>
Korisnik
Poruka
minimode View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1418
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje minimode Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Veljača 2009 u 19:32
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Minimode, u Gorskom Kotaru su ljudi naučili na snijeg, spremo ga dočekaju.
A mi ovdje smo totalno zatečeni.Ne znamo ni hodati ni voziti po snijegu.
Službe koje bi se trebale brinuti za ceste ili se griju kraj tople peći ili nemaju strojeva.

Lantana, bilo je i nestanka struje a grijanje klimom.Bura dere a mi zagrnuti jorganima i dekama uz šterike bez TV i kompa.
Po danu se "zagrijavamo" spašavajući agrume i cvijeće.

.......tužno i žalosno...Angry
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2009 u 17:20
Situacija se popravlja ali smo još uvijek odsječeni.
Evo stiže mami brašno i ostala spiza.Kao i paket od Hoye (hvala HoyaEmbarrassed ) i ruže od Horvata.Naravno, za to nisam zahvalna poštaru:

A sad u pregled vrta.Snijeg se polako topi.Da vidimo tko je živ-tko mrtav:
Jasmin i pod snijegom nastavio cvjetati,

Narcisi nisu baš najbolje prošli,

Čuvarkuće,kao što reče Renee, pod snijegom uživaju,

Palma i aloja se bore.Trebam li dignuti snijeg sa njih?Noću je još ispod nule.

Hortencija izgleda nije pretrpila štetu.Pupovi izgledaju zdravo,

Magnolija isto.Podnosi li ona niske temperature?

Lovor je loše prošao.Težina snijega polomila mu grane:

Ovaj sam fikus spasila podvlačeći ga pod skale (kao i mnoge druge biljke ):

Ispričavam se ako sam dosadna.Shvatite da ovakav snijeg u nas padne jedom u 10 godina a ovoliki baš ne pamte ni puno stariji starosjedioci.
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2009 u 17:32
Evo što radimo kad ništa ne radimo.
Hranimo ptice sa prozora sobe.Stalno nam dolaze ali ih je teško uhvatiti u objektiv.
Najzanimljivije je kako piju sok iz naranče:

Na vrh
iris View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4502
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje iris Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2009 u 17:35
kako su dobre ove slike sa ptićicama Smile

što se štete tiče...nadam se da je neće biti više
Na vrh
Lantana View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6857
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lantana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2009 u 18:28
Fermina ovo su nama slike za pamćenje. I ja sam danas gledala po vrtu i nije tako strašno. Ja bi skinula snijeg s one palme, a  ako su se i smrzle, jezgra joj je dobra pa će potjerati nove. Kod mene se otopilo skoro sve, danas je bilo sunce.
život je more
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2009 u 19:06
Ma ovi kontinenalci će vjerojatno misliti kako smo dosadne i činimo čuda od snijega ali nama je to stvarno događaj za pamćenje.
Tvoje sam biljčice najprije spasila ali ipak je noću napadao snijeg na njih.Nadam se da im ništa neće biti.
Kažu da snijeg čuva biljke da se ne smrznu zato ga ja ne skidam.
A možda griješim?
Trebaju nam reći oni koji imaju iskustva sa snijegom.Gdje su?
Je li bolje skidati snijeg sa biljki ili ostaviti?Question
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2009 u 19:44
Ja nemam nekog iskustva, kako sam u Rijeci, rijetko se srećemo sa snijegom, ali ovo je pravo čudo kod vas, pa nam je jako zanimljivo vidjeti vaše cvijeće pod snijegom.
Želim samo da ti opstane, valjda mu snijeg neće naštetiti.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
bergenia View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2776
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bergenia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2009 u 20:01
Mislim da ti ništa neće stradati od zime, već više od težine snijega!
Palme kod mene u unutrašnjosti Istre uspjevaju gdje zna biti i do -8 i ništa im nije.
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2009 u 20:03
Evo nekog sa iskustvom,kad je u pitanju snijezni pokrivač.hahahahah.Ja nikada ne skidam snijeg sa biljaka,jer zapravo njima je tako toplije,snijeg im dodje kao pokrivač i zaštita...Znači ne griješiš po tom pitanju.Drugo,ako se neke biljke bile napolju pod minusom,nikako ih ne unositi u  jako tople prostorije,znači skloniti ih u neke prostorije ,al ne da je drastična razlika u temperaturi....Bitno je da nisu na minusu.Biljke koje su dozivjele ove iznenadne šokove,polako će dolaziti sebi kroz par dana i tek tada će se znati rezultati,jer dosta biljaka ne pokaže odmah svoje pravo stanje...Zasigurno tvrdim da magnoliji,kao ni hortenziji neće biti nšta.Ako ih ne ubiju ove Sarajevske zime,koje ponekad idu i do 20 u minusu celzijeve skale,onda nece ni te vase zime...Bez panike,bit ce to sve ok...Drzimo vam palčeve da što manje štete bude...Smile
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2009 u 20:20
E to su već prave riječi utjehe.Hvala svima.Embarrassed
Temerature izgleda više neće ispod nule pa ću sutra ipak nešto rasteretiti da im se ne dogodi ko maslinama kod kojih je došlo do lomljenja grana pod težinom snijega.A i kod mene u vrtu se izgleda tako dogodilo sa nekim limunima.Sutra ću bolje razgledati.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Veljača 2009 u 15:02
... ajojj :)))) snijega li :)))))...... to Bog da, što preživi trebalo je , što ne, niej trebalo... :)..... al zazeblo me za srce kod one slike sa jaminom u pupoljcima pod snijegom- moram prizanti... ja onaj tvoj nadgledam svakih sat vremena i nekako mi je statičan...valjda je osjećao da mu je matična u problemima .... :)

...imam iskustva sa snijegom, ne miči ga! snijeg= zimski pokrivač- pokrivač = ono što grije, kao jorgan... :)....većinu biljaka spašava po zimi i pod njim se lijepo razvijaju proljetnice na kontinentu... jedino naj faktor težine - ali ja niti tu ne bih skidala cijeli nanos na nekom mjestu već ga tek nekako stanjila :))... nekako... :)))

... da je meni tako vrt zameo snijeg... čim bi se počeo topiti zaljevala bih biljke u kritičnom stanju sa ogromnim količinama čaja ( preslica, kamilica, sljez, kantarion, bijela imela) da mu fitokemijske tvari daju snagu i ojačaju i imunitet i stijenke stanica od propadanja i tako možda umanji posljedice pothlađivanja i pretjerane vlage...aloju i jasmin, ostalo će preživjeti.... jedino bi možda bilo dobro ipak onaj fikus ( i ostalo u teglama) omotati - tegle- sa nekim starim vrećama, najlonima, bilo čime da mu se korjen ne smrzne....što je u vrtu ipak ga kako tako u nekim blagim nijansama grije toplina Zemlje...a u teglama je čista hladnoća.....

..ma uživaj koliko možeš u snijegu.... ako se samo živciraš- živciranje će se množiti.... ako se smiješ- smijeh će se množiti... ja se još sijećam zime 1986 kad je u Rijeci bilo ooogromno nevrjeme...porušilo nam je kat kuće, snijeg je napadao u onom mom kraju više od metar i pol i ne da smo bili odsječeni danima- nego je to bilo nešto neopisivo hladno... nakraju su odrasli napravili tunele ISPOD snijega i debele,debele ledene kore na vrhu da se možemo i mi djeca i oni kretati do susjeda.. :)))))

...a u vemenima kada nema struje ( prije par god)..ponovo su zaživjele briškule i trešete po razjedinjenom susjedstvu i danima se pod svijećama igralo karte i monopoli...izvlačila čuvana " za posebna vremena" birana domaća alkoholna pića i pjevalo... :))...ali opet, ovdje je to ne tako rijetko i ne tolika obrnuta egzotika... :)))

... u ponedjeljak ti pošaljem rosopas i glog, oni itako vole snijeg :))) ako ćeš kasnije ( dok ne riješiš vrt, javi...
Na vrh
minimode View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje minimode Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2009 u 12:10
FD drago mi je da su nepogode prošle, a vidim da nema baš puno štete?
Slike sa pticama su super, očekujemo i dalje izvještaje...Wink
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2009 u 21:50
Sa svim tim snijegom, koji za nas,nenavikle na njega, izgleda zlokobno, hladnoće baš i nisu bile neke.Temperatura je jedva malo ili nimalo padala ispod nule.Jaka bura je ostavljala dojam da je puno hladnije i da će štete biti velike.Danas vidim da se čak ni neobrani plodovi limuna i naranača nisu smrzli.
Jasmin cvate i dalje kao da se ništa nije dogodilo a aloja je podnijela i niže tepm. od ovih.
Za sada vidim jedino da je stradala krasula koju sam zaboravila unijeti.A što će biti sa podraneom (tropska penjačica ) i australkom vidit će se tek u proljeće.
Snijeg se topi polako i još se broje mrtvi.
Griva, nije ti ovo meni uživancija.Osim što sam imala opravdanje da ne idem na posao i da po cijeli dan surfamWink
Dok dođe paket, već će se moći nešto raditi u vrtu.
Hvala što misliš na mene.
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2009 u 23:38
Evo, nakon snijega, koji baš i nije bio bezazlen, došlo i proljeće u moj vrt.
Najviše su stradali irisi koji su bili pred cvatnju.Snijeg ih je polomio:

Na vrh
dzomba View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2454
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dzomba Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2009 u 23:47
Ah lijepog li proljeca u tvom dvoristu!!! Kamenjar ja za 10 Clap...a moram priznati da nisam nikad probala dati narandze pticama...pa jel' im se svidio sok narandze?? Tongue..bas lijepo od vas sto ste ih hranili zimi jer i za njih-kao i za vas- snijeg je bila velika novost Big%20smile...i sama kazes,da vam snijeg pada svakih 10 godina Tongue !!

ClapClapClapClapClap
Ako Se Desi Da Jednog Dana

Nestanu Sva Stabla

Covjeku Ce Preostati

Samo Njegovo Genealosko

Stablo Da Nad Njim Place..
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Ožujak 2009 u 23:57
Dosta mi ga je za sljedećih 10 godina, i meni i mome cvijeću i pticama.
Ptice su stvarno pile sok iz naranče jer nisu imale vode.Voda bi se smrzla a naranče ne.
Hvala, dzomba.EmbarrassedI ti imaš krasnog cvijeća, naročito u pitarima.
Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2009 u 08:21
napokon prolece u tvom vrtu
al slike sa pticama i narancama super su mi
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6573
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2009 u 11:18
Baš mi je došlo toplo oko srca kad sam vidjela prve sličice cvijeća obasjanog suncem ...
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
minimode View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje minimode Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2009 u 12:11
stvarno toplo i lipo- a irisi su ti Heart!!!!
Ja svoje lukovice irisa posadila jučer- pa šta bude!
lipo, lipo!
«Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Ožujak 2009 u 12:23
Plačem za mojim krasnim bijelim i plavim irisima.Pred snijeg (18.02. ) su bili već visoki skoro metar sa cvjetnim pupoljcima koji su se skoro otvorili.Tada je palo 40 cm snijega na njih i skoro ih sve polomilo.
Sad ću biti sretna ako ostanu za sljedeću godinu.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 89101112 27>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,156 sekundi.