Šipak - divlja ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
histrion ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 16 Listopad 2014 u 07:12 |
Iako nije eterično ... da ne otvaram novu temu.
Još nekoliko dana i prvi će mraz pripremiti šipak za branje. Vjerujem da mnogi koristite šipak za izradu čajeva i marmelada .... ali ste sjemenke bacali (što znači da ste bacali 70% ploda). Evo "recepta" kako kod kuće napraviti hladno stiskano ulje divlje ruže. Potrebna vam je staklena posuda (najbolja je ona od 2,5 litara za marmeladu) i onaj "alat" za gnječenje krompira. ![]() Priprema: Plodove šipka prerežite na pola i izvadite sjemenke. Nešto više ulja dobiti ćete ako sjemenke dodatno narežete. Sjemenke stisnite u staklenu posudu i prelijte s malo maslinovog ili još bolje bademovog ulja. Posudu pustite na toplom 20-ak dana. Ukoliko u tih dvadesetak dana upotrijebite pečnicu stavite posudu u pečnicu kad se ohladi na manje od 60-70 stupnjeva. Svakih nekoliko dana sjemenke malo promiješajte. Nakon dvadesetak dana sjemenke stavite u vrećicu od gaze i stisnite alatom za krompir pire. Ulje divlje ruže regenerira kožu, cijeli opekotine, smanjuje bore i strije, pomaže kod liječenja psorijaze i ekcema ...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A koliko dugo si ga sušila na suncu nakon mljevenja ?
Eto brzo proletila godina i opet došlo vrijeme za šipak
![]() |
|
![]() |
|
magadan ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Radi brzeg susenja, samljela sam sipak nakon branja i rasporedila ga po papiru. Susila sam ga pomalo i na suncu. Prosle godine sam ga suhoga mljela, to je bila nemoguca misija; strgala sam si mlinac. Radije meljite sipak nakon branja.
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ne radi se samo o okusu nego o ekstrahiranju vrijednih sastojaka a zato ga je potrebno kuhati 10-ak min.Dokazano je da kuhanjem neće nestati C vitamin, dapače čak se pokazalo da se poveća.
|
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nakon što sam osušio šipak, uzeo sam mašinu za mljevenje i samljeo( ručno, bome je teško) i još ga ostavio malo da se osuši. Čaj je odličan i žao mi je što ranije nisam počeo brati šipak kojeg se zaista može pronaći uz malo truda.
Inače, zašto se čaj mora kuhati 10 min ? Meni je puno bolji okus kada ga prelijem vrućom vodom.
|
|
![]() |
|
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Može li se na isti način sušiti i trnina?
Pravim sok od trnine,ali ga još nisam sušila pa me zanima. |
|
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.
Seneka |
|
![]() |
|
jjadra ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 60 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kuhala sam 10 minuta, nisam ostavila. |
|
![]() |
|
milica7 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Treba kuhati 10- tak minuta i još malo ostaviti pa je onda fin.....
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
![]() |
|
jjadra ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 60 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evo upravo sam napravila čaj od suhog šipka. Nije fin. Tj. nema okus nikakav, ni miris, zašto?
|
|
![]() |
|
jjadra ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 60 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Znalci, može malo više info o pripremi šipka za čaj? Smetaju li dlačice ako se šipak stavi u filter vrecicu? Ja sam ga posušila u pećnici (dosta dugo mu je trebalo, u par navrata sam sušila), istukla batom za meso i spakirala u vrećice.
|
|
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Koliko dugo bi ga trebalo sušiti ?
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ima smisla sušenje šipka u pećnici.
Kao prvo šipak je mesnat pa ga je teško dobro osušiti da se ne uhvati plijesan, pogotovo po jugu. Suši se na 40-50 °C, tj. na najnižoj temperaturi koja se može dobiti u pećnici.Prethodno se samelje ili barem raspolovi. Drugo, C vitamin se neće uništiti ni da je temperatura veća. Naime, dokazano je da C vit. iz šipka neće nestati ni kad se šipak kuha a mora se kuhati 10-ak min. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Naravno da hoće!
A uvijek postoji i popravni, zar ne?
![]() |
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hvala puno, šipak je već na tavanu, valjda će biti sve OK.
|
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Peteljku skinem, ali kad je već polusuh... dešavalo mi se da ju skinem odmah, pa mi tu počne pljesniviti ako je jesen vlažna. Možeš je otkinuti i kada je posve suh, kad ga pospremaš za upotrebu.
Vodi računa da ga sušiš na tamnom i zračnom mjestu, propuhu, i uredno raširenog na podlozi.
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sada sam našao da ima više vrsta, koje su ili ovalnog ili okruglog oblika , te boje od narančaste do zagasito crvene( ovaj ovalni je baš zagasito crven).
|
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
I ja mislim da je to isto....
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jel ima više vrsta divljeg šipka ? Pošto sam našao grm koji ima duguljaste plodove dok drugi ima više okrugle ? Moja baka tvrdi da je to isto.
|
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ni meni to stavljanje u pećnicu nema smisla.... pa time se već jednom termički obradi. A znamo da zagrijavanjem C vitamin hlapi.... pa šta onda ostane za čaj? To sušenje možda ima smisla u aparatima za sušenje voća, ali to nisam nikada probala jer nemam taj aparat.
Vjeruj, ukus je puno drugačiji nego kod čaja iz vrećice!
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
eastcoast ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Ožujak 2013 Status: Offline Bodovi: 36 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja sam čuo da ga ljudi stavljaju u pećnicu, ali to mi nekako nema smisla. Volim čaj od šipka,ali nikada nisam probao original pa ću ga nabrati i nadam se uživati ovu zimu u njemu. Valjda mi neće netko pobrati prije mene taj grm
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |