Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Šipak - divlja ruža

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=7821
Datum ispisa: 15 Travanj 2025 u 02:14
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Šipak - divlja ruža
Objavio: eastcoast
Tema: Šipak - divlja ruža
Datum objave: 16 Rujan 2013 u 15:28
Zanima me jedna stvar u svezi čaja od šipka ? Nabasao sam u šumi na stablo šipka, plodovi su još svijetlo crveni, znači da ću još malo pričekati dok ih ne uberem. Zanima me da li se šipak može sušiti bez toga da se stavi u pećnicu kako većina ljudi radi ? Može vlastita iskustva ? Hvala lijepo unaprijed !



Odgovori:
Objavio: dadinica
Datum objave: 16 Rujan 2013 u 17:42
Ja ga nikada nisam stavljala u pećnicu.... nisam za to ni čula da netko kod nas radi.
Kada ga poberem, poslažem ga na deblji sloj papira ili karton od kutije na nekom zasjenjenom i prozračnom mjestu - propuhu. Uglavnom na tavanu s pokazalo najbolje. Svako par dana ga "promiješam" da se okrene i to je to. 
Možda netko ima neku bolju metodu?


-------------
Pozdravi iz Baranje!


Objavio: eastcoast
Datum objave: 16 Rujan 2013 u 22:52
Hvala na odgovoru. Koliko dugo ga sušiš ? Da li ga samelješ poslije toga  ili prije sušenja? Koliko sam shvatio šipak se bere kada je žarko crven ?


Objavio: dadinica
Datum objave: 16 Rujan 2013 u 22:59
Nema na čemu, pa tu smo da razmijenimo iskustva!
Šipak se bere kad je jako crven, u pravu si. A koliko dugo ga sušim..... pa nema pravila, to već ovisi o godini (suha ili vlažna), bitno je da je posve lagan i "papirnat" pod prstima. Tada je sigurno suh.
I ja ga ne meljem. Jednostavno ga ostavim u papirnatoj vrećici čitavog, prije kuhanja čaja ga zdrobim.... 


-------------
Pozdravi iz Baranje!


Objavio: eastcoast
Datum objave: 16 Rujan 2013 u 23:03
Ja sam čuo da ga ljudi stavljaju u pećnicu, ali to mi nekako nema smisla. Volim čaj od šipka,ali nikada nisam probao original pa ću ga nabrati i nadam se uživati ovu zimu u njemu. Valjda mi neće netko pobrati prije mene taj grmSmile


Objavio: dadinica
Datum objave: 17 Rujan 2013 u 07:50
Ni meni to stavljanje u pećnicu nema smisla.... pa time se već jednom termički obradi. A znamo da zagrijavanjem C vitamin hlapi.... pa šta onda ostane za čaj? To sušenje možda ima smisla u aparatima za sušenje voća, ali to nisam nikada probala jer nemam taj aparat.
Vjeruj, ukus je puno drugačiji nego kod čaja iz vrećice!


-------------
Pozdravi iz Baranje!


Objavio: eastcoast
Datum objave: 18 Rujan 2013 u 17:13
Jel ima više vrsta divljeg šipka ? Pošto sam našao grm koji ima duguljaste plodove dok drugi ima više okrugle ? Moja baka tvrdi da je to isto.


Objavio: dadinica
Datum objave: 18 Rujan 2013 u 17:24
I ja mislim da je to isto.... 

-------------
Pozdravi iz Baranje!


Objavio: eastcoast
Datum objave: 18 Rujan 2013 u 18:10
Sada sam našao da ima više vrsta, koje su ili ovalnog ili okruglog oblika , te boje od narančaste do zagasito crvene( ovaj ovalni je baš zagasito crven).

Jel skidaš ono na vrhu, kao peteljku ? Ubrao sam danas malo za probu pa ćemo vidjeti kako će se sušiti, za par dana ponovno u berbu.


Objavio: dadinica
Datum objave: 18 Rujan 2013 u 19:48
Peteljku skinem, ali kad je već polusuh... dešavalo mi se da ju skinem odmah, pa mi tu počne pljesniviti ako je jesen vlažna. Možeš je otkinuti i kada je posve suh, kad ga pospremaš za upotrebu.

Vodi računa da ga sušiš na tamnom i zračnom mjestu, propuhu, i uredno raširenog na podlozi.


-------------
Pozdravi iz Baranje!


Objavio: eastcoast
Datum objave: 18 Rujan 2013 u 20:06
Hvala puno, šipak je već na tavanu, valjda će biti sve OK.


Objavio: dadinica
Datum objave: 18 Rujan 2013 u 20:10
Naravno da hoće!
A uvijek postoji i popravni, zar ne? LOL Sretno!


-------------
Pozdravi iz Baranje!


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 21 Rujan 2013 u 00:34
Ima smisla sušenje šipka u pećnici.
Kao prvo šipak je mesnat pa ga je teško dobro osušiti da se ne uhvati plijesan, pogotovo po jugu.
Suši se na 40-50 °C, tj. na najnižoj temperaturi koja se može dobiti u pećnici.Prethodno se samelje ili barem raspolovi.
Drugo, C vitamin se neće uništiti ni da je temperatura veća.
Naime, dokazano je da C vit. iz šipka neće nestati ni kad se šipak kuha a mora se kuhati 10-ak min.



-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: eastcoast
Datum objave: 22 Rujan 2013 u 17:11
Koliko dugo bi ga trebalo sušiti ?


Objavio: jjadra
Datum objave: 26 Rujan 2013 u 14:20
Znalci, može malo više info o pripremi šipka za čaj? Smetaju li dlačice ako se šipak stavi u filter vrecicu? Ja sam ga posušila u pećnici (dosta dugo mu je trebalo, u par navrata sam sušila), istukla batom za meso i spakirala u vrećice.


Objavio: jjadra
Datum objave: 26 Rujan 2013 u 14:56
Evo upravo sam napravila čaj od suhog šipka. Nije fin. Tj. nema okus nikakav, ni miris, zašto?


Objavio: milica7
Datum objave: 26 Rujan 2013 u 17:44
Treba kuhati 10- tak minuta i još malo ostaviti  pa je onda fin.....


-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....


Objavio: jjadra
Datum objave: 26 Rujan 2013 u 17:53
Originalno poslano od člana milica7 milica7 napisao:

Treba kuhati 10- tak minuta i još malo ostaviti  pa je onda fin.....

Kuhala sam 10 minuta, nisam ostavila.


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 27 Rujan 2013 u 10:20
Može li se na isti način sušiti i trnina?
Pravim sok od trnine,ali ga još nisam sušila pa me zanima.


-------------
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.

Seneka


Objavio: eastcoast
Datum objave: 09 Studeni 2013 u 09:17
Nakon što sam osušio šipak, uzeo sam mašinu za mljevenje i samljeo( ručno, bome je teško) i još ga ostavio malo da se osuši. Čaj je odličan i žao mi je što ranije nisam počeo brati šipak kojeg se zaista može pronaći uz malo truda. 

Inače, zašto se čaj mora kuhati 10 min ? Meni je puno bolji okus kada ga prelijem vrućom vodom.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Studeni 2013 u 00:04
Ne radi se samo o okusu nego o ekstrahiranju vrijednih sastojaka a zato ga je potrebno kuhati 10-ak min.Dokazano je da kuhanjem neće nestati C vitamin, dapače čak se pokazalo da se poveća.


-------------
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Objavio: magadan
Datum objave: 03 Ožujak 2014 u 22:14
Radi brzeg susenja, samljela sam sipak nakon branja i rasporedila ga po papiru. Susila sam ga pomalo i na suncu. Prosle godine sam ga suhoga mljela, to je bila nemoguca misija; strgala sam si mlinac. Radije meljite sipak nakon branja.


Objavio: eastcoast
Datum objave: 18 Rujan 2014 u 12:25
A koliko dugo si ga sušila na suncu nakon mljevenja ? 

Eto brzo proletila godina i opet došlo vrijeme za šipakSmile


Objavio: histrion
Datum objave: 16 Listopad 2014 u 07:12
Iako nije eterično ... da ne otvaram novu temu.

Još nekoliko dana i prvi će mraz pripremiti šipak za branje. 
Vjerujem da mnogi koristite šipak za izradu čajeva i marmelada .... ali ste sjemenke bacali (što znači da ste bacali 70% ploda).

Evo "recepta" kako kod kuće napraviti hladno stiskano ulje divlje ruže.
Potrebna vam je staklena posuda (najbolja je ona od 2,5 litara za marmeladu) i onaj "alat" za gnječenje krompira.

Priprema:
Plodove šipka prerežite na pola i izvadite sjemenke. Nešto više ulja dobiti ćete ako sjemenke dodatno narežete.
Sjemenke stisnite u staklenu posudu i prelijte s malo maslinovog ili još bolje bademovog ulja.
Posudu pustite na toplom 20-ak dana. Ukoliko u tih dvadesetak dana upotrijebite pečnicu stavite posudu u pečnicu kad se ohladi na manje od 60-70 stupnjeva.
Svakih nekoliko dana sjemenke malo promiješajte.
Nakon dvadesetak dana sjemenke stavite u vrećicu od gaze i stisnite alatom za krompir pire.

Ulje divlje ruže regenerira kožu, cijeli opekotine, smanjuje bore i strije, pomaže kod liječenja psorijaze i ekcema ... 



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk