Bamija, okra - Hibiscus esculentus |
Odgovori | Stranica 123 5> |
Korisnik | |
macorka
Mladi grm Pridružen: 02 Travanj 2012 Lokacija: Koprivnica Status: Offline Bodovi: 512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 23 Kolovoz 2018 u 09:22 |
Pozdrav.Vidim da je tema zamrla, šteta. Evo, ja sam tek danas naišla na članak o bamiji na agroklubu i čini mi se zanimljiva biljka.Probat ću i to. Svake godine otkrijem nešto novo.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
sinoć sam manje obrala a prve odozdo ustvari najveće sam ostavila za sjeme
|
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Kiki-ko?
Cvjetni guru Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Enrikova nona,pa to treba pod hitno brati!Imam bamije za još jedan recept,a ne znam koji bi bio tradicionalni. |
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
Kiki-ko?
Cvjetni guru Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Begova čorba.Jako fino.
|
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo slika jedne moje imam ih 5 ove godine
jučer smo se moja dobra prijateljica i ja prisjetila da smo ih davno u dobra stara vremena kad smo imali restoran društvene prehrane u firmi nalazile u đuveću narezane na krugove i uvijek smo se pitale što je to , otkrile smo nakon 30 godina bolje ikad nego nikad |
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Kiki-ko?
Cvjetni guru Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kaže mi prijateljica danas da ima neki tonik za lice sa bamijom.Tu i tamo se pošprica.
|
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da ja sam je imala lani i nije baš isto nešto bila,ostala neka mala i jedva sam nabrala nešto malo za sjeme....
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Pustolovka
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja se cudim kad kazu na mahune lici !! uh bamija je dobra,al tesko da uspije moras zaljevati stalno.ja je dodajem satarasu i corbama.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kiki-ko? ovo ti super izgleda,vjerujem da je bilo fino!
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Kiki-ko?
Cvjetni guru Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E,sad kad sam povečerala zanimljivu juhicu imam izvještaj.Tu je i fotkica da se vidi nakon što se namoči ili skuha koliko se poveča.I tek se tada vidi da su to mini-bamijice stare valjda 1 dan bez peteljke.Ne slažem se da podsjeća na mahune.Ne podsjeća na ništa nego na sebe.Malo gricka pod zubima kao mikronski pjesak.Malo je ostalo sluzavo makar sam skuhala i oprala.Odlično iskustvo.Imam tanjur i za sutra.
|
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
Kiki-ko?
Cvjetni guru Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svašta sam naučila u par dana.Ispada da ovo suho što ja imam su bebe-bamija.Valjda je beru čim otpadne cvijet.A ja kupila piletinu za "supu od bamije" i recept mi ostao na poslu u kompu.Idem ga probati ponovo naći da ne ostanem bez večere.
|
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovo je baš simpa! |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ju ove godine nisam niti sijala,a i bolje što nisam,ne bih ni niknula u ovoj suši...A i da je niknula,teško da bi se maknula s mrtve točke,kad nema kiše....
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
cool-upravo sam pojela bamiju fantastično.
kad sam došla s posla odmah sam išla tražiti mlade-ma da ih kažu treba brati ujutro rano.našla sam 15 kom.malih.našla rp za prženje kao čips uvaljano u brašno.mogu reći da je okus fantastičan.
jedino su mi one dlačice oko usta kad sam ih brala.nisam odmah prala ruke
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
babe su naravno ''babe''.tu ih ima i od 30-tak pa i manje godina,a ima i onih koji nose brkove
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da Ajama upravo tako! A ovo s babama,baš si me sad nasmijala!
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ok sad mi je sve jasno. znači one koje su prerasle ostavljam za sjeme,a berem malecke.probat ćemo i to.
joj vi babe na cif-u ćete me svašta naučiti.baš sam bila neuka..ha..
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da eto bila sam u pravu,ne smije biti niti 3cm dugačka! |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo nešto posuđeno s net-a,nadam se da će pomoći bar malo:
Provjerite zašto ju je i Kleopatra voljela! Ova biljka često se koristi u susjednoj Bosni i Hercegovini, a na našim tržnicama može se pronaći najčešće u sušenom obliku. Od sušene bamije možete pripremati gotovo sva jela kao i od svježe, a potrebno ju je prethodno namočiti – procedura je otprilike jednaka onoj sa sušenim gljivama. Budući da je sezona u kojoj se bamija može nabaviti svježa dosta kratka, sušena bamija dođe kao izvanredna zamjena. Upoznajte je pobliže Bamija (lat. Hibiscus esculentus) je grmolika biljka koja se razgrana onoliko koliko ima slobodnog prostora. Visine je otprilike 60 cm, a u povoljnim uvjetima čak i više. Stabljika i grane crvenkaste su boje i posute oštrim dlačicama što na osjetljivoj koži nekad izaziva alergijske reakcije. Cvijet bamije je zvonolik, svijetložute boje. Svaki pojedini cvijet traje samo jedan dan - ujutro se otvara, a popodne vene i mijenja boju od žute preko ružičaste sve do crvene. S berbom bamije započinje se nekoliko dana nakon cvatnje, jer njeni plodovi brzo sazrijevaju. Plodovi se beru svaka 2 do 3 dana, a redovita berba pospješuje stvaranje novih plodova koji se beru sve do kasne jeseni pa i prvih mrazeva. Sama riječ bamija dolazi od arapskog “bamyah“, a verziju te riječi koristili su u 12. i 13. st Egipćani i Mauri pa se zahvaljujući tom podatku pretpostavlja da se uporaba te biljke na našim prostorima proširila s istoka. Smatra se da je bamija stigla izravno s Arapskog poluotoka. Rasprostranila se po obalama Sredozemnog mora, ali i istočnije. Ne postoje rani zapisi o bamiji na području Indijskog podkontinenta pa se može zaključiti da je tamo stigla otprilike u isto vrijeme kad i u Europu. Ameriku je osvojila stigavši na taj kontinent brodovima koji su preko Atlantika prevodzili robove i to već u 17.st. Hranjiva vrijednost i medicinska primjena Bamija sadrži vitamine A i C i dobar je izvor željeza i kalcija. Također sadržava škrob, nešto masnoća te riboflavin. Nije ni čudo da je Kleopatra bila na glasu zbog svoje poslovične ljepote – njenoj privlačnosti sigurno je doprinijela i bamija koja joj je, prema predaji, bila jedno od omiljenih jela! Blagotvorni učinci bamije na zdravlje uistinu su brojni, a za Vas smo izdvojili najzanimljivije: vlakna koja se nalaze u bamiji pomažu stabilizaciji razine šećera u krvi. bamijina sluz vezuje kolesterol i pomaže rad jetre u nešto većim količinama bamija može imati laksativni učinak pa pomaže kod konstipacije. izvrsna je za razvoj blagotvorne crijevne faune ima dobar učinak na ljude koji pate od kronične iscrpljenosti i depresije. koristi se za liječenje čireva te neutraliziranje kiselina bamija je korisna u liječenju astme. Ima visok udio vitamina C koji služi kao antioksidans i kao protuupalna tvar što sve zajedno smanjuje simptome astme blagotvorno djeluje na kožu smanjujući crvenilo i upalne procese pa pomaže koži zadržati glatkoću i zategnutost ima nisku energetsku vrijednost što je čini prikladnom za redukcijske dijete u narodu se govori da je bamija afrodizijak – navodno se u begovu čorbu stavljala bamija da bi mu pomogla da izađe na kraj s gusto nastanjenim haremom... Primjena u kulinarstvu S obzirom na sva ljekovita sredstva kojima se bamija može podičiti, trebali bismo je češće uvrstiti na jelovnik. Ako niste sigurni što točno uraditi s bamijom, čitajte dalje. Za one koji nisu nikad okusili bamiju, njezin se okus najbolje može opisati kao približan okusu mahuna. Osim što se često koristi u kuhinji u zemljama na Balkanu, bamija je rasprostranjena i u istočnjačkim kuhinjama, te u Africi, a u južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država je se smatra dijelom tradicionalne kuhinje. Prilikom kupnje bamije, treba obratiti pozornost na to da ne bude duža od 3 cm – što je kraća, to je bolja. U slučaju da pronađete svježu bamiju, čistite je jako oštim nožićem tako da joj odstranite nepotrebne dijelove (dio s peteljkom i vrh), a da pritom ne oštetite samu mahunu iz koje bi u protivnom mogla iscuriti sluz koja kasnije daje jelu karakterističan okus te pomaže pri zgušnjavanju umaka. Ono što je također bitno naglasiti je da bamiju treba dobro osušiti svaki put kad je perete. Prilikom kupnje bamije, treba obratiti pozornost na to da ne bude duža od 3 cm – što je kraća, to je bolja. Prilikom kupnje sušene bamije imajte na umu da će njen volumen značajno porasti nakon namakanja. Sušena bamija se obično prodaje nanizana u lanac, a jedan lanac je težine svega približno 5g! Sušenu bamiju namočite i kad poveća volumen, spremna je za upotrebu. U prvom redu, bamija se može jesti sama, skuhana na lešo. Upravo je tako pripremaju u južnom dijelu SAD-a gdje se sadi još od 17.stoljeća. Za one koji nisu nikad okusili bamiju, njezin se okus najbolje može opisati kao približan okusu mahuna. Osim toga, bamija se jako dobro slaže s raznim vrstama mesa, a najčešće se kombinira s janjetinom. U takvim se receptima kao redovit sastojak može pronaći umak od rajčice koji svemu daje potrebnu sočnost. Tako pripremljena, bamija se konzumira uglavnom na istočnim dijelovima Mediterana. Osim s janjetinom, može se kuhati i s drugim vrstama mesa – može se dinstati pa miješati s teletinom što daje ukusno i hranjivo varivo. Prilikom kuhanja treba biti na opezu da se bamija ne raskuha jer bi se u protivnom mogla raspasti. Nadalje, skrenut ćemo Vam pozornost na poznatu begovu čorbu – tradicionalno svečarsko jelo iz Bosne i Hercegovine koje se služi kao predjelo. Priprema se od pilećeg mesa i povrća, a neizostavan sastojak je naravno, bamija. Može joj se dodati riža, a kremasta je zahvaljujući vrhnju i žutanjcima koji se umiješaju pred sam kraj kuhanja. Nešto egzotičnija od spomenute begove čorbe, juha je s bamijom i ribom koja se priprema na Karibima. Na Haitiju se pak bamija jede s rižom i kukuruzom, a popularnost je krajem 20. stoljeća stekla i u japanskoj kuhinji – tamo je poslužuju s umakom od soje ili pak u obliku tempure (pohanu u posebnoj vrsti smjese). Osim kuhanu, u SAD-u je poslužuju i prženu. Zanimljivo je spomenuti i da se od bamije proizvodi ulje koje se dobija od sjemena bamije – ima ugodan okus i miris i visok udio nezasićenih masnih kiselina, a bamija se može kosistiti i kao zamjena za kavu! |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da curke,nedozrele bamije se suše.Čim mlađe,tim bolje za sušenje,mislim da ti tobolčići trebaju biti veliki svega nekoliko cm za sušenje.
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Odgovori | Stranica 123 5> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |