Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Krizanteme - uzgoj na otvorenim gredicama

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Vrtno cvijeće
Opis foruma: Sve o vrtnome cvijeću.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=6229
Datum ispisa: 19 Srpanj 2025 u 03:52
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com

Tema: Krizanteme - uzgoj na otvorenim gredicama
Objavio: suzi
Tema: Krizanteme - uzgoj na otvorenim gredicama
Datum objave: 02 Kolovoz 2011 u 01:09
zanima me sve vezano o uzgoju krizanteme na otvorenoj gredici , način navodnjavanja npr, dali je bolje kap na kap ili može i obično zalijevanje gumom,dali se tlo mora pripremiti prije sadnje ijeli zamračivanje obavezno ili može i bez njega? Molila bih nekog tko zna da mi odgovori:s]

Odgovori:
Objavio: administrator
Datum objave: 02 Kolovoz 2011 u 05:57
a nakoje krizanteme tocno mislis??? jer ima razlike u uzgoju.

krizanteme krupno cvijetne za rezanje ili u posudama - multiflora

Datum objave: 02 Kolovoz 2011 u 13:53
krupno cvjetne..yellowsmith

Datum objave: 02 Kolovoz 2011 u 19:43
navodnjavanje je dobro i jedno i drugo iako se vise vode potrosi zalijevanjem "gumom" dok "kap na kap" manje treba vode za isti efekat....

ali je skuplje prvu godinu zbog ulaganja - ali se sljedece godine moze ponovo koristiti ista oprema.

takodjer je dobro postaviti i mrezu : kao onu za krastavac da ih drzi na okupu i da nebi se savijala i eventualno pucale.

tlo : sto je bolje pripremito to bolje... kao i svatko sto voli biti i boraviti u sredito tako i biljka voli.

zamracivati se nemora... isto kao i zalijevanja ali onda ne treba ocekivati uspjesan uzgoj a niti prodaju istih.

tako da svakako treba zamracivati... ranija sorta "citronka" se nije morala zamracivati ali ova se mora :o))

pozdrav:o))

Objavio: Olja
Datum objave: 03 Kolovoz 2011 u 15:48
Ja bih volela da mi neko objasni kako se tacno sprovodi to zamracivanje...Question

Datum objave: 03 Kolovoz 2011 u 22:13
hvala puno ! pozdrav

Datum objave: 07 Kolovoz 2011 u 16:11
bune me određeni članci. neki kažu da krupno cvjetne krizanteme trebaju puno vode i sunca a u članku green gardena piše da ne trpe previše vlage sunčan i vjetrovit položaj što bi po meni trebalo znaćiti da se ne smiju saditi na gredici koja je direktno izložena suncu u ljetnim mjesecima i vjetrovitim u jesen. i još nešto mi nije jasno; kada se zalijevaju u vrijeme zamračivanja jer kaže da se ne smije zamračivati vlažna biljka. ako zamračivanje počinje u 19 sati a završava u 8 ili od 18 do 7

Objavio: gute Fee
Datum objave: 08 Kolovoz 2011 u 00:24
Originalno poslano od člana Olja Olja napisao:

Ja bih volela da mi neko objasni kako se tacno sprovodi to zamracivanje...Question

Moja sogorica je stavila stapove i na njih crnu foliju , ali to je dosta "opasno" , treba kontrolirati da nebi obolile ! Osim toga , ona ih je i obtrgavala , tako da je svaka stabljika imala samo 1 cvijet ali zato veliki !

Datum objave: 08 Kolovoz 2011 u 14:59
Hvala Fee,ja gajim one grmaste koje su u saksijama ali ih do sad nisam zamracivala pa mi taj deo bas nije jasan...za cega to sluzi?jel ranije procvetaju ili?

Datum objave: 14 Kolovoz 2011 u 19:27
krizantema je biljka kratkog dana.. tj. cvijeta kada su kracidani. zamracivanjem se postize upravo skracuju se dani i produzuje noc i krizantema pocinje stvarati pupove ranije i samim time ima i raniju cvatnju.

Datum objave: 14 Kolovoz 2011 u 19:29
Originalno poslano od člana suzi suzi napisao:

bune me određeni članci. neki kažu da krupno cvjetne krizanteme trebaju puno vode i sunca a u članku green gardena piše da ne trpe previše vlage sunčan i vjetrovit položaj što bi po meni trebalo znaćiti da se ne smiju saditi na gredici koja je direktno izložena suncu u ljetnim mjesecima i vjetrovitim u jesen. i još nešto mi nije jasno; kada se zalijevaju u vrijeme zamračivanja jer kaže da se ne smije zamračivati vlažna biljka. ako zamračivanje počinje u 19 sati a završava u 8 ili od 18 do 7
krizanteme se uglavnom sade u zasticenim . zatvorenim prostorima (plastenicima)  tako da su zasticeni.

biljke normalno zalijevati ili ujutro ili navecer. ja imam obicaj jutarnje zalijevanje. znaci nakon odmracivanja lijepo crijevou ruke i polijevaj ili otvorite sistem ka na kap i uzivaje

Datum objave: 14 Kolovoz 2011 u 21:40
Hvala admine na objasnjenju,i jos bih te pitala kad bi trebalo da se pocne sa dohranom za cvetanje to jest za stvaranje  pupojaka ako se radi o hrizantemama koje bi trebalo da cvetaju u 10 mesecu?

Datum objave: 14 Kolovoz 2011 u 21:45
polako se vec moze krenuti i sa time

Datum objave: 19 Kolovoz 2011 u 09:19
zanima me dali mogu u istom danu krizantemama dati prihranu na korijen (profert A ) i calypso SC 480 folijarni insekticid .

Datum objave: 19 Kolovoz 2011 u 11:19
možes :o))

Datum objave: 19 Kolovoz 2011 u 15:48
HVALA !! POZZ

Datum objave: 26 Kolovoz 2011 u 13:09
NEKA ME NETKO ISPRAVI AKO SAM U KRIVU; KAD NE POSTOJI SUSTAV NAVODNJAVANJA KAP NA KAP A DAJE SE PRIHRANA NA KORIJEN ( U MOM SLUČAJU PROFERT A )KOJI DAJEM POLJEVAČEM ,A NASTOJIM NE SMOČITI LIST ALI UVIJEK MALO KAPNE NE MORA SE ODMAH IZA TOGA ISPRATI ČISTOM VODOM JER NEKI GOVORE SUPROTNO A NEMA MI LOGIKE JER PO TOME TA TEKUĆA PRIHRANA SAMO ODE DUBLJE U ZEMLJU I NEMA EFEKTA KOD KRIZANTEMA OBZIROM DA JE ONA BILJKA PLITKOG KORIJENA.POŠTO SAM POČETNIK U TOME MOLIM DA MI NETKO TKO ZNA ODG.

Datum objave: 27 Kolovoz 2011 u 16:57
nerazumijem najbolje pitanje... kako ne postoji navodnjavanje

Datum objave: 27 Kolovoz 2011 u 16:59
ako nekog zanima bila sam u pravu... napravila sam mali pokus i mišta im se nije dogodilo ali sam naravno pazila da što manje smočim biljku i više neću slušat bapske priče ...

Datum objave: 27 Kolovoz 2011 u 17:05
...postoji navodnjavanje ali ne kap na kap nego gumu u ruke znači ne mogu tekuće gnojivo dati putem sustava kap na kap nego polijevačem a onda uvijek malo zaliješ i biljku za koju su mi rekli da će joj izgoriti listovi ako iti malo gnojiva ili željeza ostane na listovima

Datum objave: 10 Rujan 2011 u 21:48
To je glupost. Trebs pripaziti na omjer i biljcj nista nece biti
Q

Objavio: SanjaS
Datum objave: 20 Siječanj 2012 u 17:26
vidim da tema nije aktivna ali se nadam da ce administrator pun znanja ipak naci vremena za odgovor :)

naime zanima me gdje nabavljate sjeme, koje sjeme koristite i da li sijete ili samo presadjujete krizanteme! upit je vezan za obicne krizanteme a ne multifloru.

zahvaljujem

Objavio: Silvy
Datum objave: 27 Siječanj 2012 u 21:29
SanjaS,
dobrodošla!
Ja svoje kupljene, posađene krizanteme, nakon što su ocvale, porežem, tako da imaju grančice oko 5 do 10 cm i posadim ih u vrt.
Na proljeće, kada krenu topliji dani, glavnu biljku razdvojim u manje, koliko god mogu i posadim ih u redove.
Preko ljeta, trebaju dosta vode, ali su zato prije 1.11. opet spremne za vazu i pune pupova.
Nekima otkidam sporedne pupove da bi imala jedan veliki cvijet, ali mi se više sviđaju grančice sa više manjih cvjetova.
Sa sijanjem ne znam.
Javit će ti se i veći znalci od mene.
Sretno sa uzgojem. smile127 

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=UFHcfd_jlT4 - Zlatni otok

Objavio: SanjaS
Datum objave: 29 Siječanj 2012 u 09:38
hvala na dobro doslici

dobila sam nakon 1.11. par biljki, posadila sam ih i sad cu pricekat proljece, ali mi se cini da iz njih ne bih mogla puno zasaditi pa sam si mislila posijati sad kroz drugi mjesec jer sam pronasla da se tada sije!

hvala ti na odgovoru, cekam ostale forumase!

Objavio: anđelkad
Datum objave: 05 Veljača 2012 u 19:21
Pozz društvo, i mene zanima nesto u svezi krizantema.
 Dali je uputno uzimati reznice od biljaka koje su zaražene bijelom hrđom,radi se o palisadama za rez i multiflori. Treba li ih čime tretirati i čime. smile85       

Datum objave: 31 Svibanj 2012 u 11:21
pretpostavljam da se za sadnju krizantema preko folije ( otvorena gredica ) treba zemlju pošpricati protiv korova ili možda i ne mora i koje sredstvo se koristi ( osim basamida koji je skup )

Objavio: Fiki
Datum objave: 31 Svibanj 2012 u 11:39
Ja   nikakvu kemiju ne koristim za suzbijanje korova ni za išta! za korov mi posluže   ruke i slama!!!

Datum objave: 01 Lipanj 2012 u 12:22
molim pomoć administratora vezano za sadnju preko folije

Datum objave: 03 Lipanj 2012 u 12:05
nisam nikad sadio krizanteme sa folijom. mi smo ih uvijek sadili bez folije na cistu zemlju.
ovisno koliko je zemlja dobro obradita i kolio ima sjemena i trave u njoj. ako je zemlja bez trave (inace) cak i ne treba spricati nego samo staviti foliju a onda ono malo trav sto izadje iz rupa samo popljeviti.

ukoliko ima trave tj. ako je sada zatravito onda je po meni najbolji cidokor... on unistava sve. a ako nema trave a zeli se sprijeciti nicanje nove trave onda je najbolje ospricati sa stompom. stomp se primjenju je da se sva zemlja pripremi i onda se osprica tako da gornji sloj jednom kada se osprica vise ne dira, i stomp cini zastitni sloje od trave.

sadim papriku na foliju pa govorim na temelju tog iskustva sa radom s folijom

-------------
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<

Objavio: dado75
Datum objave: 16 Listopad 2016 u 12:51
Dali ima itko da duže vremena uzgaja krizanteme

Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk