Velika - Park prirode Papuk
Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Moj grad u slikama
Opis foruma: Slike cvijeća, parkova i uređenih trgova u Vašem mjestu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5277
Datum ispisa: 05 Kolovoz 2025 u 02:52 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Velika - Park prirode Papuk
Objavio: mali gogo
Tema: Velika - Park prirode Papuk
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 09:38
Osim poznatih bazena na izvoru tople vode od 27°C, u Velikoj postoji i izletište u šumama Papuka, stari Velički grad, prekrasna priroda, nebrojeno potoka i malih izvora vode.
U izletištu su napravljene i male vodenice koje vrte janjce ili prasce na ražnju  . Djeca, a i poneki od nas odraslih, se obožavaju igrati u potoku oko tih vodenica.
U svakom slučaju, Velika je još jedan od bisera naše Slavonije i slavonskih planina  , koji se obavezno mora posjetiti kad se dolazi u ove krajeve.
(Fotografirao sam u nedjelju, 10.10.2010., u popodnevnim satima)
------------- Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
Odgovori:
Objavio: OTOK
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 10:00
Objavio: gospina trava
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 10:10
Predivno. Koji je ovo stari grad?
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 10:15
To je Velički grad. Ustvari se radi o manjoj utvrdi.
Evo što pišu na stranicama Parka prirode Papuk:
"Sjeverno od današnjeg naselja Velika, na južnom završetku brda Lapjak, nalaze se ruševine manjeg tvrdoga grada - Veličkog grada. Grad je mogao nastati u 13. stoljeću i bio je vlasništvo veličkih Befekijevaca, a nakon dolaska Turaka postaje vojnička postaja. Utvrda se tlocrtnom kompozicijom dosta razlikuje od svih građevina na ovom području, a ima izdužen peterokutni tlocrt koji se sastoji od branič-kule sa sjeverne strane i dvorišta sa južne strane. Ulaz u grad je s istočne strane zaštićen slobodno postavljenim zidom. Branič kula ima približno trokutast tlocrt, čija sjeverna fasada djeluje monumentalno, poput prove broda, a svojim bridom je dobro orijentirana prema sjevernim nepogodama i vjetrovima. U unutrašnjosti je kula imala četiri kata, a na dva kata bio je u sjevernom kutu kamin, što upućuje da su služili za stanovanje. Posljednji kat je bio drveni što je vidljivo iz položaja drvenih greda u zidu, a služila je isključivo za obranu. Danas je Velički grad samo djelomično sačuvan, no još uvijek izaziva divljenje izletnika i planinara jer do njega vodi markirana planinarska staza."
Tekst je kopiran sa stranice:
http://www.pp-papuk.hr/povijest.htm - http://www.pp-papuk.hr/povijest.htm
------------- Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
Objavio: Tija
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 10:36
Evo još jedne ideje kud drugo proljeće na izlet.......dragome će se svidjeti jer ima njemu važan element, vodu. Prekrasno, a naše.
-------------
|
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 11:04
Ako voli vodu, onda je Velika stvorena za njega.
Svuda po brdu izbijaju neki mali izvori vode i tvore potočiće.
Kroz šumu i samo mjesto protiču dva velika potoka, skoro rječice: Dubočanka i Veličanka. Ali stvarno čovjek ostane fasciniran koliko tih malih izvora ima. Gdje god kreneš naletiš na neki mali izvor vode. I to pitke vode.
Ljeti je na bazenima u Velikoj užasna gužva.
Stvarno možeš organizirat jedan krasan izlet. Roštiljanje u onim malim vodenicama, šetnja po prirodi, planinarenje do Veličkog grada i na kraju kupanje na bazenima.... cijeli dan ti je ispunjen.
A stvarno car među izletištima u Slavoniji, bar što se vode, slapova i potoka tiče, je Jankovac. Možda odem jedan vikend da to uslikam pa ću vam postavit fotografije da vidite. Kao u zemlji čuda. Ne možeš vjerovati da takva ljepota postoji kod nas.
|
Objavio: proljeće
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 14:17
Gogo napravio si prekrasnu reportažu, uživala sam.
|
Objavio: baka
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 19:08
Ajme predivne li prirode! Tko može nek ode i osobno,Tija predivan izlet.
------------- Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!
|
Objavio: 1234DRENOVA
Datum objave: 12 Listopad 2010 u 20:45
prekrasna priroda
|
Objavio: Pinus
Datum objave: 13 Listopad 2010 u 10:43
Lijepe slike i još ljepša reportaža. U Svibnju sljedeće godine evo mene u Velikoj . Kako je velika Velika ?
|
Objavio: Triša
Datum objave: 14 Listopad 2010 u 07:49
Mali Gogo, prava uživancija. Prošli sam mjesec i sama bila u P.P. Papuk, zadržali smo se u Ružica gradu iznad Orahovice, a vidi koliko još divnih mjesta ima. Rekli su mi da je i Jankovac predivan.
No ja nisam tako blizu, ali vi koji ste bliže zaista možete uživati u predivnoj prirodi. Iako sam ljubitelj mora i morskih prizora, uvijek mi zastane dah kad vidim zelenilo gorja ili šumu,jezere, rijeke, potočiće, ta naša zemlja ima prirodu na kojoj joj svako može pozavidjeti.
Gdje god bio slikaj i slikaj - obožavam gledati.
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Objavio: VILMAČ
Datum objave: 14 Listopad 2010 u 09:14
krasne jesenj prezori mali gogo! hvala na trudu i prezentaciji tih ljepota nama koji smo prilično daleko!  
|
Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 14 Listopad 2010 u 09:51

------------- Da imam rep mahala bi s njim
|
Objavio: antonija
Datum objave: 14 Listopad 2010 u 13:49
prekrasno, to sam posjetila i još park prirode Jankovac, lijepa je Slavonija
------------- jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
Objavio: manči
Datum objave: 15 Listopad 2010 u 08:26
......prelijepe slike....vratilo me u proslost.....MM je bio u vojsci ,onoj iz yu , u Slavonskoj Pozegi, pa smo prilikom jedne od mojih posjeta prenocili u Velikoj u nekom hotelu tipa hostel za mlade ili za ekskurzije....da li jos uvijek postoji taj objekt......setali smo po sumama.....bila sam odusevljena prirodom....nismo vidjeli potoke i tvrdjavu sto znaci da treba ponovo doci.....
|
Objavio: lana2
Datum objave: 15 Listopad 2010 u 09:12
Prekrasne slike gogo. Prije dosta godina sam bila u Velikoj na bazenima i Ružica gradu pa mi je tvoja reportaža dobro došla kao podsjetnik na ovo predivno mjesto koje vrijedi ponovno posjetiti i uživati u prirodi.
|
Objavio: kat.rea
Datum objave: 01 Studeni 2010 u 18:20
Hvala ti Gogo!
Mene su slike vratile ohoho godina u prošlost, navrla su sječanja na neka lijepa prošla vremena... ali i neka ne baš lijepa, jer sam se kao dijete skoro utopila na jednom od bazena  . No ipak je puno više lijepih... izleti i kupanja na bazenu sa školom, sa prijateljima ili rodbinom, sindikalne fešte u jednom drvenom objektu kao onaj sa početka teme, a bilo je i puno radnih dana provedenih na veličkom području.
|
Objavio: dzomba
Datum objave: 01 Studeni 2010 u 19:51
Lijepo mjesto..vidim ima i veci izbor gljiva !
------------- Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla
Covjeku Ce Preostati
Samo Njegovo Genealosko
Stablo Da Nad Njim Place..
|
|