Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Oleandar

Web: Cvijet.info
Kategorija: Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću
Ime foruma: Grmlje
Opis foruma: Sve o grmlju i drvenastom bilju.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=499
Datum ispisa: 08 Travanj 2025 u 01:23
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com

Tema: Oleandar
Objavio: Ivona
Tema: Oleandar
Datum objave: 10 Listopad 2007 u 20:35
Da li netko zna šta ga je napalo?
Do nedavno je cvijetao i sad odjednom žuti i baca listove.
Na nekim listovima pojavljuju se crne pjege.
Stavila sam mu i štapiće protiv ušiju u zemlju pa se bojim da to nije razlog.

Hvala

Odgovori:
Objavio: Donata
Datum objave: 10 Listopad 2007 u 21:04
Evo nešto sam ti našla....a moje mišljenje je pod onim podebljanim...

www.slobodna dalmacija

BOLESTI I ŠTETNICI

U pojedinim godinama, naročito kada ljeti ima dosta kiše, na oleadnrima dolazi do pojave gljivične bolesti znane kao suha trulež. Drugi, česti uzrok propadanja jest pojava raka - gljivične infekcije koja zahvaća gotovo sve biljne dijelove. Zaraženi je dio potrebno odmah odstraniti te uništiti spaljivanjem.
Od štetnika na oleandrima su najčešći lisne uši te oleandrova štitasta uš. Štitaste uši, pogotovo ako se javljaju u manjem broju najjednostavnije je ukloniti vatom koju ste namočili u alkoholu. U slučaju njihove velike brojnosti upotrijebite neki insekticid, jednako kao i kod pojave lisnih ušiju. Kako oba ova štetnika luče mednu rosu, napadnuti listovi postaju sjajni i ljepljivi, a kako se na mednu rosu naseljavaju gljive čađavice, listovi poprimaju crnu boju, suše se i otpadaju.
I još jedna napomena: svako žućenje listova ne mora nužno ukazivati na napad nekog štetnika ili bolesti. Oleandar, kada raste u optimalnim uvjetima, u starim listovima razgrađuje tvari koje potiču tvorbu novih izboja.

P.S. oleandar zna i mijenjati listove....i baš mi to kod tebe tako i izgleda...jer kreće odozdo....nije zahvaćena cijela biljka....

ostatak biljke izgleda zdravo....(na slici)...

Objavio: nadglednik
Datum objave: 19 Listopad 2007 u 14:39
Ja sam par puta pokušala uzgojiti oleander ali su mi jako kratko trajaliClown

Objavio: aglaja
Datum objave: 22 Listopad 2007 u 13:21
Krajem septembra, dobila sam od bake iz susedstva tri pelcera oleandera. Dva su se ozilila. Nadam se da nisu iste boje. Stoje jos uvek u staklenoj boci na prozoru. Kada i kako da ih posadim, i gde potom da ih drzim? Ovde, svi koji ih imaju, u jesen, ali vec odrasla, dugogodisnja stabla, spustaju u podrume. Zato ih u jesen na pijaci mnogi i prodaju.

-------------
Aglaja

Objavio: maso
Datum objave: 22 Studeni 2007 u 14:41
...i ja bih Oleander Cry i to onaj sa bordo crvenim cvjetovima...Big%20smile

Datum objave: 22 Studeni 2007 u 16:34
Maso, sad je kasno. Moras cekati prolece. Mislim da je najbolje uzeti reznicu u kasno leto. Nisam sigurna.

Rado bih ti dala reznicu od mojih, kad porastu. Imam samo beli i roza, nedavno sam ih posadila. Dve su se reznice brzo ozilile, a treca ni makac. Meni je bilo zao da je bacim, a i da ne dobijem dva iste boje, pa sam je prikratila jos malo i evo, pusta zilice.

-------------
Aglaja

Objavio: kika
Datum objave: 22 Studeni 2007 u 17:23
Aglaja ja sam svoje mlade oleandere držala na nešto višoj temp. nego stare i nisu se bunili. Čak mi jedan i procvao.
Maso, ostavila sam sjemenke i trebale bi dozrijeti ove zime. Kad se raspuknu, mogu ti ih poslati da ih posiješ. Ako ne želiš sijati, sjeti me u kasno proljeće da ti pošaljem reznice.

Objavio: dina
Datum objave: 22 Studeni 2007 u 18:02
kika
prelijepa im je boja

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...

Datum objave: 22 Studeni 2007 u 20:04
Kika, tvoji su divni! Moji su jos mali. Zasadila sam ih, pa ima vec mesec dana. Prije toga sam ih isto toliko, ako ne i duze, drzala u vodi (citala sam da ih po oziljenju treba jos neko vreme ostaviti u vodi, da zile ojacaju) Jedna reznica, ona koja se dugo protivila, jos uvek je u vodi.
Drzim ih na prozorskoj dasci, u sobi u kojoj se grije, redovno ih zalivam, ponekad i orosavam. Imaju puno svetla, cak i sunca kada je lep dan. Za sada dobro izgledaju, ali me plasi sta ce biti s njima kada odem krajem decembra na neko vreme. Plasim se i za ostale. Prosle godine sam tako ostala bez ficus elastica-e, mlade benjamine (koju sam doduse udomila kao bolesnicu, ali ipak…), guzmanije…

Ovde, odrasle oleandre ljudi pred zimu spustaju u podrume. Citala sam da im zimi treba hladnije (min 5*C), ali i svetlo mesto. Pa se cudim, kako se odrze. Nas podrum je u potpunom mraku, a baka koja zivi pored mene ih tamo vec godinama zimi spremi i ne propadnu joj.

Sledece godine ja moje bome necu u mrak.

-------------
Aglaja

Datum objave: 22 Studeni 2007 u 20:15
Aglaja, prije putovanja stavi ih slobodno u nešto hladniju svijetlu sobu i ne brini. Dočekat će te sigurno. 10-15 stupnjeva sigurno neće ubiti mlade oleandere. Možeš im i mrvicu vode dati, ali stvarno mrvicu.

Datum objave: 22 Studeni 2007 u 22:40
Merci.

Uradicu tako, odnosno ostavicu ih tu gde jesu.
Temperatura se valjda nece puno spustiti. Jako mi je stalo da se odrze do proleca. A kad prolece dodje, onda je sve lakse.

Poz.

-------------
Aglaja

Datum objave: 23 Studeni 2007 u 08:49

Kika, kraaaaaaaasan je ta boja mi je odlicnaaaaaaaThumbs%20Up

Aglaja znam da sada nije vrijeme ali onako kazem da bih ga rado imala, naravno zbavim ja njega na proljece....zna ih biti i u pevecu i u baumaxu ali i cijena im zna biti visoka. Nesto cu vec smisliti Wink.

Datum objave: 23 Studeni 2007 u 17:18
Maso, uopste mi nije bila namera da isticem kako ti nesto ne znas, vec da razvijem razgovor koji si pokrenula, i to pre svega zato sto sama vrlo malo znam o oleandrima, a volela bih da saznam.

Ne moras u potragu za oleandrima, Kika ti nudi, ako se ne varam, bas onakav kakav si pozelela.

A imas i od mojih reznice. Ako zelis. Planiram ih uzgajati grmoliko, pa ce biti orezivanja.

Poz.

-------------
Aglaja

Datum objave: 23 Studeni 2007 u 19:12
Aglaja, ne varaš se, samo mi se čini da je to Maso previdjela.

Datum objave: 24 Studeni 2007 u 17:24
...Aglaja, ne moras nista opravdavati ja i nisam rekla da si ti isticala da ja nesto ne znam :)a i da jesi nije bed jer i ne znam previse :)....a sto se tice oleandera, naravno da su reznice dobro dolse :) ....ma moze on biti i roza i bijeli i bilo kakav.....hvala , od srca :)))

Datum objave: 24 Studeni 2007 u 18:17
Evo malo savjeta iz Dalmacije....smile186
Odraslu biljku oleandra tijekom zime nije uputno držati u jako zagrijanoj prostoriji, ali treba dosta svjetlosti, a korijen biljke se održava lagano vlažnim. Ako se oleandar tijekom zime drži u tamnoj prostoriji, treba ga postupno iznositi na svjetlo. Tako je uputno nekoliko dana držati posudu s oleandrom u polusjeni, a tek onda je postaviti na sunčano mjesto, da biljka ne doživi šok.

UZGOJ IZ PRESADNICA

Za uzgoj mladica u vodi odabiru se mlade vršne grančice bez cvjetnih pupova, dužine 20 do 25 cm. Donji se listovi s grančice uklone, a ostali se prikrate na trećinu dužine. Ovako pripremljene grančice stave se u duboku posudu s vodom, u koju se doda komadić razmrvljenoga drvenog ugljena ili, u novije doba, sredstvo za brže ukorjenjivanje. Drveni ugljen sprječava razvoj truleži u vodi te voda ostaje bistra. Posuda se stavi na toplo i svijetlo mjesto. Po potrebi voda se u posudi nadolijeva, ali se ne mijenja. Nakon 6 do 8 tjedana pojavit će se korijenčići. Reznice valja i dalje držati u vodi, dok se korjenčići dobro razviju i ojačaju. Pogrešno je tek slabo razvijene mladice ukopati u zemlju, često se dogodi da se mladice ne prime. Kad se razvije dostatno snažan korijen, biljke se pažljivo vade iz posude s vodom i presađuju u cvjetni lonac ispunjen cvjetnom mješavinom.

REDOVITA GNOJIDBA

U početku razvoja biljke valja često zalijevati i povremeno prihranjivati tekućim gnojivom. Dobro ukorijenjene biljke mogu se iznijeti na otvoreno ili posaditi u vrt na sunčano, zaštićeno mjesto, gdje nema jakih strujanja vjetra. Uz vrlo pažljivu njegu oleandar može već iste godine procvasti, no veća je vjerojatnost da će cvasti iduće godine.

Moj žuti dupli...smile84

Objavio: dina
Datum objave: 24 Studeni 2007 u 18:33
Donata

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...

Datum objave: 24 Studeni 2007 u 19:27
Donata, hvala puno na ovom uputstvu. Imas lep primerak.

Evo, odmah i pitanja. Ona moja treca reznica, koja nije htela da se ozili, pa sam je, u vreme kada sam druge dve sadila u zemlju, prikratila jos malo i sada pusta zilice, ima cvetni pupoljak. Meni je to odmah bilo sumnjivo, ali nisam htela da pametujem. Baka koja mi je poklonila reznice ima godinama oleandre i sama ih razmnozava.

Moje pitanje je: sta sad sa takvom reznicom?

-------------
Aglaja

Datum objave: 24 Studeni 2007 u 19:43
Originalno poslano od člana aglaja aglaja napisao:

Donata, hvala puno na ovom uputstvu. Imas lep primerak.

Evo, odmah i pitanja. Ona moja treca reznica, koja nije htela da se ozili, pa sam je, u vreme kada sam druge dve sadila u zemlju, prikratila jos malo i sada pusta zilice, ima cvetni pupoljak. Meni je to odmah bilo sumnjivo, ali nisam htela da pametujem. Baka koja mi je poklonila reznice ima godinama oleandre i sama ih razmnozava.

Moje pitanje je: sta sad sa takvom reznicom?

Pošto je naknadno pustila žilice...trebalo bi je držati i dalje u vodi...da joj se korijenova bala dobro ojača...jer je to ključno kod reznice oleandra...

Obično presadnice koje se zakorijenjuju se uzimaju od vrhova grana koje su bez pupoljaka ili naznaka pupoljaka na vrhu- jer je takva reznica u biti teže zakorijenjiva od onih koje to nemaju....

Da ne duljim mislim da bi taj cvjetni pup trebala zanemariti ...možda se i iz tih razloga ta reznica nije uspijela zakorijeniti sa prve dvije....

Datum objave: 24 Studeni 2007 u 23:49
Donata, prekrasan mi je ovaj tvoj žućko. Da li se mogu predbilježiti za reznice?

Datum objave: 25 Studeni 2007 u 13:54
Donata, hvala na odgovoru!

Da li mozda znas, ili neko drugi, sta bi se desilo kada bi taj pupoljak odsekla?

-------------
Aglaja

Datum objave: 25 Studeni 2007 u 18:03
Ništa osim kaj bi biljci dala malo više snage za razvoj korijenčića.

Datum objave: 25 Studeni 2007 u 22:02
Kika, odsekla sam pupoljak!
Hvala ti.
Poz.

-------------
Aglaja

Datum objave: 25 Studeni 2007 u 22:06
  http://www.smileycentral.com/?partner=ZSzeb001_ZSYYYYYYMXHR">Roll  Molim. I drugi puta. Tu smo da si pomažemo i djelimo savjete.

Datum objave: 26 Studeni 2007 u 17:59
Originalno poslano od člana kika kika napisao:

Donata, prekrasan mi je ovaj tvoj žućko. Da li se mogu predbilježiti za reznice?

Nema problema...smile186

Datum objave: 26 Studeni 2007 u 19:57
Kika, ne znam dal' ces verovati, i meni je cudno, ali cini mi se kao da se na vecim zilama pojavilo puno malih zila, kojih juce nije bilo.

Da li je moguce? Tokom jedne noci! Posle odsecanja onog pupoljka!

-------------
Aglaja

Objavio: Hele
Datum objave: 26 Studeni 2007 u 20:29
 Obožavam oleandre , mada nemam nijednog. Imali smo velikog u vrtu u ST. Ali ja obožavam sve mediteransko i pokušavam preselit u ZG. Najnoviji projekt je maslina. Ne očekujem plodove, dosta da znam da ih imam.  Mislim, nemam oleandar , ali ako se netko smiluje reznicom  YUPIIIII smile188 smile213

Datum objave: 26 Studeni 2007 u 22:35
Originalno poslano od člana aglaja aglaja napisao:

Kika, ne znam dal' ces verovati, i meni je cudno, ali cini mi se kao da se na vecim zilama pojavilo puno malih zila, kojih juce nije bilo.

Da li je moguce? Tokom jedne noci! Posle odsecanja onog pupoljka!

Malo mi je nevjerojatno da je to bio razlog. Mislim da se to samo poklopilo jedno s drugim. Ali je i činjenica da će se biljka sada lakše ukorijeniti i porasti.....a i činjenica je da su biljke nepredvidive.

Objavio: stephanotis
Datum objave: 19 Veljača 2008 u 11:59
Molim vas za malu pomoć oko mog oleandera. Kad je došla zima, stavila sam ga s balkona u boravak. Najednom je počeo tjerati grane i pupove. I cvao je u 12. mjesecu. Sve mi je jasno da je bio na pretoplom. Sad me zanima kako ga obrezati. Jasno mi je da ove "nove" grane nisu dobre. Da li da ih cijele odrežem ili... i kad?

Objavio: rena
Datum objave: 19 Veljača 2008 u 17:37
Da li netko zna kako ili s cim spasiti bolesnog oleandera. Mislim da je pun usi, mali milion usi ima, listovi se lijepe, cak vec i malo vise, a ima i bijele "paucine". Stvarno jadno i bolesno izgleda. Moram dodati da je ogroman, sigurno 2 metra visok i obujan, skoro kao manja vocka. Moj problem je da ne volim kemikalije, iako mi se skoro cini da u ovom slucaju necu imati drugog izbora, ako ga uopce i uspijem spasiti. smile220

Datum objave: 19 Veljača 2008 u 18:13
Stephanotis, ako nije previsok za tvoj ukus, ne trebaš ga orezati. Kad su topliji dani (iznad 0 stupnjeva) iznosi ga napolje i sigurno će ojačati.

Rena, mislim da ti je insekticid neizbježan i to podhitno.

Datum objave: 20 Veljača 2008 u 09:28
Hvala Kika. Malo bi ga možda šišnula, čisto da dobije formu grmića. Big%20smile Jedva čekam da ga stavim na balkon i da uživa na suncu.

Objavio: Ivan
Datum objave: 20 Veljača 2008 u 09:50
Tongue ja bi listove za svoju punicu !LOL

-------------

Datum objave: 20 Veljača 2008 u 10:00
Originalno poslano od člana Ivan Ivan napisao:

Tongue ja bi listove za svoju punicu !LOL
Fani, fani, fani!!!Wink

Datum objave: 20 Veljača 2008 u 14:27
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=218 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=218
već postoji topic o oleanderima, da se ne dupliciramo? nemojte zlonamjerno shvatiti, molim vas !

-------------

Datum objave: 20 Veljača 2008 u 20:12
Ivane, mislim da gresis. Ovo je pravo mesto za razgovor o oleanderu. Tamo gde nas saljes, tamo bi trebali postavljati fotografije.

I da objavim kako sam prije dve nedelje dobila i posijala seme divnog crvenog i roze oleandera Smile To su sad vec vrlo zgodni klijanci. Ako tako brzo budu napredovali kao sto su proklijali, bicu jako zadovoljnaTongue

-------------
Aglaja

Datum objave: 21 Veljača 2008 u 06:55
nemojte zlonamjerno shvatiti, molim vas !

-------------

Objavio: vrtlarica
Datum objave: 22 Veljača 2008 u 16:53
Ja živim u podravini i svoja 3 ogromna oleandera spremam  na tavan gdje bude zimi i -8 i ništa im nije malo zalijem da se ne posuši i to je to jer on u to vrijeme miruje pa mu i paše hladnije. Na proljeće kad ih iznesem van onda ih drastično pokratim u principu stare grane skroz odrežem a mlađe prošlogodišnje malo skratim tako da tjera puno mladih odozdola i brzo izrastu u prekrasne bujne grmove, a moja susjeda me gleda sa suzama u očima što iz velikih grmova radim male a na kraju njeni izgledaju 2 prazne grane a moji prekrasni i cijelu godinu u cvatu, žao mi je što nemam ni jednu sliku!

Datum objave: 04 Ožujak 2008 u 10:20
Ja prošli tjedan odnijela svoj oleander na balkon, da uživa na sunčeku...i jučer ga unijela natrag unutra da ne bi stvarno bilo Smile

Objavio: shasha
Datum objave: 04 Ožujak 2008 u 11:16
Ivane,nebumo te zlonamjerno shvatilismile78no  ipak je ovo dobro mjesto.Tamo bi trebale SAMO slike biti a ovdje rasprave.To što se malo tko drži toga,e to je druga stvarWink
Aj da ne zachatavam temu,bum nešto i onjima napisala.Kako ih nemam nemam ni kaj pisatiLOLLOL.Ozbiljno sad,oni su meni prekrasni no nemam ih,i mislim da ih skoro neću ni imati,jer nemam kuda preko zime sa njima.Ok je dok su mali,to bi još nekud utrpala,no veće nemam kuda i zato ih neću ni saditi.Divit ću se vašima

Datum objave: 04 Ožujak 2008 u 11:58
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Ivane,nebumo te zlonamjerno shvatilismile78no  ipak je ovo dobro mjesto.Tamo bi trebale SAMO slike biti a ovdje rasprave.To što se malo tko drži toga,e to je druga stvarWink
Aj da ne zachatavam temu,bum nešto i onjima napisala.Kako ih nemam nemam ni kaj pisatiLOLLOL.Ozbiljno sad,oni su meni prekrasni no nemam ih,i mislim da ih skoro neću ni imati,jer nemam kuda preko zime sa njima.Ok je dok su mali,to bi još nekud utrpala,no veće nemam kuda i zato ih neću ni saditi.Divit ću se vašima
Sliku svog oleandera sam stavila u sklopu poziva upomoć što da s njim radim... malo bi mi bilo teško opisati riječima...  LOL 
Eto neću više sigurno, da ne bi bilo prigovora. Na kraju sam samo neke grane odrezala, čisto da ga malo oblikujem.

Objavio: dadoxxl
Datum objave: 12 Travanj 2008 u 17:51
oleander vam se najlakse ozili u vodi tj.u staklenci tamne boje,dosipati vodu,veoma brzo se pojave korjencici...

Objavio: Triša
Datum objave: 12 Travanj 2008 u 18:09
Evo ja probala u čaši i nekako mi je istrunuo,a drugi se osušio. Kakva mora biti stabljika, drvenasta ili zelena, pa ću probati kako savjetuješ.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"

Datum objave: 12 Travanj 2008 u 19:10
mora biti drvenasta i malo deblja otprilike kao olovka

Datum objave: 12 Travanj 2008 u 19:15
sada kad nije previse toplo ja mislim da je previse primila vode,ako je vani,ali i ako je u kuci mozda ste je prelili,pustite da se osusi zemlja,iznesite na sunce bez vode sada u pocetku i ona ce ponovo olistati mozete je i prikratiti ukoliko je sada bila u cvijetu,tj.ako je sada bila kupljena...

Objavio: maya
Datum objave: 12 Travanj 2008 u 19:57
Stoji na balkonu stalno.Ok pusticu je da se osusi pa cu vidjeti.Ako ni to ne pomaze onda cu je prikratiti.Hvala.Thumbs%20Up

Objavio: marija2108
Datum objave: 10 Svibanj 2008 u 19:29
Hvala Ivoni što je moje pitanje s
http://www.cvijet.info/Forums/viewtopic/t=1363/postdays=0/postorder=asc/highlight=oleandar/start=195.html - http://www.cvijet.info/Forums/viewtopic/t=1363/postdays=0/postorder=asc/highlight=oleandar/start=195.html

postavila i na ovom forumu.
Nakon toga oleandar sam presadila u veću posudu i oprala list po list sa vodom u kojoj je par kapi deterđenta za suđe, i od tada više nema niti ušiju niti žutih lustova.
Što više, gdje god je otpao list, počeo je puštati novu granu.

A i dobio je društvo: dupli žuti i boje lososa!

http://img291.imageshack.us/my.php?image=p23040807501ue2.jpg">

Objavio: on the cloud
Datum objave: 03 Lipanj 2008 u 21:59
   A gdje nabaviste taj nježno žuti oleandar duplog cvijeta?!
Uistinu me interesira.

Ja ih imam nekoliko vrsta i gotovo sve sam uzgojila iz reznica pa su mi stoga najdraži. Svake godine zakorijenjujem poneku reznicu i posadim je da izraste u skladan grm ili kao soliterna biljka s jednim deblom, za što treba podosta vremena.
Imam oleandar bijelo - bež nijanse, dakle nije potpuno bijel, koji sam davno donijela iz Baške Vode i koji sam prvi zakorijenila. Veoma mi je drag, jer volim svijetle nijanse cvjetova, stoga me neodoljivo privukao i opčinio onaj nježno žuti prikazan na fotografiji.
Imam i jednostruki, kupljen pod nazivom - crveni. No, nije potpuno crven, nego neka miješana nijansa intenzivno tamno ružičasto crvene. Ne znam da li postoji kultivar potpuno crvene boje?
Dosta je sklon napadu štitastih ušiju, a i staro mu lišće pri vlažnijem vremenu i mokrom supstratu olako opada.
Ružičasti dupli je krasan, robusan i snažan, i veoma mi se sviđa.
Imala sam i narančasti, ali je bio zakržljao i neotporan, te se skršio pod naletom nametnika.
Potpuno bijeli jednostavnog cvijeta sam pokušala zakorijeniti, ali nije izdržao, tako da ostah na tih nekoliko sorti.

No, ova čarobna žuta me oduševljava. Ali, gdje da je nađem?!

Datum objave: 03 Lipanj 2008 u 22:23
Zamoli za reznicu ili semenkuBig%20smile

Mozes da se oglasis i pod 'oglasima'. Trazim, zelim, ima li ko...

poz.

-------------
Aglaja

Datum objave: 03 Lipanj 2008 u 22:47
Hvala na savjetu Smile , možda to i učininim.
Jedino što me brine jest kako bi reznica mogla putem pošte izdržati svu tu objektivno nepodnošljivu situaciju promjene temperature i eventualnog isušivanja?
A sjeme od istog kultivara nužno ne znači i istovjetnu mladicu koja bi izniknula iz nje..., jer zna se - križanje je majka raznolikosti, a koja će pčela oprašiti svojim nožicama, malo prije tapkanim po ružičastom ili bijelom cvijetu, pa doteći na ovaj prekrasni žućkasti, zna samo viša sila, stoga, tko zna kakvo bi djetešce bilo od te žute ljepotice...
Sjeme nije pouzdano, ali reznica kao njezin klon u potpunosti jeste.
Samo je pitanje sreće u ukorijenjivanju...

Datum objave: 05 Lipanj 2008 u 15:19
Oboje kupljeno prije dva mjeseca u Baumaxu u Zagrebu:

http://img129.imageshack.us/my.php?image=p310508125102mediumna5ks2.jpg"> http://img511.imageshack.us/my.php?image=p310508112801tk4ss1.jpg">

Datum objave: 06 Lipanj 2008 u 14:03
   Ma, kako je prekrasan ovaj svjetložuti.
Ja se baš ne oduševljavam bilo čim, ali kad me nešto impresionira, ne mogu odoljeti da mu se ne divim.

Prije dva mjeseca kupljeno - to je dugi period. No, raspitat ću se ne bih li slučajno imala sreće.

Datum objave: 06 Lipanj 2008 u 15:08
Da, tad su baš bili stigli pa je bio dobar izbor, a i ja sam duže vrijeme tražila žuti.
Možda da još pogledate Bauhaus i MBM u Lučkom.

Objavio: Nickless
Datum objave: 01 Srpanj 2008 u 23:45
Originalno poslano od člana Donata Donata napisao:

UZGOJ IZ PRESADNICA

Za uzgoj mladica u vodi odabiru se mlade vršne grančice bez cvjetnih pupova, dužine 20 do 25 cm. Donji se listovi s grančice uklone, a ostali se prikrate na trećinu dužine. Ovako pripremljene grančice stave se u duboku posudu s vodom, u koju se doda komadić razmrvljenoga drvenog ugljena ili, u novije doba, sredstvo za brže ukorjenjivanje. Drveni ugljen sprječava razvoj truleži u vodi te voda ostaje bistra. Posuda se stavi na toplo i svijetlo mjesto. Po potrebi voda se u posudi nadolijeva, ali se ne mijenja. Nakon 6 do 8 tjedana pojavit će se korijenčići. Reznice valja i dalje držati u vodi, dok se korjenčići dobro razviju i ojačaju. Pogrešno je tek slabo razvijene mladice ukopati u zemlju, često se dogodi da se mladice ne prime. Kad se razvije dostatno snažan korijen, biljke se pažljivo vade iz posude s vodom i presađuju u cvjetni lonac ispunjen cvjetnom mješavinom.

Probao sam s vodom i to ide baš tako kako si napisala, ali našao sam da mi je jednostavnije i jednako efikasno reznice odmah upiknuti u posudu s tresetom koja je potopljena u vodi tako da je treset maksimalno upio vodu. U podnožju u vremenu zakorjenjivanja uvijek nadolijevam nešto vode tako da treset zadrži istu vlažnost. Jedino i sve što se time dobije je to da se izbjegne to spomenuto prerano presađivanje iz vode u supstrat.

Btw, taj dupli žuti na slici je još jedna moja tiha patnja. Vidio sam jedan prije par godina na Pagu ispred neke kuće, ali nismo imali hrabrosti (kao turisti) nepoznate ljude pitati za reznicu i sada mi je naravno krivo. U međuvremenu ohrabrio, ali daleko mi Pag sada.

Datum objave: 02 Srpanj 2008 u 09:16
Originalno poslano od člana stephanotis stephanotis napisao:

Molim vas za malu pomoć oko mog oleandera. Kad je došla zima, stavila sam ga s balkona u boravak. Najednom je počeo tjerati grane i pupove. I cvao je u 12. mjesecu. Sve mi je jasno da je bio na pretoplom. Sad me zanima kako ga obrezati. Jasno mi je da ove "nove" grane nisu dobre. Da li da ih cijele odrežem ili... i kad?

Citiram samu sebe. LOL
Pitanje: kad bi bilo ok da moj oleander procvate? Jel vaši već cvatu? Moj ne i nema baš neku namjeru. Nema nikakvih pupova... Confused

-------------
Ja sam dijete sreće

Datum objave: 02 Srpanj 2008 u 13:04
Ako ti je oleandar ovako velik čudno je da ne cvate. Možda mu nedostaje sunca (nije valjda u kući!?) ili ga treba prignojiti. Meni su procvali čak i oni novi mali od prošlogodišnjih reznica.

Objavio: shasha
Datum objave: 02 Srpanj 2008 u 13:21
Nickless,kako si ga pelcao? Nakon koliko vremena bi se grana trebala ukorjeniti?
Ja sam nedavno dobila grančice i zapelcala sam ih,sad sam u iščekivanju.

Datum objave: 02 Srpanj 2008 u 13:29
Evo imaš gore par postova prije moj odgovor na Donatin post, opisan njen način s vodom i moj s tresetom, i jedno i drugo sam radio.

Nego imam i ja tu jedno pitanje, naime jedan mladi koji bi trebao biti rozi ima (prve) cvijetove bijelo prošarane, još nisam vidio niti čuo za prošarani oleandar, je li to normalno ili neka čudan mutacija?

Datum objave: 02 Srpanj 2008 u 15:17
Originalno poslano od člana Nickless Nickless napisao:

Ako ti je oleandar ovako velik čudno je da ne cvate. Možda mu nedostaje sunca (nije valjda u kući!?) ili ga treba prignojiti. Meni su procvali čak i oni novi mali od prošlogodišnjih reznica.
Ma kakvi unutra. Na balkonu je i to na južnoj strani. Ima sunca kolko hoće. Al bi ga mogla malo gnojiti... Hvala. Ma cvao je on meni oko Božića u stanu. Malo se zabunio. LOL

-------------
Ja sam dijete sreće

Datum objave: 03 Srpanj 2008 u 12:24

Ma cvao je on meni oko Božića u stanu. Malo se zabunio. LOL
 Pa ne čudi se što ti još ne cvate. Umoran je i iscrpljen jer nije imao period zimskog mirovanja.

Datum objave: 04 Srpanj 2008 u 08:54
Originalno poslano od člana kika kika napisao:

Ma cvao je on meni oko Božića u stanu. Malo se zabunio. LOL
 Pa ne čudi se što ti još ne cvate. Umoran je i iscrpljen jer nije imao period zimskog mirovanja.
Joj hvala ti. Ja sam već mislila da nešto krivo radim. Oduvijek ih obožavam. Njihov cvijet mi je jedan od najljepših cvijetova. Budem ga malo jače prihranila i čekala. Nadam se da će uskoro krenuti pupovi.LOL

-------------
Ja sam dijete sreće

Objavio: trantinchica
Datum objave: 08 Veljača 2009 u 22:10
moje pitanje je kad i gdje mogu nabaviti oleandar jer ga obozavam i jedva cekam da ga stavim na balkon?
znam da je sad rano,samo se pripremam jer uvijek sa svime kasnim,pa da ne bude i sad tako..

-------------
bitno je ocima nevidljivo,samo se srcem dobro vidi..

Objavio: korijenko
Datum objave: 09 Veljača 2009 u 09:35
Tratinčica, ja ti imam u vrtu, bijeli, roza, žuti i boja breskve. Dobila sam lani reznice crvenog, posadila sam ih u dvije vaze pa ću vidjeti što će biti. Ne znam koju boju želiš ili od svega po malo pa što se primi.

-------------
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)

Objavio: White
Datum objave: 06 Ožujak 2009 u 19:56
Ja sam danas dobila od moje draage ujne moj prvi oleandar,neznam ni koje je boje ni ništa al zato jeedva čekam da procvjeta i da dođe ljepše vrijeme pa da može van.samo da mi opstane...Al evo ako mi gdje zakaže u uzgoju znam gdje ću potražiti pomoć

Objavio: DANČI
Datum objave: 08 Ožujak 2009 u 16:40
korijenko mogu li ja dobiti žuti i boja breskve..imam bjeli i rozi..

Datum objave: 03 Svibanj 2009 u 21:58
imam pitanje..kupila sam mali grmic oleandra..sad me samo zanima kad cvate?ima pupoljke ali moj ne cvate..jedan cvjetic je procvao ali i uvenuo.a drugi ko da im nes fali da bi se otvorili ili im jos nije vrijeme?

-------------

Objavio: Željka
Datum objave: 03 Svibanj 2009 u 22:21
Joj mi kontinentalci smo stvarno u najmanju ruku smiješni kad su oleanderi, palme i ostale primorsko-dalmatinske biljke u pitanju! Te hoće li procvasti, hoće li olistati, hoće se održati zimi..? Sama sam sebi ponekad čudna koliko me privlače biljke koje se kod nas na kontinentu teško uzgajaju (ima i izuzetaka- oleander nas dosta dobro podnosi ) Kad samo pomislim s koliko sam ljubavi, nježnosti i pažnje njegovala nekoliko kržljavih, vidno napaćenih oleandera u posudama, a na moru su čisto normalna i neizostavna pojava, nitko ih niti ne zalijeva, ne okopava, ne gnoji, a oni cvatu, i cvatu, i cvatu... i najljepši su baš tamo...
Tratinchice a valjda će i tvoj oleander dati koji cvjetić... Moj se skroz smrznuo i sad opet čačkam oko neke mladice koju sam "posudila" od jedne žene koja zna ženu... A na moru ću očerupati područje oko Trogira i opet natjerati MM da vozi preko Hrvatske jer nam preko Bosne ne daju prevesti hrpu reznica.

-------------

Datum objave: 03 Svibanj 2009 u 22:33
ehehehheh..super si Wink
ja isto vec dugo pokusavam nes spelcat pa nis..svako ljeto na moru uzimam te grancice i pokusavam al ne ide..ovaj put sam kupila grmic iako bi bas htjela jedan sto nam je ispred balkona na moru..
a kad mi je tako lijep..sto cu..valjda bude nesto..

-------------

Datum objave: 12 Svibanj 2009 u 09:40
Sa grančicama oleandera u istu vodu metnuti grančice vrbe..tada puste žile,PROVJERENO..

Objavio: OTOK
Datum objave: 12 Svibanj 2009 u 10:46

Grančice oleandera se vrlo lako ožile u vodi, dobro je staviti u vodu komadić ugljena da se voda ne usmrdi.

Tratinčica, oleander još ne cvate ni kod nas na moru, strpi se malo 

Datum objave: 12 Svibanj 2009 u 11:33

Evo sada znam i ovo za ugljen..eto mogu i ovdje pitat ako netko ima koju grančucu viška ja bi probala zakorijenit još koji oleander..

Datum objave: 16 Svibanj 2009 u 00:15
otok,strpit cu se,a sto cu drugo ;-)
a kad bi bilo najbolje pelcat?

-------------

Objavio: jagoda
Datum objave: 24 Svibanj 2009 u 03:55
Evo da osvježim temu sa slikom jednog od mojih oleandara,koji su ove godine uranili sa cvjetanjem....

-------------
sutra je novi dan

Datum objave: 26 Svibanj 2009 u 15:18
Jagoda,prekrasan je..Smile

Datum objave: 20 Lipanj 2009 u 19:02
stvarno je divan,moj još ni C od cvijeta,a što je najbolje nemam pojma ni koje je boje
Mislim da sam se tamo još u trećem mjesecu pohvalila da sam ga dobila i sad sam u iščekivanju..dobila i dva od maslačka(jedna mi se reznica nije primila),a ova druga mislim da neće ove godine cvjetati

Objavio: antun007
Datum objave: 21 Srpanj 2009 u 14:08
Ja tražim ako neko ima grčki

-------------
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.

Objavio: niho
Datum objave: 22 Kolovoz 2009 u 11:42
Originalno poslano od člana jagoda jagoda napisao:

Evo da osvježim temu sa slikom jednog od mojih oleandara,koji su ove godine uranili sa cvjetanjem....
-Ovaj je jako predivan olijander. A stvarno nemam živaca za te njihove reznicekad vidim koliko im treba da izraste u jedno manje drvce ja se razočaram . Ali evo popustila sam jer stvarno imam želju na crveni pa ću dati sve od sebe da ga imam i zakorijenimTongue-ali druge picmoljke neću to me nervira. Ja volim kupiti sebi veliku biljku i onda od nje rasađivati mlade ali da za sebe imam šta da se vidi

-------------
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**

Datum objave: 22 Kolovoz 2009 u 12:34
Ja sam polovinom sedmog mjeseca stavila nekoliko grančica koje su bile bez pupoljaka u vodu, neke nisu pustile žile, ali većina je, a jedan posebno lijepo raste i ima pupove i za koji dan će procvjetati 

Objavio: niho
Datum objave: 22 Kolovoz 2009 u 18:25
Ma super taj je moj srce moje zlatnosmile96-znala sam ja da ti misliš na mene

-------------
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**

Datum objave: 09 Listopad 2009 u 13:33
imam jedan oleandar koji moram preseliti u veću posudu i sad neznam dal da to napravim sada ili na proljeće?

Datum objave: 09 Listopad 2009 u 13:37
Možeš i sada, samo ga pažljivo izvadi iz stare posude 

Objavio: kala2
Datum objave: 20 Lipanj 2010 u 19:33
Pitanje za znalce: posijala desetak sjemenki oleandera u proljeće,  iznikle male biljčice sa dva lista, ona prva, koji ni nisu pravi listovi i sada tako stoje već 2 mjeseca, ja malo zalijem, pognojim... uglavnom, ne mrdaju, niti da uvenu niti ne napreduju. Šta da radim. To mi se desilo jedfnom i sa glicinijom, izašla biljčica, stajala 2-3 mjeseca dok ju nisam bacila. 

Objavio: Semira
Datum objave: 21 Lipanj 2010 u 16:22
Ne bih se nazvala znalcem, ali bih odgovorila :)
Jedino što možeš uraditi jeste da prestaneš gnojiti. Male biljčice se mogu gnojiti tek kad puste drugi par pravih listića.
Ostavi ih negdje po strani, zalijevaj (ne previše) i čekaj. Kad krenu da rastu, onda će to ići brzo. 

Objavio: gute Fee
Datum objave: 06 Srpanj 2010 u 18:22
Oleander :

ja sam do sada uvijek postigla uspjeh tako , da sam male pelcere stavila u vodu (vodu mijenjala) dok nisu pustile male zilice a tek onda ih posadila !

Objavio: kala2
Datum objave: 16 Srpanj 2010 u 09:04
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/oleandar/13513.aspx">

Objavio: Anaida
Datum objave: 24 Srpanj 2010 u 08:27
Evo mog kontinentalnog oleandera.

-------------
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans

Objavio: ifigenija
Datum objave: 07 Svibanj 2011 u 12:53
Prošle godine sam zasadila oleander, iz odrezane grančice koja je u vodi pustila korjen. Mladica se održala i u zadnja 2 mjeseca narasla na 30 cm.
Molim za savjet kako je dalje njegovati. Nema postranih izboja, samo raste u visinu. Da li je treba orezivati da malo dobije na širini, ili je prerano još?
Radije bih da bude grmolika, jer stoji na balkonu, pa nema previše mjesta za visinu.
Hvala unaprijed na savjetima!

Objavio: enrikova nona
Datum objave: 19 Lipanj 2011 u 21:47
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/nocna_frajla/28233.aspx"> moj bijeli slavonski

-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna

Objavio: jagoda
Datum objave: 20 Lipanj 2011 u 01:58
Ifigenija kod nas (u primorju)oleandri rastu bez neke posebne njege. Ponekad ih odrežem jer su mi previsoki, a oni bace bočne izboje....Vjerovatno bi tako i tvoj, ali možda ga još nije dobro rezati jer je mlad.  Bitno je da je na direktnom suncu, koje on obožava...Toliko od mene, nisam ja neki stručnjak ali oleandar je jako jednostavan za uzgoj...

Evo malo mojih olendera....

-------------
sutra je novi dan

Objavio: milica7
Datum objave: 20 Lipanj 2011 u 08:26
Prekrasni su oleandri. Ja sam uzgojila iz sjemena. Još ne cvjetaju jer su mladi, imam jedan koji će cvjetati. Po zimi se mora unositi u zaštićeni prostor.

-------------
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....

Objavio: ifigenija
Datum objave: 20 Lipanj 2011 u 09:13
Jagoda, oleanderi su prekrasni! Hvala na odgovoru, i ja sam pomislila da je ipak još premlad, pa ga ne diram. On raste i dalje, očito mu se sviđa tu na balkonu!

Objavio: Triša
Datum objave: 20 Lipanj 2011 u 09:32
Baš mi je drago da ste oživjeli ovu temu, koja je neopravdano zapostavljena.
Predivna biljka, ništa ne traži, možete je ne zaljevati, sama se rasijava i širi, ima je u svim bojama, okoliši naših zgrada u Rijeci vrlo su atraktivni ljeti kad cvate oleandar, a tek niže prema Dalmacija njihova je raskoš ljeti nenadmašna.
Jagoda prekrasni su, mislim da imam i ja neke tvoje, ali na žalost zbog malog prostora sada su mi kod kćeri u Bakarcu, ali imam i tu nekoliko.

Evo ovaj je šarenolisni, tek se sprema cvjetati, a neki su mu listovi potpuno bijeli

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"

Objavio: Mari,5510
Datum objave: 20 Lipanj 2011 u 22:04
imam crveni, bijeli i bež boje u posudama, zalijem ih svaki treći dan ali s velikom količinom odstajale vode

-------------

Datum objave: 07 Srpanj 2011 u 22:53
Navratila sam ovamo jer sam trazila lijek za svoj , medjutim , dobila sam kroz vas utisak da nije bolestan nego da se samo oslobadja starog lisca ! Prezimio je kod kuma dok sam se ja nalazila daleko na sjeveru ......

Datum objave: 07 Srpanj 2011 u 22:55
Ja sam zute listove i suhe cvijetove odstranila i mislim da je sad dobro .

Objavio: lorica10
Datum objave: 21 Kolovoz 2011 u 16:02
evo i mog bijelog u bujnom cvatu

http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/slike_od_clanova/oleander/31361.aspx">

Objavio: Fatka
Datum objave: 21 Kolovoz 2011 u 16:25
Oleanderi su vam prelijepi.Kada je dobro da se oreze, posot je moj otisao u visinu a nisma znala da se moze orezati.Imam pitanje za one koji znaju:Kako da ozilim oleander? Dobila sam reznice i par dana drzala u vodi i vec su posle da trule.
Da li ga treba cesto zalivati?

Datum objave: 21 Kolovoz 2011 u 16:52
ja svoje reznice uzimam pri vrhovima većinom gdje su cvjetovi, ispod cvijeta ima mladih reznica i vrlo brzo se ukorjenjuju za nekih 8-10 dana jer su mlade, to da trune zna se dogoditi ako  reznica nije mlada nego je starija pa i samim time drvenkasta, ona ne može pustiti korjen,a u tom slučaju ona trune, treba ih često zaljevati, ja svoje i do 2 puta na dan, već su i stariji i jači, pa im treba i više vode ,a i na cjelodnevnom suncu je.

Objavio: cvijetićljubac
Datum objave: 21 Kolovoz 2011 u 20:52
Originalno poslano od člana lorica10 lorica10 napisao:

ja svoje reznice uzimam pri vrhovima većinom gdje su cvjetovi, ispod cvijeta ima mladih reznica i vrlo brzo se ukorjenjuju za nekih 8-10 dana jer su mlade, to da trune zna se dogoditi ako  reznica nije mlada nego je starija pa i samim time drvenkasta, ona ne može pustiti korjen,a u tom slučaju ona trune, treba ih često zaljevati, ja svoje i do 2 puta na dan, već su i stariji i jači, pa im treba i više vode ,a i na cjelodnevnom suncu je.
lorica u pravu si.....

tako je i kod mene...ali ovaj bijeli drži mi koju reznicu...;))))Big%20smile

Datum objave: 21 Kolovoz 2011 u 22:17
naravno cvijetićljubac, uživat ćeš u cvatnji iduće godineWink

Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk