Ispiši stranicu | Zatvori prozor

tanjica treba pomoć

Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Uređenje i planiranje vrta
Opis foruma: Pomoći i savjeti oko uređenja i planiranja vrta.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4468
Datum ispisa: 06 Travanj 2025 u 15:31
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com

Tema: tanjica treba pomoć
Objavio: tanjica
Tema: tanjica treba pomoć
Datum objave: 06 Ožujak 2010 u 21:50
Evo ovako, imam prilično malo mjesta u svom cvjetnjaku pa bih ga htjela što ljepše urediti no ideja ni odkud ..kao što se vidi na slici, prošle godine s lijeve strane do kamenjarčića bile su samo ruže i pompos trava ..kasnije sam posijala i travu koja se ovdje ne vidi ..Sad, ove godine bih ostavila ruže i pompos ali bih stavila još nešto ali neznam što ..uglavnom nebih htjela napraviti đumbus, odnosno da bude sve nepregledno i nabacano ..mislila sam možda i neki ukras nabaciti il neš slično.u svakom slučaju svaki prijedlog je dobrodošao Wink..

http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/vrtno_cvijece/moj_mali_vrtni_cvijetnjak/6144.aspx">

Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 07 Ožujak 2010 u 22:05
Ne znam baš šta bi mogla staviti.Pampasica ti zauzme dosta mjesta i oko,tj.ispod,nje ne možeš ništa saditi.Ruže se isto razrastu.
Jel bi nešto cvatuće,jednogodišnje,neke trajnice?
Možeš staviti tegle,neke ukrasne ili pliće sa raznim cvijećem pa to kasnije makneš ako ti se nebude dopalo ili kad neku ideju dobiješ.
U svakom slučaju,krasan ti je ovaj ulazsmile57

Datum objave: 07 Ožujak 2010 u 23:38
hvala, hvala Smile, bome sam se vraški namučila tjedan dana da ukopam ove blokove ..sad kad je izrasla trava, onako pokošena izgleda još ljepše tak da mi nije uopće žao muke oko toga ..što se tiče nekih trajnica, neznam koliko mi je sad to pametno zasaditi okolo naokolo( a i fala Bogu, kamenjar je tu za njih) ..bolje je kako kažeš da stavim neke tegle ili slično, ali ono što na netu nailazim je malo toga što bi mi baš zapelo za oko ..btw, ovih ruža sada više nema tu, tu će ove godine biti tvoje Wink ..

Objavio: shasha
Datum objave: 08 Ožujak 2010 u 10:25
Znači primile su seThumbs%20Up
Sad pokušavam to zamislitiWacko.Dakle,oko ovih blokova je trava,sa strane budu ruže,nekakve...Da napraviš stablašice od ruža!? Onda one "gore"cvatu a dolje je prazno.Dolje je vjerojatno isto trava,oko ruža,jel?I onda na tu travu staviš ukrasne posude,ma ima toga svuda za kupiti,i u njih neke malecke biljkice....sukulente,prkos,neku ukrasnu ,nisku,travu....
Sad ti to probaj zamislitiLOL

Datum objave: 08 Ožujak 2010 u 14:46
da, trava je i  ispod ruža..inače, ruže su se jako brzo primile, još pod staklenkom počele tjerati ..a i mislila sam od jedne obavezno stablašicu napraviti, koliko se sjećam, rekla sam da ću od bijele pokrivačice probat napravit..malo me frka da to nebu samo tak, al sva sreća pa si mi poslala više tih grančica pa sam ih zapiknula i na kamenjar pa da mi taman i ne uspije, ove su mi ostale ..danas sam još kupila jednu crveno bijelu, nisam mogla odoljeti :) ..tako da će ove godine sve biti u ružama i to svih boja ..po ovoj ogradi se još penju žuta, roza, crvena i bijela ..bit će to pravi mali cirkus Tongue

što se tiče ostalog cvijeća, da, ziher ću onda staviti neke posude, probat ću još nać nešt na netu da si mogu to zamislit barem otprilike pa stavim sličku ..čak sam mislila oko tih ruža staviti kao neko okruglo manje kamenje(onako u krug oko svake)..mama je isto kod sebe tako i izgleda jako efektno, samo se bojim kak će mm to s flaksericom kosit :D ..

Objavio: smrcko
Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 01:22
Čim sam vidjela tvoju stazu podsjetilo me na ovo.

Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 01:22
Ili ovo

Objavio: Marina Ćorluka
Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 07:44
Zašto ja ne vidim sliku od Tanjice?Ideje su za pet!

Objavio: Baka Bea
Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 08:43
Smrčko ideje su kao što si nam i ranije pokazala, preprekrasne (još nisam prežalila one slike koje si zbrisala). No kamo sa svim ostalim biljkama koje je naša Tanjica marljivo skupila? Dala si nam školski primjer dobro koncipiranog sjenovitog vrta s hostama, ukrasnim travama, pretpostavljam da ima astilba, paprati, tiarela, heuhera i heuherela, brunera, pulmonarija i prate stazicu koja se izvrsno uklapa u ovu 'šumsku' zajednicu ukrasnog grmlja i drveća... Tanjica je počela radove, proljetno 'veliko pospremanje', a tu bi trebao jedan odred za čišćenje. I mene to svakog proljeća čeka, jer kad upoznamo biljke, vidimo gdje smo pogriješili. Prvo treba utvrditi jeli biljka dobro napreduje, tj. jesmo li joj našli odgovarajuće mjesto. a drugo kako se slaže s ostalim biljkama, po boji, visini, teksturi. Onda slijedi velika selidba, planski izvedena. Mislim da bi prvo trebalo utvrditi koje biljke su ključne, koje čine kostur gredice, a onda oko njih saditi one koje se s njima slažu po kriterijima gore navedenima.    

Objavio: proljeće
Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 12:41
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Ili ovo

Koje cvijeće je pod brojevima 4 i 9?

Ovo mi izgleda prekrasno.

Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 18:20
Evo Proljećence,  dago mi je da ti se dopadaHug. Ovako bi i ja sebi mogla napraviti , sve podnosi niske temperature i lijepo izgledaSmile

1. Hosta sieboldii  podnosi temperature i niše od -35 stepeni

2. Aegopodium podagraria 'Variegata' do - 34 , koristi se kao pokrivac tla

3.  Hosta " August Mooon" podnosi i temperature niže od -35

4. Adenophora confusa,  podnosi temperature niže od - 35

5. Polygonatum odoratum 'Variegatum', podnosi temperature niže od - 35

6. Hosta 'Blue Cadet', podnosi temperature niže od - 35

7. Hosta 'Guacamole', podnosi temperature niže od - 35

8. Astrantia major,  do - 34

9. Hakonechloa macra 'Aureola' podnosi do - 28 . Prekrasna japanska trava  voli polusjenu i svježe tlo , a izvrsno pristaje i uz hoste.

10. Kirengeshoma palmata ili  voštani zvončić, podnosi do - 28

Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 18:58
Drago mi je da vam se sviđaju ideje, nekako me stazica podsjetila na ove primjereHug.
Lijepo je vidjeti stručno odrađene primjere,.Smile

Vrt je od početne do konačne slike nastajao 5 godina.
Mislim da u cjelokupnoj slici ( one 3 gore) su korištene biljke:

Ukrasne trave

Rubus odoratus

Cornus spp

Alnus spp

Adiantum pedatum

Blechnum spicant - rebrača paprat

Dryopteris arguta - paprat

Athyrium felix-femina - bujadika

Polysticum munitum - paprat

Vaccinium ovatum

Gautheria shallon

Arctostaphylosuva-ursi - medvjedka

Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 19:24
Smrčko ideje su superiška, upravo to je bitno, stručno razrađen plan sadnje, s točnim nazivima i količinom biljaka. Ovdje bih jedino Alnus zamijenila nekim manjim, atraktivnijim stablom. Imaš kakvih nacrta za sunčana stanište, izguglaj neke ideje, molim te... čini mi se da je ovo Tanjicino mjesto poprilično sunčano.

Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 19:56
Pokušat ću naći kad budem imala vremenaThumbs%20Up. One slike sam imala od ranije spremljene u kompu, te sam ih brzo našla.Smile

Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 20:16
Ideje su super, al sad kad si to nekak zamislim, da recimo ja stavim nešto uz stazicu bojim se da bi bilo previše jer je i ovako malo mjesta :(.Inače razlog zašto prevladavaju ruže je upravo zato jer ima malo mjesta pa da sam recimo stavila nešto niže, s ceste se nebi vidjelo jer bi ograda to prekrila a onda to meni nije to .. pa mi je nekako bilo najbolje stavit ruže i tu jednu pomposicu ..hm, jedino možda da sam stavila još nešto što naraste veličine ruže ..možda neko manje drvce?!

Objavio: Pinus
Datum objave: 13 Ožujak 2010 u 17:04
tanjica je napisala
Originalno poslano od člana tanjica tanjica napisao:

..hm, jedino možda da sam stavila još nešto što naraste veličine ruže ..možda neko manje drvce?
Pogledaj ove patuljaste četinjače, sve osim tise nema potrebe da obrezuješ. Svi narastu baš kao ruže sa tvoje slike. Tisa sporo raste, dobro podnosi sjenoviti položaj ako je potrebno možeš ju oblikovati rezanjem po svom ukusu, sve podnosi i postaje sve ljepša. Chamaecyparis lawsoniana Snow White si tako i tako nabavila. Ako se odlučiš za koji od ovih patuljastih četinjača predlažem da okolo stabla postaviš mulč foliju i nasipaš mulč od borove kore. Djeluje dekorativno a riješila si problem korova i trave.

......

1,2 slika - Picea glauca conica,3,4,5 - Chamaecyparis obtusa Nana 6,7 - Taxus baccata fastigiata auera, 8 Pinus brepo

Datum objave: 14 Ožujak 2010 u 21:55
Da, baš sam mislila neko drvo tamo šiknuti ..vjerojatno onaj borić baš i budem ..još kad dođe božić pa ga i okitim, bilo bi mrak ..Super ideja Clap

Btw, kaj se mogu oni grančicama razmnožavati?Sad mi je nekako žao opet ga ne staviti i tamo gdje sam prije mislila pa bi tamo isto piknula ak se može.

Objavio: Pinus
Datum objave: 14 Ožujak 2010 u 22:14
Moraš praviti razliku između bora, tise ,pačempresa, čempresa itd. Borovi se ne razmnožavaju grančicama . Od svih spomenutih biljaka u mome postu, bor je samo ovo drvo na zadnjoj slici Pinus nigra brepo.

Objavio: Perla
Datum objave: 15 Ožujak 2010 u 12:02
Samo me malo nema i odmah noviteti.
Šmrcko, ova japanska trava Hakonechloa macra 'Aureola' se može nabaviti kod nas? Ove fotke vrta u sjeni ili barem link bi trebala puknuti na temu vrt u hladovini, plizzzz! Super su!

Datum objave: 15 Ožujak 2010 u 20:34
Ovdje spominju tu travu, te se možete raspitati po vrtnim centrima, možda je ima.
<> http://www.decora.hr/biljeske/Htm-Clanci/MLV-2005-09-SatiraniListovi/SareniListovi.htm - http://www.decora.hr/biljeske/Htm-Clanci/MLV-2005-09-SatiraniListovi/SareniListovi.htm

One slike nisam stavila kao sjenoviti vrt nego općenito kako kombinirati i oblik koji me podsjetio na Trajnicin ulaz Wink ,može se ubaciti i sunčane biljke. Bitna mi je bilo pomoći sa idejom .Smile

Pokušala sam naći nešto u kombinaciji sa ružama, ali iskreno ruže se ne kombiniraju sa drugim biljkama i ako se to uradi treba točno znati što i kako jer vrt od prekrasnog ružičnjaka prelazi u nešto sasvim suprotno. Ruže su kraljice i ljepotice samo za sebe ( bar po slikama koje sam vidjela), pregledala sam hrpu slika sa neta iz cijelog svijeta. Sa ružama morate uskladiti od boje cvijeća pa do najsitnijih tančina da ne bi bilo nakaradno. Ovo je moje osobno mišljenje.
I ja planiram ružičnjak. Neću ubacivati u njega ništa, na tom mjestu će mi biti samo ruže, i možda nešto što pokriva tlo.Smile

Voljela bi da nam Baka Bea nešto savjetuje kako da oformimo lijep ružičnjakHug i što bi išlo u njega da se ruže ne pogube u šarenilu.Wink

Datum objave: 15 Ožujak 2010 u 21:53
a kako bi recimo bilo da puknem tu na početak, znači odmah do kamenjara još jednu pampasicu, samo žensku s onim bijelim "češerima"?pa onda između svake pampasice ružu?mislim si nekak da bi to izgledalo dosta onako egzotično a opet neznam kako bi pasale ruže uz te trave ..

Datum objave: 15 Ožujak 2010 u 22:33
Čini mi se da uz ruže idu jednostavnosti, to možda ne bi bila loša idejaSmile
Bako Beaa pomozi nam

Datum objave: 01 Travanj 2010 u 21:09
Evo ništa ..ja posadila još jednu pampasicu kraj kamenjara, do nje dvije ruže pa opet pampas i opet ruža ..Na kraju kamenjara sam puknula čempres jer fakat nisam imala gdje drugdje s njim Unhappy ..
s desne strane na ogradi su penjačice crvene, roze, žute i bijele boje ..cirkus cirkus LOL ..Uglavnom to je zasad to ..I da, muž radi hižicu za ptičice koja će biti isto tamo negdje s lijeve strane ..I to je to, nadam se da nebi trebalo bit prenatrpano ..A na prozor ove godine idu million bells i bakopa ..nadam se da će kombinacija bit ok ..ak netko misli da se sve to skupa nebi dobro uklopilo neka slobodno kaže svoje mišljenje ;)

Datum objave: 01 Travanj 2010 u 22:04
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Čini mi se da uz ruže idu jednostavnosti, to možda ne bi bila loša ideja[IMG]smileys/smiley1.gif" align="absmiddle" alt="Smile" />Bako Beaa pomozi nam[IMG]http://smilies-smilies.de/smilies/community/bimo.gif" />

Jel me neko tražio? Priznajem da mi je jako teško nešto sugerirati, ako vlasnik vrta već ima nekakvu viziju kako bi mu trebao izgledati vrt, jer onda mu savjeti ni ne trebaju. Imam stotine slika, pa ako je istina da slika govori više od stotinu riječi onda nema druge nego gledati. Kako je Tanjica već riješila stvar, preostaje nam biti strpljiv i vidjeti je li je vlasnica zadovoljna.

Datum objave: 12 Travanj 2010 u 20:06
Originalno poslano od člana Baka Bea Baka Bea napisao:

Jel me neko tražio? Priznajem da mi je jako teško nešto sugerirati, ako vlasnik vrta već ima nekakvu viziju kako bi mu trebao izgledati vrt, jer onda mu savjeti ni ne trebaju. Imam stotine slika, pa ako je istina da slika govori više od stotinu riječi onda nema druge nego gledati. Kako je Tanjica već riješila stvar, preostaje nam biti strpljiv i vidjeti je li je vlasnica zadovoljna.

Zasad sam zadovoljna, sve fino napreduje a kasnije kada sve naraste onda ćemo vidjeti jel ideja bila dobra ili ću iduće godine opet eksperimentirati LOL

U svakom slučaju hvala svima na što ste me savjetovali i što ste imali dobru volju da mi pomognete Wink

Datum objave: 12 Travanj 2010 u 20:32
E pa Tanjica sad smo radoznali i mi bi rado jednu slikicu tvog novog raja sa ružamaTongue

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.

Datum objave: 13 Travanj 2010 u 22:14
biće biće ..ruže penjačice su već naveliko opkolile ogradu, još samo pampasica i ove friške ruže i onda radim fotosešn :D

Objavio: Mari,5510
Datum objave: 15 Travanj 2010 u 18:26
lijepi ti je cvjetnjak,a uz onu stazu bi mogla niske puzavice i cvijeće za kamenjare

Datum objave: 16 Travanj 2010 u 23:24
Originalno poslano od člana Mari,5510 Mari,5510 napisao:

lijepi ti je cvjetnjak,a uz onu stazu bi mogla niske puzavice i cvijeće za kamenjare

hvala Smile ..pa nije loša ideja al niske puzavice itd su već na kamenjaru pa sad baš da stavljam još uz stazicu, neznam ..mislim da bi mi muž ostavio flaksericu koju nemrem ni držat, da si pokosim sama jer mu je i ovak zaribano oko toga svega kosit Smile ..baš je jučer to fino sve pokosio, a ja sam još poslije njega čuku vremena sa škarama rezuckala okolo di nije mogo ..al dobro, po prvi put nije niš čvaknuo Thumbs%20Up

i btw, puknula sam jedan oleander ..jel to pametno?mislim koliko sam skužila da on nemože prezimiti u hladnim krajevima, ali zanima me onda jel ga mogu na zimu iskopati van pa pospremiti?neznam baš puno o njima ..

Datum objave: 16 Travanj 2010 u 23:50
Možeš ga staviti sa posudom i ukopati u zemlju, tako ćeš držati korjenje pod kontrolom i lako izvaditi biljku bez oštećivanja korjena na zimovanje.

Takođe ima opcija da se niti ne ukopava, nego stavi u željenu ukrasnu posudu ili terakotnu posudu, i ostavi na površini na željenom mjestu. To bude jako dekorativno, ali je bitno da je posuda lijepe i da paše.Wink

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.

Datum objave: 06 Veljača 2011 u 18:03
hvala smrcko, zaboravih ti odgovorit Embarrassed ..evo oleander sam ipak odnijela mami, ona ipak ima više mjesta i neke negrijane sobe pa znam da će mu tamo biti dobro ..još malo pa bu došel doma Hug

Nego, imam opet pitanje ..ovako, imam betonsku stazicu do koje je zemlja širine 30cm i dužine 5m ..s druge strane je parking.Ovih godina sam sadila begonije, gazanije i niske kadifice.Begonije mi i nisu bile baš lijepe, gazanije su mi narasle previsoko, a kadifice su mi bile ok, al ja nebi bila ja kad nebi svake godine kemijala nešto novo Ermm

Pa bih zamolila neki savjet što posaditi a da je nisko nekih cca 15cm jer je ipak tu glavni prolaz pa da se ne gazi po cvijeću ..Dankešn Thumbs%20Up

-------------
http://www.glitter-graphics.com">

Objavio: tajčica
Datum objave: 06 Veljača 2011 u 21:14
pa možeš recimo lavandu i svake godine je redovito šišaj :))))

Datum objave: 07 Veljača 2011 u 16:47
uf bi, al bojim se da nebu to kod mene preživjelo Confused

razmišljala sam jučer o gailardiama ili niskim dalijama Smile

-------------

Objavio: Belina
Datum objave: 08 Veljača 2011 u 07:06

Da se mene pita;do ograde bi stavila lovor-višnju,sa druge strane sve ruže,koje bi rezala nisko,zatim posadila travu,pošto vam ruže uspijevaju,žnači,bila bite kraljica ruža,pampas trave sve na jednu hrpu,da bude lijepa i velika,biljke,kao i ljudi,vole i malo prostora.

Datum objave: 08 Veljača 2011 u 15:09
E malo si zakasnila s tim :D, vidim da od početka nisam stavljala sliku kako sam to prošlo ljeto na kraju uredila pa evo,

Ne obraćajte pažnju na travu, cijelo ljeto sam s mužem imala fajt oko nje :)))

Uglavnom, ruže sam gotovo sve maknula, ostavila sam samo dvije, jedna je do pampasice crveno bijela i do nje, malo širi razmak (ciljam na neko drvce između) druga žuto narančasta ruža ..Po ogradi se više također ne penje niti jedna ruža već sam stavila tekomu, al očekujem da će krenuti rast tek ove godine.Eto ruže su mi sve dobile neku bolest i borila sam se s njima 5 mjeseci i ništa!i onda poludila i sve maknula, da mi barem ove ostanu koje su bile ok.I da, na jesen sam tu di  se penjala crnooka (inače to je luk koji se na slici ne vidi) suzana, posadila bijelu ružu penjačicu ..E sad, lovor višnju nebih stavljala s te strane ograde jer kak sam rekla, tu je tekoma pa neznam, mislim da bi bilo previše ipak ..A s druge strane na kraju je pampasica i te dvije ruže kak sam već rekla..Pa neznam, da stavim još kaj?I ja bi još nekaj, al opet nebi htela baš da bude prašuma, htjela bih da bude reda, a opet da ima svega LOL

Možda s desne strane neka dva grma onako, visine metar i neš sitno ..Al koja dva grma?Stern%20Smile

A ove šarolisne nekam drugdje presadit al kam?!

Đizs, kak si ja znam zakomplicirati život smile180

-------------

Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk