Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Sakriti ružnu ogradu....

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Savjeti
Opis foruma: Savjeti koji mogu pomoći Vama a i drugima!!
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4333
Datum ispisa: 13 Travanj 2025 u 06:30
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com

Tema: Sakriti ružnu ogradu....
Objavio: Marina Ćorluka
Tema: Sakriti ružnu ogradu....
Datum objave: 29 Siječanj 2010 u 09:35
Evo trebam savjet susjed do mene ima ružnu ogradu koju ja gledam sa svoje terase i vrta,ima dužine nekih 15m.Ja bi posadila nekakve penjačice koje bi to prekrile.Zanima me dali netko ima kakav prijedlog šta najbrže naraste.Pomozite molim Vas!!!!

Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 29 Siječanj 2010 u 09:53
Mislim da je osnovno pitanje,smiješ li saditi nešto da ide po njegovoj ogradi.
bršljan brzo raste i prekriva velike površine no ne cvate ali je zimzelen.Ili ukrasna(lažna)lozica.Kod njih je"problem"što se oni "love",zaljepe se, po ogradi i kasnije je to problem skinuti a da se ne ošteti ograda.Clematis cvate,manje je agresivan naspram lozice i bršljana .Ima i ruža penjačica.Lonicera,tekoma ,no mislim da je i tekoma dosta agresivna.
Ima puno toga no zavisi šta susjed veli a i koje cvijeće ti voliš.Možeš i razne ukrasne grmove saditi koji će isto sakriti ogradu,cvasti  a i ako prerastu,možeš i porezati.

Objavio: korijenko
Datum objave: 29 Siječanj 2010 u 11:00
Iza moje kuće imam isto vrt koji se graniči sa vrtom od susjede i to sa "mreža" klasičnom žičanom ogradom koja je odvojena svakih nekoliko sa željeznim stupom. Počela je pomalo ruzinavit pa smo ja i susjeda u dogovoru (to je moja ograda) odlučile koje ćemo biljke saditi. Na susjedinoj strani vrta u sredini ograde posadile smo 3 ruže penjačice (crvene) a ja sam sa svoje strane posadila Loniceru, Passifloru i famoznu Lantaninu "žutu penjačicu" senecio angulatus.
Koju god od tih posadiš već u godinu dana će ti zaplesti dosta ograde i vidim da su mi i passiflora i lonicera preživile ove velike minuse. Žuta je mislim propala ali sam zapelcala mladicu i lako se zakorjenjuje, ali nadam se da će na proljeće kad ju porežem potjerati i nove mlade i ona jako brzo raste.
Imam i clematis na jednom drugom mjestu uz ogradu ali još neznam kako je preživio zimu i znam da ga ubrzo moram porezati pa ću vidjeti.
Mislim Marina da najprije moraš sa susjedom dogovoriti da li se slaže da tu vašu ogradu "ukrasite" raznim penjačicama a onda vam je sve lako i zabavno: odabir, nabavka, sađenje i na kraju uživanje u lijepoj cvjetnoj ogradi Smile

-------------
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)

Datum objave: 29 Siječanj 2010 u 13:03
Susjedi su stariji ljudi koji ne mogu uređivati a nemaju nikoga da im promjeni ogradu i imam njihovo odobrenje dapače bili bi sretni da i koja biljćica preraste na njihovu stranu.Imam zeleno svjetlo.

Datum objave: 29 Siječanj 2010 u 21:38
Onda sadi šta hoćeš.Ako bi da ti odmah ove godine bude "rascvala" čitava ograda,posadi ukrasni slak.On će do ljeta prekriti ogradu i cvasti do mrazeva.Mana je što je jednogodišnji pa moraš najesen,ili u proljeće,micati sve to sa ograde.Prednost je što brzo raste, lijepo cvate a kasnije se sam zasijava pa ga ne moraš svake godine saditi.
Sve zavisi šta ti voliš i kako bi ti htjela da to izgleda,Biljaka ima puno.

Objavio: SilveK
Datum objave: 29 Siječanj 2010 u 22:02
Slažem se s Shashom, najbrže rješenje je slak, možeš istodobno staviti i slak i neke sporije rastuće penjačice, pa postupno tokom godina smanjivati slak kako će ove druge rasti.

-------------
Budi promjena koju želiš vidjeti.

Datum objave: 30 Siječanj 2010 u 13:51
Za sada mi se najviše sviđa slak,jedino me zanima dali ga je teško nabaviti i kakvih boja ima kod nas jer sam na google vidila svakakvih boja.Hvala svima za savjete.smile57

Datum objave: 30 Siječanj 2010 u 18:21
Ja imam neki plavo ljubičasti(iskreno,poima nemam koja je točno boja)tako da taj nije teško nabaviti,samo mi adresu na PP ostaviWink

Objavio: OTOK
Datum objave: 30 Siječanj 2010 u 18:55
Od jednogodišnjih penjačica lijepe su i mirisna grahorica, ukrasni grah - lablab, ukrasne tikvice, pa cobaea 

Datum objave: 30 Siječanj 2010 u 21:15
Sasha plava,ljubičasta i roza su mi omiljene boje-kako si me obradovala ma namam riječi smile188

Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk