Spremanje povrća za zimu
Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Moj povrtnjak
Opis foruma: Moj vrt u povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3582
Datum ispisa: 29 Prosinac 2024 u 17:18 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Spremanje povrća za zimu
Objavio: winnetou
Tema: Spremanje povrća za zimu
Datum objave: 11 Srpanj 2009 u 16:57
Malamaca, ne znam spremaš li tikvice u zamrzivač. Ja sam prošle godine spremala i ribane,i u kolutićima i onako, razrezane na pola, za punjenje. Prije bih ih malo blanširala, pa u mrzlu vodu i kad se procijede u zamrzivač. Imali smo ih cijele zime - a okus, ma kao netom ubrane
|
Odgovori:
Objavio: griva1978
Datum objave: 12 Srpanj 2009 u 19:45
Mi spremamo sve živo u zamrzivač ali baš ništa prije ne blanširamo - osim onoga što je neophodno zbog prostora dakle lisnato povrće ali i to onda bude samo na par sekundi. Em što se gubi kvaliteta tkiva, em se ako ipak gube i minerali ali se mijenja i boja i miris i sve... to postaje ne ta namirnica nego ta namirnica 3.reda .... najveća razlika je na gljivama( njih samo ovlaš očistimo, bez pranja, narežemo i to je to).
|
Objavio: Željka23
Datum objave: 12 Srpanj 2009 u 21:35
Ni ja ne blanširam...sve sirovovo stavljam u škrinju ,naravno osim špinata ,blitve...
|
Objavio: radosnica
Datum objave: 13 Srpanj 2009 u 13:38
Da li kelj spremate za zimu i kako?
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 13 Srpanj 2009 u 21:59
Ja ga ostavljam na vrtu, prvi mrazevi mu povećavaju količinu šećera i tad je ukusniji, a u podrum ga ne spremam, neznam dal bi stajao. Evo, nešto više ima u temi o kelju:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1965 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1965
|
Objavio: Željka23
Datum objave: 13 Srpanj 2009 u 22:35
Ja znam spremiti par pakovanja kelja u zamrzivač ,očistim ga ,narežem - i u vrećicu .
|
Objavio: sandrizmo
Datum objave: 18 Srpanj 2009 u 18:20
kad ste vec na temi zamrzavanja povrca, sto je s korjenastim povrcem, npr. mrkvom, persinom, celerom?
celer zamrzavam bez blanširanja, samo ga razrezem na 4 komada i u led.
prosle godine mi trap nije bio bas uspjesan projekt (misevi pojeli sav persin) pa sam razmisljala o zamrzavanju mrkve i persina.
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 18 Srpanj 2009 u 20:15
naravno i kojenasto povrće, pa bez tog se ne da preživiti zima i imske juhice!
sve i to sve bez blanširanja.
|
Objavio: winnetou
Datum objave: 20 Srpanj 2009 u 07:02
Sandrizmo, kako si radila trap za mrkvu? Ja sam par puta stavljala u piljevinu i ništa, sva se mrkvica posušila, a onda sam prošle godine stavila u pijesak, red mrkve, red pijeska, samo se mrkva ne smije dodirivati. I još mi sve to ostalo vani preko noći, pala kiša, i sve se to napilo vode. Ja mislila da će sve strunuti u podrumu kad ono --mrkvice imali cijelu zimu
Tako bi se valjda moglo i s korjenom od peršina i ciklom, ali to nisam probala.
|
Objavio: sandrizmo
Datum objave: 20 Srpanj 2009 u 19:36
Winnetou, mi nemamo nikakav podrum, a u vikendici koja je drvena se zimi sve smrzne.
Vani smo tako iskopali rupu, ostavivši u komadu gornji tepih trave da služi kao poklopac koji se po potrebi odmotava i zamotava (kao da otvaraš konzervu sardina).
u rupu drveni sanduk s mrežicom na nepunom dnu, i isto kao i ti, red pijeska, red mrkvice, red pijeska itd. pokrili smo sanduk daskama i na kraju tepihom od trave.
naravno da su kiša, snijeg, vlaga sve to zalili i vlažili cijelu zimu, no nekako se držalo. TO JE PRVI MINUS.
doduše, kad je bilo smrznuto, nismo mogli do ničeg. DRUGI MINUS.
no, netko je ipak mogao - iskopao si put i kroz neravnine u daskama se zavukao i papao peršineke. TREĆI MINUS
malo mi je to sve postalo gadljivo jer sam mislila da su možda obavljali nuždu unutra, tako sam im ono malo što je ostalo prepustila.
moje pitanje: da li zaista smrznuto povrće u ledu postane gumasto?
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 20 Srpanj 2009 u 22:10
Ja mrkvu spremam na ovaj način: napunim limenu kantu nekih 5-10 cm pijeskom. pa onda gore poslažem okomito mrkvu, po potrebi i 2 reda visine, pijesak prije toga zalijem, a kantu pokrijem na 3/4 nekim poklopcem i sve ostavim u podrumu - na ovaj način ostaje okusa kao ubrana sve do proljeće. Ponekad se dogodi da poneka počne gnjiliti pa ih tu i tamo provjeravam i takve maknem. Jako je bitno cimu ne odrezati sve do korijena, nego ju ostaviti nekih 1-2 cm. Ovako spremljena mrkva mi je puno boljeg okusa nego u pijesku, u pijesku nakon nekog vremena jednostavno izgubi okus. Za cilku i rotkvu imam jedan mali dio na podu podruma ograđen ciglama i napunjen pijeskom - ciklu i zimsku rotkvu stavljam u mokar pijesak kao da ih sadim - poslažem ih jedno pored druge i lagano utišćem u pijesak (samo donja trećina je u pijesku)- također su do proljeća kao "nove".
Naravno, i jedno i drugo malo polijem vodom ako se isuši, mada mrkva u kanti jako dugo drži vlagu, jedino onaj kutak u podrumu po potrebi zalijem.
|
Objavio: winnetou
Datum objave: 21 Srpanj 2009 u 07:20
Nisam probala smrzavati korjenasto.. može biti da ogumeni.. Sandrizmo, možeš probati, stavi sad jedan paketić u škrinju pa za mjesec dana izvadi i probaj skuhati.. Razmišljam, možda bi bilo dobro mrkvu, npr. malo prokuhati pa onda staviti u škrinju. Pa onda usporediti okuse..
Spominjala sam negdje da ja blanširam karfiol, mahune, brokulu i tikvice, prokuham u vodi minutu, naglo ohladim vodom i u škrinju i okus mi je kao iz vrta. Ali sam recimo, primjetila, da kad karfiol ne blanširam (jednom mi se žurilo pa sam ga na brzinu frknula u škrinju), da je gumenjak! Ne znam..
A možda je malo problem i u tim vrećicama za zamrzavanje. One bi trebale biti propisane debljine (ne znam koliko mikrona, mislim da sam to našla u knjizi Gospodarskog lista pa ću potražiti poslije) da bi zadržavale okus i kvalitetu smrznutih namirnica, međutim, kako je po tim trgovinama sve više "šrota", tako su i te vrećice sve tanje i tanje, da bi se dobila što niža cijena pa možda malo okus ima veze i s tim, ili sigurno ima.
|
Objavio: shasha
Datum objave: 21 Srpanj 2009 u 22:07
SilveK,čitam tvoju poruku već 5 puta i nikak skužiti....zatrpaš pijeskom....a na kraju veliš da ti je taj način bolji nego onaj sa pijeskom??!Pa ovaj je sa pijeskom,koji je onda onaj"sa pijeskom "koji nije tako dobar?
I mi tako spremamo,u pijesak,samo kod mame jer ja nemam podrum.Nešto ubacim u škrinju no u pravu ste,mrkva je gumena ali grašak,recimo,mi je ok iz škrinje.
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 21 Srpanj 2009 u 22:17
Joj, možda sam bila malo nejasna - pijesak stavljam samo na dno kante da drži vlagu, a gore samo mrkvu jednu do druge i na drugu -ne sipam pijesak na njih nego su gore samo mrkve, i taj način mi je puno bolji nego da mrkve zatrpam cijele s pijeskom.
|
Objavio: shasha
Datum objave: 21 Srpanj 2009 u 22:29
Ahaaaaa,e sad kužim(a štaš,plavuša u duši)
|
Objavio: malamaca
Datum objave: 23 Srpanj 2009 u 15:28
Tikvice me okupirale, svaki tjedan na meniju je varivo od tikvica i bučnica, a već san cijelu ladicu u frizeru zatrpala ribanim i narezanim tikvicama, i nisam ih blanširala. Vidjeti ću kakve će biti. Još sam smrzavala i mahune ali njih sam blanširala. Ako bude dovoljno paradajza, čitaj: ako preživi napad plamenjače, budem ga kuhala, prvi put u životu. A da, imam cijeli džunglu krastavaca, samo sam ih sinoć ubrala 12 kom. i njima zatrpavam susjede, čitala sam da se oni ne mogu zamrzavati, baš šteta.Ako mii konačno nikne koja cikla probati ću Silvekin recept za preživljavanje preko zime.
|
Objavio: katruža
Datum objave: 23 Srpanj 2009 u 18:07
malamaca napisao:
... čitala sam da se oni ne mogu zamrzavati, baš šteta. |
Malamaca, ja sam i krastavce zamrznula, samo sam stavljala u 3 vrečice, zbog mirisa. Koristim ih za čušpajz sa krumpirom, za salatu s mljevenom paprikom, a dobri su i sa vrhnjem.
|
Objavio: winnetou
Datum objave: 29 Srpanj 2009 u 07:42
A krastavce vrlo jednostavno možeš i kiseliti pa ih imaš cijelu zimu za salatu
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 08 Kolovoz 2009 u 21:44
malamaca napisao:
I još pitanja za djevojke od zimnice, trebam recept za kiseljenje repe i ideju što raditi s gomilom patliđana. Puno hvala. |
Od patliđana možeš napraviti ajvar, recept nažalost neznam
|
Objavio: malamaca
Datum objave: 22 Kolovoz 2009 u 16:05
SilveK, ajvar neću raditi jer ga ne jede nitko osim mene, a to je previše posla zbog jedne osobe. Ali dati ću prijateljici za ajvar. Dobila sam recept za kiseljenje repe.
|
Objavio: TaTjana43
Datum objave: 22 Kolovoz 2009 u 16:58
radosnica napisao:
Da li kelj spremate za zimu i kako?
|
ne blanširam ga. očistim, operem i pobrišem suhom krpom. pa u vrećice i škrinju.
|
Objavio: TaTjana43
Datum objave: 22 Kolovoz 2009 u 17:03
pošto moja kćer ne voli "trave" i kiselinu, sve povrće osim korijenastog i krastavaca, očistim,posušim u kuhinjskoj krpi, narežem i spremim u škrinju. "kiselinu" kupujem. sve što se može tutnem u škriknju. zima je ipak duga, a sve je skupo. tak da i u zimi ima svega..čak i "pečene"paprikei kukuruz.
|
Objavio: winnetou
Datum objave: 04 Veljača 2010 u 07:16
Jučer sa išla u mali pregled stanja u podrumu i - spremila sam mrkvu u običan pijesak i u botovac. Ova iz botovca je kao da si ju sad ubrao, samo ima malo sitne dlačice po sebi, a ova u pijesku je počela truliti Ne kužim.. Ali kužim da više neće u obični pijesak.. Možda zato jer se obični pijesak više suši..?
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 04 Veljača 2010 u 10:05
Što je botovac?
------------- Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
Objavio: winnetou
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 23:42
Ma onaj riječni pijesak. Osnovna namjena mu je za nabacivanje donjeg dijela kuće, pojas od fasade do zemlje.. a jesam objasnila..... pitat ću MM kako se još zove.. Ostalo mi od nekih davnodanih radova..
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 06 Veljača 2010 u 20:44
Mislim da stvar je u optimalnoj vlagi, ne u materijalu - lako se i pijesak malo polije vodom ako se isuši - sitne dlačice su zapravo korijenje koje je u potrazi za izvorom vlage, to se i kod mene događa, a ovdje sam opisala kako ju spremam i stvarno mi dugo drži.
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=275 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=275
------------- Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
Objavio: winnetou
Datum objave: 06 Veljača 2010 u 22:08
Da, to je riječni pijesak. Stvar je u vlagi, slažem se. Naime, ovaj običan pijesak je daleko krupniji pa slabije zadržava vlagu i treba češće zalijevati, dok je ovaj drugi skroz sitan i od jeseni kad sam spremala, niti jednom još nisam zalijevala, i vlaga je gotovo ista kao tad.
|
Objavio: malamaca
Datum objave: 25 Ožujak 2010 u 13:58
Ja sam jesenas spremila mrkvu po Silvekinom receptu, u dravski pijesak, ali mi je već za mjesec dana skoro sva izgnjilila. Pa ne znam što ću ove godine, bilo mi je jako žao koliku sam mrkvu bacila. I pašternjak.
|
Objavio: frida
Datum objave: 26 Travanj 2010 u 01:39
Ja mrkvu ledim tako da je isiječem na kockice i u vrećicu...kad je upotrebljavam ( u juhama, gulašima i sl) stavim iz vrećice koliko mi treba, ne odleđujem prije... ona jest gumasta kad se odledi, ali zato je ne ledim cijelu nego u kockicama...isto radim i s peršinom......špinat i cikoriju blanširam..a lani sam imala dosta artičoka i jednu sam vrećicu spremila blanširane, a jednu ne..mogu reći da nisam primijetila razliku kad sam ih kuhala...ove cu ih godine bez blanširanja spremiti...
-------------
|
Objavio: tyipe
Datum objave: 23 Rujan 2010 u 18:09
i ja sam tak mrkvu spremila ove godine,narezanu. smrznutu ju stavljam direkt u lonac.
|
|