pepel
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Savjeti
Opis foruma: Savjeti koji mogu pomoći Vama a i drugima!!
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2859
Datum ispisa: 13 Travanj 2025 u 05:12 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: pepel
Objavio: vule
Tema: pepel
Datum objave: 26 Veljača 2009 u 14:17
dali se kaj postiže na pjeskovitom tlu,zaoravanje pepela jer ga imam količinuod peči??????
|
Odgovori:
Objavio: SilveK
Datum objave: 26 Veljača 2009 u 19:21
Pepeo je odlično gnojivo jer sadrži puno kalija, ali mora biti drveni pepeo. Ja ga svake godine rasipam po vrtu u rano proljeće ili jesen, kako stignem, a ostalo naprave kiše
|
Objavio: vule
Datum objave: 26 Veljača 2009 u 22:26
je od drveta iz centralnog grijanja,isto posipam po travnjaku,ali neznam kak se slaže s peskom
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 26 Ožujak 2009 u 01:40
vule napisao:
dali se kaj postiže na pjeskovitom tlu,zaoravanje pepela jer ga imam količinuod peči??????
|
Trebaš se posavjetovati sa stručnom osobom. Ja sam čula da su znali trajno uništiti vrtove sa pepelom, zbog prevelike količine. Evo neke ideje za pepeo <> http://209.85.129.132/search?q=cache:se-0NswAVoEJ:www.kompost.hr/info.asp%3FID%3D12+ph+pepela&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&lr=lang_en%7Clang_hr%7Clang_sr - http://209.85.129.132/search?q=cache:se-0NswAVoEJ:www.kompost.hr/info.asp%3FID%3D12+ph+pepela&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&lr=lang_en%7Clang_hr%7Clang_sr 
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Datum objave: 26 Ožujak 2009 u 21:53
Pepeo se umotata u staru plahtu te preliti s vrelom vodom; dobivena tekućina je odlično sredstvo za pranje podova, kose, rublja i slično. Žene koje su to u mladosti koristile kažu da se kosa ne sija tako niti od najboljeg regeneratora. Prosije se 300gr pepela, stavi u platno i prelije sa 10 lit kipuće vode. Ostaviti da stoji par sati i stim se može prati.
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Objavio: Fatka
Datum objave: 27 Ožujak 2009 u 08:17
Za vrijeme rata kada nisam imla deterdzenta kuhala sma drveni pepeo(uglja nije bilo).Lonac sam ostavila da se masa slegne pa sma ocijedila vodu.Voda je jako masna, slipava.U tu vodu sma dodavala jos vode da razblazim.To je luzina jaka da moze ruke izgristi.U toj razblazenoj vodi se prao ves.Ovako su radile stare zene nekada u proslosti.
|
Datum objave: 27 Ožujak 2009 u 17:25
A Fatkice ja mislila oprat kosu s tim, da mi kosa neotpadne?? A kakav je bijela roba bila nakon pranja? Vidjela sam jednu ženu , 10 godina od kako sam u ovoj ulici otkuhava robu u nekom kotlu, da nije u tome? Imam i ja pepela, kriza je mogla bi štogod uštediti, šampon, deterdžent i pastu za zube. . Ma mogla bi samo supruga kupati u tome .
Sad ozbiljno Fatka hoće li mi kosa otpasti i kakva je bjelina robe nakon pranja?
|
Objavio: Fatka
Datum objave: 27 Ožujak 2009 u 20:42
Ah, rublje je bilo dobro oprano, ali u pocetku nisam znala da moram pomjesati sa vodom pa se odjeca brzo raspala, izgizla luzina.To je toliko masno da je bilo tesko rublje isprati.
Ne bih ti preporucila da peres kosu sa tim, bolje uzmi koprive i skuhaj pa operi.
Ipak ovo je bilo nekada kada nije bilo deterdzenta , sapuna i sampona.Samo se sjecam da su zene pravile sapun od necega ali se ne sjecam od cega bila sma mala, a i moja majka je to radila,ah steta sto nisma nikada upitala od cega.
|
Datum objave: 27 Ožujak 2009 u 21:20
U sapunček je išla životinjska masnoća, i sona kiselina, ako nisam štogod sanjala. Dobro neću se prati, možda mužića koji put da mu oni tepisi perzijaneri otpadnu
Da kopriva je zakon, ona smanjuje muške hormone u koži koji su vodeći uzrok opadanja kose i u žena. 
|
Objavio: Roža
Datum objave: 08 Ožujak 2010 u 11:55
pepel je jaka lužina. njegov ph je iznad 10. sam pepeo more uništit svaku biljku. More biti od pomoći ako je vaša vrtna zemlja jako kisela, jer lužina neutralizira kiselinu. za pranje tijela a time i kose nikako ne bi preporučila. lužina može kosu samo uništit, nikako uljepšat. za kosu je jabučni ocat zakon.
|
|