Karfiol - Brassica oleracea var. botrytis
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Povrće
Opis foruma: Sve o povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=274
Datum ispisa: 21 Srpanj 2025 u 15:42 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Karfiol - Brassica oleracea var. botrytis
Objavio: voki
Tema: Karfiol - Brassica oleracea var. botrytis
Datum objave: 02 Srpanj 2007 u 17:02
Karfiol spada u familiju Brassicaceae, u kupusnjače (B. oleracea) zajedno sa lisnatim i glavičastim kupusom, keljom, kelerabom, a tu spadaju i kelj pupčar i brokoli.
Karfiol je jednogodišnja kupusnjača kod koje se za ishranu koristi cvast dok nije razvijena. Koristi se kao varivo, u svežem stanju, marinirana, zamrznuta ili u turšiji. Karfiol ima visok sadržaj sirovih proteina, v itamina C, B2, fosfora i željeza.
Seme karfiola klija na 15 stepeni Celzijusovih, a optimalna temperatura za rast je 18 stepeni. Osetljiv je na visoke temperature i već na 25 stepeni zaustavlja rast i cveta. U fazi ruže osetljiv je na direktno dejstvo sunca. Najbolje uspeva na neutralnim do slabokiselim, plodnim i srednje teškim zemljištima.Kaliofilna je biljka, pa od hraniva najviše joj treba K, a manje N i P. Dobro reaguje na đubrenje (gnojidbu) stajnjakom, a pored stajnjaka treba dodati u zemljište 100-120 kg N, 80-100 kg P i 120-160 kg K po hektaru. Od mikroelemenata povoljno na razvoj karfiola deluju Mo i B (molibden i bor). Karfiol zahteva dosta vlage, kako u zemljištu, tako i u vazduhu (zraku), te se s toga obavezno mora navodnjavati.
------------- život je bajka koju sami pišemo...
|
Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 23 Srpanj 2007 u 23:03
Da opet ne duljim samo jedna napomena.
Budući da karfiol,ili po domače cvjetača, voli vlagu a ne prejako sunce od kojeg glavice požute,zaštitite glavicu listovima.Listove prekrite po glavici i špagom lagano povežite 
|
Objavio: proljeće
Datum objave: 27 Svibanj 2008 u 13:29
Shasha, nisi valjda i to sadila???
|
Objavio: kontesaa
Datum objave: 17 Lipanj 2009 u 19:54
ne znam hoće li više tko i gledati ovu temu..nije o karfiolu,već o brokoli,naime nije pravo ni napravila plod i već je počela cvijetati..zašto???
------------- Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 17 Lipanj 2009 u 22:22
Vjerojatno radi vrućina. Potrgaj joj sve cvjetove, jer će inače otići u sjeme i neće više roditi
|
Objavio: primorka
Datum objave: 18 Lipanj 2009 u 09:44
Ja sam ove godine posijala brokulu, ali ona jadna tako životari da je to prestrašno i gledati.
Nekako mislim da ju je trebalo posaditi ili puno ranije ili puno kasnije jer od ovih vrućina moja uopće ne mrda. Niti raste, niti daje ploda 
|
Objavio: slonica
Datum objave: 23 Lipanj 2009 u 11:11
Ja svake godine posadim brokulu i meni je to vrlo zahvalna biljka. Već su joj se počele stvarati glavice tako da smo ju več 3 puta kuhali. Glavice nisu velike ali ih ima puno na svakom grmu. I tako rodi do kasne jeseni.
Jedino brzo procvjeta kad su velike vručine tako da ih treba na vrijeme odrezati.
Kod mene su karfioli ti koji životare  nikud s mjesta. Valjda im je suho i prevruće
|
Objavio: Cvijetomanijak
Datum objave: 08 Veljača 2012 u 15:44
Drugi nazivi : Karfiol, kavul
OPIS Cvijetača spada u vrstu kupusnjača.Zbog kratke vegetacije moguce ju je saditit kao predkulturu,te je veliki potrošač tla. Mesnati cvat cvjetače je bijele ili blijedožute boje i kuglastog oblika, a na površini bradavičast, okružen je jakim listovima.
UZGOJ Uzgaja se u vrtovima i poljima, traži umjerenu klimu, dovoljno vlage u zemlji i zraku te duboku plodnu i humusnu zemlju.Da bi uzgojili cvijetaču,uzgajamo ju oz presadnica u zasticenom prostoru od ožujka do travnja,a od lipnja do srpnja na otvrenome.Sijeme klija 8-12 dana.Uzgojna temperatura mora bit 15C . Presadjuje se kada presadnica ima 4-5 listova na razmak od 50 x 60cm.Cvijetaču treba često okopavati kako bi uklonio korov te redovito zaljevati. Dobri susjedi: niski grah, celer, rajčica, facelija Loši susjedi: krumpir, kupusnjače, luk
VRSTE
Cvjetača Erfurtska - raste u humusnoj, dobro pognojenoj zemlji, na sunčanom i zaštićenom položaju. Srednje kasna sorta (100-105) s bijelim, okruglim cvjetovima. Cvjetača Snježna gruda - raste u humusnoj, dobro pognojenoj zemlji, na sunčanom i zaštićenom položaju. Srednje kasna sorta (105-115) s bijelim,okruglim cvjetovima.Sije se za zimnicu. Cvjetača Di sicilia violleto (okus mediterana)- raste u humusnoj, pognojenoj zemlji, na sunčanoj gredici. Srednje kasna sorta (110-120 dana ) s ljubičastim okruglim cvjetovima. Uz nju sijemo salatu, celer i rotkvicu. Cvjetača romanesco(okus mediterana) -rana cvjetača neobičnog cvata sa brojnim malim špicastim vrhovima, svijetlozelene boje i ugodnog slatkastog okusa. Zahtijeva dobro pognojeno tlo i mnogo vlage. Uz dobru njegu dozrijeva za 85-90 dana
SAVIJETI
- ako cvijetaču pregusto presadite ona stvara mnogo lišća a malo ili nimalo cvijetove
- Da cvijet nebi požutio ,redovito savijati listove koji ga stite od prejakog sunca
- zbog potrebe za vlagom ,cvijetaču malčirati
|
Objavio: enrikova nona
Datum objave: 12 Veljača 2012 u 08:49
prošle sezone sam kupila rasadu , zaljevala cijelo ljeto i ništa od njega, uzalud vam trud svirači, ove ga neću ni saditi
------------- <ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
Objavio: Cvijetomanijak
Datum objave: 12 Veljača 2012 u 11:12
Meni je tek u 12mj dozrio ,mali mali bijeli cvijetic . tak da je od 10 flanci bilo 2 juhe .al sam shvatila di sam pogrijesila(pregusto zasadjeno).Tako da ove godine cu opet pokusati sa sadnjom ,i nadam se boljoj sezoni (manje suse vise kise )
|
|