Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Talog od kave

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Savjeti
Opis foruma: Savjeti koji mogu pomoći Vama a i drugima!!
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=185
Datum ispisa: 15 Travanj 2025 u 17:53
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com

Tema: Talog od kave
Objavio: shasha
Tema: Talog od kave
Datum objave: 29 Svibanj 2007 u 23:32
Prvo hvala Adninistratoru na "temi"Clap
Kako sam ja molila za temu,pa ću na brzaka ubaciti nešto.
Mislim da svi,ili skoro svi,pijemo kavuWink,pa kud sa talogom!?
1. Puževi ne vole talog kave jer je u većoj koncentraciji za njih otrovan.Zato je dobro oko biljaka osjetljivijih,koje puževi"vole" zaliti krug talogom od kave.
2. Pomješan s vrtnom zemljom kao zamjena za treset,talog daje zemlji kiselost koja posebno pogoduje agrumima,azelejama borovnicama i paprati.
3.Talog od kave na kompostu omiljen je kišnim glistama
4.Posut po površini zemlje lončanica,talog blago gnoji zemlju,a istovremeno tjera mušice.
5.Posipan po mravinjacima,talog oslabljuje osjetilo njuha  životinja.
Eto par savjeta,naravno nisu moji ja ih prepisala,no možda netko ne zna a dobro bi mu došloBig%20smile

Odgovori:
Objavio: lana2
Datum objave: 30 Svibanj 2007 u 08:33
Hvala shasha to se zove spojiti ugodno s korisnim.

Objavio: Nina
Datum objave: 30 Svibanj 2007 u 10:45
nisam probala, ali sam čula da je i germa razmućena u vodi dobro gnjojivo za vrtno cvijeće

Objavio: artemisia
Datum objave: 30 Svibanj 2007 u 10:52

Ovo svakako moram provjeriti, pogotovo dio koji se odnosi na puževeExclamation 

Stvarno su neumorni u grickanju baš meni najdražih biljčica - hosta, kadifica, nevena...

Da, mislim da si baš ti Shasha napisala da si puževe posipala solju što je naštetilo biljčicama.

Pa evo još jedan mali savjet - puževi se zaista sole ali ne tako uokolo i po biljčicama već ih je potrebno sakupljati u neku posudu (npr. staklenku ili vrečicu) pa ih tek tako sakupljene posipati solju.
A prije nekoliko dana moja susjeda je na puževima isprobala još jedan recept - posipala je oko biljaka živo vapno (onako u prahu) i kaže da je bilo efikasno. Puževi su nestali (samo da to nisu sad njezini u mom vrtuDead).

Objavio: dina
Datum objave: 30 Svibanj 2007 u 19:15
evo jos jedan
sa vodom u kojoj sam predhodno oprala rizu obicno zaljevam samo sobno cvijece koje cvjeta
naprimjer ljubicica

Datum objave: 30 Svibanj 2007 u 22:59
Dina,to sam čula da je jako dobro sa tom vodom zalijevati cvijeće.Čak i kad se skuha riža onaj ostatak ohladiti i dodati cvijeću.
Da Artemisia,ja sam solila puževe,no na sreću jako kratko.Brzo sam vidjela da mi šteti biljkama pa sad solim samo betonski dio a ostale sakupljam u kantu sa soliBig%20smile.
E a kud da ja pospem vapno kad mi je jedna biljka na drugojErmm. Ja koliko mogu talogom a ostale berem i "usoljavam"Evil%20Smile

Objavio: artemisia
Datum objave: 31 Svibanj 2007 u 08:41

Shasha, imamo isti problem - gužva u vrtuWink pa nema mjesta ni za vapnoLOL! Evo, koliko sam ja vidjela, susjeda je posipala i po biljkama i po travi i po zemlji, a i nakon 10-ak dana biljke su sasvim OK - vapno im nije naštetiloExclamation

Datum objave: 31 Svibanj 2007 u 23:56
Hvala Artemisia no mene je malo strah.Probat ću negdje sa strane staviti

Objavio: Hele
Datum objave: 09 Listopad 2007 u 23:43
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Hvala Artemisia no mene je malo strah.Probat ću negdje sa strane staviti

Meni je "buduča svekrva" zalila vapno u rupu, a ja sam u nju kasnije posadila kuriku. Ne znam da li je povezano ali ta mi je najbolje napredovala. Inače, ovo s talogom mi je super jer imam puno puževa golača (skupljam ih rukavicom pa posolim u smeču).

Objavio: aurora2
Datum objave: 12 Listopad 2007 u 07:29
Originalno poslano od člana artemisia artemisia napisao:

Ovo svakako moram provjeriti, pogotovo dio koji se odnosi na puževeExclamation 

Stvarno su neumorni u grickanju baš meni najdražih biljčica - hosta, kadifica, nevena...

Da, mislim da si baš ti Shasha napisala da si puževe posipala solju što je naštetilo biljčicama.

Pa evo još jedan mali savjet - puževi se zaista sole ali ne tako uokolo i po biljčicama već ih je potrebno sakupljati u neku posudu (npr. staklenku ili vrečicu) pa ih tek tako sakupljene posipati solju.
A prije nekoliko dana moja susjeda je na puževima isprobala još jedan recept - posipala je oko biljaka živo vapno (onako u prahu) i kaže da je bilo efikasno. Puževi su nestali (samo da to nisu sad njezini u mom vrtuDead).

E, i sta cu sa njima kad ih posolim?? I zasto da ih solim??  Ja sam dijete iz grada, ne kuzim ovo. smile42A pitam jer mi se cini da ovuda ima dosta puzeva.

-------------

Datum objave: 12 Listopad 2007 u 09:21
Zato jer se puževi vole hraniti našim cvijećem,znaju cijelu biljku pojestismile181

Objavio: TeaK
Datum objave: 12 Listopad 2007 u 10:28
Vapno i pepel rahle zemlju, a iz vapna ostanu hranjive tvari u zemlji i nije čudno da bolje uspjeva . ( tako mi je rekla stara susjeda koja svaku drugu godinu stavlja vapno u svoj vrt, a ne moram vam pričati kakav je. Slikati ću ga na proljeće. A vapno i ubija gamad.

-------------

Datum objave: 13 Listopad 2007 u 19:23
Originalno poslano od člana aurora2 aurora2 napisao:

Da, mislim da si baš ti Shasha napisala da si puževe posipala solju što je naštetilo biljčicama.E, i sta cu sa njima kad ih posolim?? I zasto da ih solim?? 

Soliš ih zato da uginu, a što češ s njima - po izboru. Ja u smeče.

Objavio: dina
Datum objave: 13 Listopad 2007 u 22:10
Originalno poslano od člana Hele Hele napisao:

Originalno poslano od člana aurora2 aurora2 napisao:

Da, mislim da si baš ti Shasha napisala da si puževe posipala solju što je naštetilo biljčicama.E, i sta cu sa njima kad ih posolim?? I zasto da ih solim?? 

Soliš ih zato da uginu, a što češ s njima - po izboru. Ja u smeče.

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...

Datum objave: 13 Listopad 2007 u 22:52
Aurora,napisala sam da sam ih solila i da mi je sol štetila biljkama.Onda sam samo beton okolo solila a po biljkama i travi ne,tu sam uzela kanticu sa malo vode i dosta soli,i kupila puževe i stavljala ih u tu kanticu.poslije sve to bacim.

Objavio: frida
Datum objave: 14 Listopad 2007 u 00:56
 treba li i u Dalmaciji stavljati vapna u tlo ( s obzirom da je i samo vapnenačko) - nisam sad valjda rekla neku glupost smile42

Datum objave: 14 Listopad 2007 u 19:57
hehe Frida,ne znam jel treba il ne i jesi li glupost izvalila, ali tlo bi bilo vapnenasto a ne vapnenačko(samo gramatički neispravno).Ostalo bude neki stručnjak odgovoriosmile187

Datum objave: 14 Listopad 2007 u 21:50
 Da, dok sam pisala u mislima mi je bilo "vapnenačkog porijekla" pa sam valjda napisala samo vapnenačko...

Datum objave: 14 Listopad 2007 u 22:07
ma sve ok,al baš mi je fora to vapneničko,pa sam te morala zezat maloLOLLOL

Objavio: alkemicar
Datum objave: 15 Listopad 2007 u 08:22
ako nisam šta preskočila, vidim da je talog dobar protiv puževa

A šta je dobro protiv osa i bumbara?
Nikako ih se riješiti

Objavio: aglaja
Datum objave: 15 Listopad 2007 u 12:06
Ja sam cula i da je piljevina dobra protiv puzeva. Ne potamani ih, ali im, valjda, onemoguci kretanje, penjanje i gric, gric. To je za vise biljke, kad krenu kadifice, koje obozavaju, ne vidim kako bi to funkcionisalo. Sto se tice osa i bumbara nemam pojma. Ne mislis valjda na ose i bumbare? Ja njih ne bi ubijala, iako me je nedavno jedna bas dobro bocnula ispod oka, sest dana sam izgledala kao monstrum.

-------------
Aglaja

Datum objave: 15 Listopad 2007 u 12:43
Ni ja ne znam kako ih otjerati,no valjda zato jer se ne trudim.Malo se svađam sa njima pogotovo jer i one i ja obožavamo cvijet lavande.Ja bi ga odrezala a one nedaju pa me i ubodu.Ne znam zašto ali ose obožavaju raditi gnjezda u mojoj lavandismile48
Agalaja,ja imam u vrtu i prvu pomoć zbog uboda pčela,osa,komaraca i sl. Obavezno sadim matičnjak i kad me ubodu samo uzmem šaku listova i protrljam  po mjestu uboda a ostatak ostavim ko oblog.Tako nema svrbeži ni oteklinesmile187

Datum objave: 16 Listopad 2007 u 09:22
 vidjela sam na otoku jednu ideju za ose...u jednu plastičnu bocu od coca cole uliju malo soka ili nekog slatkog napitka...dovoljno je centimetar od dna i bocu objese na neko stabalce u okolini ( vrtu, dvorištu...) i to vam efikasno skuplja ose..dolaze na slatki sok i ostaju u boci...što ćeš s njima kasnije pojma nemam...ovi ih zatvore u bocu i valjda bace, pojma nemam, pitat cu ...Question

Objavio: alkemicar
Datum objave: 16 Listopad 2007 u 11:19
ja ih ne bih ubijala, ali bih rado znala postoji li kakav cvijet ili biljka čiji im miris smeta pa da ne prilaze :(

Datum objave: 17 Listopad 2007 u 07:10
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Zato jer se puževi vole hraniti našim cvijećem,znaju cijelu biljku pojestismile181

Ma kuzim ja to ali bi ih ja radije na neki nacin otjerala (ili im sprijecila pristup) nego da ih ubijam...iz naseg gledista oni nam papaju cvijece i nas nerviraju, a iz njihovog...oni se samo hrane.

A talog od kave....ok, moze biti...ali u ovoj kavi koju mi ovdje pijemo nema taloga. Da kupim kod turka dvadeset deka one frankove, samo za zalivanje?

-------------

Datum objave: 17 Listopad 2007 u 10:04
Aurora,ako ti ne smetaju i ne uništavaju previše,pusti ih.Trebaju se i oni hraniti.Ja sam ih sakupljala samo kad su mi biljkice malene bile(tagetes posebno) jer su znali sve pojesti.Preko ljeta,kad biljke porastu više ih ne mičem(puževe) jer ne potamane cijelu biljku,samo malo gricnu.

Datum objave: 17 Listopad 2007 u 22:06
je l grickaju i lukovice??

-------------

Datum objave: 17 Listopad 2007 u 22:14
ne,lukovice ti voluharice utamane.Puževi odozgo a voluharice odozdoDead

Datum objave: 18 Listopad 2007 u 07:16
E da...ajde ovdje gdje trenutno radim, ne moze doci voluharica...ali tamo pored onog vodenog vrta ih izgleda ima. Ima tamo zabodeno u zemlju ono sta bi ih kao trebalo tjerati, ali izgleda da to vise ne funkcionira...moram vidit sta je sa time, mozda je samo baterija crkla, a mozda cu morati nabaviti novi uredjaj. 

-------------

Objavio: aglaja
Datum objave: 18 Listopad 2007 u 12:26
Cini mi se da je neko negde pitao da li postoji biljka koju puzevi ne podnose. Evo, prenosim predlog iz jednog magazina, koji je objavio kratak tekst: Leja bez puzeva (Radost umesto zalosti). Svima, kojima puzevi u vrtu naprave pustos, preporucuju za sadnju sledece biljke, koje puzevi izbegavaju: 1. crvena hajducica (npr. Achillea millefolium "Paprika"), 2. zuta pupavica (Rudbeckia fulgida "Goldsturm"), 3. crveni divlji mak (npr. Papaver orientale "Beauty of Livermere"), 4. zecija gizdavka (Pennisetum alopecuroides "Hameln"), 5. Ehinacea purpurea, 6. lavanda, 7. crveni businac (npr. Helianthemum "Rubin"), 8. crvena sita (Carex ornithopoda), 9. jarkozuti businac (npr. Helianthemum "Sterntaler"), 10. himalajski geranijum (npr. Geranium himalayense "Gravetye"), 11. sjajna vlasulja (Festuca glauca) i 12. hojhera (Heuchera micrantha "Palace Purple").

Nazalost, dodaje se na kraju, da ne postoji stopostotna zastita od puzeva. Umeju oni i ovo cvece da gricnu, ali ne toliko da ne mogu da cvetaju.

-------------
Aglaja

Datum objave: 22 Listopad 2007 u 16:30
Od ovdje navedenih biljaka u ovom prostoru gdje sam primjetila da ima puzeva, bile su zuta rudbekia i lavanda....dakle, njih mozemo prekrizit sta se tice borbe protiv puzeva. 

-------------

Objavio: Dorotea
Datum objave: 02 Prosinac 2007 u 21:42
Tocno tako, meni pored 2 grma lavande ima puzeva ko u prici.
Puzeve osim puzomorom uspjesno posipavam solju (jer mi se gadi izet ih u ruku tj skupljati-pun mi je vrt puzeva golaca) i krecom.
Za obogacivabje zemlje ja skupljam ljuske od jaja,kad se nakupi dosta toga izlupam ih daskom - usitnim ih i onda posipam po vru-to su prirodni minerali.

-------------
http://venus.hooxs.com/portal.htm

Objavio: paketan_kuk
Datum objave: 27 Prosinac 2007 u 07:07
A dali pepeo pomaže biljkama? Nemam pojma o biljkama al sam se zaljubila u dracenu koju sam slučajno vidla i morala kupit... Negdje sam čula da je pepeo dobar pa me zanima dali je to istina.

Objavio: administrator
Datum objave: 27 Prosinac 2007 u 13:06
Dobar je ali u ne prevelikim kolicinama! evo da citiram Teu"Vapno i pepel rahle zemlju, a iz vapna ostanu hranjive tvari u zemlji i nije čudno da bolje uspjeva . ( tako mi je rekla stara susjeda koja svaku drugu godinu stavlja vapno u svoj vrt, a ne moram vam pričati kakav je. Slikati ću ga na proljeće. A vapno i ubija gamad. "

Objavio: paketan_kuk
Datum objave: 27 Prosinac 2007 u 14:08
Hvala puno, zanimalo me baš u kojim količinama... Super su vam savjeti svima, puno ste mi pomogli jer stvarnonisam pojma imala...

Datum objave: 27 Prosinac 2007 u 14:33
Originalno poslano od člana Dorotea Dorotea napisao:

Tocno tako, meni pored 2 grma lavande ima puzeva ko u prici.
Puzeve osim puzomorom uspjesno posipavam solju (jer mi se gadi izet ih u ruku tj skupljati-pun mi je vrt puzeva golaca) i krecom.
Za obogacivabje zemlje ja skupljam ljuske od jaja,kad se nakupi dosta toga izlupam ih daskom - usitnim ih i onda posipam po vru-to su prirodni minerali.

Ja ljuske od jaja ostavim dan-dva u vodi pa time zaljevam. Ovo je možda i praktičnije ako djeluje.

-------------
DON´T WISH FOR IT,
WORK FOR IT.

Objavio: administrator
Datum objave: 27 Prosinac 2007 u 16:09
mislim da nema potrebe stavljati pepel, bolje je ovaj savjet od hele, ili neko drugo odgovarajuce gnojivo stavljati za prihranu.

Ja pepel stavljam na zemlju koju kompostiram, te ponekad stavim i malo pepela!

Objavio: Plantlover
Datum objave: 07 Siječanj 2008 u 22:59
Puno ti hvala Sasha,meni su puzevi prosle godine pojeli sve suncokrete

Objavio: VITA
Datum objave: 15 Travanj 2008 u 13:06
Čitam ove vaše svjete pa sam u nedoumici. Dali vapno pomiješati sa zemljom ili samo posuti po zemljismile48

Objavio: suharak
Datum objave: 22 Travanj 2008 u 11:11
a sad moja glupa pitanja: treba li soc bit friški(ne pijem baš puno kave pa sam misla skupljat--pa dok nemam dosta)? kolko soca npr. na teglu od 30cm? jel to za sve biljke dobro ili nekima škodi?

Objavio: SLAVONKA
Datum objave: 18 Listopad 2008 u 16:52
dali kvasac i voda moraju malo stajati ili se omah zaljeva?Probat ću i ja.

Objavio: domingo
Datum objave: 18 Listopad 2008 u 19:19
Moja teta ima veliki travnjak koji kosim......bilo je puževa jedne godine...baš onih smeđih. Nismo ništa koristili osim kante s vodom. Gumene rukavice i pokupili ih pa s njima u vodu.....hehe...puževi ne znaju plivatiYing%20Yang

Objavio: hobotnica
Datum objave: 20 Listopad 2008 u 13:30
domingo, pokušala ih i ja brati sa rukavicama, ali oni su tako skliski i ljigavi da mi je na kraju bilo zlo, brrr...  Confused 

Objavio: hoya
Datum objave: 04 Prosinac 2008 u 13:42

Zamolila sam dečka koji  čisti aparat za kavu u firmi da mi sprema ostatke taloga kave iz automata.

Cijelo sam ga proljeće bacala oko vrta.

Nisam ove godine imala puževa!!!!

-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT

Objavio: kat.rea
Datum objave: 29 Siječanj 2009 u 20:16
Ovo sa talogom od kave mi se sviđa. Ja ga inače bacam u kompost. Puževa ima kod mene jako puno, jer je iza mene "dječje igralište" ili bolje rečeno neuredna livada, koja se rijetko kosi, a s obzirom da je sa svih strana okružena okućnicama, koje su podignute, to je veći dio godine jedno veliko jezero, gdje se očito množe puževi.
U jednom časopisu sam čitala da puževi ne vole kadifice, ali to nije točno, one su im poslastica.
Ja skupljam ljuske od jaja, osušene ih zdrobim i posipam po zemlji, jer navodno to puževima smeta, reže ih. I tu ima jedan ali .... ljuskice vole ptičice, onda se one namjere na mlade biljčice .....

Objavio: hoya
Datum objave: 15 Lipanj 2009 u 16:35
Evo kako puževi polude kad osjete miris kofeina. Ovo crno na kamenu je talog od kave, a ono na kraju kamena puž na pužu - bježe što dalje, a nema dalje ...

-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT

Objavio: smrcko
Datum objave: 16 Lipanj 2009 u 01:05
Super savjet Hojčeka. I Hvala na kavi, i talogu od kavesmile78

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.

Objavio: proljeće
Datum objave: 11 Travanj 2010 u 09:41
Što se tiče taloga od kave, ja u njega naspem vode do vrha i zaljevam cvijeće, nisam primjetila da je bilo što uginulo, dapače, čini mi se da biljkama godi...

Objavio: alisa
Datum objave: 11 Travanj 2010 u 13:29
I moja baka je zalijevala cvijeće na taj način,Proljeće!Kod nje je sve bujalo uvijek,i kaktusi  baštenske biljke i druge sobne!Ja talog isto sipam u baštu u cvjetnjake  i u komposište u koje odlažem otpad od voća,povrća,jaja i kartona!

Objavio: proljeće
Datum objave: 12 Travanj 2010 u 11:16
Ma ja ti sa tim talogom zaljevam i kućne i uredske biljke i sve se drže super, znači ne može odmoći.

Objavio: kat.rea
Datum objave: 12 Travanj 2010 u 17:19
Ja sam prošloga ljeta skupljala talog u jednu manju kantu i povremeno time zalijevala oko cvijeća, pogotovo oko kadifica koje puževi vole. Zimi i sada sa proljeća, ga zajedno sa ostalim kuhinjskom otpadom bacam u kompost.

Objavio: Marti
Datum objave: 26 Svibanj 2011 u 00:34
Upomoc!!! napali mi puzevi vrt... probala sam s pivom,... bilo je premalo za sve njih... a kad sam shvatila sa je svakih par dana onda je ispalo preskupo... probala sa vapnom ali drugi dan su se vratili... na nekih dva kvadrata sam ih pokupila bar 30ak komada...
sta da radim... ovo je strasno... :(
imam pesa, maltezera...ako stavim neki otrov bojim se da ju ne otrujem... ima li jos koji narodni lijek???

Objavio: alisa
Datum objave: 26 Svibanj 2011 u 10:32
Ja sam probala sve narodne lijekove,ali ništa ne pomaže kao hemija.Imaš kupiti bio pužomore,koji ne štete psima i mačkama...Ja sam uzimala obični pužomor i napokon sam se riješila tih  napasti..

-------------
Jupiiiiiiiiiii

Objavio: Marti
Datum objave: 26 Svibanj 2011 u 13:39

ništa moram se zaletit po otrov,... ovo više nema smisla... nema me za vikend i već vidim da ću se vratit na prazan, izjeden vrt... :(((

Objavio: Bjezim na selo
Datum objave: 15 Lipanj 2011 u 16:08
Ajoooj, sad sam vidjela da su mi mali puzevi s kucicom (koje sam prije dvadesetak dana primjetila "samo" na gladiolama),naselili smokvu, ukrasne grmove,cak i staru ogromnu vinovu lozu. Moje je iznenadjenje tolikim naseobinama tim vece sto 30 godina ih nisam imala niti se ko iz okoline zalio da ih ima.Jedu sve, zato sutra hitno po puzomor :(

Objavio: Mira K
Datum objave: 13 Srpanj 2012 u 17:46
Originalno poslano od člana hoya hoya napisao:

Zamolila sam dečka koji  čisti aparat za kavu u firmi da mi sprema ostatke taloga kave iz automata.

Cijelo sam ga proljeće bacala oko vrta.

Nisam ove godine imala puževa!!!!

Hoya odlična idejaClap

-------------
Rijeka

Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk