Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Zacinska biljka PEHTRAN

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3332
Datum ispisa: 26 Prosinac 2024 u 16:10
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Zacinska biljka PEHTRAN
Objavio: BojanV
Tema: Zacinska biljka PEHTRAN
Datum objave: 20 Svibanj 2009 u 13:20
znam da postoje dvije vrste- ruski i francuski
mene interesuje ova druga zato sto je trajnica.
dalje me zanima-
- ako se gaji u sanu da li voli vise sjenu ili sunce
- koliko je treba zalijevati
- kada se u jesen poreze kuda s njim preko zime
- da li saksiju treba skloniti na suho i macno mjesto ili je ostaviti u prostoriji na dnevnom svjetlu  i poremeno zalijevati
- koliko zalijevati u toku 1. mjeseca
- gdje se moze nabaviti sjeme pehtrana




Odgovori:
Objavio: iris
Datum objave: 20 Svibanj 2009 u 13:30
nikad nisam čula za nju ali sam malo proguglala i vidila da se zove i estragon -  Artemisia dracunculus
 
da li misliš na tu biljku?


-------------


Objavio: OTOK
Datum objave: 20 Svibanj 2009 u 14:12

Pehtran - to mi je bilo nekako poznato, sjetila sam se, jednom sam u Sloveniji jela - pehtranovu poticu, valjda je u tom jelu bio taj pehtran.

 
Da li je to ova biljka
 
            


Objavio: Nana
Datum objave: 20 Svibanj 2009 u 16:03
Da, pehtran je slovenski naziv za estragon. To je poznati začin francuske kuhinje. Sjeme se teško nađe kod nas u Hr, u Sloveniji ga se može naći. Jednom sam vidjela sadnice kod nas, ali više se ne sjećam gdje i kada. Confused Možda na nekoj Flori.
 
O uzgoju nemam pojma, ali mogu pogledati kad dođem doma, piše li što u mojim knjigama. Uglavnom Bojane, sad kad znaš latinski naziv, koji je napisala Iris, bit će ti lakše pronaći nešto na netu.


-------------
(O)smijeh je najbolji facelifting   


Objavio: griva1978
Datum objave: 20 Svibanj 2009 u 20:39
ja sam se isto baš pitala ma koji je to vrag..... :) ...a estragon :_))))))))))))) sad kad imaš HR naziv na googlu nađi latinski pa laitnski ukucaj na google i sigurno ćeš naći puno toga..... ali nešto mi se mora po glavi da je to biljka koja nje za stan...nego za zemlju i zrak....


Objavio: katruža
Datum objave: 24 Svibanj 2009 u 00:41
Ovo je moj estragon (Pehtran) u vrtu.



To je trajnica koja prezimi na otvorenom.
Znam za dvije vrse- Ruski estragon (Artemisia dracunculoides) i Francuski (Artemisia dracunculus). Obje su trajnice.
Ruski je gorkastog okusa, ima uže i malo blijedije listove od francuskog, koji je profinjenijeg okusa.
Francuskog treba presaditi svake tri godine, a ruskog ne presađujemo jer on iz godine u godinu dobiva sve bolji okus ako je na istom mjestu.
Moj je ruski, dobila sam malu sadnicu -na projeće se rasađuje djeljenjem korijena,  nije zahtjevna biljka, odgovara mu sunce i zavjetrina.
Može se sijati na proljeće, a ljeti se može razmnožiti reznicama stabljike.
Za zimu se mogu listovi zamrznuti ili na brzinu posušiti na ne baš previsokoj  temperaturi, negdje u hladovini .
Može se uzgajati i u tegli u zatvorenom prostoru.



Objavio: Sofija
Datum objave: 28 Prosinac 2009 u 14:11
Pozdrav,
Biljku Pehtran uzgajam u saksiji i sad su se pojavile male bube ( crne ) koje zive u zemlji i unistavaju korijen a vidljive su i na povrsini zemlje.
Molim vas da mi pomognete ako znate neki nacin za unistavanje ovih buba.


Objavio: SilveK
Datum objave: 28 Prosinac 2009 u 19:15
Pozdrav i dobrodošla!
Probaj namočiti jednu ili 2 cigarete u vodi i nek odstoji barem 12 sati i tim zalij - nikotin je prirodni insekticid, možda uspije uništiti bube. Jedino neznam kako će to utjecati na biljku...
Možda da probaš izvaditi biljku iz zemlje, temeljito oprati korijen i nanovo zasaditi u novu zemlju, samo malo je rizično  kako će biljka reagirati na presađivanje u ovo doba godine.


-------------
Budi promjena koju želiš vidjeti.


Objavio: Mikan
Datum objave: 07 Listopad 2010 u 23:12
http://www.dijetalnaishrana.com/estragon.html - Estragon je porijeklom iz Rusije. To je višegodišnja biljka. Ima ljekovita svojstva. Koristi se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, naravno i u kuhinji kao začin.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk