Ispiši stranicu | Zatvori prozor

bolestan cvijet - pomoć molim!

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Bolesti biljaka
Opis foruma: Sve o bolestima i kako ih sprječiti
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=559
Datum ispisa: 20 Kolovoz 2024 u 09:18
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: bolestan cvijet - pomoć molim!
Objavio: tajchi
Tema: bolestan cvijet - pomoć molim!
Datum objave: 05 Studeni 2007 u 12:45
Dobila sam ovaj cvijet na poklon (a ne znam ni kako se zove), no kako me nekoliko dana nije bilo, lišće se počelo sušiti, a zemlja izgleda pljesnivo. Biljku sam prije zalijala, a zemlja je još uvijek mokra, pa mislim da to nije problem. Što se događa s mojom biljkom i kako joj mogu pomoći??



Odgovori:
Objavio: aglaja
Datum objave: 05 Studeni 2007 u 13:58
Tajchi, o kom cvetu se radi? Probaj ga pronaci ovde na forumu. Ili ga opisi.
Pozdrav.

-------------
Aglaja


Objavio: dina
Datum objave: 05 Studeni 2007 u 18:14
Originalno poslano od člana aglaja aglaja napisao:

Tajchi, o kom cvetu se radi? Probaj ga pronaci ovde na forumu. Ili ga opisi.
Pozdrav.


bas ovako

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: administrator
Datum objave: 06 Studeni 2007 u 09:27
rekao bih da je problem prevelika vlaga, i da biljka trune. Uglavnom je najcesci uzrok ugibanja biljke preveliko zalijevanje.
ps. iako bi bilo dobro kada bi jos poslala sliku da se bolje vidi.


Objavio: Ivan
Datum objave: 07 Studeni 2007 u 13:41
Originalno poslano od člana administrator administrator napisao:

rekao bih da je problem prevelika vlaga, i da biljka trune. Uglavnom je najcesci uzrok ugibanja biljke preveliko zalijevanje.
ps. iako bi bilo dobro kada bi jos poslala sliku da se bolje vidi.
i ja se slažem da previše vlage pogoduje stvaranju gljivica i pljeni.. sad u zimsko doba biljke treba što manje zaljevati...

-------------


Objavio: AB100
Datum objave: 09 Studeni 2007 u 18:36
i ja mislim da je problem u vlagi probaj da ga nezaljevaš jedno vrijeme nemogu ti ništa više reći kad neznam o kojoj je biljci rijeć

-------------
AB100


Objavio: Plantlover
Datum objave: 07 Siječanj 2008 u 23:12
Originalno poslano od člana AB100 AB100 napisao:

i ja mislim da je problem u vlagi probaj da ga nezaljevaš jedno vrijeme nemogu ti ništa više reći kad neznam o kojoj je biljci rijeć
 
 
Takoder


Objavio: oldLady
Datum objave: 05 Veljača 2008 u 22:20
Tongue Negdje sam pročitala da mnogo više cvijeća uvene zbog previše nego zbog premalo vode. Biljka, naročito ako ima debelo kožasto lišće, sadrži puno vode u sebi. Samo tanki listovi imaju malo vode. Npr. fuksiju treba više zalijevati nego pelargoniju, bosiljak puno više. Tanki list ima veliku površinu, a "mesa" nema.
Ako imaš biljku debelog lišća, pazi! Ona ima puno svoje vode. Npr. sanseveria, kalanhoa, svi kaktusi i sukulenti. Ako ih prerežeš poprijeko, vidjet ćeš da su puni vode kao krastavacWink.
Ima još jedno pravilo: ako neznaš treba li biljku zaliti pogledaj da li lišće stoji ili visi.
Ima i još jedno pravilo: pipni zemlju suhim prstom. Ako ti na prstu ostane zemlja, to je znak da je vlažna i nemoj zalijevati. Ako je prst pak suh i zemlja je suha, zalij.
Za sada dosta i puno uspjeha! Clap


-------------
Traži puno i imat ćeš malo. Traži malo i imat ćeš sve, baš sve :-)


Objavio: lana_1
Datum objave: 28 Veljača 2008 u 20:59
evo kako ne znam otvorit novu temu smjestit ću ovaj post ovdje maminom benđi otpali svi listovi sasušio se zaliva ga jednom u deset dana i ima svijetlosti, drvu života istrunio jedan izdanak a i dugi je na putu da mu se isto dogodi ona baš nema sreće sa kućnim biljkama, što im se događa




Objavio: lana_1
Datum objave: 28 Veljača 2008 u 21:00
srce mi se slama kad ih vidim


Objavio: aglaja
Datum objave: 29 Veljača 2008 u 20:47
Lana, koliko dugo tvoja mama ima ovu benjaminu? Kad je stigla kod nje?

-------------
Aglaja


Objavio: lana_1
Datum objave: 01 Ožujak 2008 u 20:00
prije dva mjeseca je dobila od mene drvo života i od rodice bendju, i odmah je počelo pobolijevat, a benjo gubit lišće


Objavio: Donata
Datum objave: 01 Ožujak 2008 u 20:18
Možda je u pitanju temperatura...nebi smjela biti više od 20 stup.-znači umjerena..Da nemaš nekakvu klimu koja mu smeta ???


Objavio: lana_1
Datum objave: 02 Ožujak 2008 u 11:08
ne smjštene su u hodnjiku u kojem ima dosta svijetlosti i ne grije se uopće. kako sam već rekla, majka uopće nije sklona pretjeranom zalijevanju , temperatura im je ok, više ne znam šta bi moglo biti. moje drvo života je bilo počelo truliti al po listovima i to je bilo zbog pretjeranog zalijevanja, al njeno truli pri samom izdanku, jednostavno ne razumijem šta mu se događa


Objavio: aglaja
Datum objave: 02 Ožujak 2008 u 21:12
Po mom misljenju, ako se u tom hodniku ne grije, draceni je hladno. I zimi bi trebala biti vise suva.

Ako se kod benjamine opadanje listova pocelo dogadjati kako je dosla, to je njeno standardno ponasanje. Na promenu okruzenja (uslova) reaguje odbacivanjem lisca, kao i na prelazu iz leta u jesen (po unosenju u kucu), ali to se s vremenom moralo zaustaviti.

S druge strane, ima li u tom hodniku propuha, strujanja hladnog vazduha? I to moze biti uzrok odbacivanja lisca.  Da joj nije hladno?

Benjamina je poznata po tome da tokom jeseni i zime zna da odbaci i do 30% lisca i to se racuna u normalu. Ponata je i po tome da sve to u vegetativnom periodu nadoknadi i povrh toga jos poraste.

Moj savet je da uklonite sve suve listove i grancice. Ako je stablo zdravo, ima nade. Vec krajem aprila moze ici van.

I jos jedna stvar. Uvek su mi bile sumnjive te kod kojih iz tla ide vise stabala. Jos uvek ne shvatam - sta je to? Najotpornije su se pokazale one koje imaju samo jedno stablo.



-------------
Aglaja


Objavio: lana_1
Datum objave: 03 Ožujak 2008 u 06:34
problem je što više nema osušenih listova, zapravo uoće nema listova, sve je otpalo, kako ću skužit jel drvce ima šanse još. jel zna tko šta je s dracenom. nije hladno u hodnjiku, al za strujanja zraka-možda ih i ima malo al baš kad vani puše jako


Objavio: proljeće
Datum objave: 03 Ožujak 2008 u 13:48
Bok, ista stvar se dogodila i meni.Moj Benjamin je ostao bez i jednog lista, a kada sam ga išla presaditi uopće ne kužim da li se osušio ili je istruo?


Objavio: lana_1
Datum objave: 03 Ožujak 2008 u 17:12
ne preostaje nam ništa drugo nego čekati da nam dade savjet netko tko ima više znanja od nas i ja imam bendju ali hvala bogu nije još počeo pokazivati nikakve smetnje, čak sam ga u subotu presadila, nadam se da će mi biti ok


Objavio: kika
Datum objave: 03 Ožujak 2008 u 19:39
Originalno poslano od člana lana_1 lana_1 napisao:

ne preostaje nam ništa drugo nego čekati da nam dade savjet netko tko ima više znanja od nas i ja imam bendju ali hvala bogu nije još počeo pokazivati nikakve smetnje, čak sam ga u subotu presadila, nadam se da će mi biti ok
 
Lana 1, ja uopće ne razumijem tvoj post. Zašto čekaš savjete znalaca, kad si ih dobila od Donate i Aglaje. S druge strane, prvo pišeš kako se hodnik uopće ne grije (pretpostavka mi je da je zimi u negrijanoj prostoriji hladno), a zatim pišeš kako nije hladno u hodniku.
S obzirom da su tvoje biljke dobro, preostaje ti jedino da usporediš uvjete u kojima živi tvoje cvijeće i uvjete u kojima živi mamino i logički ćeš doći do zaključka gdje mama griješi.
Meni ovo isto kao i Aglaji liči na prehladni prostor. Fikusi i Dracene su ipak sobne biljke koje ne vole zimovati u negrijanim prostorijama.


Objavio: lana_1
Datum objave: 04 Ožujak 2008 u 06:18
kika krivo si me razumila ili sam se ja krivo izrazila nisam imala nikakvu namjeru ničije znanje i savjete poniziti ili zanemariti, sa ovim "čekam savjet znalaca" - mislila sam da mi netko kaže da li je biljka u mame i proljeća uginula, tj. da li je drvo presuho i treba se baciti (a meni se čini da je u moje mame blizu) ili se još boriti za njega i kako. s druge strane prilična sam neznalica i mislim da je bolje pitati nego ubiti još koju biljku. U mame je hodnjik vječito u suncu i mislim da sigurno ima 15-ak stupnjeva a meni je stan glupo napravljen i imam vrlo malo prirodne svijetlosti tako da nisu ni slični uvjeti. ja se još grijem na klimu za koju znam da šteti i meni a kamalo ne biljkama a i fikusa imam tek dvadesetak dana tako da na temelju svog "znanja i promatranja" stvarno mogu vrlo malo zaključiti. još jednom se duboko ispričavam ako sam nekog svojim postom uvrijedila, nije mi bila namjera, i smatram da sam puno pametnih savjeta i korisnih informacija saznala otkad posjećujem ovaj forum i na tome vam zaista hvala.


Objavio: zagorka
Datum objave: 26 Veljača 2009 u 12:35
ljudi bok.
da ne otvaram novu temu pitala bi tu jel znate šta muči moju  sanseveriju cilindriku?
smrc, imam je vec dugo, izniknule su joj i četiri mlade i jedna mladica ima ovakav vrh. druge izgledaju zdravo a i ovoj problematičnoj izlazi novi list i sve izgleda okej al brinem se. šta da radim?



Objavio: smrcko
Datum objave: 25 Ožujak 2009 u 23:57
Sansevijerija je vrlo otporna biljka. Jedini uzroci propadanja mogu biti blizina radijatora ( iako je otporna na toplinu) ili prekomijerno zaljevanja. Odvoji list koji propada da ne crpi biljku, pokušat će spasiti list i to će je dodatno oslabilti.smile127
<> http://209.85.129.132/search?q=cache:LJq5IH73KtYJ:www.cvijet.info/savjeti/kategorije/2/savjet/57.aspx+Sanseverija&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&lr=lang_hr - http://209.85.129.132/search?q=cache:LJq5IH73KtYJ:www.cvijet.info/savjeti/kategorije/2/savjet/57.aspx+Sanseverija&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&lr=lang_hr


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: zagorka
Datum objave: 26 Ožujak 2009 u 08:39
tenx na odgovoru Smrcko.
hmm, jest da je na prozorskoj dasci iznad radijatora i da ju zalijevam kad se posuši zemlja: promjenit ću joj mjesto.
onda još samo treba skupiti hrabrost za razanje, smrc, lista...


Objavio: smrcko
Datum objave: 26 Ožujak 2009 u 16:09
Samo reži bez milosti, tim pomažeš biljci isto kao i odstranjivanjem ocvalih pupoljaka. Biljka ljepša i zdravija. I ja sam žalila, sad više ne , uzmem škare i sjeckam i list gdje ima bilo kakvu naznaku bolesti. Bit će to ok, ništa strašno radi se na sreću o otpornoj biljci.smile57

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk