Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Bukovača (Pleurotus ostreatus)

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Gljive
Opis foruma: Sve o gljivama...
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1406
Datum ispisa: 11 Listopad 2024 u 11:04
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Bukovača (Pleurotus ostreatus)
Objavio: voki
Tema: Bukovača (Pleurotus ostreatus)
Datum objave: 15 Travanj 2008 u 16:34
Bukovače se lako uzgaja. Ona raste na slami žitarica kočankama kukuruza strugotini drveta ili listopadnom drveću kao što su bukva, grab, hrast, topola, jablan, breza, kesten.
 
Slama se isecka na dužinu oko 5 cm i prelije se vrelom vodom radi sterilizacije nakon čega se pokrije i tako ostavi sledeća 24 sata da se dobro potpari i ohladi. Nakon hlađenja slama se izmeša sa micelijom i pune se plastične vreće. na 100 kg supstrata stavlja se oko 3-4 litre micelije. Slama se u vrećama sabije, vreće se vežu, izbuše se radi oticanja suvišne vode i pristupa vazduha i ostavljaju se na temperaturi od oko 22 stepena u tami oko 2-3 nedelje.
 
Nakon ovog perioda vreće se stavljaju na svetlo mesto i vreće se proseku na više mesta. Potrebno je obezbediti 12 sati svetla i 12 sati tame. Koriste se ultravioletne sijalice. Plodovi se beru dok su mladi i mekani. Berba je svakih 10-14 dana. Prilikom uzgajanja bukovače temperatura se održava na 20-25 stepeni, a postoje i sojevi bukovače koji rastu na nižim temperaturama oko 10 stepeni.

Ukoliko se bukovača gaji na oblicama drveta, oblice se izbuše i te rupe ili rezovi se napune sa micelijom i učvrste perforiranom plastičnom trakom kako micelija ne bi ispadala. Oblice drveta se stavljaju u trap u kome je obezbeđena ventilacija pomoću cevi iznad površine zemlje. Oblice se prekrivaju folijom i kvase se prema potrebi.
 
Prorastanje micelija traje 4-5 meseci nakon čega se oblice ukopavaju negde ispod krošnji drveta 30 cm u zemlju tako da urezi sa micelijom ostanu nad zemljom. Oblice se po potrebi zalivaju, a ovako pripremljene oblice rađaju oko 5 godina.

Bukovača je bogata proteinima i vitaminima (posebno C i B). Ova gljiva ne sadrži saharozu pa je pogodna u ishrani dijabetičara.
Bukovača se može pronaći i u prirodi u šumama gde parazitira na živom drveću ili kao saprofit na starim granama i deblima. Njima pogoduje svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca


-------------
život je bajka koju sami pišemo...



Odgovori:
Objavio: monna-1
Datum objave: 02 Srpanj 2008 u 09:33
Već neko vrijeme razmišljam o uzgoju bukovača u jednoj vreči, zanima me gdje mogu kupiti micelij?


Objavio: griva1978
Datum objave: 15 Studeni 2009 u 23:32
Mene nij bilo doma 2 mj pa sam propustila "glavnu" sezonu gljiva pa si za "utjehu" nabavila 2 vreće sa micelijima, kako su mi prenoćile 2 noći na jako hladnom bojala se da neće rasti... al eno ih rastu kao gljive poslje kiše :))))) ja sam nabavila 2 vreće sa slamom, micelijima i svim potrebnim što valjda treba biti unutra, samo ih zaljevam :))


Objavio: Božikovine
Datum objave: 10 Kolovoz 2010 u 16:30
I nas zanima gdje možemo kupiti micelij?

-------------


Objavio: Dr. Feelgood
Datum objave: 09 Listopad 2010 u 00:57
I, je li netko saznao gdje se micelij može nabaviti?


Objavio: Božikovine
Datum objave: 09 Listopad 2010 u 06:54
Doktore, svi se prave grbavi, nitko nema pojma no nema frke, doznat ćemo.
Kontakritali smo agronomiju ali oni se više ne bave s gljivama. Perporučili su nam jednog čovca a njega je malo teže uloviti.

-------------


Objavio: monna-1
Datum objave: 09 Listopad 2010 u 09:46
Probajte na:
 
http://www.fungi-perfecti.hr/ - http://www.fungi-perfecti.hr/
 
ili
 
http://www.gljiveuzgoj.4t.com/ - http://www.gljiveuzgoj.4t.com/
 
 
 
preuzeto sa: forum.hr
Proizvodna dinamika:
Trajanje jednog ciklusa:

Proraštanje. Cca 20 dana
Od proraštanja do 1. berbe. 7-8 dana
Od 1. do 2. berbe: 15-17 dana
Od 2. do 3. berbe. 17-18 dana
Čišćenje i uređenje prostora. 1 dan

Od unošenja supstrata do izbacivanja istrošenog supstrata, 60 do 65 dana( 1 ciklus)
Dinamika ulaska supstrata u prostor za inkubacijuz: svakih 20 dana svježi supstrat
Planirani prirast. 15 do 25% od mase supstrata
Vreće mase cca 15-20 kg
Prinos po vreći: 3 do 5 kg u tri vala berbe
Prva berba. 20 do 30 dana nakon inkubacije.

Dinamika berbe jednog punjenja (%)
1. val 48%
2. val 32%
3. val 20%
Berba jednog vala se odvija 2 do 3 dana

Za kontinuiranu proizvodnju treba predvidjeti najmanje dvije prostorije od 70-80 m2 za plodonošenje i jednu prostoriju od cca 50 m2 za inkubaciju(proraštanje), kao srednje velik uzgojni prostor u obiteljskoj proizvodnji.
Ovisno o načinu uzgoja na 1 m2 stane od 140 do 180 kg vlažnog supstrata kao maksimalno moguća količina, pa bi u prostoriji od 70 m2 stalo oko 10 t supstrata.

Prinos u 3 vala( na bazi 20% iskorištenja) iznosio bi od 28 do 36 kg gljiva/m2, odnosno oko 1300 kg gljiva
Cijena inkubiranog suptrata je oko 1,50 kn/kg x 7000 kg = 10,500 kn(orjentaciono)
Cijena bukovače u maloprodaji iznosi oko 20.00 kn/kg a veleprodajna cijena 13.00 kn
Potrebno ulaganje-oprema za grijanje, osvjetljenje, hlađenje i vlaženje-od 4000 do 7000 eura
Osnovni uvjet-riješeno pitanje sigurnog i kontinuiranog plasmana

Bušić Želimir, dipl. inž. agr.


-------------
"Friends are Flowers in the Garden of Life"
http://cvjetnavila.blogspot.com/ - cvjetnavila.blogspot



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk