Kukljica-maleno mjesto srca moga
Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Moj grad u slikama
Opis foruma: Slike cvijeća, parkova i uređenih trgova u Vašem mjestu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=6417
Datum ispisa: 13 Siječanj 2025 u 13:38 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Kukljica-maleno mjesto srca moga
Objavio: frida
Tema: Kukljica-maleno mjesto srca moga
Datum objave: 25 Listopad 2011 u 20:32
Otvorit ću temu o ovom mjestu na otoku Ugljanu. Odavde vučem korijene s majčine strane. U mladosti sam i dobar dio vremena ovdje provodila, a kako smo sestra i ja sad nasljednice imanja ( nije Bog zna koliko, ali i više nego dovoljno) vjerojatno ću i ostati ovdje jednim svojim dijelom.
Za početak ću staviti nekoliko slika koje pronađem, a kasnije nadopunjavati i usput vam pričati malo o ovom prekrasnom mjestu.
..krećem od svoje kuće, pogled na Zelenu puntu i zimi mirnu valu
u centru sela
|
Odgovori:
Datum objave: 25 Listopad 2011 u 21:19
Ljetni centralni događaj je fešta, Gospa od Sniga, 5. kolovoza... Uvijek je isti protokol,ali kako vrijeme donosi novine tako se one događaju i ovdje...Nekad, kad je moja mama bila mala kip Gospe se do sela prenosio pješke, nosile su ga uvijek djevojke, u bjelo obučene ( i danas je tako, ali se kip dovozi morskim putem, brodovima), kad sam ja bila mala kip se prevozio morem u velikom brodu koji je bio tegljen od drugog većeg broda, a oko njih su kružile male drvene brodice...danas se Gospa prevozi velikim brodima , a oko njih kruže gliseri i plastični brodi...
Dakle, ujutro se narod lipo spremi i brodima odlazi do crkvice koja je kod mosta Ugljan-Pašman ( prolaz Ždrelac) i ondje nakon mise ukrca kip Gospe od Sniga ( koju su dan prije mještanke obukle u svečanu haljinu i okitile zlatom koje je zavjetni dar vjernika) na veći brod...krene se put sela uz trubljenje, pjesmu i veselje...
dolazak u selo snimila sam sa svog balkona
...po iskrcaju kreće procesija do mjesne crkve
...nakon procesije odlazi se kućama na obiteljski ručak, na koji su pozvani svi prijatelji koji žele doći, a sastoji se tradicionalno od: juhe, lešo mesa, janjetine, pečenih krumpira, punjene paprike, kolača i obavezan je četrun...( tako je od kad znam za sebe u mojoj kući)
nakon ručka je odmor ( jer previše je to spize)...tko se ne prejede ide na kupanje... ...a oko 18.00 počinje zabavni program u selu... utrke magaraca ( trke tovarov)
ovdje su još bezbrižni dok ih ne uzjašu...nemam niti jednu ovogodišnju sliku tog događaja. ...penje se na jarbol po pršut, poteže se konopi....sve za nagrade
...kad završi program odlazi se na sladoled
a onda u obilazak štandova i kupuju se đinđe
...slijedi večera doma ( kao da još nismo siti od ručka ) pa večernji koncert neke grupe ili pjevača do ranih jutarnjih sati...dvije godine zabavljao nas Jole do 04.00 ujutro i nisam vjerovala koji je to zabavljač..bilo je fenomenalno, a jedno 1000-2000 fureštih se skupi te večeri u selo izuzev domaćih i gostiju koji ljetuju tad u Kukljici....
..u ponoć je vatromet
...za mladež do jutra radi i disco klub...
Fešta je za mene svake godine neizostavan događaj...
-------------
|
Objavio: Anaida
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 07:09
Evo nam još jednog mjesta lijepe naše koje je malo veličinom ali veliko srcem i običajima! Divno, Frida, što si s nama odlučila podijeliti tvoje misli i ljepote Kukljice.
------------- "Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca." P.Bosmans
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 07:37
Bila sam na Ugljanu prije 8 godina. U Kukljici i Kaliju. Lijepo je. Posebno mi se dopada Kaljansko narječje. Samo treba prevoditelj!
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: Belina
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 07:49
Prekrasno,
hvala ti na svakoj slici i reportaži.
Prekrasani su ti vaši obočaji,a o pripodi da se ni ne govori,
ovoga ljeta sakrili se od velikog juga,te kroz Ždrelac.....
|
Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 09:14
Slatko ti je ovo mjesto.Hoćemo još.I kuću i okučnicu.Samnom je u razred išla jedna draga Gordana iz Kukljice.
gospina trava nije kaljansko nego kualjsko.
------------- Da imam rep mahala bi s njim
|
Objavio: Tija
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 09:26
Mi tj. naša firma je radila na obnovi Zelene punte ove godine, postavljali smo keramiku, a za slastičarnu Hajduk je moj Dadek dizajnirao reklamu i vizitke i njegove dvije fotke vise u njoj. Tako da sam ljepote Kukljice upoznala kroz njegove priče.
-------------
|
Objavio: enrikova nona
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 10:20
jako lijepo Frida, na Ugljan me vežu lijepe uspomene ljetovanja u željezničkom odmaralištu dok su djeca bila mala, mi mladi , jak sindikat, prošlo svršeno vrijeme ali što se može treba živjeti dalje, od svih naših ljetovanja najmirnije je bilo upravo na Ugljanu
------------- <ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
Objavio: baka
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 10:57
Frida, baš lijepo da si otvorila temu. Uživam "putovati" ovom lijepom našom, zahvaljujući vama koji nas obdarujete slikama svojih mjesta!
------------- Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!
|
Objavio: Triša
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 11:30
Frida i ja imam prijateljicu, koja je iz Ždrelca, pa sam često prolazila i kroz Kukljicu, a ponekad i prošetala. Zgodno mjestašce, veselit će me prisjetiti se ponekog kutka gdje sam šetala.
Petica za temu!
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Objavio: Mari,5510
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 11:33
prekrasno mjesto i običaji, sretna si šo možeš boravit u tom mjestašcu punom duše
-------------
|
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 12:19
Hvala na posjeti i komentarima...Dosta vas je i bilo ovdje ili prolazilo....stavit ću još slika, samo sad to zahtijeva malo vremena jer su slike negdje po CD-ima...
-------------
|
Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 14:00
Evo dvije sličice dok ti prikupiš svoje.
------------- Da imam rep mahala bi s njim
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 16:43
Kiki-ko? napisao:
Slatko ti je ovo mjesto.Hoćemo još.I kuću i okučnicu.Samnom je u razred išla jedna draga Gordana iz Kukljice.
gospina trava nije kaljansko nego kualjsko. |
fala Kiki
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: sarajka
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 19:40
prekrasno mjesto i veoma zanimljiva fešta,lijepo je upoznat mjesta i običaje i drugih,hvala ti na reportaži koja je veoma zanimljiva i živopisno prikazana
|
Objavio: dijana7566
Datum objave: 26 Listopad 2011 u 20:41
Lijepo mjesto! Uživam šetajući kroz sva mjesta zahvaljujući reportažama vrijednih forumašica!
|
Datum objave: 27 Listopad 2011 u 00:38
Evo jedna panoramska...Ja sam u ovoj biloj kući na kantunu :)
-------------
|
Datum objave: 27 Listopad 2011 u 00:54
vratit cu se još malo na feštu
Ovako to izgleda u Zadarskom kanalu kad je procesija morem, pred valom
a ovako kad tovari pokažu svoju pravu narav..nema jahanja ni trčanja, samo navlačenje, a i to je često neuspješno...
sve to zabavlja ovu gomilu
..a onaj pršut na jarbolu...samo se na ovaj način može skinut - timskim radom i dijeljenjem nagrade
-------------
|
Datum objave: 27 Listopad 2011 u 00:57
pogled na most između Ugljana i Pašmana i lijevo je Ždrelac
sva ova šuma od svjetionika do crkvice i iza nje je bila moga dida ( sad je ujčevo i naše, jedan je teren mama prodala i tu je nastala kuća jednog zagrepčana)
-------------
|
Datum objave: 27 Listopad 2011 u 01:01
Crkvica kod mosta u kojoj je Gospa cile godine
okućnica jednog Slovenca ( sad već pokojnog, ali su mu nasljednici ovdje)..Lik je bio gluh - navodno od posljedice strujnog udara visokog napona , ali kreativnog u naiva stilu...odavno je on došao u Kukljicu, još sam kao dijete ga upoznala. mama mi je pričala da u kući ima veliki reljef i na njemu su i moj dido i baba u brodu kako izvlače mrižu iz mora...nisam to nikad vidjela, a volila bih...
-------------
|
Datum objave: 27 Listopad 2011 u 01:06
gospina trava napisao:
Bila sam na Ugljanu prije 8 godina. U Kukljici i Kaliju. Lijepo je. Posebno mi se dopada Kaljansko narječje. Samo treba prevoditelj! |
Da, dobro te ispravila Kiki, kualjsko....a ne uzrujavaj, se ni ja ih baš ne razumijem ako se dobro ne koncentriram .
-------------
|
Datum objave: 01 Studeni 2011 u 20:20
Evo malo današnjih slika
bonaca je
agave u susjedovom parkiću oko kuće
jedan lijepi dvor
stari dvori
bunar
ovako izgleda zimski dan u mom kvartu
-------------
|
Datum objave: 03 Studeni 2011 u 22:59
Jedan reprezentativan Krumpirko u jednom novom Kukljiškom dvoru
-------------
|
Objavio: proljeće
Datum objave: 17 Studeni 2011 u 15:21
Frida prekrasne slike si stavila. Bilo je lijepo putovati s tobom, nadam se nastavku.
|
Objavio: Olja
Datum objave: 21 Studeni 2011 u 15:08
Prekrasno Frida,divni obicaji sacuvani do dana danasnjeg...priroda smiruje a kamen na se strane...jako ga volim a kod mene ga nema ni za lek !
|
|