Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Poriluk (Alium porrum)

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Povrće
Opis foruma: Sve o povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3453
Datum ispisa: 29 Prosinac 2024 u 16:23
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Poriluk (Alium porrum)
Objavio: sandrizmo
Tema: Poriluk (Alium porrum)
Datum objave: 23 Lipanj 2009 u 19:40
Vidim da ga nitko ne spominje, a meni ga još nije uspjelo uzgojiti do stola - ili ne niče sjeme, ili su presadnice preslabe, pa onda ako se i primi, napadne ga lukova muha, ili istruli... Kada ga presađujemo i kako ga održavamo? U čemu je njegova tajna? Help!



Odgovori:
Objavio: SilveK
Datum objave: 23 Lipanj 2009 u 20:54
Ja ga baš sad planiram posijati, a kao zaštita od lukove muhe se preporuča međukultira mrkve. Sijem ga malo rjeđe, tako da ga ne moram presađivati.


Objavio: zvrk
Datum objave: 23 Lipanj 2009 u 21:44

Ja ga posadim u male plasticne posude (kod nas se tako pakiraju rajcice u trgovinama), , kad naraste -mozda sirine pola cm, polako ih vadim iz te posude i sadimo ih u vrt.

Poriluk se sadi da se izdube rupe (duboke i siroke 1-2cm) stavi se mala biljka poriluka i zalije se sa vodom (na taj nacin se zemlja skupi oko biljke).
Mi ga uvijek imamo preko zime.


Objavio: sandrizmo
Datum objave: 24 Lipanj 2009 u 09:55
Dakle, nije još kasno za sijanje? S obzirom kakva je ilovača kod mene, mislim da ću ga ipak u prikladniju zemlju posijati i presađivati.
SilveK, a koja bi sorta mrkve bila dobra za ovo kasnije vrijeme?


Objavio: SilveK
Datum objave: 24 Lipanj 2009 u 15:37
Iskreno, nemam pojmaEmbarrassed, ja sijem isto sjeme kao i na proljeće, a imam više vrsta (nantes, chantenay, flaker...) pa koja mi prva dođe pod rukuTongue


Objavio: Ksan
Datum objave: 06 Veljača 2012 u 10:27
U našoj prehrani nikad se nije koristio, tek od nedavno sam ga ubacila i oduševljena sam. Ove godine mislim ga zasijati ili ako se dokopam sadnica posaditi. I nadat se najboljem pošto nemam iskustva. 


Objavio: Cvijetomanijak
Datum objave: 06 Veljača 2012 u 11:27
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/slike_od_clanova/poriluk/36800.aspx">


OPIS
 
Poriluk je najbliži srodnik luka i češnjaka, ali je najblažeg okusa i nije ljut.
Poriluk ima dugačke, plosnate zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugog . Poriluk može narasti i do veličine od pola metra. Podzemni dio bijele je boje, mesnat i zadebljao.

UZGOJ

Poriluk dobro uspijeva  vrlo plodnu tlu, dovoljno vlažnu i dobro obrađenu. Najbolje mu odgovara ilovasto tlo bogato humusom.Ne traži toplinu ali ne voli ni sjenovita mjesta.Poriluk treba mnogo hranjiva i jako iscrpljuje tlo, pa poslije njega treba obilno gnojiti za sljedeći usjev.
Sije se od veljače do lipnja.Ako ga sijemo za presadnice ,sijeme pritisnemo u zemlju ,drzimo vlažno i u mraku.Kada proklija stavit na svijetlo.Sjeme klija od 15 - 20 dana.Rasadnice presadjujemo kada zadobije debljinu olovke na razmak 30 x 15 cm na dubinu od 10cm.Te kako biljak zadobije bijeli dio zagrnemo ga zemljom.

Berba započinje u rujnu.

Dobri susjedi - kupus, salate, mrkva, celer, rajčica, jagoda, kamilica
Loši susjedi - grah, grašak, repa


BOLESTI
Duhanov trips -je maleni kukac (dužine oko 1 mm), mekanoga, izduženog tijela, svijetlosmeđe boje, a nosi dva para uskih resastih krila. Ličinka je beskrilna, svjetlije žuto zelenkaste boje, nešto manja od odraslih oblika. Štete uzrokuju ličinke i odrasli kukci sisanjem biljnih sokova pa lišće poriluka postaje žuto srebrnasto. Od jače zaraze listovi žute i suše se. Optimalni su uvjeti za razvoj duhanovog tripsa temperature između 25 i 27 °C i relativna vlažnost zraka 65%, kada razvoj jednog pokoljenja traje svega desetak dana.
Suzbijanje tripsa na poriluku provodimo tijekom toplijih ljetnih dana, kada njegova populacija s obližnjih polja kupusa ili luka napada prijesadnice poriluka.

U uvjetima sparine i topline razvijaju se posebne kategorije gljivičnih uzročnika bolesti poriluka, među kojima ovom prilikom opisujemo koncentričnu pjegavost , bijelu vršnu palež, hrđu  i običnu pjegavost.

VRSTE

Poriluk carentan
 - ima srednje dug bijeli dio stabla koji dubokom sadnjom produžimo. Preživi oštre zime i izdrži na otvorenom do proljeća. Voli
ilovasto-pješčano tlo, humusna i bogata hranjivim tvarima. koristimo
i zelene listove jer sadrže puno karotina i vitamina C.
Poriluk elefant
 - ima srednje dug bijeli dio stabla
koji dubokom sadnjom produžimo.rana sorta, pogodna
za jesensku proizvodnju. U toplijim krajevima prezimi.
Poriluk domaći dugi
 
- kasna jesenska sorta, vrlo ukusna
i kvalitetna. osjetljiv na hladnoću.Bijeli dio stabljike vrlo je
dug (do 60 cm). Dobro raste s mrkvicom.

SAVIJETI:
  • Poželjno je listove omotati novinskim papirom kako zemlja nebi ulazila među listove
  • Nakon sto se presadnica zakorijeni ( oko 15 dana) ,vrhove prikratit kao bi pospijesili debljanje stabiljke
  • Malčiranjem porilku sprjecit cete stvrdnjavanje zemlje ,te ce biljka lakse rasti i debljati svoj bijeli dio.
  • Kako bi sprijecili u travnju lukovu muhu ,pokrite poriluk s onim za zastitu od mraza.



Objavio: Ksan
Datum objave: 02 Veljača 2013 u 16:26
Lani sam se jedva dokopala presadnica, bio je mali ali ipak ga je bilo.

 Upravo danas sam posijala sjeme i sad čekamo. Dobro pa sam sad tu pročitala da treba ići u mrak dok ne nikne jer naravno da sam ga ja stavila na svjetlo Smile


-------------
''Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge i nema ljepših snova od onih što ih rađa bol.'' - IVAN CANKAR


Objavio: petit
Datum objave: 12 Veljača 2013 u 01:09
Ja sam prošle godine posijala presadnice tek u travnju , u vrt i također naravno na svjetlo mjesto, do sedmog  mjeseca narastao je tako da ga se vrlo, vrlo pažljivo moglo izvaditi iz zemlje kao "presadnicu" ni približno debljine olovke, bio je kao vlasac , do zime se baš nije nikuda pomaknuo ostao je u zemlji. Definitivno je bilo prekasno.
Hvala na podsjetniku, ja krećem sutra ranom zorom (ili točnije danasWink)



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk