Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Encijan - Gentiana septemfida

Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Trajnice
Opis foruma: Sve o trajnicama u vrtu
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1430
Datum ispisa: 21 Travanj 2025 u 04:45
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com

Tema: Encijan - Gentiana septemfida
Objavio: VITA
Tema: Encijan - Gentiana septemfida
Datum objave: 18 Travanj 2008 u 11:44

Prije par dana sam vidjelan na forumu fotografiju encijana u cvatu koji me oduševio. Nakon toga otišla sam u vrtni centar ali ga nisu imali . Dali netko zna nešto više o tom cvijetu - gdje se sadi -sunce ili hlad ? i sve što znate .Hvala

Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 18 Travanj 2008 u 17:25

Vita ja sam ga isto jedva našla i to u nekom privatnom rasadniku,slučajno. Ne znam puno o njemu. Posadila sam ga u kamenjar,na sunce.Ne zaljevam ga(osim naravno kad ga presadiš treba ga par dana zaljevati) niti prihranjujem. Koliko vidim dosta se brzo razraste.Cvate sad a cvijet mu traje dosta dugo.Sad ne znam točno jer ga imam tek godinu dana,no barem 7-10dana je cvao prošle godine.

Eto,ako ti išta ovo pomogne.Pogledat ću u tom rasadniku ovih dana,možda ga imaju(imaju dosta tih začinskih,ljekovitih biljaka)pa ti javim.Nije nešto skup,ne sjećam se točno no više od 20kn nije koštao prošle godine.

Objavio: sova
Datum objave: 18 Travanj 2008 u 22:27
ja sam kupila sjeme u Austriji i masno ga platila.dugo nije nicalo, pa sam likvidirala teglu. poslije sam pročitala da sjeme izrazito dugo klija.dakle, ako nabaviš sjeme,budi strplljiva.

Objavio: bergenia
Datum objave: 18 Travanj 2008 u 22:32
Ja sam sadnicu encijana nabavila u decori u buzetu. Ono šalju sadnice cvijeća po cijeloj hrvatskoj, pa ako si zainteresirana pogledaj si stranicu- decora.hr
Oni imaju veći izbor trajnica, a među njima i encijan.

Datum objave: 19 Travanj 2008 u 19:09
Nisam nikad vidjela u katalogu decore,encijan. Nadajmo se da su ga konačno onda dobili.

Objavio: VITA
Datum objave: 22 Travanj 2008 u 12:58
Hvala svima, pošto sam blizi Buzeta proći ću vidjeti . jednostavno ga moram imati !!! Ako ga nađem javim Vam!

Objavio: karinka
Datum objave: 26 Travanj 2008 u 08:28
Vita , ja provjerila ima ga u Decori Buzet!!!smile40

Objavio: marijana
Datum objave: 24 Svibanj 2008 u 16:35
uputite mene neznalicu i zaljubljenika u cvijeće kako izgleda taj encijan po vašim porukama izgleda da je vrlo zanimljivCool

Datum objave: 25 Svibanj 2008 u 20:32
Evo(maznula sliku od TiljeBig%20smile)ovako izgleda Encijan,Mirjana.
Kaj nije medeni

Objavio: marijana
Datum objave: 26 Svibanj 2008 u 14:23
ne samo da je meden, nego je presladak i prelijep, ova plava boja je super, kako doći  do sjemena, ili reznice  Cool

Datum objave: 26 Svibanj 2008 u 22:39
Marijana,ne znam za sjeme.Ja sam jedan suhi uzela no nisam našla nešto .Budem još pričekala,ako nađem sjeme spremit ću ga. On se ne razmnožava reznicama,barem mislim tako jer su "grančice" strašno male,nego djeljenjem.

Objavio: TILjO
Datum objave: 26 Svibanj 2008 u 23:05
Budem i ja pripazio na svoj (ovaj na slici koju je shasha maznula) ukoliko bude bilo sjemena, jer svi cvijetovi koje je imao su sada već odavno suhi, ali čini mi se da nema ništa u njima. U svakom slučaju, budem pripazio da sjeme ne pobjegne...

-------------

Objavio: dugokosa
Datum objave: 26 Svibanj 2008 u 23:25
kako je lijepsmile93

-------------
sutra je novi dan

Datum objave: 28 Svibanj 2008 u 09:41
Tiljo,pogledaj za sjene u onom srednjem djelu cvijeta(ono usku duguljasto u sredini) ja sam jedan taj otvorila i nešto je unutra no nije još zrelo.Izgleda da je još rano za sakupljati.Treba se jače osušiti.

Datum objave: 28 Svibanj 2008 u 09:56

OK, budem danas pogledao.

Ako nečega i ima, moglo bi biti suho do kraja tjedna...

-------------

Datum objave: 28 Svibanj 2008 u 09:59
Ako nebude suho,bolje da ostaviš,neka se samo rasije,nego da zeleno sakupiš jer od toga nebude ništa.Sjeme mora dozoriti na biljci.

Datum objave: 28 Svibanj 2008 u 22:12

Zeleno je još... Gledao sam danas. Biti će suho kroz tjedan do dva, pa ćemo vidjeti ima li sjemenki.

-------------

Objavio: ammmikulic
Datum objave: 01 Lipanj 2008 u 00:34
dok sam ovo citala malo sam se po internetu informirala o tom cvijetu i savrsen je!prelijepo izgleda,ali ono sto je jos vaznije jako je ljekovit.stoga drustvo dobro ga cuvajte da vam ga ne ukradu!Tongue
svaka vam cast!cvijet je stvarno nesto savrseno!

-------------
Ana Marija

Objavio: imanideju
Datum objave: 08 Lipanj 2008 u 23:09

ovako izgleda u prirodi, tocnije na planinama...

http://imageshack.us">
http://g.imageshack.us/g.php?h=255&i=svilaja352008137yr2.jpg">

Objavio: frida
Datum objave: 09 Lipanj 2008 u 01:41
 morat cu ovo dodati na popis za nabavku....prelijep je.

-------------

Datum objave: 10 Lipanj 2008 u 21:33
i ja bi ga, a di da ga nabavim????

-------------
sutra je novi dan

Datum objave: 10 Lipanj 2008 u 22:47
Sad ćeš ga malo teže nabaviti.Ja sam ga rijetko gdje viđala i to samo u proljeće.On je sad ocvao i povlači se do sljedećeg proljeća a do onda ako ga ne nabaviš smislit ćemo nešto.Ima ga kod mene na placu redovito(Vž) a i u mom dvorištuCool.Možda uspjem sjeme pokupiti pa će ga biti dosta.

Datum objave: 10 Lipanj 2008 u 23:06
ja ti sa svime kasnim kolko mi je vrt u hladu toliko još kasnije sadim evo prošli tjedan sam tek krenula s vrom ali nakon ove kišice ima već svega
i hvala javit ću se kasnije za sjemenke

-------------
sutra je novi dan

Objavio: VERA1
Datum objave: 25 Lipanj 2008 u 23:13

Encijan je stvarno prekrasan, nisam znala da ima tako divan cvijet i toplo se preporučam za nabavku sjemena ili sadnice.

Datum objave: 27 Lipanj 2008 u 22:59
Joj, ja tikvan... Danas popodne gledao je li već više suho da poberem sjeme i je, već je malo i popucao tuljac na vrhu i reko sad ću ja to prije nego kiša dođe... i na kraju odem zaliti cvijeće što mi je na djelomično natkritom kraju gdje baš i ne dopre kiša... i na kraju zaboravim na encijan. Sada sam se sjetio kada sam pogledao naziv teme. Baš sam sad ljut na sebe. Nadam se da ga kiša nije rastepla, pa ću ga sutra pokupiti.

-------------

Datum objave: 28 Lipanj 2008 u 16:11
Inače, ako smijem zamijetiti, ova slika postana od imanideju prikazuje drukčiji encijan od ovih koje shasha i ja imamo.

-------------

Objavio: gioiaa
Datum objave: 01 Srpanj 2008 u 02:23
uuuu,koja boja?Taj u prirodi ima predivnu boju!

Objavio: stephanotis
Datum objave: 01 Srpanj 2008 u 09:11

Svaki puta kad vidim ovu temu sjetim se jedne od mojih najdražih pjesama. Do sada sam se nekako kontrolirala da vam ne stavim link na nju ali više NE MOGU!!!

Samo da objasnim da sam ja rodom bavarka...LOL
http://www.youtube.com/watch?v=1Q0-rh7F-64&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=1Q0-rh7F-64&feature=related

E tako sad mi je lalše...LOL

-------------
Ja sam dijete sreće

Objavio: Brbe
Datum objave: 09 Srpanj 2008 u 13:42
Hmmmm dali bi mogao encijan živit i preživit na južnom balkonu??
stvarno ima preljepu plavu... ali eto nemam vrtCry

Datum objave: 15 Srpanj 2008 u 15:57
meni stiglo seme !kad da ga posejem?

Datum objave: 15 Srpanj 2008 u 17:30
Bilo bi najbolje sada tijekom ovog ili idućeg mjeseca da posiješ,
jer se sada zapravo on sam i zasijava vani, a možeš i na proljeće.
Valjda...
Ja ću što mi je ostalo još malo sjemena sijati idući mjesec, a ostalo u proljeće.

-------------

Datum objave: 15 Srpanj 2008 u 17:58
Hvala TILJO,ma ja cu onda ovih dana ko ce cekati proljece

Objavio: Gost
Datum objave: 01 Kolovoz 2008 u 11:58
Jedna neznalica pita:
je li encijan trajnica, hoće preživjeti ličku zimu?
A je li ga bolje posaditi na sunce ili hlad?
A koliko zalijevati?
A kad zapravo cvate?

Ups, stvarno sam neznalica!

Datum objave: 01 Kolovoz 2008 u 15:16
Mislim da je trajnica.
Preživio bi ličku zimu.
Mislim da je najbolje sunčani položaj.
Baš i nema posebne zahtijeve za vodom.
Cvate rano u proljeće.

-------------

Objavio: Gost
Datum objave: 07 Kolovoz 2008 u 14:27
Hvala, Tiljo.

Objavio: gentian(a)
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 16:50
Originalno poslano od člana TILjO TILjO napisao:

Mislim da je trajnica.
Preživio bi ličku zimu.
Mislim da je najbolje sunčani položaj.
Baš i nema posebne zahtijeve za vodom.
Cvate rano u proljeće.

Trajnica je sigurno ( problem mu može biti jedino jako sunce i visoka vrućina)!
Zahtijevi za vodom minimalni ali se ne smije presušit.
Ostalo je tiljo dobro rekao, ja ih uzgajam pa imam iskustva!

Datum objave: 20 Rujan 2008 u 19:59
Ja poima nisam imala da postoje proljetni i jesenski encijan.Gentian,kako ih ti uzgajaš,nadam se da znaš jel stvarno ima ili su to neki isforsirani pa sad u jesen cvatu.Naime,naišla sam u baumaxu na "jesenski encijan",tako piše na njemu,i sad cvate.Morala sam ga kupiti da vidim šta će biti dogodine.Ako išta znaš,reci da se ne mučim čekajući godinu dana.
E da,što se ovog gore tiče,moj je na cjelodnevnom suncu i nisam primjetila,ovoh nekoliko godina što je kod mene,da mu to smeta.

Datum objave: 21 Rujan 2008 u 20:15
Postoji ti više kultivara encijana, ali imuju uglavnom slične osobine!
Znači da im visoka vrućina uglavnom ne odgovara ali morate znat da kad se biljka jednom primi onda je puno "fleksibilnija" što se uvjeta tiće!

Za taj iz baumaxa neznam koji je, ali ako je uvoz sigurno su forsirani, to je njihov naćin rada, no nemislim da ćeš imati nekih problema ako se primi!

Datum objave: 21 Rujan 2008 u 20:22
Moj ti je Gentiana septemfida var. lagodechiana! Što se uzgoja tiće, encijani traže neutralniju zemlju ili barem slabije kiselu! Potrebe za dodatnom prihranom minimalne (osobno stavljam baznu prihranu koja otpušta nekih 6mj. znači do prodaje)!

I cvijeta krajem ljeta!

Datum objave: 23 Rujan 2008 u 00:28
Hvala ti,no daj mi pojasni jer sad ne kužim.Ima više kultivara,znači li to da "jesenskih" nema? Osim tih tzv.forsiranih.I šta sa tim forsiranim,hoće li on opet cvasti u jesen ili će vremenom(ako se primi,naravno) početi normalnu cvatnju?

Datum objave: 23 Rujan 2008 u 10:28
Pa i nisam baš ćuo za jesenske, što ne znači da ih nema....(stalno izmišljaju nešto novo) Smile
I da, trebao bi počet normalnu cvatnju!

Npr. Sadio sam trajnice prije nekih 2mj. i sad većina cvate, a većina je proljetna vrsta. Sad kad ih posadiš one još možda malo cvatu, prezime i cvatu opet u proljeće ali ne više u jesen!
Da baš hoću mogu natjerat encijan da mi sad cvate, mogu ga natjerat da cvate i u 12mj. Ali činjenica je da tako mučiš biljku, što nemora značit da se neće primit i normalizirat!

Datum objave: 24 Rujan 2008 u 09:52
TongueHvala,vidjet ćemo kakav će biti u proljeće.

Objavio: Baka Bea
Datum objave: 29 Rujan 2008 u 14:41
Shasha, vidim da te zbunjuju termini proljetni, ljetni i jesenski. Rod Gentiana obuhvaća oko 400 vrsta jednogodišnjih, dvogodišnjih i trajnica, vazdazelenih i listopadnih. Rastu u umjerenoj klimatskoj zoni Europe, Azije i sjeverne Amerike. U tropskim područjima ih nema , a u Africi samo u planinskim predjelima Maroka. Križanjem ovih biljaka nastali su brojni kultivari. Većina ima plave cvijetove u obliku trubice, ali ima i bijelih, ružičastih, žutih, a visinom variraju od 5cm do 1 m (G. lutea). Oni gornji termini se upotrebljavaju u vrtlarskom žargonu prema vremenu cvatnje. Proljetni je G. verna, ljetni G. septemfida, a jesenski G. ornata (Nepal) i sino-ornata (Zap. Kina, Tibet) i G. farreri, te križanci između njih, G. x macauleyi prema nekim procjenama najljepši iz roda Gentiana. Dok će G. farreri podnijeti alkalično tlo, ostale 'zvijezde' azijskog porijekla bezuvjetno traže tlo siromašno vapnom, pa se vrlo lijepo uklapaju u društvo s niskim rododendronima, jedino što im treba više sunca i umjerena vlažnost. To znači da bi ih trebalo i zalijevati s kišnicom. U alkaličnom tlu i zalijevani tvrdom vodom ugibaju.

Datum objave: 30 Rujan 2008 u 22:46
E to mene zanima.smile79Baka Bea.
Ma meni ,laiku,je svaki cvjetak lijep a o večini ništa ne znam pa mi svašta mogu i prodati.Ja pitam tek kad kupimBig%20smile
Znači da će ovaj,tzv.jesenski,i sljedeće jeseni cvasti.Iskreno,meni skoro isto izgledaju.Ok,mala razlika je u cvijetu,ovaj nije tako jako plav no mislila sam da je to zbog sunca.Ipak je onaj proljetni na jačem suncu.

Datum objave: 01 Listopad 2008 u 08:00
Shashko, za uživanje u ljepoti encijana nije važno kako se zove. Kad dođeš k meni možemo po knjigama prolistati pa da vidiš razliku. Orijentacije radi, na str. 2 je G. verna. a na str. 1 teško je na osnovu fotografije, meni laiku, odrediti o kojoj je vrsti riječ, jer su slični G. acaulis, alpina, angustifolia, dinarica, clusii (a gdje su još njihovi varijeteti, pa kultivari azijskog porijekla). U hortikulturi su svrstani u acaulis tip, za koje je karakteristično da se trubasti cvjetovi pojavljuju iz lisne rozete. Ja imam G. septemfidu var. lagodechiana, bez ikakvih zahtjeva cvate cijelo ljeto i to redovito nekoliko godina, čak se i sad pojavljuju pojedinačni cvjetovi. G. alpina je tek nedavno posađen. Toliko su lijepi da mi se čini da ću proširiti paletu encijana.

Objavio: Triša
Datum objave: 29 Siječanj 2009 u 18:59
Vidim nikog dugo nema u ovoj temi, a ustvari moram napomenuti da sam sve što me zanimalo o encijanu upravo ovdje i našla, što nije slučaj s nekim drugim biljkama.
Dakle ja imam onog kojeg ima i shasha, jer je od nje i došao, Sadnica posađena u vrtu izgubila je lišće, pa me malo prepala, ali sada baca nove male listiće, dakle budi se recimo iz zimskog sna, baš me danas razveselila.
Usput još sam od nekog dobila i sjemenkice, vidim da se sije  u jesen, ali može i proljeće, pa valjda neću pogriješiti ako ga posijem za koji mjesec.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"

Datum objave: 29 Travanj 2009 u 15:09
Kupila sam encijan u Buzetu, jel mi netko može reći kolika će to biljka narasti, dali je grm ili je nešto drugo, pa da smislim kud s njim, a sve mi se čini da mi se i onaj Shashin oporavlja.

-------------
RIJEKA

Datum objave: 30 Travanj 2009 u 00:03
Triša,on ne raste u visinu.Tu negdje ti bude visok kao što je i sad.Cvijet isto nema neku stabljiku pa ni visinu.Znači nizak grmić.Rast će u širinu.

Datum objave: 30 Travanj 2009 u 15:53
Ti si jedno velikosmile86 Dobro sam ga stavila u neki prvi red, ustvari napred, pa će mi se plaviti. u širinu.

-------------
RIJEKA

Datum objave: 05 Rujan 2009 u 09:49
Sve sam pročitala o encijanu, baka bea je naravno sve opisala, shasha pomogla, bergenija dodala što je trebalo i samo sam htjela reći da je preslatka biljkica, sada kod mene u cvatu, predivne plave boje i naravno selim je u prvi red, jer vidim da je potpuno niska biljka, što me baš veseli.

-------------
RIJEKA

Objavio: minimode
Datum objave: 05 Prosinac 2009 u 18:55
evo sam tek sada spojila sliku s "tonom"- viđala sam taj cvjetić po centrima al naziva nije bilo na teglicama (mislim na "Encijan"), pa mi je tako encijan uvjek bio nepoznat u slici...možda je još koji negdje zaturen u vrtnom centru, ako je, taj će biti moj!
inaće je baš zgodna biljčicaHeart

-------------
«Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde

Datum objave: 07 Siječanj 2010 u 16:56
Sve sam ponovo pročitala o encijanu i shvatila da nije uginuo, već samo "nestao" preko zime.
Ali kako sada izgleda, bojim se za njega, pa tko ima duže iskustvo s njim neka mi potvrdi, da će moja biljka na proljeće ponovo biti lijepa.

-------------
RIJEKA

Objavio: SilveK
Datum objave: 07 Siječanj 2010 u 22:20
Bude, ne moraš brinuti Wink Ponovo će pustiti pupove iz središtaSmile

-------------
Budi promjena koju želiš vidjeti.

Objavio: ivna
Datum objave: 07 Siječanj 2010 u 22:31
I moj obično bude takav do proljeća, tj . ne vidi se maltene ali pazi,ne znam da li ti vodiš borbu sa puževima(normalno kad im je sezona,ne sad) u svom vrtu jer ovi moji zagorski su naprosto ludi za encijanom tako da im stalno moram postavljati barikade da ga se ne bi dočepali.Prvi put kad sam ga imala doslovce su ga preko noći obrstili,gadovi mali ljigaviErmm.

Datum objave: 08 Siječanj 2010 u 09:05
Hvala Silvek, baš mu se veselim.
Ivna, je i mi u Primorju vodimo borbu s puževima, ali ja oko vrta svako proljeće saspem malo vapna, puževi od njega bježe, pa ih uglavnom ne bude.

-------------
RIJEKA

Objavio: bergenia
Datum objave: 08 Siječanj 2010 u 21:30
Ja se nadam da će krenuti!
Ja sam jednog izgubila ali ne zbog zimskih temperatura već zbog ljetnih vrućina. kasnije sam čitala da njemu škodi jako sunce, voli sjenu ili polusjenu!
Ali............... ovom mom nema pomoći više!
Nadam se triša da će tvoj dugo, dugo godina cvjetati kod tebe!

Datum objave: 12 Siječanj 2010 u 09:36
Bergenija, ma moram se malo pohvaliti. pregledavajući zemlju oko encijana ugodno sam se iznenadila ugledavši svježe mlade listiće na jednome, a kako imam dva-mislim da nisu iste vrste, jedva čekam i ovog drugog.

-------------
RIJEKA

Objavio: kontesaa
Datum objave: 16 Travanj 2010 u 23:14
napokon ga i ja imam Big%20smile pokušavam ga naći već dvije godine i sad je tu...mislila sam ga u kamenjar staviti, ali sad vidim da nije baš za jako sunce...naći ću ja njemu mjesto 

-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi

Objavio: natalija
Datum objave: 24 Travanj 2010 u 03:34
i ja sam od danas ponosni vlasnik encijana smile126
pala sam na njegovu plavu boju i zvonolik oblik cvijeta

prodavač mi je rekao da voli kiselu zemlju i polusjenu
nadam se da ću ga uspjeti održati na životu

bi li on mogao opstati u tegli?

Datum objave: 24 Travanj 2010 u 03:37
bravo!!!
samo da mene sad ne uhvati " kolektivno ludilo" pa sutra kupim encijan...smile42

-------------

Datum objave: 24 Travanj 2010 u 03:38
LOL moš misliti da neće

Datum objave: 24 Travanj 2010 u 03:40
Cool he he he

-------------

Objavio: Marpa
Datum objave: 24 Svibanj 2010 u 17:30
Originalno poslano od člana imanideju imanideju napisao:

ovako izgleda u prirodi, tocnije na planinama...

http://imageshack.us">
http://g.imageshack.us/g.php?h=255&i=svilaja352008137yr2.jpg">

Ovo nije encijan, ili ja ne vidim dobro...

ili je, Gentiana verna možda ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Gentiana - http://en.wikipedia.org/wiki/Gentiana

Datum objave: 24 Svibanj 2010 u 22:29
Ovo je Gentiana verna ili proljetni encijan.

Datum objave: 25 Svibanj 2010 u 07:18
moram priznati da sam malko razočarana sa encijanom kojeg sam nedavno kupila, tj. razočarana sam prodavačem
biljka je bila u većoj tegli sa 2 velika, lijepa, cvijeta, zemlja dobro namočena (većoj tegli kažem je zauzimala samo središnji dio)

lišće je odmah počelo žutiti
pošto sam se prepala da će uginuti, oprezno sam ga izvadila iz posude - uoipće nije ožiljena biljka ( točno se vidi da je samo iščupan i zagrnut u zemlju)
ne kažem da je to loše i da se većina biljaka tako ne primi, ali kad kupujem očekujem sigurno zakorijenjenu biljku

moj encijan je još živ, za sada stagnira, bar se nadam da listovi neće nastaviti žutiti iako ih je većina "otišla"

koliko sam saznala voli kiselo tlo, umjereno vlažno, ali propusno i polusjenu ili sunčani položaj

nadam se da će mi opstati jer mi nisu dostupni - mislim da je ovo jedini put da sam naišla na njega u prodaji

Datum objave: 25 Svibanj 2010 u 14:07
Odgovorno tvrdim da je na slici Gentiana verna.

-------------

Objavio: Tija
Datum objave: 03 Veljača 2011 u 10:57
Iz mog vrta

-------------

Objavio: gospina trava
Datum objave: 11 Svibanj 2011 u 09:10
Da li može u kamenjar?

-------------
Vrbovec, grade moj dragi:

http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related

Objavio: 11111
Datum objave: 05 Lipanj 2012 u 08:12
Ima ga u Pladinama.....bio je 24 kn posađen u pitaru veličine kao kad kupujete najmanji kaktus.....sad je na sniženju 12 kn

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/moje_cvijece/43934.aspx">

-------------
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže

Objavio: 11111
Datum objave: 05 Lipanj 2012 u 08:15
oprostite - u Plodinama , a ne u Pladinama
evo i bijeli
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/moje_cvijece/43935.aspx">

-------------
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže

Objavio: sanjalica4
Datum objave: 05 Lipanj 2012 u 08:35
ja sam encijan ugledala na dinari...prekrasan je...izrazito plave boje...
nabavila sam i sjeme pa cemo probat...

Objavio: majcka
Datum objave: 13 Travanj 2014 u 19:18

Plavi cvijet.

-------------
Eksotika je kul

Objavio: Pera
Datum objave: 29 Svibanj 2014 u 10:40
Nedavno sam šetala po Golici u Sloveniji i zaljubila sa na prvi pogled u ovu biljku. Da gore jesu prekrasna polja divljih narcisa i drugog cvijeća,a li ovaj plavi cvjetak me odmah zapanjio.

Da li netko zna da li ima kakva ljekovita svojstva? Ili je to previše za tražiti od ove ljepote?

Objavio: Mari,5510
Datum objave: 29 Svibanj 2014 u 11:48
dobrodošao/la Pera na forumsmile73

Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk