Rajčica - Lycopersicon esculentum
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Povrće
Opis foruma: Sve o povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=266
Datum ispisa: 25 Prosinac 2024 u 19:59 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Rajčica - Lycopersicon esculentum
Objavio: voki
Tema: Rajčica - Lycopersicon esculentum
Datum objave: 29 Lipanj 2007 u 17:18
Paradajz ili rajčica je jedno od najraširenijeg povrća koje se gaji u svakoj bašti. Zreo plod ove biljke koristi se kao salata, dodatak jelima kao varivo ili u obliku prerađevina ( pire, sok), a zeleni plodovi se kisele. U plodu paradajza je dobar odnos jabučne i limunske kiseline i šećera (glukoze) što doprinosi prijatnom ukusu i mirisu. Plod ima nisku energetsku vrednost (82 kJ = 19 kcal). Značajan je izvor vitamina C i u novije vreme se ističe značaj rajčice kao antioksidansa. Snižava krvni pritisak (tlak), sok ublažava upalu kože i pomaže zarastanju rana. Poreklom je iz Amerike, iz oblasti Anda.
------------- život je bajka koju sami pišemo...
|
Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 23 Srpanj 2007 u 22:31
Sramota me gledat postove bez komentara.
Plodovi rajčice mogu biti crvene,žute, narančaste,ružičaste ili bijele boje a isto tako i oblika od okruglog,plosnatog,oblika šljive ili kruške.Sitne,nalik ribizlu promjera su 1cm,trešnjasti 2,5cm dok su rebrasti i do 10cm.Osim u vrtu možemo ih uzgajati u stakleniku ali i u uzgojnim vrečama.Time će se izbjeći mnogobrojne bolesti koje ju napadaju iz zemlje.
Ako kod prvih mrazeva ima još lijepih no nezrelih plodova, možete je sa stabljikom i korjenom lagano iščupati i i u zatvorenom prostoru objesiti naopako da plodovi dozriju
|
Objavio: andrea01
Datum objave: 28 Srpanj 2007 u 00:44
Ovaj vikend sam probala "crnu" rajčicu, kako je dobrog ukusa!!! Baš mi je žao što nisam je uslikala!!! Mnogi je vole, tako sam čula od osobe s iskustvom sa placa!!! Nije narandžasta niti crvena, onako neka boja zagasito crvena, i prema peteljki puno tamnija! Nekako, odoka ti tamniji dijelovi su izgledaju tamnocrveni! Ali, ukus je bitan, stvarno poseban!!! Jeli bi netko znao nešto o njoj?
Nadam se da će netko odgovoriti prije nego se voki vrati sa GO!!!!
|
Objavio: Ivan
Datum objave: 15 Kolovoz 2007 u 09:30
shasha napisao:
Sramota me gledat postove bez komentara.
Plodovi rajčice mogu biti crvene,žute, narančaste,ružičaste ili bijele boje a isto tako i oblika od okruglog,plosnatog,oblika šljive ili kruške.Sitne,nalik ribizlu promjera su 1cm,trešnjasti 2,5cm dok su rebrasti i do 10cm.Osim u vrtu možemo ih uzgajati u stakleniku ali i u uzgojnim vrečama.Time će se izbjeći mnogobrojne bolesti koje ju napadaju iz zemlje.
Ako kod prvih mrazeva ima još lijepih no nezrelih plodova, možete je sa stabljikom i korjenom lagano iščupati i i u zatvorenom prostoru objesiti naopako da plodovi dozriju | nećes se ljutiti, ovaj dio teksta sam posudio od tebe za post o rajčici ????
-------------
|
Objavio: shasha
Datum objave: 15 Kolovoz 2007 u 21:13
Aj nebum se ljutila
Ma samo uzmi ako ti išta koristi,zato je i napisano
|
Objavio: voki
Datum objave: 21 Kolovoz 2007 u 10:28
------------- život je bajka koju sami pišemo...
|
Objavio: voki
Datum objave: 21 Kolovoz 2007 u 10:30
------------- život je bajka koju sami pišemo...
|
Objavio: katruža
Datum objave: 21 Kolovoz 2007 u 22:03
E, ove godine je ima ko u priči. Više ne znam što bih s njom.
|
Objavio: shasha
Datum objave: 21 Kolovoz 2007 u 22:06
Katruža,ja radim pelate od ovih duguljastih na zadnjoj slici.Od ostalih sok(za mamu,ona bi bačvu tog popila) ili sos.E da,i u grah salatu ga stavim(onu kiselu,za zimnicu kaj se radi)
Predivno izgleda
|
Objavio: katruža
Datum objave: 21 Kolovoz 2007 u 22:19
Shasha, sve sam već radila, čak sam ga i sušila. Evo i sad mi se kuha.
|
Objavio: shasha
Datum objave: 21 Kolovoz 2007 u 22:44
Objavio: pomme dor
Datum objave: 07 Prosinac 2007 u 23:04
andrea01 napisao:
Ovaj vikend sam probala "crnu" rajčicu, kako je dobrog ukusa!!! Baš mi je žao što nisam je uslikala!!! Mnogi je vole, tako sam čula od osobe s iskustvom sa placa!!! Nije narandžasta niti crvena, onako neka boja zagasito crvena, i prema peteljki puno tamnija! Nekako, odoka ti tamniji dijelovi su izgledaju tamnocrveni! Ali, ukus je bitan, stvarno poseban!!! Jeli bi netko znao nešto o njoj?
Nadam se da će netko odgovoriti prije nego se voki vrati sa GO!!!!
|
Uh koliko muke za ubaciti 3 pisljive slike na forum !!!
Mislis na neku od ovih rajcica !
BLACK FROM TULA
BLACK PLUM
NOIRE DE CRIMEE (crna Krimska rajcica)
Crnih paradajza im jako puno ! Osobno sam probala ove tri sorte i nema boljih rajcica od crnih. SLATKE SU CAK IH I DJECA VOLE !!! Ma u biti ima i nekih sarenih i zutih koje su stvarno za poluditi.
Ako koga zanima znam gdje mozete nabaviti sjeme (preko interneta) imam nekoliko adresa koje su provjerene, a sjeme je ekolosko.
------------- Pomme
http://mes.pommes.free.fr - http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
|
Objavio: andrea01
Datum objave: 07 Prosinac 2007 u 23:09
Da, da, baš na ovu 2 sliku, ta kaj je na dlanu!!!
Ako nam opstaneš budući se nadam... da ćeš s nama podijeliti za početak "Gdje nabaviti sjemenke" tog mog paradajza!!!
|
Objavio: pomme dor
Datum objave: 07 Prosinac 2007 u 23:15
Evo nekoliko adresa :
http://solanaseeds.netfirms.com/ http://www.seedsavers.org/ http://www.amishlandseeds.com/
Osobno sam kupila na prvoj adresi i nije bilo nikakvih problema. Medutim trenutno sam u francuskoj pa bi se trebalo provjeriti da li oni salju i u hrvatsku. Mislim da Seeds savers salju po cijelom svijetu.
Naravno mozete pokusati na eBay medutim tu su garancije dosta nesigurne.
------------- Pomme
http://mes.pommes.free.fr - http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
|
Objavio: administrator
Datum objave: 07 Prosinac 2007 u 23:35
Sumljam da se mogu slati u hrvatsku, glavni problem je sto nismo u EU, pa nam nista od sjemena u velikoj vecini slucajeva!!
|
Objavio: frida
Datum objave: 07 Prosinac 2007 u 23:37
I ja bih ovo posadila....da malo sokiram one moje susjede na otoku...
-------------
|
Objavio: pomme dor
Datum objave: 08 Prosinac 2007 u 08:38
Mozda bi se nesto moglo smisliti ! Provjeriti cu ovaj week-end da li ima kakvih mogucnosti. Stvarno bi bilo steta da se ne proba.
------------- Pomme
http://mes.pommes.free.fr - http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
|
Objavio: shasha
Datum objave: 08 Prosinac 2007 u 09:04
Pomme,a da ti kupiš paketić sjemenki i pošalješ poštom? To se može,ako je original pakiranje,tako nam je Aurora slala sjeme.(naravno naplatiš nama cijenu)
|
Objavio: andrea01
Datum objave: 08 Prosinac 2007 u 14:56
Cure, ovaj black plum je
Zato frida pazi... da ti susjedi i ne pojedu dok tebe ni na otoku!!!
|
Objavio: pomme dor
Datum objave: 08 Prosinac 2007 u 23:08
shasha napisao:
Pomme,a da ti kupiš paketić sjemenki i pošalješ poštom? To se može,ako je original pakiranje,tako nam je Aurora slala sjeme.(naravno naplatiš nama cijenu) |
Jeste li vi posjetili koju od ovih web stranica koje sam vam dala? Posebno sam se trudila da budu na engleskom jer znam da francuski kod nas bas nije na nekom glasu.
Dvije od ove tri sorte koje su na slikama mogu nabaviti i tu u francuskoj bez problema i to u originalnom pakiranju. Razmislite malo pa mi se javite, a postoje i druge sotre koje su odlicne.
Sto se tice sjemenki i kupnje imam jedno pitanje : kako vam je to Aurora slala i naplacivala?
------------- Pomme
http://mes.pommes.free.fr - http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
|
Objavio: pomme dor
Datum objave: 09 Prosinac 2007 u 19:07
Vidim ja da nitko ne odgovara !!! Mozda ste svi negdje na week-endu !! Nego imam ja jednu bolju ideju !!!
Trazim nase domace sorte paradajza : Sljivar, Jabucar (sitni krupni ...) volovsko srce ... mozda postoje jos neke koje ne poznajem, ali molim vas da ne bude iz uvoza. Kad sam zadnji put bila u Zagrebu i obisla nekoliko ducana sve je nesto bilo iz Italije, a od nasih domacih ni traga ni glasa. Da li postoje nasi proizvodaci sjemena ?
Moze change vrecica za vrecicu ? Tako je jednostavnije (barem za sada). Ja vama sortu koja vam se svidi od one tri koje su na slikama, a naravno moze i neka druga s onih web stranica, a vi meni jednu nasu sortu. Ali nemote da sad svi navale pa da se nadem sa deset vrecica jabucara ! Moramo se dogovoriti, pa se mozete i medusobno mijenjati. Kaj vi o tome mislite ? Ima li dobrovoljaca ?
PS Moze zamjena i za paricice slatke i ljute imam vise sorti !!
------------- Pomme
http://mes.pommes.free.fr - http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
|
Objavio: shasha
Datum objave: 10 Prosinac 2007 u 10:52
Probat ćemo naći neki domaći da ti pošaljemo
|
Objavio: shasha
Datum objave: 10 Prosinac 2007 u 10:57
Aurora nam je,(u stvari reći ću za sebe samo)meni je,poslala originalno pakiranje sjemenki i to,koliko sam vidjela,nije otvarano. Ne znam koliko grama no dozvoljeno je slati određenu količinu ali samo originalnog sjemenja.Ostalo(mislim da je Voki slao Aurori) ,domaće,nije dozvoljeno no može se probati pa ako prođe-prođe(Aurori je prošlo)
Naplatila nije ništa(hvala Aurora) no mislim da možeš naznačiti da se plati pouzećem.To bi ti tamo trebala provjeriti na pošti.
|
Objavio: pomme dor
Datum objave: 10 Prosinac 2007 u 11:33
Pa zar provjeravaju i obicna pisma? Mislila sam da bi se to tako jednostavno moglo poslati. Raspitati cu se. Zapravo nikada nisma sjemenke slala postom u Hrvatsku.
Postoji i drugo rjesenje, a to je da se nademo kad dodem u Hrvatsku i da donesem sto koga znaima. Jedini problem je sto ja necu doci sigurno pije osmog mjeseca.
No vidjet cemo. Pokusati cu kontaktirati i Auroru.
------------- Pomme
http://mes.pommes.free.fr - http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
|
Objavio: jagodica
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 13:02
Topli pozdrav svima!Ovo mi je prvo sudjelovanje u bilo kakvom forumu ali ovom nisam mogla odoljeti jer ima super stvari.Molim vas, šta da napravim da mi rajčica uspije?Sve je super kada ju posadim,procvjeta,da prve plodove i onda se počne sušiti i nikadu ju nemam za skuhati(poslije kiše ju pošpricam s krečom kako su moje bake radile ali svejedno)?
------------- Pozdrav,Jagodica!
|
Objavio: salel
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 13:58
sve je dobro osim što se šprica prije kiše a ne poslije.Zato ni bake nikada nisu imale rajčice.
------------- tkošto
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 24 Veljača 2008 u 20:23
Pozdrav, dobrodošla! Upravo sam o toj temi s aspekta biovrtlarstva pisala pod temom "bio-vrt", pa da ne ponavljam pogledaj tamo. Nadam se da će ti pomoći...
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1093 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1093
|
Objavio: pomme dor
Datum objave: 11 Travanj 2008 u 22:16
Za one koji se zanimaju za sjeme i sorte rajcica najvece Europsko "skladiste" sjemena rajcice se nalazi u Rusiji u St Petresburgu u institutu VAVILOV. Posjeduju 7459 sorti sjemena rajcice !!!!; od toga ih je samo 97 divljih, a sve ostalo je uzgojeno ljudskom rukom).
Smrtnicima kako sto smo mi vjerojatno nije uopce moguce doci do tog sjemena. Mozda je ipak moguce posjetiti taj institut. Pa ako vas put ponese do tamo, tko zna mozda vam otvore vrata.
Taj institut cuva (za sada) najvecu zbirku sjemana u Europi ne samo rajcica nego svih drugih biljaka (povrtnih i ostalih).
------------- Pomme
http://mes.pommes.free.fr - http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice.
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 31 Kolovoz 2008 u 01:05
Evo nešto o rajčici što sam pisala u temi biovrt + dodaci, da je tu ako kome zatreba:
UZGOJ: Rajčica najbolje uspijeva kad je stalno posađena na istom mjestu, čak se
i malčira s lišćem koji so obtrgavaju s nje. Rajčica se dobro slaže s kupusnjačama, celerom, bosiljkom i nevenom. Sije se krajem 2. mjeseca u posudice u toplom, na gredice se sadi nakon prestanka opasnosti od mraza. Uz rajčicu se uobičajeno stavljaju kolci tj. stupovi za koje se ona povezuje, a preporuča se otkidati izbojke grana u donjem dijelu biljke u pazdušcu listova, nego ostaviti samo izbojke na gornjem dijelu biljke.
BOLESTI Plamenjača rajčice je
gljivična bolest, smeđa trulež se širi na vlazi - oboljeva uglavnom nakon kiše. Pogađa rajčicu i krumpir (pomoćnice). Kad se
jednom biljka zarazi, potrebno je odmah odstraniti sve oboljele
dijelove biljke i spaliti. Ako se reagira na vrijeme, u toj fazi se
još da nešto spasiti. Može se i nekoliko biljčica uzgajati ispod malog
"plastenika" - može se kupiti, kao "tuš kabina" za rajčicu. Ipak, kad
se zarazi - može se samo usporiti napredovanje. I bitno - treba na
kraju sve pokupiti s gredice i spaliti - ne koristiti iste stupiće
slijedeću godinu. Ono što se da učiniti je pokušati spriječiti
zarazu. To se može tako da se njeguje tlo, jer je ono osnova zdravog rasta.
Ako biljka ima dosta hranjiva u tlu biti će otporna i teže će se
zaraziti. Zalijevate ih tekućim gnojivom od koprive 1 tjedno - biti će vam zahvalne. I najbitnije - nabavite si preslicu. Ona slovi kao "korov",
a mogla bi ju nazvati "svetom biljkom u biovrtlarstvu". Biljka sadrži
mnogo silicijeve kiseline i djeluje preventivno protiv gljivičnih
oboljenja.Za pripremu gnojiva treba 1 kg svježe ili 150 g osušene
biljke, namočiti u 10 litara vode tijekom 24 sata, slijedeći dan juhu
proključaj na pola sata. Rijedi se s peterostrukom količinom vode,
prska za suhog vremena tijekom sunčanih dana, i to sve od proljeća do
ljeta, a kad postoji opasnost zaraze onda obavezno 3 dana zaredom. Može
se pomiješati i s koprivinim tekućim gnojivom i prskati. Čula sam i da
se može prskati s obranim mlijekom razrjeđeno s vodom 1:10, nisam
isprobala pa neznam. Moj savjet: nabavite više sorti rajčice. Primjetila
sam pred 2 godine da mi se prvo zarazila sorta "san marco" ili slično -
ona "hibridna industrijska" duguljasta koja se koristi za pelate - nju
zato više ne sijem, a najduže mi je opstala sorta malih bobica - koktel
rajčica. Dakle, toplo preporučam sortu "koktel" rajčice, plod je veličine bobice grožđa, promjera do 1,5 cm -
stvarno odoljeva plamenjači.
Slike: list rajčice zaražen plamenjačom, u kasnijem stadiju lišće se potpuno osuši :
1 plod "koktel"rajčice zaražen plamenjačom, ali ostali plodovi su zdravi:
Jedini nedostatak mu je što nije dobar za
kuhanje umaka (umak je previše rijedak), ali barem možete jako dugo jesti rajčicu s svog vrta.
Za sjeme biram plodove s najzdravije (najmanje bolesne, dakle najviše otporne) biljke, a sjeme se uzima s zrelog ploda, ja ga ispirem vodom s rajčice u cjedilo i sušim ga na novinskom papiru.
|
Objavio: spring
Datum objave: 25 Listopad 2008 u 08:32
Ja sam jučer dobila žuti paradajzić... baš se veselim da skroz dozri da da vdimo šta če biti od njega sljedeče godine!!
|
Objavio: kontesaa
Datum objave: 27 Studeni 2008 u 10:37
ove godine mi je plemenjača poharala paradajzeke
------------- Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi
|
Objavio: Magister vitae
Datum objave: 13 Ožujak 2009 u 21:06
Evo ove godine sam nabavio od jednog obiteljskog prijatelja iz like sjeme (on kaze autohtonog) paradajza pa sam posijao i izrasle su male biljcice. Covjek je rekao da su to "pravi licki" sočni i veliki. vidit cemo a ako uspiju stavit cu nove slike http://img259.imageshack.us/my.php?image=p3130021.jpg"> http://img19.imageshack.us/my.php?image=p3050036.jpg">
|
Objavio: trantinchica
Datum objave: 29 Travanj 2009 u 14:39
i moji paradajzici su nikli kupila sam sjeme onog sto ima male okrugle plodove..mogu se uzgajati i na balkonu..ja ih za sad i drzim na balkonu dok ne ojacaju pa cu presadit na vrt..imam one sa zutim i crvenim plodovima..jedva cekam da porastu.. a na placu sam kupila sadnice nekog jabucastogparadajza..ne kuzim se u to,ako netko zna koji je to i kak izgleda,bila bi zahvalna..ja sam samo rekla da hocu okrugli,a bilo je i nekog duguljastog kasnog henz-a,tak nes..
------------- bitno je ocima nevidljivo,samo se srcem dobro vidi..
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 30 Travanj 2009 u 22:54
Jabučar je rajčica koja veličinom i oblikom liči na jabuku, otud mu i ime
|
Objavio: arim
Datum objave: 07 Svibanj 2009 u 09:10
Juče sam dobila dvije sadnice žute rajčice plod bi trebao biti u obliku kruške.Nestrpljivo iščekujem...
|
Objavio: Triša
Datum objave: 07 Svibanj 2009 u 20:36
Moram se i ja uključiti, danas sam dobila hrpu sadnica coctel paradajza od naše vrijedne Hoye, koja ih je sama uzgojila, baš sam sretna, odmah ih subotu nosim u Skradnik.
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Objavio: trantinchica
Datum objave: 09 Svibanj 2009 u 00:33
i ja sam si uzgojila pun balkon koktel rajcice..i crvene i zute..preslatke su mi i jedva cekam..sad su jos male sadnice ali premjestit cu ih u vrt kad bude vrijeme
------------- bitno je ocima nevidljivo,samo se srcem dobro vidi..
|
Objavio: pbabic
Datum objave: 14 Lipanj 2009 u 18:53
katruža napisao:
Shasha, sve sam već radila, čak sam ga i sušila. Evo i sad mi se kuha. |
...e, a kako se suši, možda bih i ja sušio pa da probam..
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=25_rajcica-nn_09.jpg -
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=25_rajcica-nn_09851.jpg">
...usput, ovu stabljiku rajčice sam našao kao malu u svom vrtu (otkuda tu ) i presadio u plastenik, te Vas pitam zna li netko koja je vrsta i možda nešto kaže o njoj...
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 14 Lipanj 2009 u 23:03
I kod mene rajčica niče posvuda po vrtu - nisam maknula sve plodove najesen (onaj male bobice) i eto veselja na proljeće Koja je vrsta ćeš Pbabic najbolje vidjeti po plodovima
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 12 Kolovoz 2009 u 21:27
Sredina ljeta - vrijeme za sadnju paradajza
Kako su sve male sorte koje sam uzgajao u kantama istovarile brdo plodova i zavrsile za ovo ljeto, a isto tako mi plamenjaca u suradnji s nervoznim pekinezerom unistila dvadesetak krasnih divovskih paradajza u vrtu, postalo mi je odsadno i krenuo malo istrazivati
Proucio literaturu i otkrio da postoje posebne stare sorte paradajza koje su predvidene za krajeve u kojima je ljeto kratko i prohladno, a nekako se poklopila i cinjenica da moje omiljene web trgovine u ovo doba godine ciste zalihe sjemenja.....i tako se usred ljeta nasao sa stotinjak sadnica paradajza
Za probu sam zasijao sest ekspresnih sorti i na moje iznenadenje u roku od tri dana proklijalo gotovo 90% sjemenja da bi nakon deset dana to izgledalo ovako:
Zasijano 7.7. slikano deset dana kasnije:
U gornjem desnom uglu slike vidljive su sadnice sorte Sub Artic Plenty stare svega tri dana, a o njima malo kasnije iako su glavna tema eksperimenta.
Par dana kasnije vecinu sadnica presadio u kante u kojima sam prethodno uzgajao isto paradajze, zamijenio 30% zemlje, dodao saku humusa i punu dozu posebnog gnojiva koje ce se polako otpustati kroz sve faze rasta tako da ne moram razmisljati o dohrani.
Sve sadnice sam isto tako preventivno spricao preparatom protiv plamenjace i sl. posto je ove godine solidno poharala moje biljke zbog iznimno kisnog ljeta.
Od hrpe posijanih sorti primarno sam se zbog zanimljivih karakteristika fokusirao na dvije:
Mountain Princess
35 dana nakon sto je sjeme zapiknuto u zemlju pojavljuju se vec prvi cvjetovi
Mountain Princess je omiljena sorta uzgajivaca u americkim planinskim krajevima gdje su ljeta kratka i relativno hladna, a plodovi su mali do srednje velicine. Grmastog je oblika, istrese sve plodove u relativno kratkom vremenu i nema potrebe trgati zaperke. standardno vrijeme od presadivanja sadnice do berbe plodova je 45-50 dana, dakle moglo bi se posreciti da prve plodove poberem vec krajem ovog mjeseca.
Sub Artic Plenty
Ove sadnice su u trenutku slikanja stare ravno cetiri tjedna.
Ovo je jako zanimljiva sorta zbog iznimne karakteristike da zapocnije s cvatom na znatno nizim temperaturama od uobicajenih za paradajze, prakticki odmah nakon zadnjeg mraza. Datira jos iz 1940g. kada je selekcijom stvorena vrsta za potrebe uzgoja u vojnim bazama na Grenlandu. Iznimno otporna, nevjerojatno brzog rasta i s malim ali slatkim plodovima. Posto je grmolika ne trazi nikakvo podupiranje niti kidanje zaperaka.
Ove dvije sorte sam namjerno zasadio u ovo vrijeme da bih vidio da li su doista takve kakve opisuju uzgajivaci, ali ujedno i dio paklenog plana - odmah nakon zadnjeg mraza zasaditi Sub Arctic Plenty koja bi trebala negdje izmedu 4-5 mjeseca istresti hrpu slasnih paradajza koje nece trebati spricati, kroz ljeto uobicajene standardne sorte, te kako dolazi kraj ili opet Subartic ili Mountain Princess za plodove koji bi se protezali kroz jesen
Kad vec eksperimentiram sa sortama zasto ne i probati jos par trikova iz literature - velik broj uzgajivaca ( cak i "organic") svaka dva tjedna folijarno prihranjuje s http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3447 - worm tea u koji na svake cetiri litre ubace i jedan Aspirin. Teorija zasto to cine je zanimljiva, svi tvrde da djeluje ali o tome sljedeci put s novim detaljima.
Obje sorte sam izolirao od ostalih s namjerom da sacuvam cisto sjeme, pa neka se zainteresirani pravovremeno jave
|
Objavio: OTOK
Datum objave: 12 Kolovoz 2009 u 21:41
Andrej, ove tvoje teme su jedna zanimljivija od druge, pročitala sam što si pisao i već sat vremena kopam po netu i nalazim svašta interesantno
|
Objavio: hana
Datum objave: 13 Kolovoz 2009 u 16:34
ovo sa rajčicama je odlično, nek ti obilno rode.
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 13 Kolovoz 2009 u 21:34
OTOK napisao:
Andrej, ove tvoje teme su jedna zanimljivija od druge, pročitala sam što si pisao i već sat vremena kopam po netu i nalazim svašta interesantno
|
Ne mogu ti opisati koliko sam neprospavanih noci proveo kad sam krenuo proucavati sve o ovom zanimljivom hobiju Ali mi nije zao.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 13 Kolovoz 2009 u 21:34
hana napisao:
ovo sa rajčicama je odlično, nek ti obilno rode. |
Hvala
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 15 Kolovoz 2009 u 01:16
Koralik ( slikano 36. dan nakon sijanja )
Zanimljiva sorta cherry paradajza porijeklom iz Rusije, popularna zbog ukusnih i slatkih plodova te enormnog uroda. Kao i svi prije navedeni spada medu iznimno rane sorte i potrebno je svega 60 dana do konacnog ploda.
Grmolikog i kompaktnog rasta, inace nije potrebno podupirati ali je proslu noc ovdje padala obilna kisa pa je vecina sadnica zalegla i treba ih malo uspraviti.
Zanimljivo da sve tri do sada opisane sorte doslovno rastu naocigled i svaki dan se zacudim kako u svega par sati promijene izgled - posto su grmolike nije potrebno kidati zaperke ali sam kao preventivu odlucio rezati sve grancice koje bi potencijalno mogle dodirivati zemlju i tako povecati rizik od bolesti, ali doslovno na mjestu gdje dan prije otkinem jednu grancicu ili zaperak sutra pronadem tri nova
Jos jedan zanimljiv detalj - na ovoj slici vidljive su cetiri sadnice iste sorte, istovremeno zasijane u istu zemlju i rasle su pod jednakim uvjetima, ali su prednje zbog nedostatka vremena pet dana kasnije presadene u vece posude:
Ne mogu naci bolji dokaz za tvrdnju iskusnih uzgajivaca da paradajzi u pocetnom rastu svu energiju trose na rast te ih vec i relativno kratak nedostatak prostora dramaticno uspori i potrebno je prilicno vremena da se ponovo probude - prednje sadnice su odokativno 50% manje u odnosu na zadnje i sa zanimanjem cu pratiti njihov buduci razvoj.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 17 Kolovoz 2009 u 02:13
Mountain Princess ( 37 dan od sijanja )
Evo i prvih plodova
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 13 Rujan 2009 u 22:43
Niti mjesec dana kasnije evo novog posta
Iako je na pocetku eksperiment izgledao prilicno izgledan, stvari nisu isle bas kako sam zamislio ali vjerujem da ce na kraju sve ispasti zadovoljavajuce.
Pocetak je bio prekrasan i paradajzi su rasli gotovo naocigled, polako se formirali plodovi i sve bi bilo idealno da gotovo cijeli kolovoz ovdje nije bio izrazito vruc, cesto i preko +35C na mjestu gdje su paradajzi.
Kako tako visoke temperature nisu pretjerano pozeljne u fazama razvoja tako je veci dio cvata prosao bez oplodnje i formiranja plodova, a ono malo sto se i uspjelo razviti je dobilo crne tocke ( BER/blossom end rot ) zbog cega sam ih uklonio da ne trose snagu biljkama
Ali prije desetak dana s prvim kisama stigao i znacajan pad temperature sto je dovelo doslovno do eksplozije cvjetova i plodova
Kako polako dolaze hladniji dani tako ce biti sasvim dovoljno prilike da ove "hladne sorte" pokazu svoje toliko hvaljene karakteristike.
Za sada stvari stoje ovako:
Mountain Princess
Definitivno sorta koja mi se najvise svida zbog zanimljivih listova i prilicno razgranatog nacina rasta koji osigurava dobru prozracnost, te po iznimno brzom rastu uz ekspresno formiranje plodova. Iako spada u grmolike surte trazi vezivanje i podupiranje, a kako ih drzim na balkonu to sam izveo tankom plasticnom zicom sto se pokazalo odlicnim.
Danas sam ubrao prve plodove s jedne izolirane biljke za sjeme ( na slici ) i okus mi se jako svida - odlican pun okus paradajza kakvi su nekad bili uz jednu blagu dozu kiselosti tako da je doista kompletan.
Subartic Plenty
Cuveni paradajz koji je popularnost stekao osobinom da stvara plodove na niskim temperaturama, ali prema mojim iskustvima po vrucinama jako trpi i jednostavno niti ne pokusava procvasti. Prica je potpuno drukcija kad dode par hladnijih dana u nizu i kad krene svom brzinom tako da imam osjecaj kako ce biti jako zanimljiv kad jos malo zahladi. Uglavnom ga nije potrebno vezati uz stapove ali nije na odmet posto su bogati plodovima koji su poprilicno veliki pa lagan vjetar lako moze potrgati stabiljku. Uz njih ide i jedan jako zanimljiv detalj - izrazito intenzivan tipican miris paradajza, toliko jak da bez problema mogu prepoznati da se radi o njemu cim pridem stabiljci na par metara :D
Jako su se dobro snasli u naopakoj izvedbi, do sada najbolje od svih koje sam tako probao:
Probna stabiljka u maloj tegli od svega par litara isto tako krasno napreduje, tako da nema prepreke drzati je u zimskim mjesecima na suncanom mjestu uz prozor i povremene izlete za toplijih dana:
Toliko za veceras, sutra idu slike par drugih sorti koje su me poprilicno iznenadile, a stiglo je jos nesto sjemenja ekstremnih sorti pa ide i dodatak ovom eksperimentu
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: keeka
Datum objave: 14 Rujan 2009 u 09:53
Svaka čast na iznimno uspjesnim rajcicama. Ja sam ove god sadila zute chery rajčice i stvarno su super. Međutim postoji jedan problem strasno su mi ga napale usi pa me zanima jesi li ti imao takvih problema i kako ih se najbolje rijesiti.
|
Objavio: Gogs
Datum objave: 30 Rujan 2009 u 18:13
Andrej, nemam riječi kako je sve ovo dobro opisano, same pohvale. Ja već sedam godina sadim u vrtu (ako se može nazvat vrtom veličina 1,5 X 1,5m )mali paradajz -shery čije sjeme mi je suprug donio iz Kanade i oduševljeni smo njime. Još uvijek mi cvijeta a sutra je 1.10.Sadimo ga i u Zagorju između vinove loze. Ove godine sam dobila od Shashe sjeme crnog paradajza (pelata i okruglog) koje sam posadila u "faktorice" i sve 10+. Shasha puno hvala. Za drugu godinu ostavljam pokušaj sadnje u kante koje vise. Moram odmoriti zemljicu u vrtu.
Keeko, probaj uši uništiti koprivom. Koprivu potopi u vodu i ostavi nekoliko dana poklopljeno, procjedi i pošpricaj po lišću a ostatkom možeš zaliti ostalo bilje
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 07 Studeni 2009 u 02:21
Hvala na komentarima
Kako me hrpetina obaveza i putovanja malo odvukla od mojih paradajza i papricica, tako su jaadni malo precesto ostajali bez vode i paznje pa ucinak nije reprezentativan kao sto je djelovalo na pocetku ali nije niti tako los
Za pocetak sorta koja mi je jako draga uz moje favorite Mountain Princess, sto zbog specificnog izgleda sto zbog neobicnog ukusa:
Transparent Tomato
Iako na prvi pogled po boji i velicini izgleda kao klasican zuti cherry paradajz ovaj je bitno drukciji - pod dobrim svjetlom je prilicno proziran i izgledom podsjeca na grozde, a okus je jedna specificna mjesavina slatkog grozda i paradajza. Vrlo ukusna i neobicna kombinacija koja mi je nekako vise prikladna za degustaciju ili ukrasavanje nego za konkretnu konzumaciju. Osim neobicnog izgleda vrsta je jako plodna i uz samo cetiri stabiljke nije bilo dana da nisam pokupio barem pola kilograma plus tko je god prolazio uvalio se u paradajze Jako dobra kombinacija i prema svim osobinama prikladna za kasnu/ranu sjetvu jer je prve plodove izbacila prije drugih tako razglasenih "hladnih" sorti.
Subartic Tomato
Mogu se raspisati o njemu, ali mislim da vise od svega govore slike:
22.10.
26.10
29.10
Kao sto je vidljivo na slikama koliko god da su stagnirali tokom paklenog kraja ljeta tako su brutalno zivnuli cim je zahladilo. Iako je cijeli deveti i pocetak desetog mjeseca bilo relativno toplo, drugi dio je zapljusnuo prilicno hladan val zbog kojeg je cesto nocna temperatura bila blizu nule ali zahvaljujuci dobrom razmjestaju osim par ostecenih listova nisam primjetio posljedice mraza. Iako sam ocekivao da ce to biti kraj mojim paradajzima oni i dalje dozrijevaju
Osim evidentno iznimno otporne sorte kljuc uspjeha je i u "naopakom uzgoju" u visecim kantama koji se uz par mana pokazao fenomenalnim - zahvaljujuci boljoj poziciji plodovi znatno brze dozrijevaju, nema popucalih grana zbog teskih plodova, te zbog dobrog strujanja zraka nema prikladnih uvjeta za razvoj gljivica pa je pojava bolesti gotovo pa minimalna. Od mana mi pada na pamet potreba za cescim i oblinim zaljevanjem zbog jace izlozenosti suncu i manje zemlje, a uz manjak vode idu i manji plodovi. Ali kad zbrojimo mane i prednosti definitivno sljedece godine preferiram viseci stil
Sto se tice okusa Arktickog on je bas onakav kakav se i ocekuje od paradajza koji dozrijeva bez previse topline i sunca - voden, kiselkast ali daleko iznad bezukusnih koje nam prodaju po trgovinama. Isto tako izgleda da sam malo i razmazen po pitanju paradajza jer svi koji su ga imali prilike probati tvrde da je odlican.
Koralik
26.10.
29.10.
Jos jedna od ruskih sorti koja je pretrpjela gadne nalete raznih bolestina i nedostatka vode te koji su pravi dokaz koliko je viseci nacin bolji posto je izmedu njih udaljenost svega pet metara. Ali bez obzira na ocajan izgled samih biljaka sve vrvi od plodova kojih ima doslovno more i doista je jako dobar proizvodac. Dobro podnosi hladnocu i nemam dojam da im smeta ali na zalost postoji jedan veliki problem - okus Tipican primjerak mesnatog i potpuno bezukusnog paradajza na kakve smo navikli kupovati u zimskim periodima po visokim cijenama, a za uzvrat dobijemo plod koji kao da je od plastike. Iako mi se ostale karakteristike svidaju, nazalost sljedece godine ga necu uzgajati.
Eto, to bi bilo ovako na brzinu. U proteklih tjedan dana od zadnjih slika svakodnevno berem dozrele paradajze na opce cudenje medu susjedima, a kako prema dugorocnoj prognozi imam jos barem tjedan dana bez mraza vjerojatno cu pobrati gotovo sve izrasle plodove kojih ima cijela hrpa
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: proljeće
Datum objave: 08 Prosinac 2009 u 15:05
Andrej već si me par sati " zarobio" na svojim temama.
Nevjerojatno interesantno si sve opisao tako da sam i sama dobila želju probati posaditi paradajzeke u kante.
Moj duuuuboki naklon!!!
Ali, molim te, da mi objasniš i onu foru za ruže i petunije sa solju za četinare. Može i na pp, ako misliš da ću ti zachatati temu.
|
Objavio: djemba
Datum objave: 08 Veljača 2010 u 12:52
[QUOTE=proljeće]Andrej već si me par sati " zarobio" na svojim temama.
Nevjerojatno interesantno si sve opisao tako da sam i sama dobila želju probati posaditi paradajzeke u kante.
Moj duuuuboki naklon!!!
I ja sam sve pročitao i zainteresirao se za iste .Nabavio sam sjeme žutog kruškolikog paradajza i sub arctic plenty.Nešto ću probati i u kante mada ov "moji " seljaci ne prihvaćaju novitete. Kada sam prošle godine posadio taj žuti paradajz nitkoga niej ni pipnuo ali su zato pobrali crveni ! Ovaj žuti im je bio nepoznat pa ga nisu dirali
Kada vide i kante ne bu dirali ni to
|
Objavio: antun007
Datum objave: 12 Veljača 2010 u 21:09
Ja sam danas posijao narančasti neki i cherry rajčice. Stavio sam deblji sloj kupovne zemlje, tanji sloj vrtne, na vrtnu posijao sjemenke i prekrio kupovnom zemljom. Sloj kojim sam prekrio je možda 50ak mm,kad sam navlažio neke su se sjemenke i vidjele. sadio sam u istu posudu ali sam označio koji je koji. Sad su na 20.5 c stupnjeva. Za koliko bi otprilike trebali nići i kako dalje sa klijancima. Na kojoj ih temperaturi držati. Imam jednu hladnu sobu za kaktus gdje je uvijek oko 10-11 stupnjeva ili u dnevnoj gdje je 20 stupnjeva c. Jesam možda prerano posijao. Htjeo sam ih uzgajati u bašću a ne u posudama pa ne znam dali je sve dobro.
Molim Vas odgovorite. Pozdrav
------------- Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 12 Veljača 2010 u 23:14
Nisi prerano sijao. Ostavi ih u toplijoj sobi, najbolje na prozorskoj dasci, one jako brzo niču. Kasnije ih moraš rasaditi u zasebne posudice, ali tek dok će imati barem 3 lista, može po 2 biljke u 1 posudicu (npr. čašicu jogurta).
------------- Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
Objavio: antun007
Datum objave: 13 Veljača 2010 u 08:26
Hvala. A kad ih rasadim,jel onda na istoj toplini ili u malo hladniju sobu ? Hvala
------------- Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 13 Veljača 2010 u 18:20
Ne u prehladno, rajčice vole toplinu, a najbitnije je s presadnicama dovoljno svjetla
|
Objavio: antun007
Datum objave: 13 Veljača 2010 u 19:53
Hvala, nadam se da nisam dosadan a dali onaj najlon moram skidati svaki dani i dali ga uopće moram skidati. Hvala SilveK,od velike si mi pomoći
------------- Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
Objavio: astrbac
Datum objave: 04 Ožujak 2010 u 23:13
Bok ekipa!
Ima netko da bi me uputio na adresu gdje mogu nabaviti sjeme/sadnice rajcice, ali one "domace", slatke, mirisne? ;) Ne mora lijepo izgledati, bitan mi je samo okus....
Takodjer, posadio bih i malo te crne rajcice za probu pa isto ako netko ima da mi posalje ili kaze gdje mogu kupiti sjeme.
Hvala i pozdraF!
|
Objavio: makk
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 10:04
Odlična tema s puno korisnih savjeta. Godinama pokušavam uzgojiti paradajz, ali ga plemenjača uništi. Ove godine ću "ukrasti" tvoju ideju s visećim saksijama.
Bila sam vrijedna i rano posijala sjeme koktel-paradajza.
------------- (")
(\|/)
__L_
\___/http://cvjetnaoaza.blogspot.com
|
Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 20:03
Makk, preporučujem ti paradajz "Monte Carlo". Ta je vrsta prilično otporna na pepelnicu, snažna, visoka rasta. Plodovi su u grozdovima, srednje krupnoće, polučvrsti, ukusni.
Ja ih uzgajam par godina, a ove godine ću samo njih imati. Prošle godine sam se uvjerila: na istoj gredici sam posadila tri vrste paradajza, a Monte Carlo je bio puno zdraviji, bujniji i rodniji od ostalih.
|
Objavio: makk
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 23:26
Objavio: smrcko
Datum objave: 16 Ožujak 2010 u 01:29
Imam pitanjce za iskusne, mogu li pomidori biti u posudi 24×18 veličine, ako ne koja je najmanja veličina? Vidim nekakve kante od 10 lit.
Savjet moje mame je da protiv bolesti pomidora ga pošpricate vodom u kojoj ste dodali šećer( šećer se grije u vodi dok se ne istopi). Decenijama uzgaja pomidor i kaže da je to najviše pomoglo. I vidjela sam pomidore, odlično su izgledali ( mislim na stabljike)
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 23 Ožujak 2010 u 00:08
smrcko napisao:
Imam pitanjce za iskusne, mogu li pomidori biti u posudi 24×18 veličine, ako ne koja je najmanja veličina? Vidim nekakve kante od 10 lit.
|
Prosle godine sam uspjesno uzgajao preko dvadesetak vrsta u kantama od 18 litara.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 23 Ožujak 2010 u 00:15
Prvi topliji dani i polako dolazi vrijeme sadnje paradajza, a kako sam izmedu ostalih uzgojio i Glacier sortu koja uredno raste i po hladniem vremenu, stiglo je vrijeme za njenu sadnju u krajnju destinaciju:
Jos se nisu razvili listovi u punoj snazi ali je korijen poceo probijati kroz posudu, pa sam odlucio vidjeti koliko su te "hladne" sorte doista otrporne na rano proljece u ovim krajevima:
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: proljeće
Datum objave: 23 Ožujak 2010 u 14:42
Andrej, drago mi je da nastavljaš " projekt rajčica".
I ja ove godine prvi puta pokušavam uzgajati rajčice. A tvoje iskustvo će mi biti od velike pomoći.
|
Objavio: djemba
Datum objave: 25 Ožujak 2010 u 18:29
Pozdrav Andrej!
Vidio sam da si prošle godine sadio SUBARCTIC PLENTY( premier seed direct-Ebay ?) paradajz.Zanima me kada si ga puknuo van( ali za stalno).Znam da dosta ovi o trenutnom vremenu no za 10 tak dana bi mogao van? Držim ga u posudicama i ima već tri listića. Probati ću i onu tvoju varijantu s visećim paradajzom.
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 26 Ožujak 2010 u 00:53
proljeće napisao:
Andrej, drago mi je da nastavljaš " projekt rajčica".
I ja ove godine prvi puta pokušavam uzgajati rajčice. A tvoje iskustvo će mi biti od velike pomoći.
|
Ove godine uzgajam manje sorti ali jako zanimljivih - o njima malo kasnije
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 26 Ožujak 2010 u 00:57
djemba napisao:
Pozdrav Andrej!
Vidio sam da si prošle godine sadio SUBARCTIC PLENTY( premier seed direct-Ebay ?) paradajz.Zanima me kada si ga puknuo van( ali za stalno).Znam da dosta ovi o trenutnom vremenu no za 10 tak dana bi mogao van? Držim ga u posudicama i ima već tri listića. Probati ću i onu tvoju varijantu s visećim paradajzom.
|
SubArctic sam uzgajao priosle godine i ureedno su rodili iako su posijani tek pocetkom jeseni te prezivljavali dok su temeprature plesale oko nule, tj. sve do sredine 11. mjeseca.
Ove godine sam za probu zasijao Glacier koji su vani vec desetak dana (vidi sliku) i odlicno napreduju, a posto je ovdje nema naznaka da ce u skorije vrijeme nocne teperature pasti ispod 5-6C od danas su svi paradajzi vec vani. Bio sam malo sumnjicav jer je ipak malo hladnjikavo i nisu se jos razrasli pa sam od svake sorte stavio po jednu biljcicu na par dana van i na moje iznenadenje za to vrijeme su buknule.
Eto, ja odradio ovogodisnje sadenje paradajza i chilli papricica i sada ih samo gledam
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 11 Travanj 2010 u 14:05
Do sada sam uzgajao par desetaka raznih sorti paradajza ali ovakvo nesto jos nisam vidio:
Sorta zvana Micro Tom koja nosi titulu najmanjeg paradajza (naraste oko 10-12cm) i prema sadasnjem dojmu doista je tako - manji je od kovanice (u pozadini), ali je vec uspio razviti prvi pravi par listica i druga dva samo sto nisu zasjala. Nevjerojatno.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: trantinchica
Datum objave: 16 Travanj 2010 u 20:04
molim vas pomoc..nigdje ne mogu naci sjeme cocktail rajcice..u zagrebu..gledala sam u bauhausu,baimaxu,mbm-u i nekim poljoapotekama..prosle godine sam ju sadila i bas mi se svidjela..zna li tko mozda gdje je ima?
------------- bitno je ocima nevidljivo,samo se srcem dobro vidi..
|
Objavio: kaktus0110
Datum objave: 17 Svibanj 2010 u 22:27
Pozdrav svima, nova sam na forumu a kako sam se ove godine prvi put bacila u sijanje pomidorića, imam i ja par slikica i pitanja...
Andrej, ne znam da li je ovo ista sorta za koju kažeš da se zove Micro Tom? Ovi moji su isto veliki nekih 3-4 cm a već su počeli razvijati listiće. Ili su to obični grmoliki narančasti pomidorići?
Inače, ovi su dosat kasno posijani (sredinom travnja) a prva tura posijana krajem ožujka nažalost nije preživila, mislim da sam ih prerano prepikirala
Šta vam se čini?
|
Objavio: kaktus0110
Datum objave: 18 Svibanj 2010 u 14:09
tratinchica, ja sam našla sjeme za ove svoje u Zg u Intersparu u Garden Mallu. Možda da tamo pogledaš ili u nekom drugom Intersparu... Inače sam okrenula cijelu Rijeku u potrazi ali nigdje nisam uspjela naći pa mi je frendica poslala
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 21 Svibanj 2010 u 00:34
kaktus0110 napisao:
Pozdrav svima, nova sam na forumu a kako sam se ove godine prvi put bacila u sijanje pomidorića, imam i ja par slikica i pitanja...
Andrej, ne znam da li je ovo ista sorta za koju kažeš da se zove Micro Tom? Ovi moji su isto veliki nekih 3-4 cm a već su počeli razvijati listiće. Ili su to obični grmoliki narančasti pomidorići?
|
Koliko vidim ovo je jedan obican cherry paradajz u dobroj formi Sutra tj. danas saljem slike Micro Tima koji je svega par centimatara visi i poceo stvarati plodove
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 23 Svibanj 2010 u 15:09
Micro Tom - najmanji poznati paradajz
Kao sto je vidljivo iz ove slike potpuno je svejedno da li raste u casici od 4 dcl ili tegli od 3 litre, nema razlike u visini
Dakle po svim osobinama normalan paradajz ali u minijaturnoj verziji koja ne prelazi 6-7 cm
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: OTOK
Datum objave: 23 Svibanj 2010 u 15:49
Kod tebe uvijek nešto zanimljivo. A kakvi su plodovi na tom paradajzu?
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 23 Svibanj 2010 u 16:42
OTOK napisao:
Kod tebe uvijek nešto zanimljivo. A kakvi su plodovi na tom paradajzu?
|
Budemo se strpili jos koji tjedan ali prema onome sto sam citao plodovi su normalne velicine za uobicajen cherry paradajz i navodno ih produciraju hrpetinu. Prema literaturi otporni su na standardne gljivicne bolesti, a kao desert na kraju - nisu nikakav F1 ili hibrid tako da sakupljeno sjemenje producira biljke jednakih karakteristika.
Mislim da cu ovo ljeto konacno ostvariti san i sloziti postenu farmu paradajza, doduse nesto manjih dimenzija
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: ivo76
Datum objave: 23 Lipanj 2010 u 22:54
Stiglo mi je danas prvo sjeme naručeno preko ebaya.
Grape Tomato Juliet, Mountain Princess, Siberian Tomato i Sub Artic Plenty..
Juliet je već u zemlji, a kako sam u Dalmaciji, ostale sorte ću posijati početkom kolovoza...
|
Objavio: vrabec te dal
Datum objave: 26 Lipanj 2010 u 21:31
andrej
daj mi reci na kojoj adresi naručuješ rajčice
hvala puno
|
Objavio: Mari,5510
Datum objave: 26 Lipanj 2010 u 21:47
Andrej jedva čekam slikice Micro Toma
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 04 Srpanj 2010 u 02:21
vrabec te dal napisao:
andrej
daj mi reci na kojoj adresi naručuješ rajčice
hvala puno
|
Uglavnom gdje stignem, najvise na britanskom eBayu jer velika vecina stigne unutar tjedan dana.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 04 Srpanj 2010 u 02:22
Mari,5510 napisao:
Andrej jedva čekam slikice Micro Toma |
Evo ga, doista je vrijedan truda
Kako su mi ove godine paradajzi zbog loseg vremena zavrsili prilicno neslavno, odlucio sam zasijati drugu rundu erzoticne cokoladne cherry sorte i ostao ugodno iznenaden koliko u ovakvim uvjetima enormno brzo rastu - ove biljke su prije samo tri tjedna bile sjemenke :) Isto tako nisam nesto ipresioniram s djelovanjem raznih anti-fungicida pa sam odlucio isprobati preventivna prskanja s mlijekom (1:10) i otopinom sode bikarbone. Za sada nema niti traga bolestima.
Zajedno s velikima zasijana je druga runda MicroToma i malci vec veselo stvaraju cvjetove :)
Za to vrijeme njihova starija braca polako privode proizvodnju kraju:
Iako sam pretpostavljao da ce plodovi biti minijaturni poput stabiljke ocito sam se prevario - obilje plodova koji su veci od standardnih cherry sorti :)
Osim ovih "civilnih" vise nego odlicno napreduje i pakleni Bhut/Jolokia dio, ali o njima vise drugi put :)
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 05 Srpanj 2010 u 19:12
Pozdrav
registroala sam se samo sto me jako zanima povrce paradajz-rajcica.kako naspomenu Andrej da je vremenska nepogoda-kise nastetilo stabljikama,mene zanima da li je kasno za sadnju novih sadnica?
isto mi je plemenjaca ubila biljke ove vrste i pored konstantnog prskanja protiv plemenjace.
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 06 Srpanj 2010 u 12:55
PUSTOLOV napisao:
Pozdrav
registroala sam se samo sto me jako zanima povrce paradajz-rajcica.kako naspomenu Andrej da je vremenska nepogoda-kise nastetilo stabljikama,mene zanima da li je kasno za sadnju novih sadnica? |
Nije, na jednoj od slika mozes vidjeti sadnice koje su prije samo tri tjedna jos bile sjemenke i koje pri ovim uvjetima napreduju naocigled.
Sto se tice plamenjace, nemam dobrih iskustva s antifungicidima pa sam ove sezone krastavce i nove sadnice odlucio tretirati iskljucivo mlijekom ( 1 dcl na litru vode) jednom preventivno, a kasnije prema potrebi. Koliko imam prilike vidjeti doista djeluje.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 06 Srpanj 2010 u 18:56
hvala Andrej,bit ce jos pitanja ako Bog da samo da vidim hoce li ista ostati kako vidim nije mi se sav ubio.
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 07 Srpanj 2010 u 12:32
primijetila sam cim sam zaperke pocupala za dva-tri dana plemenjaca je napala biljku !! zna li ko da nije ovo dvoje povezano,kao mozda kidajuci te ticeve biljka je oslabila.zanima me da znam ubuduce kako je bolje.isto tako plemenjaca je napala kako koju stabljiku,nije jos sve,sada...da li bi ista pomoglo da ocupam iz korijena te bolesne da ne predje zdravima? unaprijed hvala
|
Objavio: Andrej
Datum objave: 07 Srpanj 2010 u 23:00
PUSTOLOV napisao:
primijetila sam cim sam zaperke pocupala za dva-tri dana plemenjaca je napala biljku !! zna li ko da nije ovo dvoje povezano,kao mozda kidajuci te ticeve biljka je oslabila.zanima me da znam ubuduce kako je bolje.isto tako plemenjaca je napala kako koju stabljiku,nije jos sve,sada...da li bi ista pomoglo da ocupam iz korijena te bolesne da ne predje zdravima? unaprijed hvala
|
Svako trganje ostavlja otvorenu ranu kroz koju ce lakse bolestina uci u biljku tako da se takve radnje obicno prakticiraju kad je biljka suha i relativno rano kako bi se osteceni dio osusio do vecernjeg zaljevanja.
Ali sumnjam da je tako naglo bolestina nastupila samo zbog trganja zaperaka.
------------- Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 12 Srpanj 2010 u 17:40
Pozdrav
posto ja paradajz uzgajam vani interesuje me da li trebam zalijevati vodom ikako? citala sam da njemu ne treba puno vode,kao bude ukusniji,ali manji ili obratno ako se zaljeva. pisala sam vec da mi je plemenjaca napala parad.ali zacudo sve je prezivilo samo se osusili listovi gdje je pogodjeno i iste sam odrezala pa sta bude
|
Objavio: jadranka4
Datum objave: 24 Srpanj 2010 u 11:52
Ja imam čeri rajčice ali biljka je visoka oko metar.Upravo su počele zoriti, ubrala nekoliko prije tri dana.Inače imam iobične rajčice,plamenjače za sad nema možda nekoliko donjih listova koje otkinem.Špricala sam ih čajem od preslice (1kg na 10l vode,stoji 24 sata,zatim prekipi pola sata,ohladi,procjedi,razrijedi 2dcl čaja i 8dcl vode i prskaj 3 dana zaredom za sunčana vremena) i zaljevala gnojem od koprive.Probat ću i mlijekom,jednostavnije je.
|
Objavio: cukorrek
Datum objave: 30 Srpanj 2010 u 07:16
hvala Andrej, nisam znala kako se zove moja mini rajčica, ali sam oduševljena tvojim slikama. Na žalost, moja rajčica je pri kraju, ostaje mi samo da uzmem sjeme.
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 23 Kolovoz 2010 u 21:26
Špricala sam voda-mlijeko-soda bikarbona- šećer mješavina. Bila je odlična i ojačala pomidor. Na žalost šatorčić od najlona sam ventilirala samo nedeljom, kad sam imala vremena otići u vrt. Na tv sam vidjela da nedostatak kalcija daje slične simptome i da pomidor tereba špricati sa kalcijem otopinom ( pojma nemam što je to samo znam da je neki prah koji se razmuti sa vodom). Možda i mljieko ima tu ulogu, ako je domaće jer u kupovnom nema ništa
Znate li je li ovo posljedica nedostataka kalcija ili gnjilenje od vlage, zahvaćene su i stabljike? Pitanje je hoću li izvući i jednu sjemenku od pomidora
Ovo je odsječeno jučer.
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 23 Kolovoz 2010 u 21:27
Ovo je u četvrtak čišćeno i hrpa pomidora bačena.
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 23 Kolovoz 2010 u 21:30
Objavio: smrcko
Datum objave: 23 Kolovoz 2010 u 21:31
Objavio: smrcko
Datum objave: 23 Kolovoz 2010 u 21:32
Objavio: smrcko
Datum objave: 23 Kolovoz 2010 u 21:33
Puklo mi srce kad sam vidjela propast, neiskustvo i nedostatak vremena su učinili da nisam na vrijeme reagirala
|
Objavio: jadranka4
Datum objave: 23 Kolovoz 2010 u 23:05
U pravu si Smrcko,s biljkama treba biti svaki dan da možeš regirati,a ja dolazim samo za vikend i ne uspijem uvijek napraviti sve što bi trebalo .Tvoji paradajzi su doista bili prekrasni,žao mi je ,tako si se trudilaMoji su isto propali nakon kiše od prije dva-tri tjedna.Lišće se osušilo,strše suhe stabljike kao pslije požara.Trebala sam slikati.
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 28 Kolovoz 2010 u 17:57
Pozdrav za sve paradajzoljubce, što bi reko eustahije brzić. Nisam ni znao za ovaj forum al eto ko traži nešto i nađe. Već 2 sezone poprilično uspješno sadim paradjze (i slično povrće) pa se nadam da ćemo izmijeniti lična iskustva. Poseban pozdrav za Andreja koji se vidim skoro pa profesionalno fatio ovog hobbya.
Ove godine sam imao 117 sadnica i bilo je pravo veselo. Sada smo pravili salsu iz njih u kombinaciji sa bazilikom, lukom itd. koja je fenomenalna. Miris gulaša. Uz Barillu je da prste pojdeš.
Pošto je moje sezone paradajza kraja sada polahko gledamo šta sam pogriješio u sezoni 2010 i šta ćemo popraviti i dodati u 2011.
Koja vam je najdraža sorta paradajza?
lp Sabur
|
Objavio: Sabur
Datum objave: 28 Kolovoz 2010 u 18:12
Moja omiljena sorta: Žuti bosanski paradajz. Ovdje je malo već narandžast jer je prezreo. :) Sezona: 2010
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 28 Kolovoz 2010 u 21:14
Još nisam pronašla omiljenu sortu, tek počinjem sadnju. Na žalost ovu godinu sam imala dosta vrsta i sve propada te ne mogu izabrati najdražu. Najžalije mi je što niti jedno volovsko srce nisam probala, propada biljka za biljkom zajedno sa plodovima.
Taj tvoj žuti bosanac je neka starinska sorta?
Napiši nam ta svoja zapažanje koja pratiš. Takođe možeš nam savjetovati kako održavaš paradaize zdravim i čime sve i koliko špricaš? Najbolji su savjeti iz prve ruke, i to uspješni
|
Objavio: sunceeee
Datum objave: 28 Kolovoz 2010 u 23:25
Pozdrav! I meni se isto paradaj sada naglo počeo sušiti a ne znam od čega. Jako me to žalosti jer ga gledam svaki dan i ne mogu skontati što mu je. Da smrčko u pravu si, na svjetlo dana sabur s održavanjem paradajza, a mislim da ni paprici to isto ne bi škodilo. Zanima me kako i s čim ga tretiraš, i kada da je još uvijek tako lijep i zdrav?
------------- Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|