Ribiz
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Voće
Opis foruma: Sve o voćkama.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=971
Datum ispisa: 05 Studeni 2024 u 08:03 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Ribiz
Objavio: shasha
Tema: Ribiz
Datum objave: 01 Svibanj 2007 u 21:08
Prošle sam godine posadila reznicu ribizla.(ne znam jel crni ili crveni)
Sad sam vidjela da ima malene grozdiće,4-5 njih na toj malenoj grančici.
Grančica je 10-15 cm velika.E sad,trebam li ja njega prihraniti nečime ili da koji grozdić maknem?Nekako mi je to puno grozdova na tako malu grančicu
|
Odgovori:
Objavio: dina
Datum objave: 04 Svibanj 2007 u 08:12
ne moras ih ni prihranjivati ni grozdove kidati
|
Objavio: Ivan
Datum objave: 05 Svibanj 2007 u 12:22
Samo savjet : ne sadi ih u blizini američkog borovca
|
Objavio: shasha
Datum objave: 05 Svibanj 2007 u 17:07
Hvala na savjetu Ivane.No Šta je to američki borovac,i ako kojim slučajem ja to imam,zašto ne uz ribiz?
|
Objavio: maja3
Datum objave: 31 Siječanj 2008 u 12:14
Dobar dan... Ja sam nova ovdje i nemam nekog pojma o vrtu i biljkama, ali kažu da imam "zelene prste". Ipak...
Prije jedno pet godina sam posadila ribizle. I sad neznam kaj bi s njima - tj pretpostavljam da bi ih trebalo obrezat dohranit. Kada? Kako?
|
Objavio: Ivan
Datum objave: 31 Siječanj 2008 u 12:24
Crni ribiz je proširen po čitavoj Europi. U razdoblju zimskog mirovanja može izdržati vrlo niske temperature i do -33 oC. Buđenje vegetacije crnog ribiza iz zimskog razdoblja nastupa već pri 5 oC, dok za ostale voćke ta temperatura prelazi 10 oC. Cvatnja se odvija uz temperaturu od 12 oC, a cvjetovi nekih sorti crnog ribiza mogu podnijeti temperaturu i do -5oC, bez štetnih posljedica. Za uzgoj ribiza više su prikladnija brežuljkasta (brdska) područja, iako se može uspješno uzgajati i na ravničarskim površinama. Ribiz je osjetljiv na sušu (zbog relativno plitkog korjenovog sustava), pa je nasad nužno opskrbiti sustavom za natapanje. Crni ribiz je helioit, koji može podnijeti i umjereno zasjenjenje, te se uklapa dobro s ostalim voćnim vrstama. Ako se radi o komercijalnom nasadu onda ga treba planirati kao monokulturu. Za uspješan uzgoj crnog ribiza treba birati srednje duboka ilovasta, ilovasto-glinasta i glinasto-ilovasta tla s dosta humusa i biogenih elemenata, a posebno kalija i fosfora. Kao indikator prikladnosti tla za uspješan uzgoj ribiza je krumpir. Znači, ako uspijeva krumpir u velikoj mjeri tlo je prikladno i za uzgoj ribiza. Crni ribiz uspijeva dobro na nešto kiselkastijim tlima, a na slabo alkalnim, alkalnim i karbonatnim osjetno trpi od poremećaja u ishrani mikroelementima (učestala pojava fero-kloroze). Treba izbjegavati nepropusna, podvodna tla, jer zbog smanjene količine kisika može doći do gušenja korijenja.
Grm crnog ribiza |
Crni i crveni ribiz najčešće uzgajamo u obliku grma (bez armature), ako ga želimo ubirati strojem. Optimalno vrijeme za sadnju (u našim uvjetima) je druga polovica listopada i to s razmakom sadnje između redi oko 2,5m, a u redu 1m. Znači, potrebno je oko 4.000 sadnica po hektaru. Eksploatacijsko vrijeme nasada ribiza je 15-20 godina, a prvi rod nastupa već u 2-3 godini. | http://sumsko-voce.com/uzgoj_ribiza.htm - http://sumsko-voce.com/uzgoj_ribiza.htm
|
Objavio: maja3
Datum objave: 31 Siječanj 2008 u 12:52
Dobro hvala, a kak da ga obrežem? Imam 5 grmova crnog i pet crvenog
|
Objavio: administrator
Datum objave: 31 Siječanj 2008 u 13:08
Nisam neki strucnjak oko ribizla ali vecina voca se reze prije pocetka vegetacije. Moram jos provjeriti kakva je situacijama sa ribizlima
|
Objavio: Šeflera
Datum objave: 31 Siječanj 2008 u 13:28
Navodno se ribizli (crveni ) ne mora orezivati, ali ja sam svog ove godine malo skratila!
Evo ti jedan slikoviti link! http://www.youtube.com/watch?v=uHGxwpzItFA&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=uHGxwpzItFA&feature=related Meni se čini da je najpogodniji opisu rezidbe ribizla! Ribizl se ustvari samo obikuje da ne bude pregust, ali ga se ne treba jako rezati.
|
Objavio: žarko_đ
Datum objave: 25 Ožujak 2008 u 19:09
Kod ribizle svake godine ostaviti do 4 izbojaka. Ostalo poseći. Težiti da svake godine ostavljajući oko četiri izbojka imamo takvu kombinaciju koja je idealna. Posle četiri godine najstarije uklanjamo.Moguće je da se kod starijih izbojaka svake godine skrati jedna trećina.
Što se tiče crne ribizle ona ima karakteristiku lošeg ukusa. Ali ima svoju prednost da je daleko kvalitetnija od ostalih . Puna je vitamina. Pogotovo dominira C vitamin, Ona je dobra pri izradi sokova ili kao bojadiser kod drugih vrsta sokaova.
|
Objavio: ines
Datum objave: 04 Travanj 2008 u 06:35
Pozdrav,
jučer sam kupila crveni ribizl u baumaxu (sadnica 17kn) pa me sad zanimaju vaša iskustva. Obožavam ih jesti i kad sam vidjela sadnicu morala sam je imati. Zanima me da li se jako širi ili se uopće ne širi. Koliko ću čekati za prve plodove?
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 06 Travanj 2008 u 00:00
Danas sam pročitala o rezidbi ribizla - crni ribizl rodi na jednogodišnjim granama - dakle ne obrezivati na proljeće, a crveni i bijeli na dvogodišnjim i trogodišnjim izbojima.
|
Objavio: ines
Datum objave: 07 Travanj 2008 u 21:50
Znači sljedeće dvije godine ga ne diram.
|
Objavio: Nickless
Datum objave: 08 Travanj 2008 u 12:22
ines napisao:
Znači sljedeće dvije godine ga ne diram. |
U grmu ribizla treba uvijek biti max 10-12 grana starosti od 1-4 godine. Najbolje rode one starosti 2 i 3 godine, tako da se nakon 4. godine starosti i roda grane režu. Ipak, i prije te četvrte godine trebaš porezati poneke mlade izboje (odabereš one slabije) kojih će biti stalno jer ne treba dozvoliti da zaguše grm, ukupan broj grana kako sam napisao treba biti uglavnom stalan.
Znači, ako ima do 4 godine nakon koje se počnu rezati stare grane malo mladih grana (ovisno o zemlji, gnojenju i suncu), ne treba ništa rezati. Ako je bujan rast, treba rezati sve mlade izboje nakon što grm dobije 10-12 grana.
|
Objavio: ines
Datum objave: 08 Travanj 2008 u 13:49
Hvala na savjetima. Moj za sada ima 2 grane. Znači jako je mlad i dok ne stigne do 12 samo ću ga maziti i paziti
|
Objavio: žarko_đ
Datum objave: 08 Travanj 2008 u 15:34
Ne treba bukvalno shvatiiti "ne diram ga".Ako ove godine pusti previše izbojaka iz zemlje ostaviti maksimalno četiri a ostale ukloniti . jer ako sledeće godine izbije deset novih višak uklanjamo, tako da za četiri godine imamo sklop od tri do četiri iz svake godine.
|
Objavio: ines
Datum objave: 08 Travanj 2008 u 15:58
Ma znam Žarko, bez brige. Odavno sam ja na ovom forumu naučila da se sve slabašne grančice i one koje čudno rastu uklanjaju.
|
Objavio: cilj
Datum objave: 06 Lipanj 2008 u 08:27
Cijelu registraciju sam prošla smo da pitam Ivana zašto se ribizla ne može saditi kraj am. borovice ?
------------- Ponekad i male stvari mogu donijeti velike promjene.
|
Objavio: josip150
Datum objave: 29 Ožujak 2009 u 16:38
U vrtu imam 2 grma crvenog i crnog ribiza pa me zanima kako od njih dobiti grancice koje cu posaditi na drugo mijesto i u koje doba godine to ciniti
|
Objavio: Jelena27
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 11:54
U vrtu sam planirala posaditi ribiz, malinu, kupinu uz zid. Zanima me je li takva kombinacija moguća, hoće li smetati jedni drugima? Zna li netko gdje uopće u Dalmaciji mogu nabaviti sadnice? Je li sad pravo vrijeme za sadnju ili da sačekam jesen?
|
Objavio: minimode
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 18:33
jelena27, i ja planiram posaditi iste u kombinaciji, a sadnice možeš naći po vrtnim centrima (u St-u u mbm-a, baumaxa), što se sadnje tiče-možeš slobodno saditi sada, jer je dosta sadnica kontejnerinano (dakle već kao sadnica u zemlji).
------------- «Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde
|
Objavio: arim
Datum objave: 19 Lipanj 2009 u 23:01
I kakav vam je urod ovih prekrasnih crvenih-crnih plodova?Dajte po koju slikicu da uživamo...
|
Objavio: zagorka
Datum objave: 20 Lipanj 2009 u 10:01
evo Arim slike su snimljene na eko plantaži ribiza kraj Krapine
|
Objavio: mirna
Datum objave: 20 Kolovoz 2009 u 12:00
Pozdrav svima!
Mi imamo na gruntu 5-6 grmića crvenog ribizla koji su jako stari i daju slabi prirod ali mi se čine da su od nekada posađeni na dobrom mjestu (stari vlanik). E, pa sada me zanima. Mogu li se posaditi nove sadnice otprilike na istom mjestu (između postojećih) obzirom da mi se čini da su na njima nekakvi žutkasti lišajevi (nekakva boleština) ili da se prvo iskopaju stari. A to mi je žao jer ipak bar malo rode.
I još molim za savjet, je li OK da se to sadi sad u jesen ili se to radi u proljeće?
|
Objavio: rosa2
Datum objave: 20 Kolovoz 2009 u 22:11
imam mladi ribiz koji sam posadila lani ima dvije grane tj. te grane su sibe kaj sam ih posadila dal da to na proljece orezem ili ne. I da zanima me dal ima mozda netko zuti ribiz, il zna gdje se moze nabaviti.
------------- cvijet za cvijet=buket
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 21 Kolovoz 2009 u 11:08
Rosa, vidi na prethodnoj strani ove teme imaš malo više o orezivanju
|
Objavio: mandevila
Datum objave: 25 Rujan 2009 u 15:53
Bok Mirna Nemam iskustva sa ribizlom ali ga je imala moja teta,a bil je tak rodni da je svake godine napravila soka za cijelu zimu i dulje.Mislim da bi mogla iskopati njegove šibe i posaditi ih između grmova pa kad se razrastu i počnu roditi stare grmove izvadi.To kaj ima suho lišće nije čudo kad je sve bolesno a sad nije ni važno,on je pobran.Ja znam da ga teta nije sa ničim špricala.
|
Objavio: mirna
Datum objave: 25 Rujan 2009 u 21:22
Bok Mandevila.
Mislim da ću tako i napraviti ali s novim sadnicama. Ma na tom našem gruntiću je sve staro i prastaro i sve treba obnoviti i ponovno zasaditi.
Pomalo ću početi obilaziti rasadnike.
Tvoje ime me jako podsjeća na ljetovanje. Tamo je bilo posađeno puno lijepih mandevilla u razno-raznim bojama. Prekrasno su cvale.
|
Objavio: antun007
Datum objave: 09 Studeni 2009 u 20:53
Meni je želja imati bijeli i crveni,ali nigdje nism naletio na njega
------------- Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
Objavio: mirna
Datum objave: 06 Prosinac 2009 u 19:22
Antune, ne znam za bijeli, ali crveni ribiz ne bi trebalo biti teško nabaviti. uglavnom sam vidjela u ponudi crveni i crni.
|
Objavio: Jelle
Datum objave: 10 Listopad 2010 u 15:34
Dali netko ima posađen ribizl na sjevernoj strani gdje uopce nema sunca?
imam jedan takav kut u vrtu i baš bih posadila tamo dva-tri grma crnog i crvenog ribizla ali se bojim da mi nece roditi radi nedostatka sunca.
|
Objavio: Jelle
Datum objave: 24 Listopad 2010 u 18:29
Danas sam posadila crveni i crni ribizl pa čemo vidjeti hoče li nešto biti od njih obzirom da sunca vidjeti nece.
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 15 Studeni 2011 u 10:51
Malo više o ribizlu :
Opis:
Ribiz (Ribes sp.) višegodišnja je drvenasta biljka, raste grmoliko, izboji rastu iz zemlje ili iz starijeg drveta tik iznad zemlje. Ima plitki korijen, pa ne podnosi duboku i čestu obradu u zoni korijena. Listovi su osjetljivi na sunce pa kod jakog i dugotrajnog osvijetljenja nastaju ožegotine. Cvatovi se razvijaju na jednogodišnjim izbojima te na jednogodišnjim grančicama koje rastu na dvo- i trogodišnjim izbojima. U svakom cvatu nalazi se do dvadeset zelenkastih cvjetova. Cvate u travnju. Cvjetovi mogu izdržati temperaturu od -5oC. Pčele ga posjećuju radi nektara i peluda. U nedostatku niskih zimskih temperatura duljina cvatova se skraćuje. Crveni ribiz je samooplodan, crni nije, ili je djelomično samooplodan, a kod nekih se plodovi razviju partenokarpno. Novije sorte crnog ribiza su samooplodne. Cvjetove oprašuju cvjetne (osolike) muhe, a kod crnog ribiza i pčele. Plodovi dozrijevaju 70 do 100 dana nakon cvatnje. Bobice kod crnog ribiza dozrijevaju od donjeg dijela grozdića (vrha) prema gornjem (bazi). Nove sorte crvenog ribiza selekcionirane su na istovremeno dozrijevanje bobica. Prednost ribiza pred drugim voćem je što kad dozriju, mogu na grančicama ostati još 4-6 tjedana bez gubitka kakvoće. Prinos je 1kg po sadnici crvenog ribiza, 0.5kg kod crnog. Plodovi crnog ribiza imaju čak četiri do osam puta više vitamina C nego limun i naranča.
Klima i tlo:
Zahtijeva hladno i vlažno mjesto, nadmorske visine 600-1000 m za optimalan rast. Podnosi djelomičnu sjenu, ali prinosi su veći na suncu. Tlo mora biti bogato, dobro drenirano i s velikim kapacitetom zadržavanja vlage. Poželjan pH je 6.2-6.5. Prije sadnje u tlo treba unijeti komposta ili odležanog stajnjaka (20l/m2), naročito ako je tlo pjeskovito. Poželjno je mjesto sa stalnom cirkulacijom zraka radi manje opasnosti od pepelnice. Budući da rano cvatu, sadnja u nizini se ne preporučuje zbog ranog kretanja vegetacije i opasnosti od mraza. Unatoč ovim zahtjevima koji prvenstveno vrijede za komercijalne nasade, uzgajati ribiz za vlastitu potrošnju možete i na nižim nadmorskim visinama uz uvjet da mu osigurate dovoljno vode tijekom ljeta.
Sadnja:
Najbolje je saditi u jesen, jer ribiz vrlo rano kreće s vegetacijom (drugi autori preferiraju rano proljetnu sadnju zbog mogućnosti smrzavanja mladih sadnica i korijena zimi). Korijenove žile treba prikratiti, a sadnice namočiti preko noći u smjesu vode, stajskog gnoja i ilovače. Vrhove treba skratiti na 3-4 pupa, a ako se sadi u jesen skratiti treba tek na proljeće. Saditi treba oko 5cm dublje nego je sadnica bila u rasadniku, kako bi račvanje bilo ispod razine zemlje. Ukoliko sadnica ima samo jednu granu, posaditi je treba tako da 3-4 pupa budu u zemlji. Razmak u redu kod crvenog neka je 1.0-1.25m, a kod crnog ribiza, koji je bujniji, 0.6-1.5m. Između redova razmak je 2m. Prve godine nakon sadnje treba skidati sve cvjetove kako ne bi iscrpili biljku. Prve godine povremeno zalijevati. Uzgoj u nizinama moguć je uz navodnjavanje. Od zametanja plodova do berbe ribiz treba 25lvode/m2.
Gnojidba:
Ribiz za optimalan rast traži umjerenu količinu dušika, ali zato su potrebe za kalijem velike. Nedostatak kalija zamjećuje se kao uvijanje rubova listova. Poželjno je svake godine dodati u jesen mineralno gnojivo NPK 5-20-30S, 20g po sadnici. Ovakav oblik gnojiva sadrži sumpor umjesto klora, što je osobito važno jer ribiz ne podnosi klor. Tlo ispod sadnica poželjno je nastirati kompostom ili slamom kako bi se dulje očuvala vlaga i spriječio rast korova. Na taj način i izbjegavamo redovito okopavanje koje je nepoželjno jer je korijenje ribiza plitko i lako se ošteti.
Rezidba:
Rezidba se obavlja dok biljke miruju, tj. u kasnu zimu ili rano proljeće. Izboji se režu do zemlje.
Crni ribiz daje najbolje plodove na jednogodišnjem drvetu. Zato pojedina biljka treba imati 10-12 izboja od kojih je polovica jednogodišnjih, tri su dvogodišnja i tri trogodišnja. Na dvo- i trogodišnjim izbojima treba biti što više jednogodišnjih grančica. Princip rezidbe je sljedeći.
1. godina - uzgoj sadnice
2. godina - sadnja
3. godina - očekujemo prvi rod - rezidbom ostavljamo potreban broj grana za uzgoj grma
4. godina - rezidbom uklanjamo izboje koji su ušli u četvrtu godinu starosti, a ostavljamo 3 trogodišnja, tri dvogodišnja i 5-6 jednogodišnjih izboja. Budući da ostavljamo 5-6 jednogodišnjih izboja, sljedeće godine oni će biti dvogodišnji, što bi bilo previše za biljku, pa se zato odrežu slabije razvijeni ili oštećeni, a ostave oni koji imaju najviše jednogodišnjih grančica na sebi.
Važno je napomenuti da se ljetorasti nikad ne prikraćuju, nego se odrežu do postrane grane ako želimo sniziti biljku.
Crveni ribiz daje najviše plodova na grančicama koje su narasle kao postrani izboji na dvo- i trogodišnjem drvetu. Nakon rezidbe sadnica bi trebala imati po 3-4 jedno-, dvo- i trogodišnja izboja, ukupno 9-12 izboja. Uklanjamo sve izboje starije od tri godine. Pojašnjenje: kad posadimo biljku, ona već ima jednogodišnje izboje, tj oni ulaze u drugu godinu starosti. Iduće godine ti izboji ući će u treću godinu, a oni izrasli prošle godine, u drugu godinu starosti. Sljedeće godine najstariji izboji ući će u četvrtu godinu starosti, te ih uklanjamo rezidbom, a ostavljamo po 3-4 jedno-, dvo- i trogodišnja izboja. Tako nastavljamo svake godine.
Princip rezidbe crvenog ribiza:
Prva godina – sadnja, prikratimo na 15cm nakon sadnje da ojača i razgrana se
Druga godina – ostavljamo 6-8 najjačih izboja, ostale odrežemo uz zemlju
Treća godina – ostavljamo 4-5 novih jednogodišnjih izboja (ulaze u drugu godinu), i 3-4 dvogodišnja (od onih 6-8 koje smo ostavili prošle godine)
Četvrta godina – ostavljamo po 3-4 jedno-, dvo- i trogodišnja izboja
Peta godina – uklanjamo četverogodišnje izboje, i ostavljamo kao i prethodne godine
Izbor sorte:
Crveni ribiz (Ribes rubrum L.) - eng. red currant
Red Lake - kasno zori i daje velike plodove koji se lako beru, bujnog rasta, vrlo rodan
Stephen No. 9 - dozrijeva nešto ranije, bujan, rodan, velikih bobica
Wilder - stalna i visoka rodnost, srednje velike bobice
Cascade - najranija sorta od navedenih, uzeti u obzir da raste u širinu, bobice su osjetljive na ožegotine pa ih treba brzo pobrati kad dozriju
Prince Albert - kasno dozrijeva, male do srednje velike bobice, produžuje sezonu
Cherry - velike bobice, mali grozdići s kratkom stapkom, bujan rast, otporan na pepelnicu
Viking - europska sorta otporna na hrđu
U RH na sortnoj listi 2005.
1. BLANKA (BIJELA) 2002.
2. DETVAN 2002.
3. EARSLING
4. FAY`S PROLIFIC
5. FERTODSKI DUGO GROZDASTI 2005.
6. HEINEMANNS ROTE SPÄTLESE = HAJNEMANOVA KASNA CRVENA, INDUSTRIJA
7. JONKHEER VAN TETS
8. PRESIDENT WILDER = PREZIDENT
9. PRIMUS 2002.
10. RED DUTCH = CRVENA NIZOZEMSKA
11. RED LAKE
12. RED VERSAILLES = CRVENA VERSAJSKA
13. RONDOM
14. ROSETTA
15. ROTET
16. ROVADA 2002.
17. STANZA
18. VICTORIA 2002.
19. VITAN 2002.
Bijeli ribiz
'White Grape'- velikih bobica blagog okusa, svijetlo žute boje
'White Imperial'- izvrstan, ali teško nabaviti
Crni ribiz - (Ribes nigrum L.) - eng. black currant
Boskopski div - sazrijeva potkraj lipnja, bujan, dobre rodnosti, zrele bobice lako otpadaju i nisu za transport, djelomično samooplodan
'Ben Alder'- srednje kasni, umjereno bujan, velikih bobica, otporan na pepelnicu, ali osjetljiv na hrđu
'Ben Sarek'- srednje kasni, umjereno bujan, velikih bobica, otporan na pepelnicu, djelomično i na hrđu
Wellington XXX - sazrijeva potkraj lipnja/početkom srpnja, grm širok i bujan, dobro podnosi i niže nadmorske visine, samooplodan, dobre rodnosti
Rosenthal - sazrijeva potkraj lipnja, bujan, vrlo rodan, velikih grozdova, vodeća rana sorta, djelomično samooplodan
Bang up - bujan i širok grm, samooplodan, najrodnija sorta, srednje kasna sorta, čvrstih bobica koje dobro podnose transport
'Titania'- srednje kasni, velikih bobica, vrlo bujnog rasta, otporan na pepelnicu i hrđu (preporučuje se za uzgoj u blizini bijelog bora jer je otporan na hrđu)
Goliath - sorta kratkih grozdova s vrlo velikim bobicama punim soka i izvrsnog okusa koje su najbolje za potrošnju u svježem stanju, zbog čega je pogodna za okućnice, srednje bujan grm, samooplodan, sazrijeva sredinom srpnja
'Baldwin'- sazrijeva u prvom tjednu srpnja, srednje velike bobice, samooplodan, izvrsne rodnosti
'Ben Nevis' i 'Ben Lomond' – novije europske sorte otporne na pepelnicu
U RH na sortnoj listi 2005.:
1. ALTAJSKA DESERTNA
2. ARANKA
3. BALDWIN
4. BALDWIN HILTOP
5. BANG UP
6. BEN LOMOND
7. BEN MORE
8. BEN NEVIS
9. BLACK DOWN
10. BLACK REWARD
11. BLACK SMITH
12. BOSCOOP GIANT = BOSKOPSKI DIV
13. BRÖDTORP
14. DANIEL`S SEPTEMBER = DANIJELOVA SEPTEMBARSKA
15. DYANA
16. GOLIATH
17. GOLUBKA
18. HOLANDSKI BOSKOP
19. MENDIP CROSS
20. OTELLO
21. ROODKNOP
22. ROSENTHAL
23. SILVERGIETERS BLACK = SILVERGITERS
24. TENAH
25. TINKER
26. TITANIA
27. TSEMA
28. WELLINGTON XXX
29. ZOJA
Razmnožavanje:
Jednostavno je i lako pomoću dobro razvijenih i odrvenjelih reznica od jednogodišnjeg drveta (ljetorasta) uzetih u kasnu jesen ili u rano proljeće prije bubrenja pupova. Reznice neka budu 15-20cm duge (4-5 pupova), odrezane tik ispod pupa, a na vrhu koso 1cm iznad pupa. Reznice treba posaditi u zemlju tako da samo 1-2 pupa vire van i pokriti ih malčom. Nakon godine dana dobro razvijene sadnice imat će dvije do tri grane i razgranat korijen.
Bolesti i štetnici:
Hrđa ribiza (Cronatium ribicola) - gljivična bolest koja dio ciklusa provodi na ribizu, a dio na bijelom boru (petoigličasti bor - Pinus strobus). Očituje se narančastim nakupinama (mrljama) na naličju lista. Oboljelo lišće se suši i opada, a pri jačem napadu nanosi velike štete borovima pa se ne preporučuje sadnja na udaljenosti manjoj od 300m od bijelog bora, ili 500m od rasadnika. Zaštita se provodi pripravcima koji su namijenjeni suzbijanju krastavosti jabuke, npr. Dithane, Poliram, Star, Mankozeb, Chromodine i dr.
Uši – prezimljuju u obiku jaja na kori izboja, a mlade uši pojavljuju se čim počne otvaranje pupova. Uši napadaju uglavnom crveni ribiz. Veličine su do 1 mm, zelene boje kao list te se vrlo teško opaze. Sišu biljne sokove na naličju listova. Prvi simptom koji se opazi je pojava crvenkastih mjehurastih nabreklina na gornjoj strani listova. U kasnijoj fazi listovi se kovrčaju i pojavljuje se medna rosa – ljepljivi sekret koji ispuštaju uši. Prvi korak u zaštiti je zimsko prskanje pripravcima na osnovi mineralnog ulja (bijelo ulje) ili kombinacijom ulja s bakrenim pripravkom (crveno ulje) kojim suzbijamo i gljivične bolesti. Mineralno ulje uništava jaja lisnih ušiju pa je pravo vrijeme za primjenu u vrijeme bubrenja pupova. U vegetaciji, ukoliko primijetite pojavu uši prskati treba posebnim pripravcima protiv lisnih uši – aficidima, npr. Confidor, Actelic i sl. Prednost je što ovi pripravci ulaze u listove i sokovima se prenose u sve biljne dijelove pa se uši, koje se nalaze skrivene s donje strane lista i zaštićene od djelovanja kontaktnih otrova, otruju sišući biljne sokove.
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 15 Studeni 2011 u 18:51
Moja preporuka : ako sadite crni ribiz posadite si sortu Wellington jer je ukusan za jelo, dok Rosenthall ne bi preporučila nikome. Ima tipični fujbljak okus.
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: makida
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 12:20
Pozdrav. Molio bi za savjet ako mi netko može pomoći, da li bi ribizle sa slike trebalo obrezati i ako da ako može savjet kako da to učinim? Sadnice su posađene na jesen prošle godine, a čovjek od kojeg sam kupio je rekao da su dvogodišnje. http://imageshack.us/photo/my-images/802/fotografija0812.jpg/ - - http://imageshack.us/photo/my-images...afija0811.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/209/fotografija0810.jpg/ -
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 12:34
Ja bi samo prikratila za pola one duge grane i to što prije, jer ribiz kreće u ožujku. Odrezane grane možete probati dalje razmnožiti.
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: makida
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 12:42
ok,hvala,inače 50kom imam pa neznam dal obrezat ili ne da ne zeznem :(
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 13:28
ribiz se reže u startu na nisko tako da se raširi grm, kasnije se režu samo grane koje smetaju jedna drugoj, suhe i stare grane.
Makida dobro došao. Znam da i mi možemo od tebe dosta naučiti o grožđu, možda i o voću, pa nemoj da ovo bude zadnji posjet. Podijeli i ti svoja iskustva sa nama.
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: makida
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 13:47
o grožđu teško, o jagodama možda :) nisam dovoljno pametan šta učiniti da ne zeznem ribizle...
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 27 Veljača 2012 u 13:48
svi savjeti su dobro došli
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: viridarivm
Datum objave: 28 Veljača 2012 u 14:53
moji ribizli
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/ribizli/37565.aspx">
|
Objavio: Zeleni dašak
Datum objave: 09 Ožujak 2012 u 09:25
Osnovne informacije o uzgoju ribizla Ribiz crveniSinonim: Crvena ribizla; Latinski naziv: Ribes rubrum L.; http://www.agroklub.com/sortna-lista/voce/ribiz-crveni-26/upload/slike/ribiz-crveni.jpg - Ribiz je rod višegodišnjih grmolikih biljaka iz porodice kamenika (Grossulariaceae). Grm je uspravan, doseže do 2 m visine i može živjeti i roditi 20 godina i dulje. Razvija razmjerno jak korijenov sistem plitko ispod površine. Iz pupa na korijenovom vratu izbijaju bujna stabla koja se prve godine ne granaju, a plod se razvija na kratkom rodnom izdanku koji izrasta iz jednogodišnjeg drveta. Plodovi dozrijevaju 70-100 dana nakon cvatnje. Agroekološki uvjeti Temperatura Uspijeva u umjerenoj klimi sa srednjom godišnjom temperaturom od 8 °C i srednjom ljetnom od 14-20 °C. Nije osjetljiv na niske temperature. Prolista pri 2-6 °C, pa je osjetljiv na proljetne mrazeve. Cvjetovi mogu izdržati temperaturu od -5 °C. U nedostatku niskih zimskih temperatura duljina cvatova se smanjuje. Voda Poželjna su humidna područja (područja gdje je količina oborina veća od isparavanja) sa 800 mm oborina godišnje. Oborina može biti manje ukoliko je povoljna vlažnost zraka u vrijeme formiranja ploda i diferencijacije (zametanja) pupa. Tlo Ribiz najbolje uspjeva na slabo kiselom (pH 5,5-6,5), dubokom, srednje teškom tlu koje je bogato organskim tvarima (više od 3 % humusa) i dobro drenirano ali ipak sposobno zadržati vlagu za prehranu ploda u ljetnim mjesecima. Kao indikator prikladnosti tla za uspješan uzgoj ribizla je krumpir. Znači, ako krumpir uspijeva na nekom tlu, tada je to tlo pogodno i za uzgoj ribizla. Izbor položaja za podizanje nasada Uzgaja se na hladnim i vlažnim mjestima na nadmorskoj visini od 600 do 1000 m. Podnosi djelomičnu sjenu ali prinosi su veći na suncu. Na višim mjestima sadi se na južne i jugoistočne položaje, a na nižim mjestima sjeverne i sjeverozapadne. Priprema tla za sadnju Prije sadnje mora se postaviti dobra drenaža i izvršiti obrada tla barem 40 cm duboko. U tlo se zaorava 500 kg/ha NPK gnojivo u omjeru 7:20:30. Nakon toga dubljeg zaoravanja, vrši se plitko i pri tome se dodaje 10 t stajskog gnojiva. Razmnožavanje Ribiz se razmnožava vegetativno, zrelim reznicama sa selekcioniranih grmova. U proljeće prije bubrenja pupova ili u kasnu jesen, uzimaju se jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice dužine oko 19 cm i režu se ispod pupa, a na vrhu se režu koso 1 cm iznad pupa. Posade se u zemlju i ostave da vire samo dva pupa, pokriju malčom i ostave tako godinu dana. Nove sadnice mogu se dobiti iz položenica ili nagrtanjem, što se radi na manjim površinama i okućnicama. Sadni materijal Sadnice se sade 1 m u redu i 2,5 m između redova. Prikraćuje im se korijen i potrebno je da prije sadnje preko noći budu namočene u smjesu vode, stajskog gnoja i ilovače. Nove sorte crvenog ribiza selekcionirane su na istovremeno dozrijevanje bobica. Prednost ribiza pred drugim voćem je što kad dozriju, mogu na grančicama ostati još 4-6 tjedana bez gubitka kakvoće. Podizanje nasada Zbog boljeg oprašivanja sadi se više sorata u jednom nasadu, no ribiz je u pravilu samooplodna biljka, pa se može uzgajati i u jednosortnom nasadu. Sadi se oblikom žive ograde na razmaku 3 x 1 ili 3 x 1,5 m, ovisno o bujnosti sorte, a i na takvim razmacima može se obrađivati mehanizirano. Pri sadnji sve grane skraćuju se do zemlje. Druge i treće godine, ukoliko je grm pregust, prorjeđuju se grane iz sredine grma. Od četvrte godine, pa na dalje, postepeno se izrezuju grane starije od tri godine te se tako grm besprekidno pomlađuje. Održavanje nasada Tlo u nasadu održava se strojnom ili ručnom plitkom obradom jer je korijenov sistem u površinskom sloju. Tlo se može i malčirati. U jesen se unosi stajsko i osnovno NPK gnojivo, u proljeće NPK gnojivo u kombinaciji sa ureom, a pri posljednjoj ljetnoj obradi unosi se KAN. Ribiz povoljno reagira na folijarnu prihranu. Berba i skladištenje Ribiz dozrijeva u lipnju i srpnju, a berba se obavlja ručno i to kada je već 90 % bobica potpuno zrelo. Bere se u grozdovima i odmah stavlja u košare ili gajbe u kojima će se otpremiti. U zemljama s tradicionalnom proizvodnjom oberba se obavlja posebnim strojevima - tresačima. Izvor: dipl.ing. B. Volčević; Jagoda, malina, kupina; Bjelovar, 2005.
-------------
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 09 Ožujak 2012 u 13:06
dok je grm mladi onda ga treba nisko orezati da bi ojačao, kasnije se režu stare i suhe grane, te grane koje se križaju.
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: viridarivm
Datum objave: 09 Ožujak 2012 u 13:34
gospina trava napisao:
dok je grm mladi onda ga treba nisko orezati da bi ojačao, kasnije se režu stare i suhe grane, te grane koje se križaju. |
rezanje starih i suhih grana je prvi korak reza svake biljke.Kod crvenog ribizla rod se dobije tako da se režu postrane grane na prvi pupoljak.
|
Objavio: ljiljus
Datum objave: 15 Ožujak 2012 u 21:39
danas sam posadila sadnicu crvenog ribizla, jednu granu, da li da ju recnem, pošto je visoka cca 1 m da bi se razgranala? Mislim da se naziru mali pupići, pa se bojim da nešto ne zbrljam. molim vaš odgovor.
------------- Lipik
|
Objavio: viridarivm
Datum objave: 16 Ožujak 2012 u 08:15
ljiljus napisao:
danas sam posadila sadnicu crvenog ribizla, jednu granu, da li da ju recnem, pošto je visoka cca 1 m da bi se razgranala? Mislim da se naziru mali pupići, pa se bojim da nešto ne zbrljam. molim vaš odgovor. |
|
Objavio: *lady750*
Datum objave: 26 Ožujak 2012 u 10:26
posadila sam u petak ribizle. ajmo rec na nekoj sjevernoj strani dvorista, ispod zida. ne presuncano, ali opet suncano.
dobila sam reznice i visine su nekih od 30-40 cm do mozda pola metra. upiknula ih u zemlju i samo ih zaljevam.
treba li jos sto osim zaljevanja, kakva dohrana ona u bocama i da li da skracivam ove velike ili ne?
------------- Freedom is just another word for nothing left to lose...
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 26 Ožujak 2012 u 10:52
ako ste pognojili zemlju onda je u redu
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: *lady750*
Datum objave: 26 Ožujak 2012 u 10:58
hm, nisam... jel kasno da sad malo gore bacim? imam u vrecicu stajski suhi ovciji cini mi se?
------------- Freedom is just another word for nothing left to lose...
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 26 Ožujak 2012 u 11:18
bilo bi dobro
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 14 Lipanj 2012 u 13:29
pozdrav!
moze li mi neko napisati kako se pravi sok od ribizle i od visanja ?
|
Objavio: nicole1995
Datum objave: 04 Lipanj 2013 u 14:22
podižem temu jer i mene zanima kako napraviti sok od ribizla :)
|
Objavio: enrikova nona
Datum objave: 24 Travanj 2014 u 14:08
moj http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/moj_vrt/68804.aspx" rel="nofollow">
------------- <ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
Objavio: enrikova nona
Datum objave: 26 Svibanj 2014 u 12:42
pocrvenio http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/moj_vrt/70249.aspx" rel="nofollow">
------------- <ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|