Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Ukrasni krastavac - Kiwano

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Povrće
Opis foruma: Sve o povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1049
Datum ispisa: 23 Srpanj 2024 u 01:42
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Ukrasni krastavac - Kiwano
Objavio: dina
Tema: Ukrasni krastavac - Kiwano
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 19:34
Dobila sam sjemenke kiwana i posijala ih
ali ocito prerano neznam da li ce biti ista od njih posto su mi vec iznikle

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...



Odgovori:
Objavio: TeaK
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 19:39
Čuvaj ih u većoj tegli i onda zna se - izbaci van u zemlju i nadaj se da će ipak opstati...

-------------


Objavio: dina
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 19:44
TeaK evo i slikice malo je mutna ali preostaje mi jedino da se molim da opstane

http://imageshack.us">

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: shasha
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 20:52
i ja sam posijala kiwano neki dan.Nadajmo se,Dina,da će biti ok


Objavio: Malky
Datum objave: 16 Veljača 2008 u 23:37
zakaj ne bi bilo nista od njih? pa kaj se nemogu odrzati u sobi dok vani postane toplije?

-------------
Odranski Obrež, N.Zagreb


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 12:51
To spada u krastavce a znate ad se krastavci sade....

-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 18:53
To i mene muči Dalmax.Nisam znala da spada u krastavce no zbog koštice sam mislila da neće nešto od tog biti.Zato sam jedan dio ostavila za proljetnu sjetvu


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 18:56
Kako si nabavila sjemenje?

-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 19:00
kupila plod u merkatoru


Objavio: dina
Datum objave: 17 Veljača 2008 u 19:08
shasha ne preostaje nam nista drugo nego da se nadamo

-------------
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...


Objavio: Geko
Datum objave: 20 Veljača 2008 u 00:58
Kiwano spada u povrće iz Afrike podrijetlom. Ja sam ga imao prošle godine u tegli ali naravno nije cvao a niti davao plodove. Mislim da bi u vrtu trebao davat plodove.


Objavio: Nimloth
Datum objave: 28 Veljača 2008 u 13:30

Plod kiwana? Probala sam. Fuj, bljak! Nikad više...smile196Dead



-------------
El adhe Alqualonde


Objavio: Geko
Datum objave: 29 Veljača 2008 u 00:24
Imaš pravo. I meni je fuj ali plod lijepo zgleda, onak dekorativno.


Objavio: Nimloth
Datum objave: 29 Veljača 2008 u 23:39
Da, plod za ukras, ali bolje ne jesti! Tongue
Ni biljka mi nije bas nesto lijepa, nemojte se uvrijediti. :-)

-------------
El adhe Alqualonde


Objavio: SilveK
Datum objave: 29 Veljača 2008 u 23:41
Ja sam uzgojila prošle godine plodove kiwana na vrtu, meni je fenomenalnog okusa. Ove godine ih opet sijem!Wink


Objavio: Nimloth
Datum objave: 29 Veljača 2008 u 23:45
Ah, eto! Dokaz da se ukusi razlikuju.

-------------
El adhe Alqualonde


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 16 Svibanj 2008 u 12:03
Tek sam sad dobila sjemenke kivana.Ipak sam ih zasijala pa što bude.
Koliko sam razumijela sa neta treba im toplija klima.Ne samo da će bolje uspijevati nego će i plod biti ukusniji.I sadnja u vrtu.Sve te uvjete kod mene će imati.
Ako je tko sadio u Dalmaciji, u vrtu, molim iskustva.Prvi put ga sadim.
Treba li neki potporanj da se penje (ako je već krastavac ) i kakvi su mu zahtjevi inače: voda, gnojidba itd.Svaka informacija će mi dobro doći.smile211


Objavio: TeaK
Datum objave: 16 Svibanj 2008 u 12:09
Ja ove godine posadila prvi put. Rekli su mi sve isto kao krastavci; potporanj, voda i sunce.

-------------


Objavio: TeaK
Datum objave: 16 Svibanj 2008 u 12:39
Evo i slikice malog kiwana



-------------


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 16 Svibanj 2008 u 14:39
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

kupila plod u merkatoru


Tako sam i ja napravila i nikle su mi a sto se tice okusa-ni meni se bas ne svidja.

-------------


Objavio: SilveK
Datum objave: 16 Svibanj 2008 u 22:43
Bravo TeaK, već je veliki...ja sam svoje tek posijala prošli tjedan.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 28 Svibanj 2008 u 09:15
Kivano mi je niknuo.Lijepo napreduje.
Zna li tko koliko biljčica mogu staviti u jednu kućicu?


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 28 Svibanj 2008 u 09:21
Bitan ti je razmak izmedju biljki da ne guse jedna drugu - oko 3 biljke na kucicu.

-------------


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 28 Svibanj 2008 u 19:11
Hvala Dalmax.Dvije kućice za početak će mi valjda  biti dosta.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 04 Rujan 2008 u 11:53
Moj kivano je dao rod.Ima dosta plodova ali ne znam kad se jedu.Treba li ih pustiti da požute (takvi su lijepi za dekoraciju ), ili ih probati sad dok su još zeleni?
Kakvi se zapravo prodaju u shopping centrima?Nisam nikada naišla na njih.


Objavio: iris
Datum objave: 04 Rujan 2008 u 12:44
probala sam zeleni....žuti još nisam
bio mi je ok...osvježavajući okus...sličan krastavcu ali maaaalo kiselkast


-------------


Objavio: SilveK
Datum objave: 04 Rujan 2008 u 15:39
Iris, a da ga nisi još morala pustiti da se dozori?


Objavio: iris
Datum objave: 04 Rujan 2008 u 16:41
nemam pojma Tongue jesam li trebala ?

-------------


Objavio: SilveK
Datum objave: 04 Rujan 2008 u 17:43
Mislim da jesi, on bi trebao požutiti, tj dobiti narančastu boju, onda je najukusniji.


Objavio: SilveK
Datum objave: 07 Rujan 2008 u 16:42
Ove sam godine napravila mrežu kiwanu da se može pentrati jer mi prošle godine na tlu baš i nije uspio. Prilično se je razrastao:



Pregledavala sam non stop na mrežu, i nigdje na pomolu plodova, a cvjetove sam vidjela...nije mi bilo jasno. Danas sam konačno zavirila u podnožje, kiwana ko u pričiLOL



Stvarno mi je čudno što je takva gužva u podnožju, a sav se razrastao na sve strane, pa nigdje drugdje plodova.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Rujan 2008 u 10:18
Da, tako je i kod mene.Valjda on daje plodove pri dnu stabljike.
 
Ali mene brine jedna druga stvar.Piše da kivano nema prirodnog neprijatelja, međutim u mene je uredno obolio od pepelnice kao i tikvice i krastavci.smile43


Objavio: SilveK
Datum objave: 09 Rujan 2008 u 10:24
Možda pod prirodnim neprijateljem misle na životinju koja bi ga pojela i sl.. pepelnica spada u bolesti. Ah da, iz iste su porodice pa se čini mogućim da ih napadne ta bolest. Kod mene su još zdravi, bez obzira što je kraj njih krastavac doslovno krepal od neke bolestiLOL. Navodno pomaže čaj od svježeg vlasca, pa probaj time poprskati.


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Rujan 2008 u 22:59
Ma sad ga više ništa ne može spasit.Trebalo je djelovat preventivno.


Objavio: Branka
Datum objave: 05 Listopad 2008 u 21:58
i ja imam to od teak , ali mi nije cvalo ove godine , može li to ostati vani ili moram unesti u kuču 


Objavio: iris
Datum objave: 05 Listopad 2008 u 22:01
Branka kiwano je kao i krastavac jednogodišnja biljka....na žalost ne možeš ga spremiti za iduću godinu 

-------------


Objavio: SilveK
Datum objave: 08 Studeni 2008 u 12:18
Evo kako izgleda plod kad dozori, dobije narančastu boju:



a kad ga razrežete, unutra mora biti zelen, s tim da ovaj moj plod još nije onako zreli (zeleni) kako bi trebao biti, a kad je on zreli, "opne" koje čuvaju plodove postanu žilave (nešto kao i kod nara), a sve između su sočne mekane "kuglice" koje unutar sebe čuvaju sjemenke




Objavio: SLAVONKA
Datum objave: 14 Studeni 2008 u 18:08
ovo prvi put vidimsmile93smile93


Objavio: SLAVONKA
Datum objave: 06 Veljača 2009 u 09:25
jučer sam u trgovini vidjela par plodova kiwana  koje nažalost nisam kupila, nisam se mogla sjetit gdje sam ga vidjela a eto sad znam vidjela sam ga na forumu i čim budem imala priliku kupit ću ga i posijati pa što bude.

-------------
čovjek uči dok je živ


Objavio: neretva
Datum objave: 24 Veljača 2010 u 21:02
molim vas da li netko ima sjeme kiwana za ovu g., ja ga nemam gdje nabaviti u dolini Neretve

-------------
puno ljubavi za ljekovitim biljem , melemima i svakom vrstom prirodnog liječenja...volim stvor prirodu...


Objavio: Smail
Datum objave: 28 Studeni 2010 u 14:01
Šteta što je tema o kiwanu malo zamrla, evo što sam još pronašla na netu o njemu, možda je već netko o tome pisao ali nisam primjetila.

Plodovi kiwana  okusom podsjećaju na kombinaciju banane, dinje, limete i marakuje, a izgledom na bodljikavi krastavac narančaste boje , smatra se vitaminskom bombom. Interesira me da li netko ima sjeme kiwana i ako da, da li mi može par sjemenkica poslati.



-------------
Zadržite samo vesele prijatelje.


Objavio: IVANA IVA
Datum objave: 24 Veljača 2011 u 00:17

da zgodan je taj plod, onako za vidjeti, ali nije nešto ukusan, ali tako to ide sve što je zdravo - nije baš fino....



Objavio: Davor96
Datum objave: 28 Ožujak 2011 u 14:57
KIWANO (Cucumis metuliferus)


http://i25.tinypic.com/1zvnsh.jpg">

Njegov uzgoj je moguć kod nas, ali na otvorenom i pomalo zaštićenom području. Niske noćne temperature relativno dobro podnosi, ali ima nesto duži razvojni period. Sjeme se sije u ožujku pod staklo ili u zasebne tresetne tablete, te se koncem svibnja presađuje na sunčano, zastićeno mjesto. Naklijavanje se može vršiti na svijetlom i toplom mjestu – južni prozor u kući.

Sjeme se može staviti i u vlažnu vatu izmedu dvije staklene posudice i ono će uskoro proklijati.

Poslije pojave prvih korjenčića sjeme se presađuje u laganu pjeskovitu zemlju. Početkom kolovoza javljaju se plodovi koji brzo rastu, ali za dozrijevanje trebaju više vremena. Dužine su 10 – 15 cm, jajolikog oblika s vrlo mnogo markantnih bodlji. Kiwano se višestruko upotrebljava: kad je mlad, tj. kad je kora mekana, upotrebljava se kao obični zeleni krastavac, poluzreo je najukusniji, iako i tada ima okus dosta sličan zelenom krastavcu. Kako napreduje u zriobi, tako i plod postaje slađi, ali i stvara pomalo kiseline i dobiva aromu dinje. U ovom poluzrelom stanju, kada su sjemenke jos mekane, kiwano prija najbolje. Tada se unutrašnjost ploda jede bez pripremanja ili se meso ploda koristi kao prilog za deserte i salate. Kod zrelog ploda u plodno meso se podrazumijevaju i koštice. Kora je u ovoj fazi sasvim tanka i žuto-narančasta i daljnjom zriobom (koja se odvija i prilikom stajanja) postaje tvrda i neukusna. Sasvim zreo plod ima želatinasto meso, te ovaj plod Englezi zovu i "žele dinja".

Kada u rujnu temperature počnu padati, kiwano prestaje s rastom, te je ostatak plodova jos zelen. Oni se tada skupljaju i mogu se više mjeseci čuvati. U skladištu (podrumu ili prohladnoj prostoriji) oni jos zriju i poprimaju narančastu boju.

Sjetva sjemena se obavlja direktno u kvalitetnu zemlju ili prethodno u tresetne tablete na dubinu od 0,5 cm i održava vlažnim pri temperaturi od najmanje 20o C. Sjeme proklija za 8 – 14 dana. Čim se biljčica pokaže treba se postaviti na jako svijetlo mjesto, inače će suviše visoko izrasti. Sada joj odgovara temperatura od 18 – 21o C. S obzirom da kiwano formira vriježe, najbolji uzgojni način je na špaliru, tj. podizanje vriježe na žičanu ili drvenu konstrukciju. Biljka traži dobro pripremljeno i hranjivo tlo, kao i dosta vode, te prihranjivane svaka dva tjedna. Temperatura ispod 16o C koči razvoj biljke.

Agrotehnika (važi za sve krastavce).Za sjetvu se mogu primijeniti dva načina:

1. Sjetva u klijalište: Toplina, koja je uvjet za uzgoj krastavaca tijekom ožujka – travnja, postiže se u grijanom klijalištu ili zaštićenom klijalištu .Mlade se biljke pikiraju u predviđene posude. Biljke, koje su nikle u tresetnim tabletama (Jiffy posudama), samo se prenesu. Rasađivanje van na stalno mjesto obavlja se u svibnju sa što više zemlje na korijenu. Razmak izmedu redova kreće se od 1 – 1,5 m, a razmak između biljaka u redu je 50 – 60 cm. Preko biljaka se stavi zaklon od stakla ili plastike i drži dok postoji opasnost od mrazeva;

2. Sjetva na stalno mjesto: Najprije se obilježe redovi na međusobnom razmaku od 1 – 1,5 m, a zatim se u svakom redu na razmaku od 80 cm kopaju rupe 50 x 50 x 50 cm. Iskopane rupe se ispune zemljom pomiješanom s kompostom (glistinjak je najbolji).

Sjeme se sije (3 – 5 zrna) u rupe na dubinu od 1 – 2 cm, tako da se utakne u rastresitu zemlju na razmak od 3 – 4 cm.

Poslije sjetve sjeme se dobro zalije i prekrije staklom ili plastikom da bi se ubrzalo klijanje. Nakon nicanja se u kućici ostavljaju 2 najbolje biljke. Poslije faze kotiledona (2 prva listića) biljke se zalamaju na 2 stalna lista. Kasnije se također vrši zalamanje dvaju bočnih grana – vriježa, ali tek poslije formiranja 4 lista, dok se naredne vriježe zalamaju iznad prvog lista koji se formira iznad ploda. Berba kiwana traje 2 mjeseca i dobije se 2 – 5 kg ploda po m.

Zaštita je identična kao kod krastavaca i dinja.

Gastronomska svojstva – Ovaj osebujan plod ima tečan i osvježavajući okus koji podsjeća na kombinaciju aroma dinje, banane, limuna i marakuje. On je prirodni odstranjivač žeđi. U zrelom stanju, kada kora dobije zlatno-narančastu boju, a meso postane tamno-zeleno, aroma dolazi do izražaja u najvećoj mjeri. Kiwano je bogat mineralima, šećerima i vitaminima; na 100 g ploda sadrži: 302,0 mg kalija; 16,0 mg kalcija; 16,2 mg magnezija; 2,3 mg natrija, 2,99/100 ml fruktoze; 5,59/100 ml glukoze; vitamin C 6,4 ppm; limunske kiseline 59/100 ml; pH vrijednost je 4,4.

Kiwano je višenamjenski plod, te se tako prema njemu i odnosite:

? često ga uživajte u svježem stanju,

? kombinirajte ga s drugim plodovima ili voćnim sokovima,

? probajte ga kao desert – pomiješan s kolačima od sira, s pudingom, sa sladoledom, s raznim preljevima i kremama,

? koristite ga kao atraktivno iznenađenje za Vaše goste, tako da servirate u izdubljenim polovicama kiwana,

? upotrijebite ga za vrhunsku dekoraciju drugog voća i cvjetnih aranžmana i

? ne zaboravite da je on nešto nezaobilazno u koktelima, …


http://i31.tinypic.com/2607m9l.jpg">


Recept

Kiwi i kiwano krema

Potrebno (za 4 osobe): 3 velika kiwi ploda, 1 banana, 1 kiwano, 1 šalica jogurta ili pudinga, tučeno vrhnje (šlag), trešnje za ukras. Kiwi plodove i banane nasjeckajte na kockice i s mesnatim dijelom iz ploda kiwana (žele masom) pomiješajte i servirajte u čaše za desert. Prvo ulijte jogurt ili puding, a zatim prekrijte šlagom. Ukrasite trešnjama.

Dobar Vam tek!!!


Objavio: darkangel
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 20:54
Pozdrav,imam problema sa kiwano sadnicama.Pojave se bijele tockice na listu i onda list odumre.Biljka nastaje rasti i svaki list nakon određenog vremena odpadne.To mi se pocelo dogođati dok su sadnice bile u kući pod svjetlom za rast (led) pa ne vjerujem da su pokupile koju bolest ili slično.Nametnika nema jer vjerovatno i druge vrste bile bolesne a nisu.Posadila sam ih vani prije par dana ali cini mi se da nema poboljsanja.Neznam u cemu je problem.Evo slika

http://imageshack.us/g/826/p4240581.jpg/ - link


Objavio: darkangel
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 21:07
evo ponovo

http://imageshack.us/g/259/p4240581.jpg/ - link


Objavio: Lovro
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 21:39
..da ne zalijevaš po suncu po lišću???

-------------
Varaždin, stari moj grad!


Objavio: darkangel
Datum objave: 27 Travanj 2012 u 21:43
ne zaljevam,kao što sam rekla to se pojavilo dok je bilo pod umjetnim svjetlom pa nebi imalo veze jer se biljka ne zagrijava


Objavio: darkangel
Datum objave: 28 Travanj 2012 u 08:12
Baš sam sad dobila odgovor na jednom drugom forumu da bi moglo faliti magnezija.Pa cu probati sa gorkom soli.


Objavio: Ivana-Mia
Datum objave: 28 Travanj 2012 u 16:54
probaj, a mozda ne bilo loše i napraviti zaštitu sa bordoškom juhom ili nešto na bazi bakra


Objavio: mimagy
Datum objave: 22 Listopad 2012 u 15:42
Nemam nikakvih iskustava sa kivanom,no kako mi se jako sviđa okusom,odlučila sam iz jednog izvući sjeme i čuvati do proljeća pa posaditi. Voljela bih da se jave iskusni,koji znaju što,kako i zašto? :)

-------------
"Zdrav razum je samo pregršt predrasuda koje smo usvojili do osamnaeste." A.Eistein


Objavio: alisa
Datum objave: 22 Listopad 2012 u 18:51
Sijala sam ga davno,prije 4-5 godina.Traži uslove kao krastavci,ništa više..Ne treba ga sijati previše rano nego onda  kada i povrće poput krastavica.Često ga zna srediti pepelnica i prije nego uspije da baci plod..Ja sam sijala u male čašice pa sam onda to presađivala u baštu,onda kada više nije bilo minusa..Jako zahvalna jestiva egzotična biljka..Cucumis metuliferus-kivano iz roda je krastavaca(iako na netu ima podataka da je iz roda tikava,ponegdje)zovu ga ukrasni krastavac ili ukrasna dinja..
I još da dodam da kivano nije voće,iako se po netu može naći taj podatak.Kivano je povrće malo slatkastog voćnog,ukusa,ali ipak je to vrsta krastavice.Okus je pomalo čudan i meni bezveze,nešto kao krastavac i kivi  sa dodatkom limuna :D


-------------
Jupiiiiiiiiiii


Objavio: Wolfsbane
Datum objave: 22 Listopad 2012 u 19:02
Ma to cudo raste ko korov, nije uopce izbirljiv, cak i dosta dobro susu podnosi kod mene. ako se ima na sto popesti, odusevljeno ce prihvatiti (meni mlade ljesnjake okupira), ali se i razraste dosta pa ga stavi negdje gdje nece zagusiti neku osjetljiviju kulturu.
Dobro kaze Alisa, treba ga van staviti kad prodju mrazovi, to ga sredi, kao tikve i slicno.

-------------
velika gorica


Objavio: mimagy
Datum objave: 22 Listopad 2012 u 19:09
Nisam znala da je vrsta povrća... Znam da ga zovu "ukrasni krastavac",ali u trgovinama ga stavljaju među povrće,nadam se da nitko neće zamjeriti što sam ovdje stavila temu o kivanu.
Meni kivano ima okus više na kombinaciju banane i kivija (kao kada napraviš i kašicu s to dvoje),svatko ima svoj ukus, o tome se ne raspravlja,moja obitelj,kao i zaručnik nitko ne voli i ne sviđa im se kivano,ja sam oduševljena barem će ga biti "samo za mene". Hvala!

-------------
"Zdrav razum je samo pregršt predrasuda koje smo usvojili do osamnaeste." A.Eistein


Objavio: alisa
Datum objave: 22 Listopad 2012 u 19:18
Ni ja ga ne volim! :D Ali,kako veliš o ukusima se ne raspravlja.Trgovci ga stavljaju među povrće jer i jeste povrće :)
Nadam se da će ga moderatori premjestiti gdje pripada da ne zbunjujemo druge,a možda već postoji tema o njemu ?


-------------
Jupiiiiiiiiiii


Objavio: bugicaza5
Datum objave: 31 Ožujak 2014 u 19:29
Da malo podignem temu, planira li tko sijati kiwano ovu sezonu?
Evo mojih u malom plasteniku rastu i čekaju tople dane za sadnju u povrtnjak...
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/povrce_i_vrt/kiwano/67899.aspx" rel="nofollow">



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk