Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Cimicifugin povrtnjak

Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Moj povrtnjak
Opis foruma: Moj vrt u povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4240
Datum ispisa: 29 Srpanj 2024 u 19:08
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Cimicifugin povrtnjak
Objavio: Cimicifuga
Tema: Cimicifugin povrtnjak
Datum objave: 27 Prosinac 2009 u 16:29
S obzirom na godišnje doba, u povrtnjaku se malo što događa.
Ipak se tu i tamo uđe u povrtnjak. Mi smo ovih dana, poslije snijega, morali popraviti "tunele" na dvije gredice jer ih nismo dobro postavili pa ih je snijeg urušio. No, sada smo postavili u sredini podupore i nadamo se da će izdržati slijedeći snijeg.
Tunel sam stavila na gredicu sa drugom turom matovilca. Prvu turu sam posijala početkom kolovoza i prije zime smo imali izvanredan krupan matovilac, koji smo do snijega potrošili. Drugi put sam matovilac posijala početkom rujna i on ne stigne do zime narasti za upotrebu. Zbog toga ga stavim pod tunel što ga štiti od oštre zime i golomrazice i u rano proljeće mu daje toplinu, te vrlo rano bude za upotrebu.
Pod drugim tunelom imam salatu (navodno neka starinska sorta) dugačkih crvenkastih listova koji se ne savijaju u glavicu. Vrlo je otporna sorta, a prednost joj je i ta što se donji listovi pojedinačno beru za upotrebu pa se tako dugo može sa svake biljke brati listove. Prošlo proljeće sam dobila flance od susjede i bila sam oduševljena tom salatom, stoga sam jednu ostavila za sjeme i posijala sebi, te ostatak sjemena podijelila.

Evo par slikica iz moga povrtnjaka

Ovo je tunel na gredici sa matovilcem




A ovako to izgleda iznutra, ispod tunela.




Kada je pao snijeg, tuneli su se urušili!




Ovo je mini plastenik za peršin i celer




Na jagodama je ostao malč i još sam ih dodatno zaštitila crnogoričnim grančicama. U proljeće ću samo promijeniti slamu, a propusna folija ispod slame ostaje




Ovo je dio salate "Četiti godišnja doba" koja nije pokrivena. Jako je dobro podnijela hladnoću, ništa nije oštećena (možda i zbog toga što nije bilo golomrazice, već je bila snijegom zaštićena.




A ovako to izgleda kada se krajem prosinca iz svoga vrta ubere salata




Zgodno je to kako se i po zimi u prirodi može dosta toga jestivog pronaći.
Ovaj radič (maslačak) nije iz mog vrta, već iz susjedovog vinograda. Mi ga jako volimo jesti kao salatu, a kada dodamo u njega na kockice izrezanog kuhanog krumpira može se servirati i kao prilog.
Vidjela sam i puno prekrasne, sočne mišjakinje. Negdje sam pročitala da se jede kao salata ili kao varivo. Zna li netko išta o tome???


 




Odgovori:
Objavio: baka
Datum objave: 27 Prosinac 2009 u 19:36
Pravi poljoprivrednici!Thumbs%20UpBig%20smile

-------------
Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 27 Prosinac 2009 u 20:11
Baka, slabi su to poljoprivrednici sa 6 gredica! Naime, samo toliko smo si odlučili "žrtvovati" za povrtnjak, a sav ostali prostor je za cvijeće. Međutim, za naš pojam korištenja tog ambijenta - sasvim dovoljno. Dovoljno je da dok smo tamo mogu nešto svoje friško ubrati. Svaka gredica je zasađena jednom kulturom i svake godine pomjeram sadnju tako da imam plodored. Uzgajamo: paprike, paradajz, krastavce, luk mladi, na zajedničkoj gredici mrkva, peršin i blitva, a još imamo malo jagoda i malo prostora za posijati i uzgojiti neki novi cvijetak - koji ću kasnije presaditi među cvijeće. Salatu i rikulu  sijem / sadim na rubove gredica, a matovilac na gredicu gdje je bio mladi luk. Ubacim i koju dinju, a ove godine sam posijala buče Hokkaido, samo nisu mi bile dovoljno krupne za jelo pa sam ih upotrijebila za ukrase. Začinske trave imam u žardinjerama na jednoj kosini... To je eto sva poljoprivreda na čitavih šest gredica!!!


Objavio: kontesaa
Datum objave: 29 Prosinac 2009 u 22:47
bravo za povrtnjak i uopće nema veze što je 6 gredica na njemu, imate dovoljno svježeg povrća za svoj gušt Thumbs%20Up
plastenik je zanimljiv..jeste ga sami radili ili kupili?


-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 29 Prosinac 2009 u 23:21
I mini plastenik i tuneli su kupljeni. Mini plastenik se pokazao kao jako dobar i praktičan, a tuneli su se pokazali preslabi za imalo jači snijeg.Stoga smo odlučili sami napraviti druge u nekoj čvršćoj i trajnijoj verziji. Još nismo "zgruntali" od čega i kako, ali to će trebati tek slijedeće zime pa do tada još imamo vremena.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 16 Siječanj 2010 u 23:07
Sa stalno otškrinutim krovićem, moj peršin zimuje. Zavirila sam unutra sa fotićem:

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/zacinsko_i_ljekovito_bilje/persin_usred_zime/5247.aspx">


Objavio: kat.rea
Datum objave: 17 Siječanj 2010 u 19:54
Ma nije bitna veličina vrta, ali ono što ubereš u svome vrtu ima skroz drugačiji okus. I ja sam jedne godine imala nekakvu crvenu salatu, ma cca 8-10 flanci sam posadila, a od njih smo, jer je bila blaga zima, cijele zime imali salate, a sam isto tako brala donje listove, a korijen sa par malih listića je ostao. Baš me zanima je li tvoja isto takva salata.


Objavio: niho
Datum objave: 18 Siječanj 2010 u 23:51
Ma draga moja sve sam čitala polako i baš sam uživala . Ma svaka čast na uloženom trudu . ja stvarno volim raditi što se tiče poljoprivrede ali nemam te baš nigdje zemlje da bi nastavila . Kod tate svoga sam prošlo ljeto sve svoje sijala i sad imam pravu zimnicu ali uvijek sam patila za ovako nečim što je kod tebe. Maštam o ovome kako isto ulazim u svoj plastenik i u sred zime berem svoju salatu ,peršin ......ali valjda ču i ja nekad uspijeti tako pokazati i svoj trud i rad u kojem sam i kod tebe samo tako uživala . ma želim vam da još dugo godina tako radite i uživate kao i sad -sve najbolje od srca

-------------
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 19 Siječanj 2010 u 13:17
Kat-rea, mislim da se radi o istoj salati. Listovi su joj crvenkasti, uski, dugački 20-tak cm.

Niho, uvijek se može komadić zemlje za povrće "otkinuti", uostalom, moj povrtnjak je svega cca 7 X 3 m. Ne uzgajam puno povrća za zimnicu, samo za gušt, kada dođem, uberem recimo svoj paradajz ili krastavac, samo obrišem i kao jabuku pojedem. Ma, ljudi, ko' to može platit'?


Objavio: niho
Datum objave: 20 Siječanj 2010 u 23:10
Kako da nađem bolan sebi neko mijesto-kad samo imam okućnicu i to malo cvijetnjaka u kojeg sadim sve i svašta. Moj jedan prijatelj mi kaže-Niho koliko cvijeća posadiš mogla si sebi bašču usijati-pa makar bio i krastavac sami . 

-------------
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**


Objavio: hoya
Datum objave: 21 Siječanj 2010 u 06:14

Plastenik - tunel imali smo prije par godina, ali kod nas se nije pokazao dobar zbog jakih bura. Mislim da je ovo prva godina kako nemamo ništa zaklonjeno i baš mi je žao.

Mi smo razmišljali o mini plasteniku - tunelu sa kosinama poput krova i kliznim dijelovima za otvaranje. Samo, uvijek nam je ljeti nešto drugo važnije, a kad zahladi - kasno je.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 28 Veljača 2010 u 19:16




A ovakav je bio pogled na istočni dio Zagreba (Dubrava, Žitnjak, Sesvete)





Objavio: goga-zg
Datum objave: 28 Veljača 2010 u 20:10
prekrasne slike proljetnog cvijeća.proljeće nam dolazi.Tongue

 


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 28 Veljača 2010 u 20:34
One slikice gore su greškom u povrtnjaku završile, ali nema veze - ionako je ovaj grm ukrasne dunjice odmah uz gredice povrtnjaka, a pogled na istok Zagreba je i sa povrtnjaka isti.

Ali ovo sam htjela postaviti: slika ispod mini plastenika - matovilac.

Od velikog snijega plastenici su bili "sravnjeni sa zemljom" i mislila sam da će sve uginuti i da će biti gore nego da nisam stavila plastenik. Međutim, kada sam maknula snijeg i malo popravila plastenik, nakon dva - tri dana matovilac se "spodignuo" i za čudo, narastao je od prosinca. Tako da ću ga kroz tjedan dana već početi brati (iako bih mogla već sada, ali žao mi je još nije jako krupan).




Objavio: kontesaa
Datum objave: 28 Veljača 2010 u 21:34
Cimi..ako je to pogled na dubravu...tamo lijevo od ona tri nebodera, a gdje je ona grupa zgrada....e od tamo ti ja sad mašem Wink

-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 02 Ožujak 2010 u 19:49
Je, je to je Dubrava! A kada se bolje zagledam i vidim te!!!


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 20:50
Danas sam posijala četiri vrste paprike: šorokšari, slonovo uho, kalifornijsko čudo i d' asti giallo.
Sijem u veće lončiće tako da ne moram kasnije pikirati, već ih kao zrele flance iz ovih teglica sa zemljom posadim u vrt.






Objavio: smrcko
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 21:03
Učim se o sijanju, lijepo i uredno. Clap


Objavio: proljeće
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 21:13
A ja idem malo prosurfati da vidim kakve su to sorte...
 
I da, jako pedantno i uredno. A gdje ih sada držiš, u kući ili?
 


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 21:26
Ja imam na južnoj strani stana zatvoreni balkon 3 x 2 m, sa radijatorom, sav u prozorima pa ima puno svjetla. Tu si postavim za vrijeme uzgoja flanaca skoro metar široku dasku i na nju mi stanu svi flanci.
Krajem 4. ili početkom 5. mjeseca flance premjestim u vrt na otvoreno i to u montažni zaštitni plastenik za prilagodbu vanjskim uvjetima. Tako ih držim 10-tak dana i onda ih posadim na gredice.


Objavio: smrcko
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 22:31
Pa ti si Cimi naoružana svim i svačim za sjetvuClap

Imam pitanjce , nadams se da ćeš vidjeti prije nego potušim sjemeLOL. Bi li bilo pametno natopiti sjeme pomidora u čaj dan prije sijanja, da se malo napijeEmbarrassed?


Objavio: Lora
Datum objave: 05 Ožujak 2010 u 23:07
Cimi, ti si zaista svestrana, od tebe se svašta može naučitiClap

-------------

Rijeka

Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 06 Ožujak 2010 u 11:09
Šmrckice, ja sjemenke paradajza ne namačem, međutim, mislim da im to ne može škoditi. Neznam jedino koliko je to potrebno, s obzirom da paradajz ionako brzo niče. 


Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 06 Ožujak 2010 u 11:35
nemam povrtnjak, ali s veliki zanimanjem pratim tvoju temu, koju prezentiraš na vrlo osebujan, zanimljiv način.
lijepi pozdrav
http://www.glitter-graphics.com">


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 20:51
Danas sam posijala tri vrste rajčica: Monte Carlo, Marmande i koktel rajčice Supersweet 100.
Monte Carlo je rana sorta, a uzgajam je nekoliko godina i jako sam zadovoljna tom sortom. Otporna je na boleštine, čvrsta, visoka, plodovi srednje veličine, vrlo ukusni. To mi je "udarna" sorta, a ostale isprobavam svake godine.
Ove godine isprobavam ranu sortu Marmande koja bi trebala biti po rastu slična Monte Carlu,  krupnijih i mesnatijih plodova. Sortu koktel rajčica sam posijala štosa radi, neka bude za igranje u kulinarstvu.

Ovo su moja iskustva iz ranijih godina sa nekim sortama rajčica:  Volovsko srce - ima ukusne plodove, ali kod njega ostaje dosta zelenog mesa blizu peteljke. Sorta St. Pierre je kilava, lišće joj se rano suši, oniska, osjetljiva na boleštine, plodovi srednje veličine, mekani, na sunčanoj strani budu bijelo opaljeni. Sorta San Marzano ima duguljaste plodove koji su aromatični, ali mekani i suhi, rastom niža od Monte Carlo.
Sve su te rajčice rasle na istoj gredici, u jednakim uvjetima.

Pročitala sam negdje da sjeme rajčice može zadržati klijavost i do 8 godina.

Počele su nicati paprike koje sam posijala 5. ožujka.


Objavio: smrcko
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 22:32
Ja sam posadila Super Marmande, Golden Sunrise, Ailsa Craig, Gardener's Delight ( ovo mi nije niklo), Tomato Monemaker, volovsko srce, jabučar i šeri rajčicu. U biti ne znam što je sve niklo , vidim da ima praznih čašica.
Od paprike Sweet Pepper i Pepper Californian Wonder.

Sve sam izbacila u stiroporni staklenik na balkon, za sada se još drže.Smile

Prošlu godinu sam imala iskustvo samo sa jabučarom, za ove druge ništa ne znamSmile

Hvala ti na informacijama o pomidorimaHug


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 22:40
Gdje si uspjela nabaviti sjeme od "Golden Sunrise"? Ja nikako da nabavim neku žutu sortu.


Objavio: smrcko
Datum objave: 17 Ožujak 2010 u 22:42
Bio je poklonWink


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 20 Ožujak 2010 u 21:08
Niču paradajzi posijani 17. ožujka!
Paprike napreduju, ali od slonovog uha do sada niti jedna jedina nije niknula.Confused

Danas sam posadila lučice.
Sadim ih isključivo radi mladog luka. Redovi razmaknuti 15 cm, u redu razmak 5 cm. To su razmaci za uzgoj mladog luka. Kada se luk uzgaja da potpuno izraste i sazori, tada su razmaci veći.

Luk nisam sadila do samog ruba gredice jer uz rubove uskoro mislim posaditi presadnice salate.


Objavio: smrcko
Datum objave: 20 Ožujak 2010 u 21:15
Posadila sam prvu turu mlade kapulice na balkon u posuduSmile


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 28 Ožujak 2010 u 23:55
Današnje stanje mojih biljčica

Paradajz




Paprika




Dragoljub, ukrasni slak, mirisna grahorica




Kobeje sam već pincirala







Ovako izgleda na gredici u vrtu kasno jesenas posijana jedna stara domaća sorta salate




A ovo je nešto ranije jesenas posijana salata




Objavio: kontesaa
Datum objave: 29 Ožujak 2010 u 00:12
joj jedva čekam zelenu salatu iz vrta, a vidim tvoja će biti dosta rano Smile
moji paradajzeki su slične veličine kao tvoji i posijala sam par vrsta, ali ovu tvoju monte carlo čekam škicnuti pa da žicam da skupljaš sjemenke za iduću god Wink
ajme sad kad je počela sezona...polako me hvata panika da neću sve stići na vrijeme pfff


-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 29 Ožujak 2010 u 00:17
Ja sam dočekala svoju prvu proljetnu salatu - matovilac. Već smo one najkrupnije popapali, a ovi dolaze na red




Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 05 Travanj 2010 u 21:06
Današnje stanje presadnica:

Paprika


http://img249.imageshack.us/i/dsc02628k.jpg/">


http://img641.imageshack.us/i/dsc02629y.jpg/">


Paradajz

http://img83.imageshack.us/i/dsc02633r.jpg/">


http://img395.imageshack.us/i/dsc02635.jpg/">


Objavio: kontesaa
Datum objave: 05 Travanj 2010 u 22:12
bravo cimi Clap moj paradajzek je tek na drugom listiću 

-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: smrcko
Datum objave: 06 Travanj 2010 u 01:15
KAko ti biljke napreduju, naprosto sam ljubomornasmile141


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 06 Travanj 2010 u 23:21
Pripremila sam svoj vrt za ovu sezonu. Gredice su obrađene, a stazice  posute piljevinom. Tako mogu i kada je mokra zemlja otići u vrt a da se ne ublatim. Osim toga, trava ispod piljevine puno slabije raste, a ono malo što izraste vrlo lako se iščupa.

http://img97.imageshack.us/i/dsc02924l.jpg/">

http://img339.imageshack.us/i/dsc029311.jpg/">



Objavio: proljeće
Datum objave: 12 Travanj 2010 u 13:47
Cimi, ovo sve izgleda super, ali mi molim te napiši kada si ti posadila svoje sjemenke rajčice?
 
Od mojih ništa, imaju samo dva lista i otišle u visinu, bez naznaka da bi malo bolje napredovali...


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 12 Travanj 2010 u 13:57
Paprike sijem 5. ožujka.
Paradajz sijem 15. ožujka
Krastavce, dinje i buče sijem 15. travnja.

Krajem travnja sve flance prenesem u mali pomoćni plastenik u vrtu u kome borave na privikavanju na vanjske uvjete jedno 7 - 10 dana.
Tada ih posadim na gredice.

Nije dobro i nema potrebe ranije sijati, jer biljčice nemaju dovoljno sunčeve svjetlosti pa izrastu tanke i visoke, osim toga prije prve dekade svibnja ih se ionako ne valja posaditi u vrt jer im škode hladne proljetne noći, a sve do kraja prve dekade svibnja postoji opasnost i od jutarnjih mrazova.


Objavio: proljeće
Datum objave: 12 Travanj 2010 u 14:00
Ja sam svoje rajčice posadila poslije tvojih...ali eto nisam za sada imala sreće, morat ću ponovno pokušati.


Objavio: jadranka4
Datum objave: 14 Travanj 2010 u 21:08
Cimicifuba ,flanci su ti prekrasnismile55!Ja sam ove godine pokušla prvi put s domaćim sjemenom rajčice.Posijala sam ih 24.veljače.Izrasli su tanki i visoki,stoje u sobi na prozoru i to na sjenernoj strani.Ne znam kako će ispasti dok stignu u vrt.Papriku sam sijala 1.ožujka-nikla za 4tjedna.Sad vidim da je bilo sve prerano,ali bila sam nestrpljiva.


Objavio: jadranka4
Datum objave: 14 Travanj 2010 u 21:15

Još bih pitala - ima li netko malo sjemena salate zvane hrastov list(tako ga je moja mama zvala)?Jako bih voljela tu vrstu salate,ali nisam našla sjeme gdje god sam tražila u trgovinama.Možda netko zna !?



Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 14 Travanj 2010 u 21:23
Ja nisam nigdje vidjela sjeme te salate, ali sam vidjela da se prodaju presadnice te salate.

Savjetovala bih ti kada sadiš salatu da sadiš ponešto salate svaki 10-tak dana, tako da ti sva salata ne dospije u isto vrijeme, već da dio po dio dospijeva za upotrebu.



Objavio: mali kaktus
Datum objave: 17 Travanj 2010 u 22:00
Puno hvala na savjetima,nešto sam naučila


Objavio: radosnica
Datum objave: 17 Travanj 2010 u 22:24
Pomno sam pregledala sve stranice i pročitala mnoštvo savjeta (ima jedan biblijski stih kojeg se držim: "mudrost je u mnoštvu savjetnika" ali dobrih). Povrtnjak i biljčice u pripremi za sadnju su prekrasni a da ne govorim o ostalom dijelu koji je poseban. Imam i jedno pitanje računajući na Vaše iskustvo. Da li piljevina po stazicama ima ikakvog utjecaja na stvaranje kiselosti povrtnjaka? E, da još me zanima s čime ste malčirali jagode, nije mi baš jasno to s nepropusnom folijom. Hvala.Tongue 


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 18 Travanj 2010 u 09:00
Što se tiče malčiranja stazica piljevinom: ja svoje stazice ne preštihavam tako da piljevinu ne miješam u zemlju. No, smatram da te količine piljevine nebi utjecale na kiselost zemlje jer se ne radi o nekim značajnijim količinama.

Jagode malčiram na slijedeći način: na zemlju je postavljena propusna malč folija - (nepropusne se stavljaju kada se ima ispod folije provedeno navodnjavanje).
Folija je crne boje pa se tlo pod njom bolje zagrijava u rano proljeće. Početkom cvatnje preko folije stavim malč od nešto slame (malo usitnim slamu) koji ostavim kroz cijelu sezonu i zimu.
Krajem zime bacim u kompost slamu, jer stara slama ima plijesni koje štete jagodama, a također odrežem i sve suhe i oštećene listove jagoda jer su i oni izvor boleština.


Objavio: jadranka4
Datum objave: 18 Travanj 2010 u 20:21
Ja sam svoje jagode (kupila kao penjačice,ali su još pri zemlji)malčirala samo sa pokošenom travom i prošlog ljeta i jučer.Izgleda odlično.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 20 Travanj 2010 u 18:03
Moj luk je niknuo. Posadila sam ga gusto jer ga koristimo isključivo kao mladi luk. Okolo gredice sam posadila različitu salatu.

http://img156.imageshack.us/i/dsc03541h.jpg/">

Ovu salatu prvi puta imam. To je salata koja se šiša i tako nekoliko puta u sezoni. Živi bili, pa vidjeli!

http://img90.imageshack.us/i/dsc03544c.jpg/">

Ovo je jesenska salata - već ju konzumiramo.

http://img227.imageshack.us/i/dsc03545j.jpg/">

A ovo je kasnojesenska salata. Još malo pa ću ju prorijediti, a onda brati donje listove - tako ta salata onda dugo traje.

http://img519.imageshack.us/i/dsc03547e.jpg/">

Jagode su krenule

http://img690.imageshack.us/i/dsc03548d.jpg/">

A od ovog ljupkog cvjetića uskoro će postati ljupka slatka jagoda

http://img687.imageshack.us/i/dsc03550t.jpg/">

Ovo su presadnice paradajza i paprike. S obzirom da je ovo proljeće bilo relativno malo sunca, nešto su viši nego inače. No, kako se presadnice paradajza sade 5 cm dublje u zemlju nego što su sada, onda ipak neće biti tako previsoke.

Slijedeći tjedan ih selim u plastenik na privikavanje na vanjske uvjete.

http://img682.imageshack.us/i/dsc03638tg.jpg/">

Ovdje se vidi već formiran pup od paradajza. Vrlo brzo će se pojaviti i prvi cvijetovi...

http://img249.imageshack.us/i/dsc03646x.jpg/">



Objavio: kontesaa
Datum objave: 20 Travanj 2010 u 21:50
wow pa to je šuma paradajza Smile
ova salata baš tako raste...crno zelena?


-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 21 Travanj 2010 u 09:55
To je zajedno posijana crvena i zelena varijanta iste vrste salate.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 26 Travanj 2010 u 00:16
Danas su biljke imale selidbu na vikendicu. Od cvijeća imam samo par lončanica, a presadnice su stavljene u mini plastenike gdje će ostati desetak dana na prilagodbi vanjskim uvjetima, a onda ću ih posaditi na gredice u vrtu.

U ovom su paradajzi. Plastenik ima dupla "vrata" i prozorčiće. Prva su od mrežice koja sprečava ulazak insekata, a zrak normalno struji. Druga su od armiranog najlona (kao i ostatak plastenika). Ta druga zatvaram preko noći - zatvaraju se jednostavno sa ciferšlusom-


http://img199.imageshack.us/i/dsc04086em.jpg/">


http://img62.imageshack.us/i/dsc04089l.jpg/">


Drugi plastenik moram ponovo slikati jer mi se slika neće okrenuti u okomiti položaj, a nebih htjela da si iskrenete vrat...





Objavio: smrcko
Datum objave: 26 Travanj 2010 u 00:45
Baš me oduševila tvoja salataTongue

Kojom brzinom tvoj pomidor rasteShockedClap


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: proljeće
Datum objave: 26 Travanj 2010 u 09:22
Ajme, kod tebe svašta učim. Ovo za zelenu salatu nisam znala da se trgaju samo donji listovi, ja sam u subotu jedoj velikoj glavici " zavrnula vrat".


Objavio: makk
Datum objave: 27 Travanj 2010 u 23:45
Jako lijep povrtnjak. Vidi se da su ga radile vrijedne ruke s puno ljubavi.
I ja imam 30 presadnica paradajza i 20-tak paprika i znam kakav je osjećaj kad se jede nešto, što smo sami uzgojili.

-------------
     (")
    (\|/)
   __L_
   \___/http://cvjetnaoaza.blogspot.com


Objavio: malamaca
Datum objave: 29 Travanj 2010 u 09:09
Sve pohvale vrtlarici za krasan vrt, ali mene najviše zanima kako su ti flanci tako veliki? Ja sam svoj paradajz i papriku posijala još krajem veljače ali su mi flanci jako mali (neki dan sam ih pikirala), tako da se bojim da ću opet morati kupiti flance, mada sam to htjela izbjeći i imati biljke iz vlastitog sjemena. Naime, ne znam je li dobro posaditi tako male biljčice i hoće li biti rezultata. Molim pomoć, bar za ubuduće. Hvala. Sorry, sada sam vidjela na prethodnoj stranici kada si sve posijala, ja sam očito uranila. Samo me zanima misliš li da će biti u redu ako ih posadim u drugoj polovici svibnja, takve kakve jesu.


Objavio: Medvjed34
Datum objave: 29 Travanj 2010 u 17:31
Pohvale vrtlarici! malamaca i ja imam isti problem s flancima, a tek danas ću ih pikirat... Obzirom da sam u vrtlarstvu potpuni novak, puno bi mi značio savjet... Hvala unaprijed


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 06 Svibanj 2010 u 20:23
Nije me bilo pa tek sada odgovaram na pitanja.
Malamaca, posadi flance takvi kakvi jesu odmah, nemoj više čekati - ovi dani su idealni za sadnju jer ima dovoljno vlage i nije prežestoko sunce.

Medvjed34, pročitaj na prethodnim stranicama kada sam što sijala. Tako sijem i zadovoljna sam sa kvalitetom presadnica. Inače, ja sijem odmah u teglice - posijem 4 sjemenke, a kada niknu ostavim dvije najjače i kada izrastu tako ih sa zemljom posadim - dvije presadnice na jedno mjesto - tako radim sa paprikom i paradajzom.
Krastavce posijem i ostavim 3 - 4 presadnice u jednoj teglici i tako ih u vrt posadim - poslije ih "penjem" na mrežu.

Prethodnih dana sam posadila u vrt presadnice paradajza, paprike, blitve i bosiljka.
Paradajzi su već počeli cvjetati.

Kada se sade presadnice paradajza stavljaju se oko 5 cm dublje u zemlju nego što su bile jer će iz zakopanog dijela stabljike pustiti još korjenja što će koristiti biljci.  Paprike se posade samo malo dublje (otprilike do onih prvih "špičastih" listića.


Vrt sam slikala jučer, a danas sam još posadila presadnice krastavaca, dinja i buče - jestive i ukrasne.

http://img522.imageshack.us/i/dsc04830zw.jpg/">



Objavio: Medvjed34
Datum objave: 06 Svibanj 2010 u 20:27
Hvala na savjetu! Moram se duboko nakloniti kad gledam ovaj vrt... Sve prekrasno, čisto, uredno... Moram ja još puno žgancih pojest...

-------------
Živi svaki dan kao da ti je prvi


Objavio: smrcko
Datum objave: 06 Svibanj 2010 u 20:59
Cimi povrtnjak ti je prekokrasanClap

A kad ja da presadim pomidore u Gorskom Kotaru

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 06 Svibanj 2010 u 22:03
Medvjed34 - ma treba samo htjeti... sve onda ide!

Šmrckice, za GK mislim da bi trebala pričekati još bar tjedan dana pa onda posadi. Koliko ja znam, tada više ni tamo nema opasnosti od jutarnjeg mraza.

Ja sam na gredicu sa paradajzom i paprikom stavila propusnu malč foliju i preko nje sam počela stavljati malč od pokošene trave. Stavljam manju količinu da se trava stigne osušiti jer ne valja staviti deblji sloj svježe pokošene trave. Najbolje bi bilo travu malo prosušiti pa ju onda upotrijebiti kao malč. Međutim, ja nemam velike količine trave pa ju ovako na tanko rasporedim i do slijedeće kosidbe trava se stigne posušiti.

I moj posao oko paprike i paradajza je gotov - nema okopavanja, niti plijevljenja trave. Jedino za suše treba zaliti, s time da se ovako malčirano tlo manje suši pa treba i manje zalijevanja. Paradajz će trebati kako raste privezivati za kolac i otrgavati zaperke. 


Objavio: smrcko
Datum objave: 06 Svibanj 2010 u 23:02
Hvala Cimić ,posadit ću ih u drugu subotu.
U drugu nedelju moram na put te sve moram do tada obaviti.
Pričekala bi još sa sadnjom ali se bojim da kad se vratim sa puta bude prekasno, a to je kraj ovog mjesecaEmbarrassed

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: hoya
Datum objave: 06 Svibanj 2010 u 23:14
Dobro je da nisam odustala od sadnje pomidora. Muka mi je bila kad sam vidjela koliki su tvoji. Ajde, laknulo mi je kad sam vidjela da i druge cure imaju slične "patuljke" kao i ja.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 07 Svibanj 2010 u 00:23
Hoya, ne brini, stići će narasti i tvoji paradajzi, jedino će početi nešto kasnije od mojih dozrijevati.


Objavio: kontesaa
Datum objave: 07 Svibanj 2010 u 08:30
cimi pa tvoj povrtnjak je za izložbu Clap

-------------
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)

Zagorski bregi


Objavio: malamaca
Datum objave: 10 Svibanj 2010 u 19:21
Cimi, hvala na odgovoru. Jučer sam posadila svoje patuljaste paradajze, pa što bude. Papriku ipak neću jer je jako sitna, a kako joj ionako treba dugo da dozrije, bojim se da jednostavno neće imati dovoljno vremena. Iduće godine ću sijati kasnije, pa ću vidjeti. Vrt ti je krasan.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 14 Svibanj 2010 u 21:47
Paradajzi cvjetaju

http://img576.imageshack.us/i/dsc05652x.jpg/">


A neki već imaju male zametke plodova
http://img413.imageshack.us/i/dsc05654x.jpg/">

Razne salate napreduju

http://img692.imageshack.us/i/dsc05657s.jpg/">

http://img263.imageshack.us/i/dsc05660p.jpg/">


http://img33.imageshack.us/i/dsc05984n.jpg/">


http://img155.imageshack.us/i/dsc05982u.jpg/">

http://img42.imageshack.us/i/dsc05986s.jpg/">


http://img203.imageshack.us/i/dsc05987w.jpg/">







Objavio: smrcko
Datum objave: 14 Svibanj 2010 u 22:26
Predivno povrćeClap
Odlučila sam pomidore posaditi krajem mjeseca, kad se vratim sa puta. Padao je led na mom terenu i mještani kažu da je prerano.
I moj pomidor cvjeta na balkonu, ali kupovni flanci, moji su još mićiSmile


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: hoya
Datum objave: 15 Svibanj 2010 u 08:43
Ajme Cimi, morala sam doći vidjeti tvoje zdravo i lijepo povrće. Ova salata je fantastična!


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 21 Lipanj 2010 u 21:00
U proteklom vremenu u vrtu se malo toga događalo. Paprika, paradajz, krastavci i dinje imali su, zbog prilično niskih temperatura, zastoj u rastu, a zbog obilja vlage lišće se razboljelo. Onda je zatoplilo i biljke su lijepo počele rasti i razvijati plodove. Na paradajzu sam orezala donje listove jer su bili bolesni, a pročitala sam da se ionako donji listovi odrežu i to tako da ispod prvih plodova ostane samo jedan list. Naime, kažu da plod hrane jedan list ispod i dva lista iznad ploda. Pa ako stručnjaci tako pišu, onda je valjda tako. Ujedno sam redovno otkidala zaperke na paradajzu.
S obzirom da su gredice malčirane, nema plijevljenja, okopavanja...

Salata, ona starinska je dala svoje, većim dijelom smo ju potrošili, a ostavila sam ih nekoliko za sjeme.
Ostale salate su oformile lijepe glavice i sada one dolaze na red, a trebat će ih potrošiti prije većih vrućina jer kada dođu vrućine, salata će krenuti u sjeme.

http://img408.imageshack.us/i/dsc00073wj.jpg/">


http://img694.imageshack.us/i/dsc09533d.jpg/">


http://img339.imageshack.us/i/dsc09532u.jpg/">


http://img821.imageshack.us/i/dsc00076f.jpg/">







Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 21 Lipanj 2010 u 21:11
Kako je moj povrtnjak minijaturan, nema mjesta za buće, jer zauzimaju puno mjesta. Međutim, dobila sam sjeme okruglih bućica (inače su tanke, duguljaste) pa nisam mogla odoljeti da vidim kako izgledaju te sam posijala jednu "kućicu". Upravo cvjetaju, a vidi se i mali okrugli zametak ploda. Jedva čekam da vidim kako izgledaju i da li će biti praktičnije za punjenje od onih duguljastih. Naime, ja bućice ogulim, uzduž prepolovim, izdubim koščice i to udubljenje ispunim smjesom faširanog mesa sa mirodijama, zapečem i na kraju prelijem vrhnjem. (I to je to... dobar tek).

  http://img31.imageshack.us/i/dsc00080wz.jpg/">



Objavio: bergenia
Datum objave: 21 Lipanj 2010 u 21:12
Ovaj povrtnjak je za svaku pohvalu iz više razloga! Svega tu ima, i sve je krasno uredno i zdravo!ClapClapClap


Objavio: smrcko
Datum objave: 22 Lipanj 2010 u 02:04
""" Naime, ja bućice ogulim, uzduž prepolovim, izdubim koščice i to udubljenje ispunim smjesom faširanog mesa sa mirodijama, zapečem i na kraju prelijem vrhnjem."""smiley2579.gif

Ma Cimi povrtnjak ti je san snova, sve zdravo , uredno i puno plodova.Clap

 Mogu samo sanjati takav povrtnjak. Kod mene je sjetva totalno podbacila, ono što je niklo led je u više navrata stukao i ostatak bube pojeleCry


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 22 Lipanj 2010 u 03:07
Šmrcko, šteta za tvoj vrt, ali to je rizik kojem je svaki vrt izložen, - pa "kako kome padne grah" (tj. led). Ali, ne treba klonuti duhom... sutra je novi dan!


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 03 Srpanj 2010 u 02:52
Došlo je vrijeme da se ubiru plodovi u povrtnjaku
Paprike imaju već prilično debelo meso pa se mogu konzumirati

http://img132.imageshack.us/i/dsc00620jd.jpg/">



http://img84.imageshack.us/i/dsc00627w.jpg/">



Prve koktel rajčice smo prošli tjedan pojeli na licu mjesta. Nove pomalo dozrijevaju

http://img682.imageshack.us/i/dsc00629i.jpg/">


Krastavce smo kao jabuke jeli onako usput šećući po vrtu, a posebno smo uživali kad sam ih napravila na salatu sa vrhnjem

http://img13.imageshack.us/i/dsc00644e.jpg/">


Rajčice će za koji dan biti zrele

http://img705.imageshack.us/i/dsc00648y.jpg/">


A nove okrugle bućice će uskoro završiti na stolu filane mljevenim mesom....

http://img145.imageshack.us/i/dsc00631bc.jpg/">




Objavio: jadranka4
Datum objave: 03 Srpanj 2010 u 13:46
Cimicifuga svaka čast,praznik za oči!Moje rajčice su visoke kao ja,cvatu ima plodova,ali su još zeleni.Paprike su sitne,ali sam zato danas ubrala pola kg mahuna.Moram naučiti staviti slikice.


Objavio: smrcko
Datum objave: 24 Srpanj 2010 u 22:59
ovo nisam vidjela, koja ljepota smiley2579.gif

smiley1638.gif


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Baka Bea
Datum objave: 25 Srpanj 2010 u 12:25
I ja kažem, ljepše od cvijeća.


Objavio: jadranka4
Datum objave: 26 Srpanj 2010 u 22:31
Ponovo sam pogledala Cimin vrt i opet se divim.Zanim me, Cimicifuga da li nečim špricaš preventivno rajčice?!Ja sam malčirala,špkicala čajem od preslice i zalijevala gnojem od koprive.Ipak donji listovi dobiju fleke,suše se i ja ih pomalo obrezujem.Unatoč tome nisu loše,ima ih dosta,krupne su i počinju zoriti.To je domaće sjeme od mog bratića iz Slavonije.Evo slikica,makar se ne mogu mjeriti s tvojim vrtom-bit će bolje iduće godine.Stalno učim. http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/povrce_i_vrt/rajcice/13879.aspx">


Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Srpanj 2010 u 15:40
Dok seCcimić ne javi sa savjetima evo ti na ovoj stranici smo nešto pisali o pomidorima.

<> forum_posts.asp?TID=4877&PN=6 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4877&PN=6

Imaš moj post negdje u sredini stranice sa slikom kako se režu grane pomidora. Te donje grane koje žute se svakako trebaju odstraniti so prvih cvjetova ili plodova. Također ima savjet za špricanje, a ni juhe koje spravljaš nisu loše. Sve to treba prmjenjivati prije nego se bolesti pojave. Oko stabljike pomidora i ispod malča treba staviti smrvljene ljuskice jaja , pomidor ima potrebu za kalcijem, čak se može potražiti kalcij u prahu koji se rastopi u vodi i s tim se špricaju listovi.Embarrassed

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: jadranka4
Datum objave: 28 Srpanj 2010 u 17:55
Hvala,Smrcko!Bila sam na stranici,odlično.Razjasnile su mi se neke stvari.Očito nisam dobro kidala zaperke pa su mi se razgranale, ne mogu vladati s tim granama,a sorta je visoka pa mi se ruše s premalih štapova.Kao što sam rekla,još učim,na godinu će biti bolje.


Objavio: smrcko
Datum objave: 28 Srpanj 2010 u 22:16
E vidiš u nedelju je bilo na poljoprivrednoj emisiji savjet za pomidore, vrh pomidora se mora otkinuti iz istog razloga kao što se otklanjaju zaperci. Ako se dobro sjećam to bi bilo poželjno uraditi nakon 5-6 nivoa listova ( ili plodnih grana nisam sigurna, ali prije će biti listova). Uglavnom ne treba ih pustiti da nekontrolirano rastu, ništa se ne dobije s tim samo se biljka crpi i optereti nepotrebno.

Drago mi je ako sam pomogla, a ni sama ne znam sve i kod mene su otišli u nebo kao čarobni grašakLOL


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: smrcko
Datum objave: 28 Srpanj 2010 u 23:09
Našla sam na videu poljoprivrednu emisiju snimljenu u nedelju i ženska kaže da se vrh sječe tj. pincira nakon 4-5 cvjetnih grana koje će dati plodove. Uz otklanjanje zaperaka to je jako bitnoEmbarrassed

Eto Cimić dok te nema mi ti održavamo temuWink


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 29 Srpanj 2010 u 22:32
Bog curke! Lijepo vas je vidjeti u mome vrtu.

Šmrckici se zahvaljujem na odgovorima Jadranki.

Jadranka, tvoje rajčice su super. One špičaste su čini mi se volovsko srce, a ove druge su one domaće, mesnate. Sjeme od te stare sorte nisam isprobala pa bih te molila par sjemenkica da i tu sortu isprobam.

Što se tiče rajčica, dosta sam čitala o njima i nailazila na razne, često i kontradiktorne savjete. To se konkretno odnosi na orezivanje (pinciranje) vrha stabljike. U novije vrijeme se preporuča ne otkidati vrh stabljike, već otkidati samo cvijetove da se ne stvaraju plodovi koji ionako neće uspjeti dozreti. Biljci se donji listovi suše pa joj itekako koriste ti novi, zdravi vršni listovi.
Inače, gotovo je redovita pojava da se donji listovi kod rajčica osuše pa ih treba orezati. Isto tako SVE zaperke treba redovito uklanjati jer biljka ne uspjeva prehraniti tako bujnu stabljiku sa toliko plodova.

Ničim ne špricam povrće. Zemlju obogaćujem svojim kompostom, a krastavce, papriku i rajčice prihranjujem Kristalonom.

Stanje u vrtu nisam slikala jer nema ništa novoga. Povrće dozrijeva...

Krastavci lijepo rastu, a dio koji ne upotrebimo svježe, ogulim, očistim od koščica i izrezane na kockice zamrznem. Poslije ih koristim za kuhanje variva ili priloga. Ove ću godine dio krastavaca izribati za salatu i takiođer zamrznuti - odrmrznuti su sasvim dobri napravljeni na salatu (sa vrhnjem).

Paprike su prilično dobre, mada je bilo onih koje su dobile opekline od onog užarenog sunca.

Rajčice Monte Carlo su ove godine nešto sitnije nego prethodnih godina. Sorta Marmande mi je isto dosta sitna, s time što je biljka općenito slabija i niža od sorte Monte Carlo, a i plodovi su joj mekši.

Stoga sam, nakon isprobavanja nekoliko sorti rajčica, odlučila ubuduće saditi samo Monte Carlo. Ta mi se sorta pokazala kao najotpornija na boleštine, a ujedno je i rastom čvrsta i dosta visoka i bujna sorta koja mi se pokazala i kao najrodnija - bez obzira što nema krupne plodove. Plodovi i kožica su srednje tvrdi i ukusni. (Ako mi Jadranka pošalje sjeme od one mesnate stare sorte probat ću još i njih).

Koktel rajčice su simpatične, ali su to "igračke", prave koristi od njih zapravo nema.

Buće rastu jedna za drugom pa i njih naribane i malo ocjeđene stavljam u škrinju. Od njih radim varivo ili prilog, a ovih dana sam isprobala novi recept sa bućama: izribane i ocjeđene buće se dodaju u smjesu jaja i brašna (gušću nego za palačinke) i onda se peku deblje palačinke. Mi smo ih zasladili i bile su nam super.

Lišće kopra i bosiljka također stalno berem i u manjim svežnjićima (za jednu upotrebu) zamrzavam.



Objavio: smrcko
Datum objave: 31 Srpanj 2010 u 12:02
Hvala na savjetima Cimić

Kod par stabljika pomidora ću ipak zakinuti vrh jer su počeli rasti u vrh najlonskog šatorčića di su mi pomidori. Imam par džinovskih biljčica,a nisu sve takve. A šatorčić je višlji od mene.Smile


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: jadranka4
Datum objave: 31 Srpanj 2010 u 22:20
I ja se zahvaljujem Cimicifugi na iscrpnim savjetima.Što se tiče sjemenki od rajčica,rado ću ti poslati čim dozori,a čini se da će to biti tokom idućeg tjedna.Neki su baš u špic,a neki skoro okruglasti pa ću ti od toga poslati.
Sijala sam tikvice,nikle,cvjetaju,ali uglavnom muški(tako mi je susjeda rekla)cvjetovi.Pojavi se tu i tamo cvjet s tikvicom kao dječji palac,ali onda požuti i otpadne.Zaljevam ih(nije previše)izgledaju zdravo,bujne su,ali od ploda ni P.
Prije tjedan dana porezala mahune i na njihovo mjesto posijala matovilac išpinat.Oboje niklo,baš me zanima,to još nisam sijala.
Ja izribam tikvice,posolim,nakon pola sata ocjedim,dodam 2jaja i brašna da bude gušće od palačinki,malo muškatnog oraščića,papra i vadim žlicom na vruće ulje.Morat ću probati tvoj slatki recept.smile41


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 20 Rujan 2010 u 14:31
U vrtu nastaje praznina. Luk koji nije pojeden kao mladi, dozreo je izvađen iz zemlje i već većim dijelom pojeden. Ja ga niti ne sadim za zimnicu, već ga uglavnom pojedemo kao mladi luk.

Paradajz sam prije ove kiše pobrala, ostalo je još nešto zelenoga, ali mislim da od njega više neće ništa biti.

Krastavci su isto na kraju. Imam još par komada za obrati, a onda i njega čupam.

Miješana crveno - zelena salata mi je niknula.

Paprike se još dobro drže i nadam se da će ih još biti.

http://img266.imageshack.us/i/dsc04461y.jpg/">



Objavio: Smail
Datum objave: 21 Rujan 2010 u 09:34
Kod tebe mi se najviše sviđa što opširno opisuješ radove u svom povrtnjaku a ima i puno savjeta. Da li si sačuvala sjeme od ovih bučica
http://img145.imageshack.us/i/dsc00631bc.jpg/">
i da li se može dobiti par sjemenki.


-------------
Zadržite samo vesele prijatelje.


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 21 Rujan 2010 u 19:48
Ostavila sam jednu bućicu, samo je još jako zelena pa neznam da li će uspjeti sazoriti.
Pogriješila sam što nisam za sjeme ostavila neku od prvih bućica. Jednostavno se nisam sjetila!
Ako uspije sazreti, bit će sjemena i za tebe.


Objavio: Medvjed34
Datum objave: 21 Rujan 2010 u 20:49
Joj Cimi kak ti je uredan vrt, sve mi sline cure kad vidim kak nema niti jedne travke kojoj tu nije mjesto! Svaka čast!!!

-------------
Živi svaki dan kao da ti je prvi


Objavio: Smail
Datum objave: 22 Rujan 2010 u 09:35
Hvala Cimi ako bude sjeme dogovorit ćemo se. Pozdrav.

-------------
Zadržite samo vesele prijatelje.


Objavio: smrcko
Datum objave: 10 Listopad 2010 u 22:35
Prekrasno povrćeClap.
Znači prvu buču ostaviti za sjeme, ali zar to neće blokirati davanje ploda biljci.
Jako sam gladna kod prvih plodov, te mi je teško čekatiLOL

Moram povećati količinu sadnog luka, sadila sam oko 2 kg ili možda i 3kg. Sađen je na različitim mjestima u vrtu te je i rezultat bio nebo zemlja. I mi smo jeli mladi, poklanjali ali evo opet ima nešto malo za jesenEmbarrassed


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: jadranka4
Datum objave: 16 Listopad 2010 u 22:28
Pozdrav nakon dugo vremena.Cimicifuga,ako si još zainteresirana za ono sjeme rajčice od mene mogu ti ga sada poslati samo reci gdje.Ja bih tebe molila za nekoliko sjemenki tvog Monte Carla.Inače kanim na vrt baciti kompost i na njega sjeno kao malč,ali prije toga moram maknuti papriku i buče koje su trebale biti tikvice.Još ću posaditi malo češnjaka,žena na placu je rekla da je to jesenski.


Objavio: proljeće
Datum objave: 26 Listopad 2010 u 15:10
Cimi uživala sam u tvome vrtu. Svašta si i ti kod sebe nabrala, što mi je jaako drago. Kod nas ove godine nije bio neki vrt, rajčice sam ostala željna a i ostalo je bilo tak-tak na kapaljku...Confused


Objavio: bina
Datum objave: 27 Listopad 2010 u 15:33

Prekrasan i uredan vrt, baš sam se nauživala gledajuči, još se nisam upustila u takvu pustolovinu ali gledajuči Cimin vrt i čitajuči savjete možda se i ja odvažim



-------------
Uz cvijeće i život je ljepši


Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 27 Listopad 2010 u 17:11
Ja sam mislila da je povrtnjak već u zimskom snu, a kad ono, gosti šeću po vrtu. Pa, dobro došle!
Sve ostatke od paprika i rajčice sam očistila sa gredica. Ostao mi je samo peršin i blitva i na jednoj gredici ove jeseni posijana salata. Ona će (ako dobro preživi zimu) u proljeće vrlo brzo dospjeti za upotrebu
.
Zbog previše kiša i premokre zemlje, nisam uspjela preštihati gredice. Valjda će biti prilike da to učinim prije prave zime.

Ove godine nisam posijala matovilac jer sam zbog silnih kiša i stalno mokre zemlje, odgađala sijanje i na kraju ga nisam uopće posijala.

Ujedno sam se "ohladila" od stavljanja plastenika na gredice, jer mi je prošle zime onaj veliki snijeg u dva navrata sravnio plastenike sa zemljom (sa snijegom!). Zato sam odlučila ne stavljati više plastenike.

Moram konstatirati da sam do sada neke stvari u vrtu radila i isprobavala iz čiste znatiželje, a s obzirom da nisam imala nikakvog iskustva i nisam imala prilike od nekoga konkretno nešto naučiti, povela sam se za nekim knjigama i napisima. Međutim, isprobavajući "u živo" neke načine uzgoja povrća, primjene malčiranja i kojekakve druge savjete, uvidjela sam da neke stvari nisu u provedbi tako dobre kako se o njima piše.

Mislim da ću ubuduće odustati od isprobavanja novotarija u vrtu i da ću ovaj moj mini povrtnjak obrađivati na klasičan, uobičajen način.







Objavio: jadranka4
Datum objave: 27 Listopad 2010 u 23:22
Moj vrtek kreće prema zimskom snu.Prošli vikend sam počupala ostatke paprike  i buče.Ostala je posijana salata,matovilac i špinat(nije za hvaliti se).Razmaknula sam ostatke malča,bacila plantelu organic,malo pograbljala(zemlja ispod malča je rahla)na to razvukla kompost iz mog kompostera i na njega suho lišće kao malč.Sad čekam proljeće(nestrpljivo) pa što bude.


Objavio: 1234DRENOVA
Datum objave: 13 Prosinac 2010 u 22:52
prekrasno povrće si imala ove godine,vrt ti je poput slike


Objavio: smrcko
Datum objave: 23 Siječanj 2011 u 21:33
Nisam uspjela proizvesti žuti pomidor, izgleda da nije niti naklijao.Cry

Evo tu imaš raznih pomidoraSmile

http://www.plant-world-seeds.com/store/view_tomatoes - http://www.plant-world-seeds.com/store/view_tomatoes


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 28 Siječanj 2011 u 11:42
Imam sjeme ovih malih,žutih kruškolikih.Neznam dali je Austin ili Fargo.
Cimi za vrt nemam riječi.smile39


-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: PeKa
Datum objave: 24 Veljača 2011 u 23:05
Imamo nešto sjemena žute rajčice, one prave koja se prošle sezone samo prezirno osvrnula na plamenjaču i nastavila po svome. Ako postoji interes, mogu poslati pošticom. Sjeme je s nama već godinama i uspješno ga obnavljamo.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk