Sljez
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1933
Datum ispisa: 06 Travanj 2025 u 10:25 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Sljez
Objavio: manči
Tema: Sljez
Datum objave: 16 Srpanj 2008 u 08:23
Svima poznata ljekovita biljka koja se najčešće koristi za olakšavanje kašlja, a kod bebica za čišćenje nosića....
U porodici Malvaceae - sljezova, zanimljivo je nekoliko biljaka.......
1. Crni sljez , Malva silvestris
2. Mali sljez , M. neglecta
3. Pitomi sljez , Althea rosea - ( malvaroza, trandovilje, crveni sljez )
4. Bijeli sljez , A. officinalis
Ove 4 biljke su mi poznate ili iz prirode ili iz biljne apoteke....
Sad mi je najinteresantniji pitomi sljez koji naraste preko 2m, vrlo dekorativan i ljekovit - čaj od suhih cvjetova upotrebljava se protiv kašlja, a budući da ime velike listove , kažu da se u njih mogu motati sarme....ha, ha !
Raste nedaleko kuće, pa ću ga slikati.
|
Odgovori:
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 16 Srpanj 2008 u 16:42
Slikaj,molim te , da vidim je li to taj isti koji kod nas raste oko kuća ali i odbjegne u prirodu.
|
Datum objave: 30 Srpanj 2008 u 00:35
Dok sam ja odugovlačila......crveni sljez , pitomi sljez se skoro osušio.....
|
Datum objave: 31 Srpanj 2008 u 00:53
Tek na ovoj trećoj slici vidim da je to to što sam mislila.
|
Objavio: Triša
Datum objave: 12 Kolovoz 2008 u 22:35
Danas sam skupila sjeme - rekli su mi da je sljez, raste na plaži metar od mora - ima prekrasne roza cvjetove i vidim da je to isto na tvojim slikama, ali me zanima dali to ima neke veze s hibiskusom ili je to druga biljka.
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Datum objave: 12 Kolovoz 2008 u 23:05
Hibiskus nazivaju još sljezolika, iz iste su porodice Malvaceae - sljezovi.....
Ovo na slikama je druga biljka i taj veliki što si ga pronašla je Althea rosea...pitomi sljez, malvaroza, trandovilje....njega Rijeka ima u vrtu ali neki kultivirani oblik....
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 14 Kolovoz 2008 u 00:01
Slijez je inače dvogodišnja biljka, pa cvjeta tek druge godine. Baš mi je zanimljiv kultivar od Rijeke53 koji je procvjetao u istoj godini kad je posijan. Ja sam posijala sjeme koje sam dobila od Iris pred 2 tjedna, niknule su mi male biljčice:

cvijet bum čekala do druge godine.
|
Datum objave: 15 Kolovoz 2008 u 20:44
Što misliš dali da ja posijem sada ili čekam proljeće, da možda posijem u posudice, pa držim negdje do proljeća.
------------- RIJEKA
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 15 Kolovoz 2008 u 21:22
Ja bi sijala odmah van, tako sam posijala i svoje.
|
Objavio: dugokosa
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 09:52
ovo je bila moja ovogodišnja berbe sljeza

------------- sutra je novi dan
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 15:01
...ajme prakrasan je!!!!  .... ja ga ove god nisam nabrala.... nadam se da mi neće trebati :O))
|
Datum objave: 19 Rujan 2008 u 23:29
Dugokosa , ali bereš samo cvijet?Od crnog sljeza je sve ljekovito
cvijet, list i korijen.Ja ne berem korijen da bi ga dogodine opet
našla, ali list i cvijet da.
btw:berba ti je prekrasna.
|
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 07:34
ma drugu turu berbe nisam slikala ona je sa lišćem, korijen nisam nikad brala a i sam se zasijao tak da sam ga ove god i čupala htjela bi i bijeli sljez i koliko sam ga god čupala i sadila u vrt nije mi se primio jel neko zna kak da to napravim!?
|
Objavio: Šeflera
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 08:57
Kak ti se nije primio? Meni se jedino bijeli primio! AK trebaš sjeme javi !
I kaj radite s njim? Samo čaj ili još nešto?
|
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 09:57
Slika sljezovog cvijeta je prekrasna, dali on divlje raste po livadama, ja nikako da skužim koja je razlika između toga i onoga što sliči na onaj Rijekin, ali cvate tek druge godine., dali je taj neki pitomi, a ovaj tvoj na slici samonikli, ili ima više varijacija.
------------- RIJEKA
|
Datum objave: 20 Rujan 2008 u 12:36
Šeflera napisao:
Kak ti se nije primio? Meni se jedino bijeli primio! AK trebaš sjeme javi !
I kaj radite s njim? Samo čaj ili još nešto?
|
izvrsno njeguje kožu pa se mogu raditi kvalitetni mecerati za regeneraciju, rane, a pogotovo osipe, lišajeve, ekceme i sl kožne sve smetnja... nečistoče..... mecerati u ulju.... ali i čajem raditi losione ( koji doduše ne traju dugo)..ili od jakog čaja sirupe za grlo...
|
Datum objave: 21 Rujan 2008 u 09:58
Zanima me recept za čišćenje kože lica.
|
Datum objave: 21 Rujan 2008 u 11:16
ja ti neznam recepte samo ga trošim za čajeve, a za ostalo nemam cajt pa mi je drago kad od nekog dobim nekaj prirodno
|
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 12:12
Za čišćenje lica možeš napraviti razne biljne tonike na pr. od preslice, sljeza..tako da skuhaš tzv. dekokt.Veliku žlicu biljnog materijala kuhaš u 1.5 dl vode, 15-20 min.
Uvarkom koji dobiješ namačeš lice kao i sa svakim drugim tonikom.Ako po licu ima akni, ranica i drugih problema, onda upotrebiti crni sljez.
|
Objavio: domingo
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 12:33
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 12:43
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 13:07
Koliko je meni poznato radije bi pario lice sa sljezom ili napravio ulje.....oprostite cure ali ne znam o kojem tipu kože je riječ....
|
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 15:53
..uvarak , čaj sljeza je dobar za svako lice... bez obzira na tip kože....kobar je i kod raznih osipa, rana po nogama i al...
|
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 19:02
Fermina-Daza napisao:
Za čišćenje lica možeš napraviti razne biljne tonike na pr. od preslice, sljeza..tako da skuhaš tzv. dekokt.Veliku žlicu biljnog materijala kuhaš u 1.5 dl vode, 15-20 min.
Uvarkom koji dobiješ namačeš lice kao i sa svakim drugim tonikom.Ako po licu ima akni, ranica i drugih problema, onda upotrebiti crni sljez. |
Biljni materijal svježi ili sušeni? Pretpostavljam sušeno cvijeće , ali radije pitam! I to mora biti svježe- pretpostavljam da ne može stajati duže? Gdje da nabavim crni sljez- za uzgoj u svom vrtu?
|
Datum objave: 22 Rujan 2008 u 20:13
suvi, suvi... :o)
..može se uzgajati u vrtu...
...može stajati 2-3 dana u frižideru ali najbolje svježi... :O)
|
Datum objave: 23 Rujan 2008 u 00:49
domingo napisao:
Tonik bez alkohola????
|
Zašto ne?Alkohol isušuje kožu a u toniku služi više kao konzevans.
Kad praviš tonik doma za sebe ne trebaš ga konzervirati, napraviš za najviše 2 -3 dana.
|
Objavio: kat.rea
Datum objave: 09 Srpanj 2010 u 22:43
Jeli crni sljez trajnica ili dvogodišnja biljka? Ja sam lani nabavila sjeme i sijala ga u proljeće, a tek kasno u jesen mi je malo cvjetao, samo par cvjetića. Zato je ove godine bio ogroman grm i lijepo cvao, ali ga je ova zadnja kiša uništila. Danas sam porezala na cca 10 cm stabljiku... hoće li mi potjerati iz nje ili je ona ge crk?
|
Datum objave: 10 Srpanj 2010 u 10:06
Potjerat će.On je neuništiv. Kad ga jednom imaš u vrtu ne možeš ga se riješiti. Sam se širi.Jedino moraš paziti kad kosiš ili čupaš travu da ga ne pobereš kao korov.
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Datum objave: 10 Srpanj 2010 u 12:48
Superrrr, hvala na odgovoru. ma pokupilam sam ja i sjeme ali nsam sigurna jeli dozorilo zbog kiša koje su bile u to vrijeme...
|
Objavio: Darix
Datum objave: 26 Prosinac 2010 u 06:29
Pozdrav, nadam se da još tko čita ovu temu... Ima li tko sjeme crnog i bjelog sljeza da bi ga htio udjelit ili prodat? :)
Molim da mi se zainteresirani jave na PP.
|
Datum objave: 26 Prosinac 2010 u 22:56
Mislim da ti je pametnije posadit gotovu biljku. Ja ih imam u vrtu dosta.Ali samo crnog.
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Objavio: Darix
Datum objave: 28 Prosinac 2010 u 13:28
A neznam kako će se lakše primit... Svejedno bi volio pokušat posadit...
|
Datum objave: 28 Prosinac 2010 u 22:55
Ali ne sada. Ipak treba pričekati malo toplije dane za bilo koju sadnju u vrtu.
|
Objavio: Mira K
Datum objave: 07 Ožujak 2011 u 00:34
Crveni sljez, vrtni sljez alcea scarlett o'hara...Ima li ga tko?
|
Datum objave: 08 Ožujak 2011 u 15:36
Nažalost, ja imam samo obični vrtni crni sljez (Malva silvestris ) koji je i najljekovitiji.
|
Datum objave: 08 Srpanj 2011 u 19:56
Da li je ovo crni, ljekoviti sljez?
http://www.pticica.com/slike/100-2090/1144382 - http://s2.pticica.com/foto/0001144382_l_0_f710wb.jpg">
sjeme sam kupila na polici ljekovitog bilja, ali kopajući malo po knjigama našla sam da je crni ustvari divlji sljez, a on ima svjetliji cvijet od moga i sada sam ja u dilemi  .
|
|