Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Kopriva - Urtica dioica L.

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2243
Datum ispisa: 10 Travanj 2025 u 13:40
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Kopriva - Urtica dioica L.
Objavio: smrcko
Tema: Kopriva - Urtica dioica L.
Datum objave: 27 Rujan 2008 u 00:32
Urtica dioica L.

Kopriva raste kao svakom poznati, neželjeni korov a široko je rasprostranjena po cijelom svijetu. Nalazimo je uz plotove, oko naselja, uz ceste i puteve, u vlažnim šumama, vrtovima i zapuštenim mjestima. Hranjivost koprive poznata je još od starih Egipćana, koji su je i kultivizirali kao povrće. Grci i Rimljeni je također cijene. I danas koprivu jedu mnogi narodi Evrope. Za jelo služe prokuhani listovi i vršci mlade biljke, koji se beru od ožujka do svibnja. Mlada se kopriva priprema na razne načine kao špinat, umaci, salate, juhe, pite i slično. Mladi se izdanci mogu pržiti i u ulju. Od svježih ili suhih listova priprema se čaj. Kopriva se uvrštava u najkorisnije i najzdravije povrće. U proljeće sadrži 75 - 140 mg % C vitamina, 20 mg % kerotina, što je bogatiji izvor vitamina C i A od većine kultiviranog povrća. Povoljno djeluje kod anemije, bolesti probavnih organa, reumatizma, arterioskleroze, tuberkuloze pluća te bubrežnih bolesti. Posjeduje i antibakterijsko djelovanje, zbog čega meso i ribu možemo održati svježim, ukoliko ga umotamo u listove koprive, i bez hladnjaka. Od koprive se pripremaju i pripravci za jačanje kose, a i šamponi.  ( prema Grlić, 1990; Pahlow, 1989 )Clap

Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U poljoprivredi je dobra ne samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo. Zato se osvrnite oko sebe, naberite listove koprive i krenite maštom prema zdravlju.


-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.



Odgovori:
Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Rujan 2008 u 01:05


Svježa kopriva Bez obzira na njezina ljekovita svojstva nemojte koprivu konzumirati svježu jer može oštetiti bubrege. Za tu svrhu je uputno pripremiti čaj. Listove mlade koprive (čiji vrhovi žare) dobro je koristiti u obliku obloga. Mada peče i svrbi, plikovi i bol brzo prođu, no >opekline od koprive< jačaju imunitet i smanjuju reumatske bolove. Ipak, ne treba pretjerivati.

Čaj od koprive Zbog svog sastava i svojstava kopriva općenito dobro djeluje na organizam, osobito zbog flavonoida i željeza. Savjetujemo vam zato da mlade listove kuhate 15 minuta u litri vode. Procijeđeni čaj (koji po želji možete i zasladiti) pijte tijekom dana. Olakšat ćete si mokrenje, metabolizam i ojačati imunitet.

Vino od koprive Baš poput čaja i vino od koprive blagotvorno djeluje na organizam. Od pospješivanja imuniteta i slabokrvnosti, pa sve do poticanja probave i mokrenja,kopriva je poput biljke u prirodi. Žari i pali i u tijelu. Zato priprema vina od koprive, na način da dvije žlice mladih listova i dvije žlice cvjetova sedam dana namačete u jednoj litri domaćeg bijelog vina, koje procijeđeno spremite u boce i čuvate na hladnom, predstavlja put ka zdravlju. Dovoljno je da pijete jednu čašicu ujutro tijekom 15 dana.

Lijepa i dobra susjeda. Kopriva je biljka koja je u vrtu i povrtnjaku rado viđen susjed. Naime ona pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura. Zasijana uz rubove (1 : 100 u odnosu na glavnu kulturu), djeluje stimulirajuće.

Kada se bere?

Kopriva cvjeta od lipnja do rujna. U ljekovite svrhe koriste se korijen, nadzemni djelovi biljke i listovi. Korijenje se skuplja u proljeće i jesen, vrhovi mladih grančica s lišćem u proljeće, a cijela stabljika s cvjetovima cijele godine.

Ima li nuspojava?

Moramo pripaziti jer visoke doze mogu izazvati crvenilo kože i opstipaciju.
S obzirom na to da utječe na pojačano lučenje mokraće, kod česte primjene treba pripaziti na gubitak kalija te uzimati hranu bogatu tim mineralom.

Ako niste znali...

Koprivu vrlo rijetko možemo naći na jelovnicima, iako je riječ o ukusnoj namirnici koja se može pripremiti kuhana kao špinat ili isjeckana s jajima kao omlet.


Linkovi:

Mini - Projekti BIOLOGIJA
 PROLJETNA FLORA NIZINSKOG PODRUČJA IZMEĐU SAMOBORA I SVETE NEDJELJE
Učenički rad za Susret i natjecanje mladih biologa Hrvatske, 2000

<> http://209.85.135.104/search?q=cache:q81ZFD2_icUJ:www.biol.pmf.hr/e-skola/projektisam-rez.html+korijen+bro%C4%8Dike&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr&lr=lang_en%7Clang_hr%7Clang_sr - http://209.85.135.104/search?q=cache:q81ZFD2_icUJ:www.biol.pmf.hr/e-skola/projektisam-rez.html+korijen+bro%C4%8Dike&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr&lr=lang_en|lang_hr|lang_sr
----------



<> http://www.hic.hr/zdrava-hrana70.htm - http://www.hic.hr/zdrava-hrana70.htm





-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: domingo
Datum objave: 27 Rujan 2008 u 12:16
Da mi je sad naći link na your tube gdje sam vidio kako se natjeću u jedenju živih kopriva.....vrijedi pogledati


Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Rujan 2008 u 18:39
Originalno poslano od člana domingo domingo napisao:

Da mi je sad naći link na your tube gdje sam vidio kako se natjeću u jedenju živih kopriva.....vrijedi pogledati

Misliš na ovo?  Nettle Eating Championship
<> http://www.youtube.com/watch?v=spMVMQ6jNik - http://www.youtube.com/watch?v=spMVMQ6jNik




-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: griva1978
Datum objave: 28 Rujan 2008 u 14:55
 Svaka biljka je kemijski koncentrat tvari ( zato uopće i može djelovati na ljudski organizam) ali ga može i poremetiti....

- žarenja koprivom je prastari način koji su samo neki autori nekih tradicija zagovarali, a mnogi drugi samo prepisivali.... a prepisivanje je jedno od najvećih tragedija travarstva....a čak i kod proučavanja divljih životinja ima svega....
..ali danas kad živimo poluotrovanih tijela od silnih kemija.... žarenje tijela može biti nevjerojatno opasno jer može potaknuti niz lančanih jakih alergijskih reakcija od kojih neke mogu konačno izazvati i naticanje vrata, zadebljanje jezika i ....


...no vrlo važna moguća nuspojava kod koprive je to što je jak diuretik pa kod ljudi čiji je tlek osjetljiv na promjenu količine vode u organizmu mogu zavrtit svijet.. :O)

...svježi sok neki piju..tko se nauči ali to je nepotrebno opasan posao...ako ga se kratko prokuha na par ili čak 1 min više neće žariti.... ili ako ga se pomješa sa alkoholom i pusti da osdtoji 2 tjedna... kao tinktura...


Objavio: Nickless
Datum objave: 29 Rujan 2008 u 09:52
Osobno koprivu koristim kao čaj, za prirodno gnojivo i ponekad kao hranu (proljetna juha, kolač).


Objavio: SilveK
Datum objave: 01 Listopad 2008 u 23:53
Gnojivo od koprive je jako korisna stvar u vrtu, evo linka koga više zanima:

http://cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2074 - http://cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2074


Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Ožujak 2009 u 01:43
Moja receptura za koprivu. Sameljem suhu koprivu sa lanenim sjemenkama, dodam med i polenova zrnca, i to tamanim svaki dan. I borim se sa kilažomLOL

-------------
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.


Objavio: eastcoast
Datum objave: 25 Rujan 2013 u 14:16
Za mene je kopriva kraljica svih biljaka. Obožavam čaj od koprive, pita također nije loša.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk