Kopriva - Urtica dioica L.
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2243
Datum ispisa: 10 Travanj 2025 u 13:40 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Kopriva - Urtica dioica L.
Objavio: smrcko
Tema: Kopriva - Urtica dioica L.
Datum objave: 27 Rujan 2008 u 00:32
Urtica dioica L.
Kopriva raste kao svakom poznati, neželjeni
korov a široko je rasprostranjena po cijelom svijetu. Nalazimo je uz plotove,
oko naselja, uz ceste i puteve, u vlažnim šumama, vrtovima i zapuštenim
mjestima. Hranjivost koprive poznata je još od starih Egipćana, koji su
je i kultivizirali kao povrće. Grci i Rimljeni je također cijene. I danas
koprivu jedu mnogi narodi Evrope. Za jelo služe prokuhani listovi i vršci
mlade biljke, koji se beru od ožujka do svibnja. Mlada se kopriva priprema
na razne načine kao špinat, umaci, salate, juhe, pite i slično. Mladi se
izdanci mogu pržiti i u ulju. Od svježih ili suhih listova priprema se
čaj. Kopriva se uvrštava u najkorisnije i najzdravije povrće. U proljeće
sadrži 75 - 140 mg % C vitamina, 20 mg % kerotina, što je bogatiji izvor
vitamina C i A od većine kultiviranog povrća. Povoljno djeluje kod anemije,
bolesti probavnih organa, reumatizma, arterioskleroze, tuberkuloze pluća
te bubrežnih bolesti. Posjeduje i antibakterijsko djelovanje, zbog čega
meso i ribu možemo održati svježim, ukoliko ga umotamo u listove koprive,
i bez hladnjaka. Od koprive se pripremaju i pripravci za jačanje kose,
a i šamponi. ( prema Grlić, 1990; Pahlow, 1989 )
Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih
sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno klorofila, minerala
(kalcija, kalija, željeza i fosfora). Flavonoidi
koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena
koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan
učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U poljoprivredi je dobra ne
samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo. Zato se osvrnite oko
sebe, naberite listove koprive i krenite maštom prema zdravlju.
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Odgovori:
Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Rujan 2008 u 01:05
Svježa kopriva
Bez
obzira na njezina ljekovita svojstva nemojte koprivu konzumirati svježu
jer može oštetiti bubrege. Za tu svrhu je uputno pripremiti čaj.
Listove mlade koprive (čiji vrhovi žare) dobro je koristiti u obliku
obloga. Mada peče i svrbi, plikovi i bol brzo prođu, no >opekline od
koprive< jačaju imunitet i smanjuju reumatske bolove. Ipak, ne treba
pretjerivati.
Čaj od koprive
Zbog svog sastava i svojstava kopriva općenito dobro djeluje na organizam, osobito zbog flavonoida i željeza.
Savjetujemo vam zato da mlade listove kuhate 15 minuta u litri vode.
Procijeđeni čaj (koji po želji možete i zasladiti) pijte tijekom dana.
Olakšat ćete si mokrenje, metabolizam i ojačati imunitet.
Vino od koprive
Baš
poput čaja i vino od koprive blagotvorno djeluje na organizam. Od
pospješivanja imuniteta i slabokrvnosti, pa sve do poticanja probave i
mokrenja,kopriva
je poput biljke u prirodi. Žari i pali i u tijelu. Zato priprema vina
od koprive, na način da dvije žlice mladih listova i dvije žlice
cvjetova sedam dana namačete u jednoj litri domaćeg bijelog vina, koje
procijeđeno spremite u boce i čuvate na hladnom, predstavlja put ka
zdravlju. Dovoljno je da pijete jednu čašicu ujutro tijekom 15 dana.
Lijepa i dobra susjeda. Kopriva
je biljka koja je u vrtu i povrtnjaku rado viđen susjed. Naime ona
pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura.
Zasijana uz rubove (1 : 100 u odnosu na glavnu kulturu), djeluje
stimulirajuće.
Kada se bere?
Kopriva cvjeta od lipnja do rujna. U ljekovite svrhe koriste se korijen,
nadzemni djelovi biljke i listovi. Korijenje se skuplja u proljeće i
jesen, vrhovi mladih grančica s lišćem u proljeće, a cijela stabljika s
cvjetovima cijele godine.
Ima li nuspojava?
Moramo pripaziti jer visoke doze mogu izazvati crvenilo kože i opstipaciju. S obzirom na to da utječe na pojačano lučenje mokraće, kod česte
primjene treba pripaziti na gubitak kalija te uzimati hranu bogatu tim
mineralom.
Ako niste znali...
Koprivu vrlo rijetko možemo naći na jelovnicima, iako je riječ o
ukusnoj namirnici koja se može pripremiti kuhana kao špinat ili
isjeckana s jajima kao omlet.
Linkovi:
Mini - Projekti BIOLOGIJA PROLJETNA FLORA NIZINSKOG PODRUČJA IZMEĐU SAMOBORA I SVETE NEDJELJE Učenički rad za Susret i natjecanje mladih biologa Hrvatske, 2000
<> http://209.85.135.104/search?q=cache:q81ZFD2_icUJ:www.biol.pmf.hr/e-skola/projektisam-rez.html+korijen+bro%C4%8Dike&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr&lr=lang_en%7Clang_hr%7Clang_sr - http://209.85.135.104/search?q=cache:q81ZFD2_icUJ:www.biol.pmf.hr/e-skola/projektisam-rez.html+korijen+bro%C4%8Dike&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr&lr=lang_en|lang_hr|lang_sr ----------
<> http://www.hic.hr/zdrava-hrana70.htm - http://www.hic.hr/zdrava-hrana70.htm
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Objavio: domingo
Datum objave: 27 Rujan 2008 u 12:16
Da mi je sad naći link na your tube gdje sam vidio kako se natjeću u jedenju živih kopriva.....vrijedi pogledati
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Rujan 2008 u 18:39
domingo napisao:
Da mi je sad naći link na your tube gdje sam vidio kako se natjeću u jedenju živih kopriva.....vrijedi pogledati
|
Misliš na ovo? Nettle Eating Championship <> http://www.youtube.com/watch?v=spMVMQ6jNik - http://www.youtube.com/watch?v=spMVMQ6jNik
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 28 Rujan 2008 u 14:55
Svaka biljka je kemijski koncentrat tvari ( zato uopće i može djelovati na ljudski organizam) ali ga može i poremetiti....
- žarenja koprivom je prastari način koji su samo neki autori nekih
tradicija zagovarali, a mnogi drugi samo prepisivali.... a prepisivanje
je jedno od najvećih tragedija travarstva....a čak i kod proučavanja
divljih životinja ima svega.... ..ali danas kad živimo poluotrovanih
tijela od silnih kemija.... žarenje tijela može biti nevjerojatno
opasno jer može potaknuti niz lančanih jakih alergijskih reakcija od
kojih neke mogu konačno izazvati i naticanje vrata, zadebljanje jezika
i ....
...no vrlo važna moguća nuspojava kod koprive je to što je jak diuretik pa kod ljudi čiji je tlek osjetljiv na promjenu količine vode u organizmu mogu zavrtit svijet.. :O)
...svježi sok neki piju..tko se nauči ali to je nepotrebno opasan posao...ako ga se kratko prokuha na par ili čak 1 min više neće žariti.... ili ako ga se pomješa sa alkoholom i pusti da osdtoji 2 tjedna... kao tinktura...
|
Objavio: Nickless
Datum objave: 29 Rujan 2008 u 09:52
Osobno koprivu koristim kao čaj, za prirodno gnojivo i ponekad kao hranu (proljetna juha, kolač).
|
Objavio: SilveK
Datum objave: 01 Listopad 2008 u 23:53
Gnojivo od koprive je jako korisna stvar u vrtu, evo linka koga više zanima:
http://cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2074 - http://cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2074
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Ožujak 2009 u 01:43
Moja receptura za koprivu. Sameljem suhu koprivu sa lanenim sjemenkama, dodam med i polenova zrnca, i to tamanim svaki dan. I borim se sa kilažom
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Objavio: eastcoast
Datum objave: 25 Rujan 2013 u 14:16
Za mene je kopriva kraljica svih biljaka. Obožavam čaj od koprive, pita također nije loša.
|
|