Koje trave trenutno berete?
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4538
Datum ispisa: 07 Travanj 2025 u 09:49 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Koje trave trenutno berete?
Objavio: Fermina-Daza
Tema: Koje trave trenutno berete?
Datum objave: 19 Ožujak 2010 u 23:16
Evo jedna nova tema.Mogla bi biti od koristi posebno za identifikaciju bilja ukoliko stavimo i slikice bilja koje trenutno beremo.Ne bi bilo loše napisati nešto o biljci i čemu pomaže.Do kraja godine mogla bi se skupiti lijepa datoteka ljekovitog bilja.Naročito ako se svi potrudimo. Pitanja o bilju su dodrodošla a odgovori još i više.
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Odgovori:
Datum objave: 19 Ožujak 2010 u 23:47
Ja sam danas brala rusomaču (Capsella bursa pastoris ) iliti pastirsku torbicu, meni jako dragu i korisnu travu. Dobra je za zaustavljanje krvarenja svih vrsta: iz nosa, pluća, želuca... Preporučuje se kod visokog i niskog tlaka.Ona, zapravo, regulira tlak jer poboljšava tonus krvnih žila. Pije se za razne smetnje kod izmjene tvari, bolesti bubrega, mjehura i jetre. Učvršćuje maternicu pa je dobra u slučaju spuštene maternice i jakog krvarenja.Pomaže u klimakteriju...... U ovo vrijeme je ima dosta i najbolja je u rano proljeće.Evo jedne iz mog vrta (u prvom planu):

Prepoznatljiva je po malim srcolikim mahunicama koje podsjećaju na pastirsku torbicu pa joj odatle i ime.(mislim da se dobro razaznaju na drugoj slici ). Inače, nekada je to bila prva proljetna biljka koja se kuhala i jela na salatu nakon duge zime.Nije čudo što su ljudi tada bili zdraviji.Pogledajte joj samo boju, crvena je, sigurno bogata željezom.
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Datum objave: 20 Ožujak 2010 u 00:56
Brala sam i trputac (Plantago lanceolata ) jer se u mojoj kući sad čiste pluća od zaostalog zimskog kašlja.A to najbolje radi trputac. Sad baš nije optimalno vrijeme za njegovo branje.Najbolje ga je brati pred cvjetanje a ljeti kad sazriju klasići s plodovima dobro je i njih brati.Dobro će nam doći kod pravljenja trputčeva sirupa za kašalj kada se uz svježe listove doda i dio sjemenki. Trputac je protubakterijska biljka pa je kao takav dobar za dišne puteve, liječi kašalj, bronhitis, astmu, promuklost...Osim toga čisti krv, liječi rane, proširene vene, venske rane i trombozu pa je zato dobar dodatak u kremama za rane i proširene vene. Sad je trputac pun soka pa je možda pravo vrijeme za napraviti sirup od trputca. Ovdje govorimo o uskolisnom trputcu za razliku od širokolisnog koji je manje ljekovit. Evo i nekoliko slika ove vrijedne biljke:

Prepoznatljiv je po tome što na naličju lista ima 5 dobro vidljivih usporednih crta.
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 21 Ožujak 2010 u 19:51
ja brala vrlo mladu koprivu, cvijet podbijela, mlade pupiće gdje će doći iglice primorskog bora i mlado lišće za salatu koje je krenulo ( maslačak, trputac, jaglac, tratinčica i sl :) i kod nas cvate rusomača ( malo je poranila čini mi se :)
|
Datum objave: 21 Ožujak 2010 u 22:20
Je li to hoćeš reći da listove trputca i tratinčice jedete na salatu? Ovdje se jede žućenica (vodopija), maslačak, mladi kostriješ i nešto što zovu pakoleč(šarenih listova)
|
Objavio: neretva
Datum objave: 22 Ožujak 2010 u 15:03
pa jedite i ljubičice iz svog vrta ako ih imate, i kuke, maslačak... sirovo ih jedite ako volite i ako ste sigurni u njihovu čistoću, naravno, i cvijet badema.
------------- puno ljubavi za ljekovitim biljem , melemima i svakom vrstom prirodnog liječenja...volim stvor prirodu...
|
Datum objave: 22 Ožujak 2010 u 23:12
Ljubičice kuham za čaj, a maslačak i sirov i kuhan i u čaju. Bademov cvijet?To je šteta, radije ga ostavim da imam mjendela za tortu.
|
Datum objave: 08 Travanj 2010 u 22:59
Počela je berba majčine dušice. Sada se beru cvjetovi, uglavnom.Ali može i zeleni dio biljke. Treba je brati nakon 3 sunčana dana, preko podne. Tada cijela priroda miriše njenim opojnim mirisom. evo malo i sličica:

|
Datum objave: 08 Travanj 2010 u 23:06

|
Datum objave: 08 Travanj 2010 u 23:27
Majčina dušica (Thymus serpyllum ) je dobra u zimskim čajevima protiv prehlade, kašlja, bronhitisa....Od nje se u tu svrhu može napraviti odličan sirup za čišćenje pluća pogotovo ako se kombinira s trputcem ( pola-pola ).
Dobra je i za želudac, jetru, crijeva pa se u tu svrhu koristi kao začin.
Sv. Hildegarde iz Bingena je još u 12. st. majčinom dušicom liječila uzetost, gubu, živčane bolesti... U tu svrhu od nje se prave kupke, uljni macerat i tinktura za masiranje. Takva upotreba preporuča se kod moždanog udara, skleroze multipleks, atrofije mišića... Tu vrijednu biljku treba uvijek imati u kući a i u vrtu da je uvijek imate pri ruci!
|
Datum objave: 02 Svibanj 2010 u 23:40
Ovih dana berem cvjetove crnog sljeza (Malva sylvestris ). Imam ga svuda po vrtu. Njegove cvjetove a i list obavezno stavljam u zimske čajeve protiv prehlade i kašlja. Dobro dođe i za grgljanje kod upale grla, naizmjenično s kaduljom ili zajedno. U svoju ljekovitu kremu često dodam i cvijet sljeza..Pomaže zacjeljivanju rana, uz trputac i neven.

|
Datum objave: 02 Svibanj 2010 u 23:56
Neven (Calendula officinalis ) berem svakodnevno.On mi je dragocjen, neophodan sastojak mojih ljekovitih krema.Radim, naravno, i nevenovu kremu za rane, opekotine, udarce...Ali više volim kreme s više različitih ljekovitih biljaka. Ove zime mi se neven izgubio pa ga sad nanovo sadim zato će i prava berba kasniti ali ne sumnjam da će biti bogata. Osim u kreme neven stavljan i u anti-tumorski čaj (kopriva, stolisnik, neven).Barem jednom godišnje popijem turu ovog čaja, zlunetrebalo!!!

|
Datum objave: 03 Svibanj 2010 u 00:26
Kod nas je već počela berba kadulje (Salvia officinalis ). Ja je volim brati u fazi pred cvjetanje, dok još nije otvorila cvijet.Kažu da je tada najbolja.I kažu da je najbolje brati onu koja ne gleda na more, kojoj vjetar s mora ne raspiruje eterična ulja. Radi nje svake godine idem na Lisačke Rudine ( oko 500 m nadmorske visine ) gdje je berem i prije cvjetanja i u cvijetu.Ta zbilja ima poseban miris. Kadulje se ne smije previše piti jer njen sastojak tujon može izazvati grčeve ali ja ipak uvijek u zimske čajeve stavim i malo kadulje.Ona je prirodni antibiotik i pomaže kod prehlade, upale grla, gripe... Grgljanje čajem od kadulje odličan je lijek kod upale grla i krajnika. Moja djeca samo tako liječe grlo i upale su se prorijedile i nikad nisu jake. Više nema potrebe za antibioticima!!!

|
Datum objave: 03 Svibanj 2010 u 00:34
Kažu da postoji i kadulja bez tujona.Takvu kadulju mi je poslao Domingo. List joj je nešto zagasitije zelene boje a miris mi se čini isti kao u naše domaće.I boja cvijeta je nešto zagasitija. Je li ona zaista bez tujona, ne znam.Trebalo bi je dati ispitati. Ali takva su ispitivanja skupa pa će za sada ostati tajna ima li ona ili nema - tujona. Evo i njene slike prije rascvjetavanja.Stavit ću i sliku kad procvjeta:

|
Objavio: frida
Datum objave: 03 Svibanj 2010 u 01:12
Imam pitanje...bere li sa samo list kadulje za čaj ili i cvijet ? Naime, na otoku me uvjeravaju da se bere i cvijet i zajedno s listom suši za čaj...ja sam do sada sam uvijek brala samo list...
-------------
|
Datum objave: 03 Svibanj 2010 u 21:11
frida napisao:
Imam pitanje...bere li sa samo list kadulje za čaj ili i cvijet ? Naime, na otoku me uvjeravaju da se bere i cvijet i zajedno s listom suši za čaj...ja sam do sada sam uvijek brala samo list...
|
sa cvijetom :))) itekako sa cvijetom :)))) a posebni fensi čaj se radi samo od cvijeta :)
|
Datum objave: 03 Svibanj 2010 u 23:19
Na nekoliko mjesta sam pročitala da je kadulja najbolja upravo pred cvjetanje kad sva snaga krene gore prema cvijetu. Ja je berem tada ali berem i cvijet i posebno ga spremam. Ipak najviše koristim ovu moju koja mi raste u vrtu a uberem je kad mi zatreba i pripremam svježu. Važno je napomenuti da se beru uvijek vršni izdanci bez drvenastog dijela i starih listova jer su pregorki.
|
Datum objave: 03 Svibanj 2010 u 23:34
Hvala cure...znala sam da cu od vas dobiti odgovor kojem vjerujem...
-------------
|
Datum objave: 04 Svibanj 2010 u 10:27
...daj isčačkaj štogod o toj tvojoj kadulji.... malo mi je čudno da se radilo na genima kada je tujon .opasan samo u koncentraciji od eteričnog ulja a u koncetrac d herbe nema skoro nikakvog učnka... ja osobno ne volim ništa u čije je gene općenito ( selekciju i sl) čovjek mješa prste...
|
Datum objave: 04 Svibanj 2010 u 22:06
a jel sad vrijeme branja pelina? prija i ja danas išle u brdo brati majčinu dušicu i kadulju i nabrale samo Bogu hvala....a ubrale smo i pelin koji je tek mladi u pupoljku..al ipak se pitamo jel smo trebale ga već brati?
------------- puno ljubavi za ljekovitim biljem , melemima i svakom vrstom prirodnog liječenja...volim stvor prirodu...
|
Datum objave: 05 Svibanj 2010 u 00:20
Pelin je i u ovim krajevima čest naziv za kadulju ali ja ga rađe ne bi rabila jer - nije točan . Kadulja je kadulja (Salvia officinalis ) a pelin je Artemisia vulgaris, divlji i Artemisia absinthium, vrtni. Dakle ako si brala kadulju, pred cvjetanje u pupoljku, dobro si učinila. Kad procvjeta, naberi posebno i cvijet.
|
Datum objave: 05 Svibanj 2010 u 00:24
kadulju smo brale, ali i pelin divlji,,,već smo skužile, bacit ćemo ga, ništa od toga...
|
Datum objave: 05 Svibanj 2010 u 00:30
griva1978 napisao:
...daj isčačkaj štogod o toj tvojoj kadulji.... malo mi je čudno da se radilo na genima kada je tujon .opasan samo u koncentraciji od eteričnog ulja a u koncetrac d herbe nema skoro nikakvog učnka... ja osobno ne volim ništa u čije je gene općenito ( selekciju i sl) čovjek mješa prste...
|
Griva, nisam nigdje rekla da je ova kadulja genetski modificirana pa da zbog toga nema tujona.Ja niti ne znam ima li ga ili nema. To je Domingo tvrdio ovdje na forumu da je bez tujona ali nije dao nikakve druge podatke o njoj.Poslao mi je nekoliko biljčica i ja je sada imam u svom vrtu a o njoj ne znam ništa.Mislim da je bio spomenuo da je iz Sirije.Možda je to jednostavno neka druga vrsta kadulje, ima ih puno. I ja bih volila znati koja je ali ne znam odakle početi istraživati. Možda bi tu Domingo mogao pomoći. By the way, ja je niti ne upotrebljavam, imam ja svoju domaću u koju sam sigurna
|
Datum objave: 05 Svibanj 2010 u 19:04
kadulja je sva u cvatu, cvate cijelom dužinom lubičasti cvjetovi...znači ne berem je tom cijelom dužinom stabljike, nego samo njene vrške.....a sve drugo ne berem, jel tako? jesam dobro skužila? oberem samo vrške, bez obzira što cvate cijelom dužinom???
danas sam učinila krug po našem lokalnom brdu po kiši u potrazi za puževima( ali ništa od toga, NEMA PUŽEVA PO PREDOLCU) i uočila sam krcato sikavice koju ću brati u ljeto, čička također, vrijeska također. Ima dosta trave rutvice sve rascvjetane...što kažete o njoj? da je berem, i kad? ima dosta trputca uskolisnog koji je u cvatu; dal da njega berem? dal da berem samo njegove listove ili i korijen i cvijet? također ima dosta neke trave za koju bih ja rekla da je divlji luk; srijemuš, bijeli cvjetići a cijeli mirišu na luk? jel to -to? trenutno mi je fotkić na servisu, inače bi vam sve poslikala? Ima naravno drače, kad je njoj vrijeme za brati? ima neko nisko bilje, grmovi žutog cvijeća.....ima i divlje kamilice.....što s tim?
|
Datum objave: 05 Svibanj 2010 u 23:59
Nešto si pobrkala. List kadulje je najbolje brati malo prije cvjetanja, kad se pojavi pup, otkine se vršak, nekoliko listova sa tim pupom.Ta faza je prošla osim da se popneš u malo viša brda gdje još nije procvjetala. Cvijet kadulje se bere tako da se otkine cijela grana s cvijetom ili da se oljušte sami cvjetovi sa grane. Rutvica nije posve bezazlena trava, treba je pažljivo upotrebljavati, uvijek u čajnoj mješavini.Možeš je sada brati. Trputac je najbolji svjež.Kako ga kod nas ima preko cijele godine, ja ga berem onda kad mi treba.Ipak ako se sprema, bere se sad pred cvjetanje kad je najsočniji ali ga treba pažljivo sušiti jer lako pocrni a tad ne valja. Još malo, kad se učinu sjemenke na klasićima trputca mogu se i one skupljati.Jako dobro dođu u sirupu za kašalj.Korijen trputca se ne bere. Sumnjam da kod nas ima pravog srijemuša, medvjeđeg luka.ako ga ima, naberi ga a možeš ga jesti kao začin ili na salatu. Kod nas ima samo onog uskog lista male lukovice.... Drača se bere na jesen kad učini one smeđe diskove. To što ne znaš ili nisi sigurna što je, ne beri.
|
Datum objave: 09 Svibanj 2010 u 17:09
Sada berem cvijet kadulje.trenutno ga stavljam u svoju rakiju travaricu . A nešto i sušim za svoje zimske čajne mješavine. Ništa bez kadulje ali umjereno. Evo jednog grma u mom vrtu:

|
Datum objave: 09 Svibanj 2010 u 17:22
Bazgu berem već danima. Nije karakteristična biljka ovog južnog podneblja ali ja sam uspjela odgojiti dvije u svom vrtu a ova na slici je još u pitaru. Sada berem cvijet i sušim ga na konopcu za robu na tavanu.Po 2 cvijeta zakačena štipalicom, na propuhu.To je najbolji način sušenja.Cvijet mora ostati zlatno-žute boje.Ne smije pocrniti. Bazgu stavljam u posebnu mješavinu protiv gripe, prehlade, visoke temperature....Pospješuje znojenje i ubrzava ozdravljenje. Osim toga čaju daje poseban miris koji obožavam

|
Datum objave: 09 Svibanj 2010 u 17:30
Rosopas, ovaj je griva donijela iz Slavonije i poslala mi.Thanks, griva. Lijepo napreduje u mom vrtu i svatko misli da je neka ukrasna biljka. Za sada s njime liječim samo djeci bradavice. Ostalu upotrebu još moram proučiti jer nije baš sasvim bezopasna biljka.

|
Datum objave: 09 Svibanj 2010 u 17:39
Timijan berem prema potrebi, najviše kao začin. I ovaj mi je griva poslala.Mislim da je s Velebita. Ne znam točno koji je ali miriše predivno...Možda griva zna koji je?

|
Datum objave: 14 Svibanj 2010 u 23:10
Ovo je mali dio te visoravni gdje berem svoje trave.Prava riznica ljekovitog bilja:
 Brala sam kadulju za sušit za zimu jer ovdje je najbolja.Ne gleda na more a ima je cijela polja:

Otkrila nalazište dubačca ali još nije za brati:

Ima puno buhača, divizme, čubra... Za sljedeću berbu.
|
Datum objave: 12 Lipanj 2010 u 23:22
U vrtu svakodnevno berem cvjetove crnog sljeza, nevena, bazge, kamilice... Kamilica je neusporedivo bolja od one kupljene...ali branje je mukotrpno:
 Crni sljez, što ga više bereš više se cvjetova rascvjeta sutradan:
 Konačno sam otkrila dimnjaču (fumariu)...rasla mi je ispred nosa sve ove godine.Sad mogu kompletirati trave za moju kremu za psorijazu...falila mi je još samo ona:

|
Datum objave: 12 Lipanj 2010 u 23:34
Po vrletima i livadama Pelješca brala sam svoje omiljene trave:gospinu travu i stolisnik.Rodna godina, nikada nisam vidila toliko gospine trave, sve se žuti...Dole depresija!

Kičice nije bilo 2 godine a ove godine na svakoj livadi roza tepih.Od nje pravim odličnu tinkturu za želudac i crijeva, lošu probavu, napuhanost... Evo je, predivna je.Toliko da mi je bilo žao trgati.Ali sam joj se ispričala:

|
Datum objave: 12 Lipanj 2010 u 23:48
Ni na prvom kupanju nisam ljenčarila, što se ljekovitog bilja tiče. Kušin mi je bio od motara.Evo jednoga koji moči noge u moru.Taj bi sigurno bio dobar za kiseljenje.Uštedila bih sol...

Zašto ići u ljekarnu po svoj silimarin za jetru kad silimarina ima svugdje okolo.Ovaj se ogleda u moru, vjerujem da mu to daje dodatnu vrijednost:

Ima li ko ideju kako pobrati sjemenke a da se ne izbadaš?
Počelo je cvjetati i smilje.Valja će nabrati pa u maslinovo ulje za crne, reumatične zimske dane:

That`s all, folks!
|
Objavio: oceana
Datum objave: 13 Lipanj 2010 u 11:53
Mmm... I ja imam osjecaj da je ovo posebno rodna godina za mnoge biljke (gospina trava, sikavica, crni sljez - na nekim mjestima nikad nisu bili u tolikim kolicinama!), gust je promatrati to dragocjeno sarenilo i biti pored njih.
Fermina-Daza, krasna je ona visoravan...
------------- Položaj:puno sunčevog http://www.flickr.com/photos/50739724@N02/ - svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog - http://www.wanderingsoflight.net/blog
|
Objavio: oceana
Datum objave: 13 Lipanj 2010 u 12:30
Fermina-Daza napisao:
Rosopas, ovaj je griva donijela iz Slavonije i poslala mi.Thanks, griva. Lijepo napreduje u mom vrtu i svatko misli da je neka ukrasna biljka. Za sada s njime liječim samo djeci bradavice. Ostalu upotrebu još moram proučiti jer nije baš sasvim bezopasna biljka.

|
:) Iz knjige "O ljudima i travama", Mauricea Messeguea koji je rosopasom lijecio mnoge i smatrao je 'najkorisnijom biljkom': "Za njega je (oca) rosopas bila "lastavicja trava" za koju se stoljecima govorilo: 'Bolesnik kojemu vise nema spasa od nje ce zaplakati, a ako zapjeva, znaci da ce sigurno ozdraviti.'
------------- Položaj:puno sunčevog http://www.flickr.com/photos/50739724@N02/ - svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog - http://www.wanderingsoflight.net/blog
|
Datum objave: 14 Lipanj 2010 u 00:01
O da, čitala sam Messeguea.On rosopas hvali do neba. Ipak bih ja to uzela s rezervom.Kad je njegov otac živio sigurno nije znao da u rosopasu ima i alkaloida pa se on svrstava u potencjalno otrovne biljke. Ali ako bih dobila napad žući, razmislila bih o čaju sa svježim rosopasom.
|
Datum objave: 14 Lipanj 2010 u 00:24
Ljudi moji, ovo ima samo na Pelješcu.Ovako bogatstvo ljekovitog bilja. Pođem brati jednu travu a tamo na hrpi ih nekoliko:

gospina trava, stolisnik, kičica....
Da sam htjela nisam se mogla vratiti praznih ruku. Ali ostavila sam i drugima nešto...

|
Datum objave: 14 Lipanj 2010 u 00:32
A ovo u teglama se pravi liker od rusulice, posebne starinske mirišljave ruže. Nekada u Dubrovniku nije bilo kuće u kojoj se nije servirao ovaj ukusni liker. Ja ga stavljam kao miris u razne kolače, naročito pince (sirnice ) umjesto onih bočica u butigama sa umjetnom aromom i umjetnim bojama.
|
Datum objave: 14 Lipanj 2010 u 01:08
Daj, reci mi nešto o tom napadu žući i rosopasu...imam problem sa žući, kamen i u zadnje vrijeme sve češće me "bode"...
-------------
|
Datum objave: 14 Lipanj 2010 u 23:49
kod mene su berbe u punom zamahu:)) a berem stvarno svšta i puno raznog bilja:))
|
Datum objave: 15 Lipanj 2010 u 00:25
frida napisao:
Daj, reci mi nešto o tom napadu žući i rosopasu...imam problem sa žući, kamen i u zadnje vrijeme sve češće me "bode"...
|
Samo na PM 
|
Objavio: stefkaja
Datum objave: 15 Lipanj 2010 u 20:53
Fermina molim te isprazni sandučić...
|
Datum objave: 16 Lipanj 2010 u 01:09
Fermina-Daza napisao:
frida napisao:
|
Samo na PM 
|
pa aj' na PM...
-------------
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 08 Srpanj 2010 u 14:45
pozdrav posto ovih dana berem majcinu dusicu i ima je u obilju da li se od nje moze spraviti ljekovito ulje,kao recimo od kantariona?
|
Datum objave: 09 Srpanj 2010 u 01:14
Može, naravno, na isti način. Njime se masiraju bolni zglobovi, vrat, kralježnica... To je jedan od najboljih lijekova protiv oduzetosti nakon moždanog udara, pomaže kod skleroze multiplex, reume, uganuća zblobova...
|
Objavio: Pustolovka
Datum objave: 09 Srpanj 2010 u 10:03
Fermina-Daza napisao:
Može, naravno, na isti način. Njime se masiraju bolni zglobovi, vrat, kralježnica... To je jedan od najboljih lijekova protiv oduzetosti nakon moždanog udara, pomaže kod skleroze multiplex, reume, uganuća zblobova...
|
hvala puno prijatno sam se iznenadila da moze,jer nikad nisam cula za to.
|
Datum objave: 09 Srpanj 2010 u 12:40
Velika većina ljekovitog bilja se može macerirati u ulju, alkoholu ili vinu. Kao takvi oni pomažu otprilike za iste probleme kao i kad se piju u obliku čaja.Ali nam je tinktura ili uljni macerat nekad prihvatljiviji za upotrebu.
Može se čak miješati zajedno više različitih tinktura ili ulja. Ja, na pr., često pomiješam ulje gospine trave i majčine dušice za masiranje bolnog vrata ili kralježnice. Ili ulje gaveza, nevena i gospine trave za rane opekotine, proširene vene, hemoroide...
|
Datum objave: 09 Srpanj 2010 u 13:55
Evo nekih trava koje sam brala u zadnje vrijeme: Poljska preslica (Equisetum arvense ) Trebaju je brati samo dobri poznavatelji ove biljke jer ima i otrovnih preslica. Radi tih otrovnih ova vrlo ljekovita biljka je bila na zlu glasu. Ona je odličan lijek za bubrege (ali ne za akutnu upalu bubrega!),jetru, mjehur, mokračovode.Izbacuje pjesak iz bubrega i mjehura, pomaže otapanju kamenaca.. Ja za sebe pravim kupku od preslice kad me stegne lumbago. Upotrebljava se u kozmetici ( tonik od preslice ), jača korijen kose i nokata i još štošta. Da se preslice ne treba bojati lijepo kaže i naš dragi dr. Stribor Marković ali ne valja s njom ni pretjerivati (1 šalica ujutro, jedna uveče). Preslica se mora močiti preko noći ili kuhati najmanje 5 min da bi se oslobodio silicij kojim je ona prebogata. Više o preslici ima na temi preslice a ja ću staviti neke slike koje bi vam trebale pomoći kod identifikacije ove biljke:
 Ova preslica ima nježne, tanke listiće sa koljencima, svijetlo-zelene boje za razliku od drugih koje su jače, veće i tamnije. Oblikom podsjeća na malo božićno drvce. Najvažnije je naglasiti da ona na vrhu nema klas. Evo i cijelo polje poljske preslice:
 I iz bliza gdje se dobro vidi njen oblik:
|
Datum objave: 05 Kolovoz 2010 u 18:09
PUSTOLOV napisao:
Fermina-Daza napisao:
|
hvala puno prijatno sam se iznenadila da moze,jer nikad nisam cula za to.
|
Od baš bilo koje trave se može napraviti macerat kao kantarionovo ulje, u srednjem vijeku su to bili normalni načini spravljanja "lijeka" načina kako prenjeti ljekovite tvari u najlakše primjenjiv oblik za upotrebu. Tokom stoljeća su se isfiltrirale one manje i one više učinkovite prmijene za određenu biljku...također do prije 50, pa i 20 god sva bilje je bilo za sve...nije bila toliko razvijena kemija koja se bavila fitokemikalijama i širenje informacija je bilo bitno "oskudnije" da ne kažem nikakvo :) Ulje od majčine dušice će po meni biit slabije upotrebno od trljanja istih dijelova čajem od m. dušice, zato jer se ljekoviti aktivni spojevi koji se tope u vodi ne tope u ulju.... i obrnuto..
|
Objavio: gospina trava
Datum objave: 09 Kolovoz 2010 u 09:29
griva1978 napisao:
PUSTOLOV napisao:
Fermina-Daza napisao:
Može, naravno, na isti način.Njime se masiraju bolni zglobovi, vrat, kralježnica...To je jedan od najboljih lijekova protiv oduzetosti nakon moždanog udara, pomaže kod skleroze multiplex, reume, uganuća zblobova...
| hvala punoprijatno sam se iznenadila da moze,jer nikad nisam cula za to. | Od baš bilo koje trave se može napraviti macerat kao kantarionovo ulje, u srednjem vijeku su to bili normalni načini spravljanja "lijeka" načina kako prenjeti ljekovite tvari u najlakše primjenjiv oblik za upotrebu. Tokom stoljeća su se isfiltrirale one manje i one više učinkovite prmijene za određenu biljku...također do prije 50, pa i 20 god sva bilje je bilo za sve...nije bila toliko razvijena kemija koja se bavila fitokemikalijama i širenje informacija je bilo bitno "oskudnije" da ne kažem nikakvo :) Ulje od majčine dušice će po meni biit slabije upotrebno od trljanja istih dijelova čajem od m. dušice, zato jer se ljekoviti aktivni spojevi koji se tope u vodi ne tope u ulju.... i obrnuto.. |
Da li bi bilo dobro prije primjene pomješati jedan dio ulja sa dijelom čaja?
------------- Vrbovec, grade moj dragi:
http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=rhDCY-WM818&feature=related
|
Datum objave: 09 Kolovoz 2010 u 17:35
Pozdrav! Može.... ali pitanje je za koju vam primjenu treba? Mislim, koju primjenu imate na umu? Jer za neke stvari uopće neće pomoći.-...dok npr za kozmetičku upotrebu blage regeneracije i vrlo blage dezinfekcije, blagog poticanja cirkulacije.... blagog stezanja tkiva.... ali to je sve zapravo upotreba koja je kod majčine dušice jako davno napuštena. Majčina dušica je bez premca u upotrebi za čaj i koliko god vreća j nabrali nikada je nema dosta :)) Čim zazimi i dođe bilo koji oblik prehlade, poteškoča sa želucom, poteškoća sa probavom ili bilo kakkav općeniti pad imuniteta njen čaj je vrlo dobro rješenje. Inače puno je prepisivačkih stvari po starim knjigama uzeto kao istinito i potpuno bez pogovora...npr svi mi cijenimo Mariju Treben i smatramo ju nekim autoritetom ali niko ne može reći da kod nje nema takvih nebuloza da ti pamet stane. Mislim sad konkretno na njeno veličanje meda od maslačka koji se "ne razlikuje okusom od pravoga meda" i da pčelar nije vidio razliku u okusu.... Ma ja nisam pčelar a vjerujem niti cielo more ljudi koji itekako vidi da je šečerni sirup a ne med... To što u tom sirupu ima otopljeno hrpu minerala iz maslčka je drugi par rukava ali da ga se može zamjeniti za med... Inače,ja volim taj sirup... zaista...
|
Objavio: Anson
Datum objave: 10 Kolovoz 2010 u 11:15
pozdrav 
jučer sam prvi put brala stolisnik, ali nisam sigurna da sam pravi ubrala..zanima me da li treba biti rascvjetan ili više onako skupljen? i kako ga osušiti?
i kako čuvate sve to bilje koje uberete? ovo ljeto sam nabrala origana, majčine dušice, lavande, ružmarina i mente, sve fino osušila al sad ne znam u čemu da ih držim? čitala sam da je najbolje držati ih u kartonskim kutijama?!
|
Datum objave: 10 Kolovoz 2010 u 16:43
Gdje vi živite?Pitam jer stolisnik je već prošao.Možda kod vas nije?! Cvijet stolisnika je inače malo skupljen i ne rascvijeta se lako.Važno je da nije počeo mijenjati boju u tamniju nijansu tad ga je kasno brati.Neka je lijepo svijež i bijel.Suši se tako da se grančice stolisnika sa cvijetom vežu u snopiće i objese na konop na propuhu ali ne na suncu.
Čuvanje bilja: Najbolje ga je usitniti i zatvoriti u papirnate vrećice a onda vrećice zatvoriti u kartonske kutije, dobro zatvoriti i staviti u suhu i mračnu prostoriju.Važno je da do bilja ne dođe ni vlaga ni svjetlo i da nikako nije zatvoreno u najlonske vrećice.
|
Datum objave: 11 Kolovoz 2010 u 17:52
kako prošao kad ga ima hrpa i u blizini moje firme (zg), a i na viksi (Ivanić Grad) ..ima i rascvjetanog, tj.starijeg, a i dosta mladih raste..
|
Datum objave: 11 Kolovoz 2010 u 21:37
Jasno mi je.Kod nas sve trave ranije počnu i završe.
|
Datum objave: 11 Kolovoz 2010 u 21:58
Pa navalite na branje stolisnika vi s kontinenta. Nikad ga dosta u kući!
|
Datum objave: 20 Kolovoz 2010 u 15:58
da li je vrijeme za pokupiti sjeme od tputca? i što ću kad ga pokupim? mislim ga pokupiti zbog onog sirupa protiv kašlja.....ajmo znalci.. i hvala unaprijed
|
Datum objave: 20 Kolovoz 2010 u 23:19
sjeme od trpuca je vrijeme za pokupiti ( zaviso od dijela države i temperatura...) onda kad je zrelo!... a služi za posijati novi trputac na vrt:)) jer po mom iskustvu sirup protiv kašlja najbolji je kada se radi od trpuca u cvatu ( naravno pričamo ponajprije o plantago lanceolata iliti uskolisni trputac... srednjelisni i širokolisn su za kašalj manje aktivni)
|
Datum objave: 20 Kolovoz 2010 u 23:26
Koje trave trenutno berem? U četvrtk noć sam se ponovo spustila sa Velebita. Bila par dana, brala ono što je sad još tamo aktualno ( ili lagano prolazi)... kako idem na višlje nadmorske visine ima još uvijek gospine trave, ivanjskog cvijeća, vrkute, vidca, timijana, divljeg mažurana, par vrsti vriska, nešto malo još uviejk se nađe vrbovice, menti, stolisnika, trpuca.....i još puno toga:)
|
Datum objave: 20 Kolovoz 2010 u 23:40
[QUOTE=Anson] pozdrav 
jučer sam prvi put brala stolisnik, ali nisam sigurna da sam pravi ubrala..zanima me da li treba biti rascvjetan ili više onako skupljen? i kako ga osušiti?
ja apsolutno smatram da je stolisnik bolje brati kada je više skupljen nego kada je više rascvjetan potpuno.... eterična ulja i druge lakohlapljive ljekovite tvari ispravaju na udaru sunca... ista stvar je sa gospinom travom/kantarionom gdje je hipermicin ( najakr+tivnija ljekovita tvar) a u prncipu izlučevina žljezde izrazito lako hlapljiva pa je puno kvalitetnije ulje kantariona i tintura od pupoljaka a ne cvijetova.....
Ja osobno smatram da je višestruko kvalietniji način sušenja ( svake biljke!) način da se uredno slaže na pravilnom razmaku na bijeli papir ( on je na +police/mrežice u hladu a na zračnom mjestu) jer se tako ne gnječi bilje ne uništava tekstura biljnog materijala.... bilje sušeno vezano u snopiće često unutar snopa ima promjenjenu boju lista ( najčešće potamni) a to onda nije više najkvalitetnije što se može izvući iz biljke jer je promjena bolje prikaz promjene unutra biljke..... isto tako često se ljudi čude da im bilje potamni kod usšenja a isjeckaju ga na komadiće.... npr menta..... pa naravno kada se gnječi i oštečuje tkivo. Smatra da je najkvalitetnije i najhi+umanije prema biljci sušiti ju stabljiku do stabljike na pravilnom razmaku i tek kada je potpuno suha onda ju rezati i usitnjavati. Također mislim da je sušenje u sušarama ljekovitog bilja katastrofa za ljekovitost bilja i nitko me ne može uvijerti da na +40, + 50, +70 kemija bilja ostaje ista a energetskom potencijalu da ne pričamo. Tokom ljeta sve se posuši prirodno za dan-dva i zaista nema potrebe nepotrebno uništavati bilje u sušarama. Jedina iznimka koju znam naopravti je sušenje ploda divlje ruže/šipka koji u vrijeme kada je sazrio su već razdoblja zahlađenja i vlage, sušim ga na +30 u pećnici.
|
Datum objave: 22 Kolovoz 2010 u 01:24
ja danas nabrala vrijesak..jupiiiii u gornjem pitanju mislila sam na muški trputac, a ne na ženski...
|
Datum objave: 24 Kolovoz 2010 u 12:12
griva1978 napisao:
...
|
hvala na odgovoru..ja isto sušim stolisnik na taj način..sve sam do sad tako sušila osim mente, nju sam zavezala u snopiće i na tavan..neki dan sam radila čaj, ali mi je bio nekako "vodenast"  .. stavila sam dovoljno listića, držala 15-ak min i ne znam, nije me baš oduševio..a kad sam ga brala i vezala u snopiće, nisam mogla disati od preintenzivnog mirisa
jel nešto krivo radim?
|
Datum objave: 24 Kolovoz 2010 u 21:19
Anson napisao:
griva1978 napisao:
...
|
hvala na odgovoru..ja isto sušim stolisnik na taj način..sve sam do sad tako sušila osim mente, nju sam zavezala u snopiće i na tavan..neki dan sam radila čaj, ali mi je bio nekako "vodenast"  .. stavila sam dovoljno listića, držala 15-ak min i ne znam, nije me baš oduševio..a kad sam ga brala i vezala u snopiće, nisam mogla disati od preintenzivnog mirisa
jel nešto krivo radim?
|
Da li vi nešto radite krivo ili ne ja ne znam... intenztet okusa zavisi o puno faktora, ako ste ju ostavili da se presuši ispariti će eterično ulje i biti će slabijeg okusa, ako oko nje ne raste bilje koje u sinbiozi pojačava okus biit će slabije okusa, ako ima previše vode u tlu ( u odnosu na priješnje godine ako ocjenjujete po okus...), ako nije kvalitetno zbrinuta kada je osušena, ako je sastav tla te godine nešto drugačiji..... jedini način usoredbe je od ubranog snopa pola staviti sušiti na jedan a pola na drugi način i voditi računa o razini sušenosti ( drugačija je).... ostalo je sve priča bez veze jer su čak i smokve sa istog stabla jedne godine slatke i pune okusa a druge lošije....
|
Datum objave: 25 Kolovoz 2010 u 15:34
ma ovo mi je prvi put da sam sama brala mentu, u polju na hvaru..sušila se 2 dana i odmah sam ju spremila u papirnate vrećice..
a pitam zato što ne znam, jer do sad sam pila samo mentu iz vrećice pa ne znam jel jača ta kupovna ili domaća 
al ovo za smokve stoji, pa je možda tako i s mentom..
|
Datum objave: 02 Rujan 2010 u 12:00
Iako malo kasno ovih dana berem vrbovicu ( Epilobium parviflorum ). Upala skoro u močvaru da dođem do nje.Ali uspjela. Važno je da sad znam koja je i gdje je ima.
Napravit ću od nje tinkturu ( s dodatkom još nekih trava ). Još samo da nađem muškarca sa problemima na prostati. MM, na sreću, nije taj. Evo slika.Griva, pogledaj.Znam već tvoje mišljenje da je za nju prekasno ali pročitaj u knjigama, ona cvijeta od lipnja do rujna:

|
Objavio: tikvić
Datum objave: 04 Rujan 2010 u 15:33
Listajući stranice foruma naletih i na ovu jako zanimljivu temu.Ja nisam neki poznavalac ljekovitog bilja ali biljku rosopas i njezina ljekvita svojstva jako dobro poznajem. U mojoj obitelji postoji tradicija liječenje kožnih bolesti (raznih vrsta lišajeva, psorijaze) duga oko 100 godina. To je radila moja prabaka, zatim baka koja je prije svije smrti to ostavila meni u nasljeđe. Pokojna baka je za vrijeme svog dugog života ( umrla je u 100-toj godini) izlječila mgole ljude biljkom rosopas. Još kao mala djevijčica upoznala sam nevjerojatnu moć te ne baš kako cijenene i poznate biljke.Rosopas jeste izuzetno otrovna biljka i ne smije se u organizam unositi u sviježem stanju (samo par njenih sviježe konzumiranih listova može izazvat gušenje i smrt), ali zato osušena i spravljena u čaj liječi mnoge bolesti ( žuticu,kabenac u žuči,jetru ,karcinom želuca i crijeva, depresuju itd..) Sviježa se koristi samo za vanjsku uporabu, to jest za bolesti kože.
|
Datum objave: 13 Rujan 2010 u 11:23
Fermina-Daza napisao:
Iako malo kasno ovih dana berem vrbovicu ( Epilobium parviflorum ). Upala skoro u močvaru da dođem do nje.Ali uspjela. Važno je da sad znam koja je i gdje je ima.
Napravit ću od nje tinkturu ( s dodatkom još nekih trava ). Još samo da nađem muškarca sa problemima na prostati. MM, na sreću, nije taj. Evo slika.Griva, pogledaj.Znam već tvoje mišljenje da je za nju prekasno ali pročitaj u knjigama, ona cvijeta od lipnja do rujna:

|
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml -
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml - Pozdrav,
zaglavila u Slavoniji u berbama pa nisam bila 20-tak dana na netu:)))
Fermina moram te špotati da je slika loša ali da bih svejedno rekla da to nije
parviflorum. Koliko ja znam u Hrvatskoj raste 16 podvrsta vrbovice, a Epilobium
parviflorum sam ja brala na Velebitu početkom 8 mj ali vjerujem da se ponegdje
može ponoviti cvat ako se temperatura i vlažnost poklope ( iako općenito za sve
biljke vjeurjem da imaju cvijetale/necvijetale samo 1 razdoblje ljekovite
aktivnosti)...kada je to kod tebe, ne znam:)
Razlog zašto mislim da nije parviflorum unatoč ( sori ali lošoj slici!!! :)))
je to što je kod parviflorum duži list, lanceolatast sa
šiljastim vrhom ( na slice su neki vršni lsitići oblog vrha, što može biti kod nerazvijenih i samo gorniih vršnih ali ne i tokom biljke....) , rubom lista
nazubljen ( na slici koliko razaznajem nije) i iako dlakav ne toliko dlakav list ... a cvijet je
( iako je teško vidjeti- daj dobaci još koju sliku!!!!) cvijet je prevelik u
odnosu na list. Epilobium parviflorum spada u sitnocvjetne vrbovice a čini mi
se da je na slici cvat dosta velik....tj čini mi se da je na slici neka od
krupnocvjetnih vrbovica ( koje se općenito ne smatraju ljekovitim). Kod svih
sitnocvjetnih vrbovica koje sam ja vidjela omjer cvijeta i mahune na kojoj se
rastvore je puno veći...
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml - file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml - Ali opet, identificirati biljku prema slici može biti jako teško... pogotovo ako se ne razanaju detalji, deklem: baci još koju sliku!!!:)) file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml -
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CMartina%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml -
|
Datum objave: 13 Rujan 2010 u 11:27
p.s. TKO JE MODEATOR NA OVOOM PODFORUMU?? POMOĆ! :) KAKO SE BOJJAU SLOVA I MIČE OVO POCRTAVANJE?? :))))))))))))))))))
p.s. vičem da me se čuje.... obrišite poslje slobodno :)))))))))))
|
Datum objave: 13 Rujan 2010 u 11:33
neretva u gornjem pitanju mislila sam na muški trputac, a ne na ženski...
[/QUOTE]
ok štagod
------------- http://studio-martina-natura.hr/
|
Datum objave: 13 Rujan 2010 u 23:43
Slike vrbovice su loše između ostalog jer je bilje ubrano ranije i stavljeno u vazu te slikano već malo povelo.
Evo jedna slika iz prirode ali s drugog mjesta, slikano nakon kiše, kad se biljka i cvijeće malo refalo.Ovu ćeš sigurno moći identificirati jer ja baš nisam "doma " s vrbovicama.A M.Treben navodi 9 ljekovitih vrbovica.Koja je ovo, griva?

Ovo je polje vrbovice ali koje:

|
Datum objave: 14 Rujan 2010 u 00:05
Trenutno me više zanima vučja noga (Lycopus europaeus ) o kojoj sam puno čitala naročito o njenoj upotrebi kod prejakog rada štitnjače. Budući da ovdje oko mene ima i močvara našla sam nešto što bi mogla biti vučja noga.Raste uz samu vodu. U engleskom govornom području je zovu Gypsywort što će reći ciganska trava jer je ovaj narod bojao svoju odjeću u crno s njome. Da provjerim da je ta moja prava gypsywort uzela sam bijelu krpu i šaku ove trave i kuhala neko vrijeme.Voda je zbilja postala crna ko mrak ali tkanina nije baš pocrnila iako je dosta potamnila. Evo slike biljke.Opis, izgled i sve mi se slaže ali listovi nisu dovoljno duguljasti. Griva, imaš li ti iskustva u branju vučje noge i da li je to ovo:

Opet loše slike? Napravit ću bolje, obećajem
|
Datum objave: 16 Rujan 2010 u 19:59
Fermina-Daza napisao:
Slike vrbovice su loše između ostalog jer je bilje ubrano ranije i stavljeno u vazu te slikano već malo povelo.
Evo jedna slika iz prirode ali s drugog mjesta, slikano nakon kiše, kad se biljka i cvijeće malo refalo.Ovu ćeš sigurno moći identificirati jer ja baš nisam "doma " s vrbovicama.A M.Treben navodi 9 ljekovitih vrbovica.Koja je ovo, griva?

Ovo je polje vrbovice ali koje:

|
Ja zaista naiskrenije mislim da to nikako nije Epilobium parviflorum ponajviše zbog lista koji je kod E.Parv. više šiljast prem kraju i rubom nazubljen kao kopriva ali manji zubići... i dosta zagasitije boje... To jest neka od vrbovica ali meni se čini da je uz sve i krupnocvijetna. Koliko ja znam ( a možda i griješim) u Hr raste 16 vrsta a sitnocvijetne (9) su ljekovite (većinom).
|
Datum objave: 16 Rujan 2010 u 20:07
Fermina-Daza napisao:
Trenutno me više zanima vučja noga (Lycopus europaeus ) o kojoj sam puno čitala naročito o njenoj upotrebi kod prejakog rada štitnjače. Budući da ovdje oko mene ima i močvara našla sam nešto što bi mogla biti vučja noga.Raste uz samu vodu. U engleskom govornom području je zovu Gypsywort što će reći ciganska trava jer je ovaj narod bojao svoju odjeću u crno s njome. Da provjerim da je ta moja prava gypsywort uzela sam bijelu krpu i šaku ove trave i kuhala neko vrijeme.Voda je zbilja postala crna ko mrak ali tkanina nije baš pocrnila iako je dosta potamnila. Evo slike biljke.Opis, izgled i sve mi se slaže ali listovi nisu dovoljno duguljasti. Griva, imaš li ti iskustva u branju vučje noge i da li je to ovo:

Opet loše slike? Napravit ću bolje, obećajem
|
Fermina ovdje su ti slike jako dobre :)))) po meni to možda i može biti vučja noga... ili neka njena naša podvarijanta ( kraći i obliji list)... lokalne/regionalne podvarijante postoje kod bilja a i sama biljak zavisi od sjemena, vlage....
Vučju nogu ( Lycopus europaeus) nalazim (da, blizina vode) i poznajem ali ju u principu baš ne berem jer štitnjaču ne radim baš često. Šteta mi da bilje propadne jer sve bacam nakon 1 god, kod štitnjače više radim sa srčanikom i mažuranom.
Evo moje (loše) slike od pred par tjedana, vučja noga

|
Datum objave: 16 Rujan 2010 u 23:43
Jedino me kod ove moje brine duljina lista, drugo se sve poklapa. Koliko god da ti je loša slika, ipak se dobro vidi da je kod ove tvoje list manje zaobljen i ide više u špic. Vučja noga se pokazala jako dobra za štitnjaču ali ako se s njom počne navrijeme, dakle liječi blaže početne slučajeve hipertireoze a pomaže usporavanju bolesti a naročito smanjuje srčane smetnje koje su rezultat ove bolesti. Tinktura je daleko učinkovitija od čaja pa se ne muči sušiti vučju nogu nego pravi tinkturu od nje.
|
Datum objave: 16 Rujan 2010 u 23:48
Hvala za vrbovicu.Da, sad i ja vidim da joj je list širi.I ova možda i jest "krupnocvjetna" ali nailazila sam ovdje i na one zbilja sitnog cvijeta. Ali, očigledno, trebam tu još učiti.
|
Datum objave: 17 Rujan 2010 u 12:19
Fermina-Daza napisao:
Hvala za vrbovicu.Da, sad i ja vidim da joj je list širi.I ova možda i jest "krupnocvjetna" ali nailazila sam ovdje i na one zbilja sitnog cvijeta. Ali, očigledno, trebam tu još učiti.
|
Uvijek se ima što učiti i šta novoga saznati kod bilja.. :))) ja si u rano proljeće obično zamislim jednu novu biljku koju još ne poznajem u prirodi da ju nađem... ali ove god me zaobišao taj iđirot, nažalost ga kupujem i koristim isklučivo za sebe osobno.... a koliko sam raznorazne trstike po močvarama izvukla i njušila korjen ... ali uvijek bude nešto novo :))
|
Objavio: jjadra
Datum objave: 19 Rujan 2010 u 21:31
Pozdrav, cure! Molim vas znate li nešto o branju i sušenju šipka, za čaj? Nisam se nikada okušala u tome, a sada ga vidim posvuda i baš bih voljela probati. Nego nailazim na različite informacije, negdje da se prije sušenja melje, negdje poslije, a negdje da se cijeli plodovi koriste za čaj, pa sam dost zbunjena a htjela bih sve po špagi kako treba napraviti Bila bih vam zahvalna
|
Datum objave: 19 Rujan 2010 u 21:59
jjadra napisao:
Pozdrav, cure! Molim vas znate li nešto o branju i sušenju šipka, za čaj? Nisam se nikada okušala u tome, a sada ga vidim posvuda i baš bih voljela probati. Nego nailazim na različite informacije, negdje da se prije sušenja melje, negdje poslije, a negdje da se cijeli plodovi koriste za čaj, pa sam dost zbunjena a htjela bih sve po špagi kako treba napraviti Bila bih vam zahvalna
|
Pozdrav jjadra! dobrodošla i dugo ostala :)
ja ga osobno sušim cijelog u pećnici na 30 stupnjeva par sati ( držim i blago odškrinuta vrata), povremeno protresem tacnu da se ne bi od topline "zaljepio". Dakle ne meljem ga prije. To je i zato jer kada ga kuham dugo ga iskuhavam a namočim ga u vodu večer prije, ujutro ga iskuhavam cca 30 min dok potpuno ne omekša i sa pasiralicom za krumpir ga vrlo dobro izgnjecam u kašu. Procjedim kroz cjedilo i dobijem fantastičan gusti kao sos od rajčice čaj, fantastična okusa! Naravno radim ga cijeli lonac i cijela oitelj ga pije tokom dana. Kada ga procjedim kroz cjedilo za čaj onu masu sa košticama vratim nazad i dolijem još vode i još jednom ponovim postupak.
Eto, nije baš najuobičajeniji postupak ali je okusom nenadmašiv! 
|
Objavio: jjadra
Datum objave: 20 Rujan 2010 u 10:57
griva1978 napisao:
Pozdrav jjadra! dobrodošla i dugo ostala :)
ja ga osobno sušim cijelog u pećnici na 30 stupnjeva par sati ( držim i blago odškrinuta vrata), povremeno protresem tacnu da se ne bi od topline "zaljepio". Dakle ne meljem ga prije. To je i zato jer kada ga kuham dugo ga iskuhavam a namočim ga u vodu večer prije, ujutro ga iskuhavam cca 30 min dok potpuno ne omekša i sa pasiralicom za krumpir ga vrlo dobro izgnjecam u kašu. Procjedim kroz cjedilo i dobijem fantastičan gusti kao sos od rajčice čaj, fantastična okusa! Naravno radim ga cijeli lonac i cijela oitelj ga pije tokom dana. Kada ga procjedim kroz cjedilo za čaj onu masu sa košticama vratim nazad i dolijem još vode i još jednom ponovim postupak.
Eto, nije baš najuobičajeniji postupak ali je okusom nenadmašiv! 
|
Odlično, hvala puno na odgovoru i na dobrodošlici 
|
Datum objave: 10 Listopad 2010 u 11:51
Prolaz zadnji čas za kopanje korjenja valerijane, velikog čička, encijana i drugoj bilja koje je najljekovitije u predjelu korjena..... dakel tko je još nije uzeo ..kramp u ruke :))))))))))))) ... ja sam svoje za ovu godinu u berbama obavila.... puna dupkom 1 prostorija suhog bilja, jedva vrata otvaram
|
Objavio: manči
Datum objave: 19 Prosinac 2010 u 08:58
....citam da ste vec davno obrale sipuriku a ja se nje tek sad sjetila kad sam je vidila u draci....
....zapravo, ne znam da li je plod svake divlje ruze dobar za caj...znaci, ovo je divlja ruza iz juz. Dalm....nisam je odredjivala....
Fermina da li je ti beres?
|
Datum objave: 19 Prosinac 2010 u 22:14
Već sam brala i sušila a najviše...popila. Ja berem samo plod divlje ruže ( Rosa canina ) koji je jajolikog oblika i jarke crvene boje.Sad je već mekan, kašast i vjerujem dobar za mermeladu.
Vidim i neke druge sa okruglastim, crvenim plodićima, puno manjim.Njih ne poznajem pa ih ni ne berem.
|
Datum objave: 11 Siječanj 2011 u 11:02
.....tek sad dodjoh po odgovor...
...to sam i ja primjetila da postoje duguljasti i vrlo mali okruglasti....kod mene su samo ovi okruglasti...nesto sam ubrala i trazila po internetu.... to bi mozda bila neka var. dalmatica i navodno i ona se konzumira u caju.....
...nisam jos ovo razjasnila??????
|
Datum objave: 11 Siječanj 2011 u 22:24
Ako su joj listovi kao u ruže ali samo sitniji, nećeš pogriješit, to je isto neka vrsta divlje ruže ali vjerujem ne tako vrijedna kao Rosa canina.
Inače, sitne okrugle crvene bobice ima i glog ali sigurna sam da bi ga ti razlikovala od divlje ruže.
|
Datum objave: 12 Siječanj 2011 u 08:42
....da,da...to je ruza, tu ne mogu pogrijesiti....poznam i glog samo ga nema kod mene....naravno poznam i druge bobice iz makije, pogotovo otrovne....
....i ja mislim da se plod svake divlje ruze moze konzumirati....citala kod Grlica...
|
Datum objave: 29 Siječanj 2011 u 22:50
Da :))) Sve su canine ljekovite i jestive ( koliko ja znam ;-)
|
|