Kako do sjemena povrća iz vlastitog uzgoja
Web: Cvijet.info
Kategorija: Vrt - Forum o vrtovima
Ime foruma: Moj povrtnjak
Opis foruma: Moj vrt u povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=7953
Datum ispisa: 31 Listopad 2024 u 07:10 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Kako do sjemena povrća iz vlastitog uzgoja
Objavio: monstera
Tema: Kako do sjemena povrća iz vlastitog uzgoja
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 22:14
Evo zbog sve većeg broja onih kojima je želja sakupljati sjemenje povrća, začina i ljekovitog bilja iz vlastitog vrta, donosim još neke korisne smjernice kako jednostavno i na jeftin način možete sakupiti hrpu sjemenja od svojih uzgojenih biljaka.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Odgovori:
Objavio: monstera
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 22:16
U biti ne znam da li postoji koja biljka da ne daje sjeme ( osim naravno one iz F skupine, tj. hibridi ).
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 22:19
Mislim da sam opisala postupak dobivanja sjemena crvenog luka, ali ponoviti gradivo i malo se prisjetiti , nije na odmet zar ne ?
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 22:31
Dakle, uzet ćemo lijepe debele glave luka, ovisi o vrsti koju želimo..prerežemo te glave ( tamo gdje je bila cima, odrezati poklopac) i dio s korijenom posaditi....
Luk će izrasti ali ne uobičajeno kakav luk jest, nego će izrasti u jačem grumenu, procvjetati, dozreliti i dati sjeme...No često su lukove cvjetne glave dosta teške pa im trebaju dobri potpornji... ja to napravim od nekoliko drvenih štapova i špage. Čisto da cvjetne glave ne legnu na tlo, jer onda možemo zaboraviti na sjeme.... Kad su cvjetne glave zrele, pod rukom lagano šuškaju, tada se lagano i oprezno poberu, potrebno je dobro paziti jer se sjeme vrlo lako istresa iz čahurica koje tvore jedan veliki cvat, pa stoga lukov cvijet izgleda tako lijepo kao jedna teniska loptica.
Sjeme još neko vrijeme posušimo vani, ali samo za lijepa vremena , a tada ga izmrvimo, očistimo od smeća i prašine i spremimo najbolje u platnenu ili papirnu vrečicu, naravno sa svim podacima o sjemenu....Na godinu ga sijemo i dobivamo lučice koje se inače kupuju u poljoapotekama, no ovaj puta imamo svoje lučice i tek treću godinu kad ih sadimo, dobivamo normalni luk iz njih..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 22:35
Sjeme salate ćemo dobiti tako što ćemo nekoliko biljaka jednostavno pustiti da procvatu i dozrele, kad je sjeme zrelo, ima onu bijelu kao paučinu ( ko maslačak ) , tada se cvjetne glave beru, još malo prosuše, izmrve očiste od prašine i smeća i također pospreme sa svim podacima o sjemenu i vremenu kad smo ga ubrali i pospremili..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 17 Veljača 2014 u 22:41
Sjeme korijenastog povrća ( mrkva, celer, peršin, cikla, repa..) dobit ćemo tako što ćemo jedan dio biljaka ostaviti do iduće godine u zemlji ( priranci ) i nećemo ih dirati sve dok ne procvatu ( iako meni često procvatu neke već i u prvoj sezoni ) osjemene se i dozrele...tada se pokupi sjeme i također kvalitetno posuši , očisti, obilježi i spremi. Ovo pravilo vrijedi isto i za sve kupusnjače, osim možda kineskog zelja koje se vrlo brzo osjemeni već u prvoj sezoni zbog previsoke temperature.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: bugicaza5
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 07:19
monstera, da pozdravim novu temu , svaka ti čast, ne gubiš vrijeme i uvijek pogodiš ono što se traži...
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 09:17
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gostovic
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 09:32
Svaka čast, monstera, tema upravo za mene jer ja još nikada nisam skupljala sjeme, a to svakako od ove godine budem radila, međutim, imam jednu molbu: kad dođe vrijeme za "branje" sjemena da li bi nam možda mogla i slikati biljku da vidimo cijeli proces, kako sjeme izgleda i tako...
Lijepi pozdrav!
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 09:55
Naravno draga, budem sve poslikala ( naravno ono što mislim osjemeniti ) a ako koga možda zanima proces s crvenim lukom, to već ima u mojoj temi, ali istina nije cijeli proces popraćen fotkama, ali budemo to ove godine popravili, pa čisto da i to vide svi oni koje zanima...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 10:07
Što se tiče svih vrsta mahunarki, zrnašica ( grah, mahune, grašak, bob..) pretpostavljam da svi znate da je njih vrlo lako uzeti za sjeme..Tj. ono što želimo od zrnašica osjemeniti, to nećemo ubirati ni kao zeleno, ni kao zrelo za jesti ( zeleno, odnosi se na mladi grašak, bob,mahune, grah.) znači ostavit ćemo mahune i zrno da se razvije do kraja, da se mahuna posuši i sjeme u njoj dozreli..kad je taj proces gotov, ubiremo mahunarke ( najbolje rano ujutro jer pri većoj temperaturi mahune se raspucaju pa tako često izgubimo dosta sjemena koje se razleti po tlu.) Kad smo pobrali mahunarke očistimo ih, sve ljepše zrnje se prebire, loše, sitno, bolesno ili oštećeno odbaci. Sad još neko vrijeme zrnje posušimo vani na zraku ( obično je to nekoliko dana ) Provjera sjemena da li je dovoljno suho za one koji možda ne znaju procijeniti otprilike, najbolje je da probate pregristi sjemenku, ako je tvrda i ne da se pregristi, znači suha je i spremna za skladištenje do naredne sezone..Pospremanje je isto najbolje ili u neke platnene ili papirne vrečice, a ako imate veću količinu, može stajati uskladišteno i u običnoj kartonskoj kutiji, na nekom prozračnom i tamnijem mjestu.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gostovic
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:10
naravno da me zanima i proces oko crvenog luka, nisu više ni lučice tak jeftine... treba imati sve svoje ako se može..
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:19
Nekima će možda zvučati smješno, ali lukovo sjeme je vrlo jednostavno dobiti recimo iz kupljenih lučica koje smo posadili i dobili lijepe debele glave luka...Budem vam poslikala moje lučice dobivene takvim načinom osjemenjivanja....nema ih puno jer kako sam već rekla, nešto mi je lani ili pojelo ili raznijelo sjeme nekamo dalje, ali ovaj puta ću biti pametnija pa ću luk kako sam već rekla posijati u teglice , a kasnije samo preseliti van...
Čula sam ljude gdje kažu, pa kako je moguće dobiti sjeme luka koji je uglavnom ionako hibrid..No ne znači nužno da je baš sav luk hibrid jer tada niti jedna sjemenka ne bi niknula....Ja sam pobila tu činjenicu i dokazala da se iz uzgojene kupljene lučice itekako može dobiti sjeme..Uostalom mislim da bi bar na svakom pakiranju trebalo pisati da je hibrid ili možda i ne?
Kako god ja sam se potrudila dobiti nešto svojih lučica,nema ih previše ( jer ih nisam previše ni sijala) ali za 1kg ih sigurno ima...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:22
Evo jedne moje stare fotke crvenog luka u cvijetu...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:24
Istrgane cvjetne glavice luka , čekaju da ih još očistim i dobro izmrvim.... ( također stara fotka s moje teme...)
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:27
Ovo je čisto sjeme crvenog luka ( posuđena fotka )..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:29
Pošto ja najviše volim Centurion luk, ovaj puta ću morati lijepe glavice istog donijeti od moje mame i posaditi ga za sjeme... Ja ga lani nisam imala jer nije bilo lučica istog za kupiti...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: magadan
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:31
Monstera, odlicno!!! I mene zanima uzgoj luka iz sjemena. Slike ce mi proces pojasniti bolje nego da mi netko objasnjava. Hvala ti na trudu, samo pisi!:)
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:36
Hvala Magi ! Puno mi znači da mogu ljudima pomoći....bar onoliko koliko je u mojoj moći i bar ono što znam iz vlastitog iskusta..Nekad žene niti nisu, gotovo nikad kupovale lučice, uglavnom su ih uvjek same uzgojile, baš na ovaj stari, meni jako poznati način...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:39
Ustvari, zapravo rijetko što se tada i kupovalo od sjemenja, osim možda kupusnjače, sve ostalo se najviše osjemenjivalo iz svojeg vrta....I tako se radilo iz godine u godinu i uvjek bi se imalo zaliha što starog, što novog sjemena iz svojeg vrta... Žene su uglavnom uvjek razmjenjivale sjemenje međusobno i tako bi ponekad imale neke nove vrste povrća u svom vrtu... jer uvjek je netko imao baš ono što možda moja baka nije imala i obratno...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Veljača 2014 u 11:53
Išla sam sad pogledati moj jesenski češnjak koji nažalost opet leži u vodi i tada su me kovrčavi kelj i raštika posjetili ( ako prežive ovu poplavu) da će biti idealne biljke, potencijalni donori sjemena, jer nisam ih jesenas uzalud štihačom izvadila i presadila na mjesto gdje se ne ore... Namjera mi je i bila, sačuvati ih za sjeme... Sve što se sad očekuje do njih da prorastu, procvjetaju i daju male, male mahunice sa sjemenom na vrh proraslih izboja.....nadam se s ljepšim vremenom da bi se to trebalo dogoditi...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gostovic
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 15:56
ja sam prvi put prošle godine sadila luk i to iz kupljenih lučica žutog, ljubičastog i luka srebrenca, dobila sam ljutiku i nju čuvam i za ovu godinu. kakav je to luk centurion?
|
Objavio: monstera
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 17:01
Sjemenski luk CENTURION http://pseno.hr/wp-content/gallery/sjemenski-luk/sjeme-lucica-luka-centurion.jpg" rel="nofollow"> Sjemenski luk CENTURION karakteristike: - Sjemenski luk CENTURION je sorta luka za srednje ranu proizvodnju.
- CENTURION luk odlikuje se veoma krupnom, okruglasto-duguljastom glavicom, ljuske su zlatne boje.
- Daje visoke prinose.
- Sjemenski luk CENTURION koristi se u svježem stanju, ali i za duže čuvanje.
- Dobro se skladišti, radi velike količine suhe tvari.
Ja bih ovome još samo dodala, jako je sočan i za razliku od drugih vrsta luka blago je ljut.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gostovic
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 21:42
E pa onda ćemo i njega potražiti. Jedva čekam vidjeti kako će to izgledati kad ja budem hvatala sjeme luka. Nego, kad se dobije onaj lijepi cvijet od luka? Mislim da to uživo još nisam nikad vidjela (koliko ja toga ne znam, pa to je strašno, a nije da sam baš u cvijetu mladosti) . .--
|
Objavio: monstera
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 21:48
Ufffff, pa sad ti ni ja ne bi baš znala reći koji je to mjesec bio kad je luk procvjetao...( nemoj me strogo držati za riječ, ali moguće negdje 6-7mjesec..)
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gostovic
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 22:26
dakle, da rezimiram: ovo proljeće sadim lučice, na jesen ostavim nekoliko glavica lijepog debelog luka, a onda sljedeće godine na proljeće sadim taj luk za sjeme onako kako si opisala...
|
Objavio: monstera
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 22:26
Imam dojam da se lučice Centuriona jako brzo prodaju, jer lani ih uopće nisam našla..stoga sam ovaj puta otišla ranije po njih dok ih još ima.... Meni osobno to je jedna od najboljih vrsta crvenog luka....I za jelo i za kuhanje..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 22:30
Točno tako Gostović ! Samo što ćeš morati paziti da ti debeli luk ne istjera, jer takav više ne valja uopće za posaditi..Mora biti da uopće ne isklija gore onaj zeleni dio..nije toliko važno ako je u središtu krenuo tjerati...ali bitno da ne istjera zelenu masu gore...( listove ).
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gostovic
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 22:38
znači, ide negdje na hladno...ok, sve sam shvatila...netko je rekao da ćeš biti njezina osobna učiteljica, a mislim da si i moja.
Hvala i laku noć.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 22:52
Da najbolje bi bilo negdje na hladno, ali ne prehladno da ne bi luk smrznuo...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 19 Veljača 2014 u 22:53
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: mikica.dm
Datum objave: 23 Srpanj 2014 u 19:01
Monstera, da malodignem temu, trebam savjet, a ti si dosta iskusna u tome Ove godine sijala sam bijele krastavce, sjeme sam nabavila preko internet oglasa. Dosta mi se svidio, ne loza se jako a bogato rodi, pa sam ostavila par komada da mi zriju jer zelim uzeti sjeme iz njih. Kada bi bilo pravo vrijeme da krastavce uberem, sada su vec prilicno debeli i zuckasti. Trebam li masu sa sjemenom ostaviti malo na suncu da fermentira ili da samo izdubim sjemenke, operem i posusim ih?
------------- zatvori usta, otvori oci
|
Objavio: monstera
Datum objave: 23 Srpanj 2014 u 21:28
Ovako, pričekaj dok se dobro zdebljaju i dosta požute, najbolje vrijeme za ubiranje krastavaca za sjeme moći ćeš procijeniti tako da pričekaš da im se repić, loza gdje je plod povezan s matičnom lozom napola osuši....tada ih uberi i ostavi još par dana ( tri -četiri dana ) negdje u laganoj polsujeni nek miruju. sad ih uzmi i prereži po dužini na pola, žlicom povadi sjemenke i skupa s onom pomalo ljigavom masom stavi i cjedilo, najbolje neko metalno..operi ih pod mlazom vode, ako je potrebno ulij vode u posudu sa sjemenkama i procijedi...ponoviti do nekoliko puta jer stvarno ih treba dobro oprati... sad čiste sjemenke stavi na neke novine, najbolje one mekše koje upijaju vodu....po potrebi zbog velike vlažnosti smao ispod svega stavi novi sloj novina, suši negdje u laganoj polusjeni po potrebi promješaj sjemenke rukom.... kad su suhe spremi u pairnu vrečicu napiši naziv, datum i godinu i spremi na suho,prozračno, hladno i tamno mjesto.
Druga opcija.... Povadi sjemenke i skupa s ljigavom masom raširi u tankom sloju na upijajući papir, ne diraj dok se dobro ne osuši..sad rastrgaš, razmrviš opnu koja se stvorila i pokupiš sjemenke, no meni je taj način malo teži jer želim svaku sjemenku očsititi od posušene opne pa stradaju nokti i meso pod njima, boli...
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: NinettA
Datum objave: 23 Srpanj 2014 u 23:25
Pa kade san ja bila kada se o ovemu pisalo???? Parićana san za sledeći štajon (u stvari, ne paćan se ja u povrtnjak... to je samo da moren mužu kjucat kako se to dela....), !
Hvala Monstera... puno učin, puno san naučila a se skupa tako malo znan ....
LP
|
Objavio: mikica.dm
Datum objave: 24 Srpanj 2014 u 07:02
Hvala Monstera na brzom odgovoru
------------- zatvori usta, otvori oci
|
Objavio: monstera
Datum objave: 24 Srpanj 2014 u 09:05
Curke !
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gostovic
Datum objave: 15 Listopad 2014 u 12:29
Dakle, uzet ćemo lijepe debele glave luka, ovisi o vrsti koju želimo..prerežemo te glave ( tamo gdje je bila cima, odrezati poklopac) i dio s korijenom posaditi....
E, monstera, nadam se da nećeš pasti na pod od smjeha, ali ja stvarno ne znam kako taj prerezani luk posaditi - da li cijeli ide u zemlju, koliko duboko, ili viri van ili? Stvarno sam tuka, a svakako bih htjela ostaviti barem dvije glavice luka za sjeme, ako ne "prolista"...
|
Objavio: monstera
Datum objave: 15 Listopad 2014 u 13:28
Hihhihihhihi, Oprosti mi Gostović, Molim te... ... al ne mogu biti a da se bar malo ne nasmijem na ovo... No dobro, dosta smjeha.. idemo ponoviti ovo gradivo...
Dakle, luk se reže vodoravno.. može na pola, ili više od pola...može samo dio s gornjom "kapom" tamo gdje je bila cima.. Inače za taj postupak odabiru se samo lijepe debele glavice luka. Iskopamo jarak pri tome pazeći da ne bude ni preplitak ni predubok.. zemlja treba prekriti cijeli luk.. pa i taj rez gdje je odrezan.. glavice se stave na neke određene razmake jedna od druge ( ovisno o tome kako su debele ) i zatrpaju se zemljom.... zemlja se lagano utisne nogom ili rukom i to je to..
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: gostovic
Datum objave: 15 Listopad 2014 u 14:08
Objavio: monstera
Datum objave: 15 Listopad 2014 u 14:56
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Gajtana
Datum objave: 11 Kolovoz 2015 u 12:07
Evo podižem temu glede luka.
Kao što sam već jednom rekla mama je vrt majstor, a ja sam samo "mali od palube" koji pomaže pa mi znanje nije na razini. Mama se razboljela pa je sad dosta toga palo na mene pa se snalazim kako znam i umijem.
Ove godine prvi put imam sjeme luka. Razlog je ogromni luk iz Australije koji sam kupila u Metrou ( u kg idu 2-3 glavice ) tako ogroman još nisam vidjela. Mama posadila, sjeme pobrano i za probu sam stvila 2 sjemena u zemlju da vidim da li će sjeme uopće rasti. Posijala u petak i evo jučer već jedan izvirio van.
Dva pitanja.
Koliko posijanu lučicu često treba zalijevati?
Drugo, ono s čim se još nisam srela, a pročitala sam topic. Kad želimo dobiti sjeme, odrežemo vrh luka i s njim u zemlju. Zar neće početi truliti tamo gdje je odrezan? Da li bi izrastao i da se ne prereže?
|
Objavio: milica7
Datum objave: 11 Kolovoz 2015 u 20:43
Nisam baš stručnjak za davati savjete. Kod nas se nije glavica luka odrezala kada se stavljalo za sjeme. Izraslo je uvijek. Tako je radila moja baka i mama pa sam i ja tako radila a i oko mene naše susjede su radile isto tako.Za rezanje sam čula tek na ovom forumu. Možda je tako bolje, znaju iz svoga iskustva. Ti neke odreži a neke ostavi cijele pa ćeš vidjeti što ti je bolje. Te glavice luka smo stavljali za sjeme u proljeće, reklo se "stavili u izvode".....
------------- Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
Objavio: Gajtana
Datum objave: 12 Kolovoz 2015 u 08:10
Hvala @milica7 na savjetu ... probati ću tako.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 13 Kolovoz 2015 u 08:00
Pozdrav Gajtana... Moram odmah reći, luk ili lučica nisu biljke kojima treba voda ( ne zalijeva se ). U protivnom ćeš dobiti kuhanu lučicu ili kuhani luk. Što se tiče same sjetve iz sjemena, sad nije vrijeme za takvu sjetvu ( sjeme se sije u proljeće s početkom sezone, sad jedino možeš posaditi jesensku lučicu ). Što se tiče rezanja luka, neće strunuti ( bar meni nije a radila sam to već bezbroj puta ). Uzimaju se najljepše i najdeblje glave luka , reže im se malo ispod cime (poklopac) i tako se sadi. Prije će procvjetati,a i cvjetne glave bit će veće za razliku od onoga koji nije rezan. Možeš probati i da ga ne režeš, ali svakako biraj debelje glavice luka, no mislim da taj neće imati prvoklasnu cvjetnu kuglu kakve inače ima onaj koji je rezan.
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 13 Kolovoz 2015 u 08:01
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: monstera
Datum objave: 13 Kolovoz 2015 u 08:14
http://www.cvijet.info/images/galleries/640-480/01f16b01-DSCI0600.JPG
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Gajtana
Datum objave: 17 Kolovoz 2015 u 15:26
Hvala draga monstera !!!!!!
Zar ne zaliti bar onaj prvi put kad se zasije? Niti jedan jedini put ne zaliti? Zar ne bu umrlo. Leleeeeee
|
Objavio: monstera
Datum objave: 18 Kolovoz 2015 u 01:17
------------- Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
Objavio: Gajtana
Datum objave: 18 Kolovoz 2015 u 15:03
Hvala još jednom. Primljeno na znanje i ravnanje
|
Objavio: macorka
Datum objave: 19 Kolovoz 2015 u 07:11
Ovako skupljam sjeme rajčice: stavim ga u čašu s vodom i ostavim dva dana, stvorila se bijela pjena na površini. Procijedim i stavim sušiti. Sjeme je čisto.
|
|