žute točkice na naličju lista
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Bolesti biljaka
Opis foruma: Sve o bolestima i kako ih sprječiti
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4857
Datum ispisa: 19 Srpanj 2025 u 13:41 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: žute točkice na naličju lista
Objavio: natalija
Tema: žute točkice na naličju lista
Datum objave: 19 Svibanj 2010 u 16:02
1 |
2molim pomoć - danas sam primjetila jarko žute (skoro narančaste) točkice na naličju lista djeteline i gaveza
nemam pojma što je to - kakva je to vrsta bolesti ili možda neki sitni nametnik
jako me strah da se ne proširi po ostalim biljkama pa ako mi možete pomoći sa identifikacijom - bila bih vam jako zahvalna
poslije ću opet vani pa ću pokušati s mobitelom slikati o čemu se točno radi
|
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|
Odgovori:
Datum objave: 19 Svibanj 2010 u 16:04
ajme što mi idu na živce ovi brojevi sa strane... stisnem li ja nešto pa se pojave ili ih i ostali nenamjerno imaju kad pišu odgovore?
|
Objavio: Baka Bea
Datum objave: 19 Svibanj 2010 u 16:21
Natalija prema opisu čini mi se da se radi o gljivičnoj bolesti popularno nazvanoj hrđa (Puccinia). Narančaste kvržice su nakupine spora koje se mogu proširiti zrakom i na ostale biljke. Prvi korak je ukloniti jako napadnuto lišće (ne bacati na kompost), a ako ni to ne pomogne špricati fungicidima, ne znam smijemli ih nabrojati a da ne bude reklama.
|
Datum objave: 19 Svibanj 2010 u 16:24
zaboravila sam napisati da se bolesni listovi uvijaju
slikala sam list, ali se ne vidi baš dobro jer ne mogu dovoljno zumirati mobitelom sad čekam da se učitaju slike pa ću svejedno staviti
|
Datum objave: 19 Svibanj 2010 u 16:25
baka bea, hvala na dijagnozi možeš mi na pm poslati naziv
|
Datum objave: 19 Svibanj 2010 u 16:33
evo slika
pokušala sam i izbliza, ali premutne su
|
Datum objave: 19 Svibanj 2010 u 16:34
p.s. ove bijele fleke su od prskanja - sveki je danas škropio voćke i povrće pa je usput prošao po njima
|
Objavio: muhlenbergia
Datum objave: 20 Svibanj 2010 u 22:50
Ja sam imao više puta problema sa hrđom na ovakvoj djetelini.Neki put sam je špricao sa nekim fungicidom a neki put nisam.Druge godine djetelina je opet bila u redu i normalno je cvijetala.Kod mene hrđa se je još javljala na nekim vrstama sljeza,Crni sljez (Malva silvestris L.) i Vrtni ukrasni sljez ( Althaea rosea )
|
|