Hladno klijalište |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Lavandablue ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 14 Srpanj 2012 u 18:17 |
Valjda to znaci da se klijaliste sa posejanim sejancima drzi na odredjenoj nizoj temperaturi. Nekad je to samo staklenik u kome je podesena niza temperatura (uz pomoc klima uredjaja) za vreme toplijih meseci.
Videla sam na netu na nekim inostranim sajtovima da postoje i kucna klijalista za hobiste, izgledaju kao neki satori (sirine 1m-2m a visine i do 2m), u kome se podesava unutrasnja temperatura prema zahtevima biljaka koje se seju, zatim vestacka svetlost za sejance, vlaznost vazduha... Svaka biljna vrsta ima svoje zahteve prema klijanju, neke biljke klijaju na nizim, a neke na visim temperaturama, pa prema tome treba i postaviti klijaliste na pravo mesto. Takodje, neka semena zahtevaju i izvesno vreme da provedu na hladnijoj temperaturi (pre sejanja), kao na primer pelargonije, i u kucnim uslovima se onda seme pelargonije drzi u frizideru na oko 5C... A mozda je i najjednostavnije i najjeftinije resenje posejati biljke u hladan podrum, ali dopremiti vestacku svetlost za sejance i omoguciti pomocu posebnog uredjaja da se ta svetlost ukljucuje automatski po potrebi, te tako sejancima omoguci dovoljna osvetljenost za klijanje (pod uslovom da je potrebna svetlost za klijanje odredjene vrste). |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
katja,potpisujem
![]() ![]() |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
katja ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 15 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 17 |
pozdrav,
i mene zanima ova tema radi razmnožavanja reznica ukrasnog bilja pa ako netko može o tome nešto napisati bilo bi super.
|
|
![]() |
|
melamela ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Siječanj 2012 Lokacija: United States Status: Offline Bodovi: 2 |
puno hvala
![]() |
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Možda će netko više znati o tome pa će ti pobliže objasniti.
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
melamela ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Siječanj 2012 Lokacija: United States Status: Offline Bodovi: 2 |
Pozdrav svima,prvi sam put ovdje, pa trebam pomoć.Dugo sam čeprkala po forumu ali nisam našla odgovore,pa bi molila sve koji išta znaju o sjetvi u hladnom klijalištu da mi pomognu...rado učim od iskusnih i svaka informacija zlata vrijedi,hvala
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |