Razlika između komorača i kopra |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Nina ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 30 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 233 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 20 Listopad 2008 u 23:20 |
molim stručnjake da me riješe ove dileme: da li su komorač i kopar jedna te ista biljka ili nisu.
zbunilo me to što sam na netu našla da je to jedna te ista biljka, a neki dan u jednim novinama je pisalo o komoraču i kako je jako slična kopru.
![]() u vrtu kod mame ima komorač, barem mi tako mislimo, ali ga nismo koristili kao začinsko bilje. nedavno sam otkrila kako je kopar dobar kao dodatak za salatne preljeve i malo sam tražila o njemu da vidim da li bih ga mogla posaditi u saksiju i uzgajati na balkonu i vidjevši njegove slike, pomislim da ga već imam.
ali kao što rekoh, na kraju balade sam zbunjena, izgleda da neke stranice uređuju ne baš stručni ljudi pa šire dezinformacije i ostavljaju nas s upitnicima iznad glave.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nisu iste biljke, kopar je začinska biljka koja se uglavnom koristi za salate, a komorač stvara gomolj koji se priprema na razne načine, a cvate tek iduće godine. Čak se niti ne podnose da rastu jedna kraj druge. Budem danas poslikala pa stavim slike.
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
.. komorač ( koromač, foeniculum vulgare) je izrazito ljekovita biljka.... nadutost, otežana probava, upale dišnih puteva, hormonalni disbalans kod žena, upalna stanja očiju...astma, libido kod žana, problemi kod dojenja-tu je vrlo česta uporaba...
....kopar ( anethum graveolens)...ima slič izostanak menstruacija, nadutost, i svi problemi vezani uz lučenje kiselinene uporabe...a tako i neugodan zadah iz usta... ...obije spadaju u porodicu štitarki koje su izgledom relativno slični...... ...onaj vrsta komorača ( konzumni, plantažni) koji je spomenula slivek nije vrsta koja se oćenito koristi kod lječenja ili kod začina.... jer je to vrsta koja ide u korjen , formiranje korjena dok su divlji ( vulgare) oblici te biljke u stapki, granama i cavtu.... sjemeka je najaktivniji dio biljke iako se koristi i cijela biljka... |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
E sad i ja nešto novo znam, ja sam dosad uzgajala samo slatki komorač: foeniculum vulgare var. dulce Fiori, a nabavila i još neko sjeme na razmjeni sjemenja i mislila da je to isto i to sam posijala, pa sam ove godine mozgala zašto nema gomolja
![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |