Kako do sjemena povrća iz vlastitog uzgoja |
Odgovori | Stranica <123 |
Korisnik | |
Gajtana
Pustio korijenje Pridružen: 08 Srpanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 261 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo podižem temu glede luka.
Kao što sam već jednom rekla mama je vrt majstor, a ja sam samo "mali od palube" koji pomaže pa mi znanje nije na razini. Mama se razboljela pa je sad dosta toga palo na mene pa se snalazim kako znam i umijem.
Ove godine prvi put imam sjeme luka. Razlog je ogromni luk iz Australije koji sam kupila u Metrou ( u kg idu 2-3 glavice ) tako ogroman još nisam vidjela. Mama posadila, sjeme pobrano i za probu sam stvila 2 sjemena u zemlju da vidim da li će sjeme uopće rasti. Posijala u petak i evo jučer već jedan izvirio van.
Dva pitanja.
Koliko posijanu lučicu često treba zalijevati?
Drugo, ono s čim se još nisam srela, a pročitala sam topic. Kad želimo dobiti sjeme, odrežemo vrh luka i s njim u zemlju. Zar neće početi truliti tamo gdje je odrezan? Da li bi izrastao i da se ne prereže?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam baš stručnjak za davati savjete. Kod nas se nije glavica luka odrezala kada se stavljalo za sjeme. Izraslo je uvijek. Tako je radila moja baka i mama pa sam i ja tako radila a i oko mene naše susjede su radile isto tako.Za rezanje sam čula tek na ovom forumu. Možda je tako bolje, znaju iz svoga iskustva. Ti neke odreži a neke ostavi cijele pa ćeš vidjeti što ti je bolje. Te glavice luka smo stavljali za sjeme u proljeće, reklo se "stavili u izvode".....
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
Gajtana
Pustio korijenje Pridružen: 08 Srpanj 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 261 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala @milica7 na savjetu ... probati ću tako.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav Gajtana... Moram odmah reći, luk ili lučica nisu biljke kojima treba voda ( ne zalijeva se ). U protivnom ćeš dobiti kuhanu lučicu ili kuhani luk. Što se tiče same sjetve iz sjemena, sad nije vrijeme za takvu sjetvu ( sjeme se sije u proljeće s početkom sezone, sad jedino možeš posaditi jesensku lučicu ). Što se tiče rezanja luka, neće strunuti ( bar meni nije a radila sam to već bezbroj puta ). Uzimaju se najljepše i najdeblje glave luka , reže im se malo ispod cime (poklopac) i tako se sadi. Prije će procvjetati,a i cvjetne glave bit će veće za razliku od onoga koji nije rezan. Možeš probati i da ga ne režeš, ali svakako biraj debelje glavice luka, no mislim da taj neće imati prvoklasnu cvjetnu kuglu kakve inače ima onaj koji je rezan.
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
http://www.cvijet.info/images/galleries/640-480/01f16b01-DSCI0600.JPG
|
|
|
|
Gajtana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala draga monstera !!!!!!
Zar ne zaliti bar onaj prvi put kad se zasije? Niti jedan jedini put ne zaliti? Zar ne bu umrlo. Leleeeeee
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bez obzira radi li se o lučicama ili sjemenu, ako ćeš zalijevati, još prije ćeš oboje ubiti... Kad sijem luk ili kad sadim lučice, nikad, al baš nikad ih ne zalijevam..to su biljke koje treba posaditi ili posijati, zatrpati zemljom i ostaviti na miru ..One će se već snaći i isklijati, onda kada dođe red na to..
|
|
|
|
Gajtana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala još jednom. Primljeno na znanje i ravnanje
|
|
macorka
Mladi grm Pridružen: 02 Travanj 2012 Lokacija: Koprivnica Status: Offline Bodovi: 512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovako skupljam sjeme rajčice: stavim ga u čašu s vodom i ostavim dva dana, stvorila se bijela pjena na površini. Procijedim i stavim sušiti. Sjeme je čisto. |
|
Odgovori | Stranica <123 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |