Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Ukrasni krastavac - Kiwano
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Ukrasni krastavac - Kiwano

 Odgovori Odgovori Stranica  <123
Korisnik
Poruka
IVANA IVA View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 10 Veljača 2011
Status: Offline
Bodovi: 11
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje IVANA IVA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Veljača 2011 u 00:17

da zgodan je taj plod, onako za vidjeti, ali nije nešto ukusan, ali tako to ide sve što je zdravo - nije baš fino....

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Davor96 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 12 Srpanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 71
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davor96 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2011 u 14:57
KIWANO (Cucumis metuliferus)



Njegov uzgoj je moguć kod nas, ali na otvorenom i pomalo zaštićenom području. Niske noćne temperature relativno dobro podnosi, ali ima nesto duži razvojni period. Sjeme se sije u ožujku pod staklo ili u zasebne tresetne tablete, te se koncem svibnja presađuje na sunčano, zastićeno mjesto. Naklijavanje se može vršiti na svijetlom i toplom mjestu – južni prozor u kući.

Sjeme se može staviti i u vlažnu vatu izmedu dvije staklene posudice i ono će uskoro proklijati.

Poslije pojave prvih korjenčića sjeme se presađuje u laganu pjeskovitu zemlju. Početkom kolovoza javljaju se plodovi koji brzo rastu, ali za dozrijevanje trebaju više vremena. Dužine su 10 – 15 cm, jajolikog oblika s vrlo mnogo markantnih bodlji. Kiwano se višestruko upotrebljava: kad je mlad, tj. kad je kora mekana, upotrebljava se kao obični zeleni krastavac, poluzreo je najukusniji, iako i tada ima okus dosta sličan zelenom krastavcu. Kako napreduje u zriobi, tako i plod postaje slađi, ali i stvara pomalo kiseline i dobiva aromu dinje. U ovom poluzrelom stanju, kada su sjemenke jos mekane, kiwano prija najbolje. Tada se unutrašnjost ploda jede bez pripremanja ili se meso ploda koristi kao prilog za deserte i salate. Kod zrelog ploda u plodno meso se podrazumijevaju i koštice. Kora je u ovoj fazi sasvim tanka i žuto-narančasta i daljnjom zriobom (koja se odvija i prilikom stajanja) postaje tvrda i neukusna. Sasvim zreo plod ima želatinasto meso, te ovaj plod Englezi zovu i "žele dinja".

Kada u rujnu temperature počnu padati, kiwano prestaje s rastom, te je ostatak plodova jos zelen. Oni se tada skupljaju i mogu se više mjeseci čuvati. U skladištu (podrumu ili prohladnoj prostoriji) oni jos zriju i poprimaju narančastu boju.

Sjetva sjemena se obavlja direktno u kvalitetnu zemlju ili prethodno u tresetne tablete na dubinu od 0,5 cm i održava vlažnim pri temperaturi od najmanje 20o C. Sjeme proklija za 8 – 14 dana. Čim se biljčica pokaže treba se postaviti na jako svijetlo mjesto, inače će suviše visoko izrasti. Sada joj odgovara temperatura od 18 – 21o C. S obzirom da kiwano formira vriježe, najbolji uzgojni način je na špaliru, tj. podizanje vriježe na žičanu ili drvenu konstrukciju. Biljka traži dobro pripremljeno i hranjivo tlo, kao i dosta vode, te prihranjivane svaka dva tjedna. Temperatura ispod 16o C koči razvoj biljke.

Agrotehnika (važi za sve krastavce).Za sjetvu se mogu primijeniti dva načina:

1. Sjetva u klijalište: Toplina, koja je uvjet za uzgoj krastavaca tijekom ožujka – travnja, postiže se u grijanom klijalištu ili zaštićenom klijalištu .Mlade se biljke pikiraju u predviđene posude. Biljke, koje su nikle u tresetnim tabletama (Jiffy posudama), samo se prenesu. Rasađivanje van na stalno mjesto obavlja se u svibnju sa što više zemlje na korijenu. Razmak izmedu redova kreće se od 1 – 1,5 m, a razmak između biljaka u redu je 50 – 60 cm. Preko biljaka se stavi zaklon od stakla ili plastike i drži dok postoji opasnost od mrazeva;

2. Sjetva na stalno mjesto: Najprije se obilježe redovi na međusobnom razmaku od 1 – 1,5 m, a zatim se u svakom redu na razmaku od 80 cm kopaju rupe 50 x 50 x 50 cm. Iskopane rupe se ispune zemljom pomiješanom s kompostom (glistinjak je najbolji).

Sjeme se sije (3 – 5 zrna) u rupe na dubinu od 1 – 2 cm, tako da se utakne u rastresitu zemlju na razmak od 3 – 4 cm.

Poslije sjetve sjeme se dobro zalije i prekrije staklom ili plastikom da bi se ubrzalo klijanje. Nakon nicanja se u kućici ostavljaju 2 najbolje biljke. Poslije faze kotiledona (2 prva listića) biljke se zalamaju na 2 stalna lista. Kasnije se također vrši zalamanje dvaju bočnih grana – vriježa, ali tek poslije formiranja 4 lista, dok se naredne vriježe zalamaju iznad prvog lista koji se formira iznad ploda. Berba kiwana traje 2 mjeseca i dobije se 2 – 5 kg ploda po m.

Zaštita je identična kao kod krastavaca i dinja.

Gastronomska svojstva – Ovaj osebujan plod ima tečan i osvježavajući okus koji podsjeća na kombinaciju aroma dinje, banane, limuna i marakuje. On je prirodni odstranjivač žeđi. U zrelom stanju, kada kora dobije zlatno-narančastu boju, a meso postane tamno-zeleno, aroma dolazi do izražaja u najvećoj mjeri. Kiwano je bogat mineralima, šećerima i vitaminima; na 100 g ploda sadrži: 302,0 mg kalija; 16,0 mg kalcija; 16,2 mg magnezija; 2,3 mg natrija, 2,99/100 ml fruktoze; 5,59/100 ml glukoze; vitamin C 6,4 ppm; limunske kiseline 59/100 ml; pH vrijednost je 4,4.

Kiwano je višenamjenski plod, te se tako prema njemu i odnosite:

? često ga uživajte u svježem stanju,

? kombinirajte ga s drugim plodovima ili voćnim sokovima,

? probajte ga kao desert – pomiješan s kolačima od sira, s pudingom, sa sladoledom, s raznim preljevima i kremama,

? koristite ga kao atraktivno iznenađenje za Vaše goste, tako da servirate u izdubljenim polovicama kiwana,

? upotrijebite ga za vrhunsku dekoraciju drugog voća i cvjetnih aranžmana i

? ne zaboravite da je on nešto nezaobilazno u koktelima, …




Recept

Kiwi i kiwano krema

Potrebno (za 4 osobe): 3 velika kiwi ploda, 1 banana, 1 kiwano, 1 šalica jogurta ili pudinga, tučeno vrhnje (šlag), trešnje za ukras. Kiwi plodove i banane nasjeckajte na kockice i s mesnatim dijelom iz ploda kiwana (žele masom) pomiješajte i servirajte u čaše za desert. Prvo ulijte jogurt ili puding, a zatim prekrijte šlagom. Ukrasite trešnjama.

Dobar Vam tek!!!
Na vrh
darkangel View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 27 Travanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje darkangel Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2012 u 20:54
Pozdrav,imam problema sa kiwano sadnicama.Pojave se bijele tockice na listu i onda list odumre.Biljka nastaje rasti i svaki list nakon određenog vremena odpadne.To mi se pocelo dogođati dok su sadnice bile u kući pod svjetlom za rast (led) pa ne vjerujem da su pokupile koju bolest ili slično.Nametnika nema jer vjerovatno i druge vrste bile bolesne a nisu.Posadila sam ih vani prije par dana ali cini mi se da nema poboljsanja.Neznam u cemu je problem.Evo slika

link
Na vrh
darkangel View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 27 Travanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje darkangel Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2012 u 21:07
evo ponovo

link
Na vrh
Lovro View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 18 Rujan 2010
Lokacija: Varaždin
Status: Offline
Bodovi: 4174
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lovro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2012 u 21:39
..da ne zalijevaš po suncu po lišću???
Varaždin, stari moj grad!
Na vrh
darkangel View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 27 Travanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje darkangel Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2012 u 21:43
ne zaljevam,kao što sam rekla to se pojavilo dok je bilo pod umjetnim svjetlom pa nebi imalo veze jer se biljka ne zagrijava
Na vrh
darkangel View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 27 Travanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje darkangel Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Travanj 2012 u 08:12
Baš sam sad dobila odgovor na jednom drugom forumu da bi moglo faliti magnezija.Pa cu probati sa gorkom soli.
Na vrh
Ivana-Mia View Drop Down
administrator
administrator
Avatar

Pridružen: 30 Studeni 2008
Status: Offline
Bodovi: 1278
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivana-Mia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Travanj 2012 u 16:54
probaj, a mozda ne bilo loše i napraviti zaštitu sa bordoškom juhom ili nešto na bazi bakra
Na vrh
mimagy View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 10 Lipanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 57
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mimagy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2012 u 15:42
Nemam nikakvih iskustava sa kivanom,no kako mi se jako sviđa okusom,odlučila sam iz jednog izvući sjeme i čuvati do proljeća pa posaditi. Voljela bih da se jave iskusni,koji znaju što,kako i zašto? :)
"Zdrav razum je samo pregršt predrasuda koje smo usvojili do osamnaeste." A.Eistein
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Lokacija: Sarajevo
Status: Offline
Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2012 u 18:51
Sijala sam ga davno,prije 4-5 godina.Traži uslove kao krastavci,ništa više..Ne treba ga sijati previše rano nego onda  kada i povrće poput krastavica.Često ga zna srediti pepelnica i prije nego uspije da baci plod..Ja sam sijala u male čašice pa sam onda to presađivala u baštu,onda kada više nije bilo minusa..Jako zahvalna jestiva egzotična biljka..Cucumis metuliferus-kivano iz roda je krastavaca(iako na netu ima podataka da je iz roda tikava,ponegdje)zovu ga ukrasni krastavac ili ukrasna dinja..
I još da dodam da kivano nije voće,iako se po netu može naći taj podatak.Kivano je povrće malo slatkastog voćnog,ukusa,ali ipak je to vrsta krastavice.Okus je pomalo čudan i meni bezveze,nešto kao krastavac i kivi  sa dodatkom limuna :D
Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 11 Ožujak 2012
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2012 u 19:02
Ma to cudo raste ko korov, nije uopce izbirljiv, cak i dosta dobro susu podnosi kod mene. ako se ima na sto popesti, odusevljeno ce prihvatiti (meni mlade ljesnjake okupira), ali se i razraste dosta pa ga stavi negdje gdje nece zagusiti neku osjetljiviju kulturu.
Dobro kaze Alisa, treba ga van staviti kad prodju mrazovi, to ga sredi, kao tikve i slicno.
velika gorica
Na vrh
mimagy View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 10 Lipanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 57
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mimagy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2012 u 19:09
Nisam znala da je vrsta povrća... Znam da ga zovu "ukrasni krastavac",ali u trgovinama ga stavljaju među povrće,nadam se da nitko neće zamjeriti što sam ovdje stavila temu o kivanu.
Meni kivano ima okus više na kombinaciju banane i kivija (kao kada napraviš i kašicu s to dvoje),svatko ima svoj ukus, o tome se ne raspravlja,moja obitelj,kao i zaručnik nitko ne voli i ne sviđa im se kivano,ja sam oduševljena barem će ga biti "samo za mene". Hvala!
"Zdrav razum je samo pregršt predrasuda koje smo usvojili do osamnaeste." A.Eistein
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 07 Prosinac 2007
Lokacija: Sarajevo
Status: Offline
Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2012 u 19:18
Ni ja ga ne volim! :D Ali,kako veliš o ukusima se ne raspravlja.Trgovci ga stavljaju među povrće jer i jeste povrće :)
Nadam se da će ga moderatori premjestiti gdje pripada da ne zbunjujemo druge,a možda već postoji tema o njemu ?
Jupiiiiiiiiiii
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 11 Siječanj 2014
Lokacija: Karlovac
Status: Offline
Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Ožujak 2014 u 19:29
Da malo podignem temu, planira li tko sijati kiwano ovu sezonu?
Evo mojih u malom plasteniku rastu i čekaju tople dane za sadnju u povrtnjak...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <123
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.