Ružmarin |
Odgovori | Stranica <1 789 |
Korisnik | |
Carol
Trajnica 1. Najljepši vrt - Zima 2013/14 Pridružen: 14 Lipanj 2011 Lokacija: Zagorski breg Status: Offline Bodovi: 2208 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
MK, evo sad si dobila puno korisnih savjeta. Glikica ti je predložila slamu za zaštitu, kaj je sigurno dobro, ako se može doći do nje. Ja svoje osjetljivije biljke oko korjena zaštitim grančicama juniperusa (imam dva jako velika). Lišće se pokazalo kao najgora zaštita, jer trune, a onda ispod caruju voluharice.
Sadnja uza zid i to još po mogućnosti južni - ista stvar je i kod mene, zid bi mi trebal biti poduži .
|
|
Vu plavem trnaci mi hiža stoji
od zelenih veja je videti ni.. |
|
Sponzorirani linkovi | |
Jacominijeva
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Novo sjeme Pridružen: 01 Prosinac 2013 Lokacija: Varaždinbreg Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ružmarina i lavande ima više vrsta. Neke od njih uspijevaju i u vrlo teškim uvjetima. Postoji alpska lavanda kojoj samo ime govori da preživljava u alpama. Za ružmarin ne znam poimence, ali znam da ga imam u vrtu blizu Varaždina i već više godina prezimljava bez problema. Iskustvo me je naučilo da sadnice treba oprezno kupovati. Naime, ako nabavite biljku uzgojenu na Mediteranu, ona neće uspijevati na kontinentu. Ali, ako ju nabavite u nekom od kontitnentalnih rasadnika (tamo uzgojenu) ona će dobro uspijevati. Uostalom, probajte. A kod sadnje pripazite da ipak bude zaklonjena od sjevernih vjetrova.
|
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam svoje pelcere ružmarina i lavande donijela sa našeg lijepog Jadrana. Uredno su se ožilili, imaju stalno mjesto u cvjetnjaku, posađeni su u vrtnu zemlju.
Prvi ružmarin je uredno prezimio jaku zimu, i redom još dvije... da bi se totalno posušio tijekom četvrte, koja i nije bila tako oštra, iako je bio zaštićen. Trenutno imam šest mladih ružmarina od prošlog ljeta i tri lavande, jedna od njih ima dvije godine, a dvije su prošloljetne. Zaštitila sam ih kukuruzovinom, sve povezala vrećom od krumpira i tako prezimljuju, iako zima nije uopće hladna. |
|
frenky
Upravo klijam Pridružen: 04 Veljača 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 103 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kupio sam u vrtnom centru prije 2 tjedna na akciji 50% ruzmarin officinalis, mirise tako dobro da je to cudo jedno, stavio sam ga u negrijano stubiste na prozor na sjevernu stranu, zalijevam svako 10 dana, teglu sam obavio nekim krpama da se ne smrzne, trebam li jos ista? hocu da mi ova biljka izdrzi jer mirise a i izgleda fantasticno, platio sam ju 34 kune a bas je velika!
|
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kasno sam vidjela tvoje pitanje. U kući ružmarin ne bi trebao imati problema, niti se smrznuti. Na svoje stavljam zaštitu jer su u vrtu, a kod moje susjede normalno rastu i održe se i preko zime, unatoč tome što ih ne zaštićuje.
|
|
Zagi
Nedavno posijan Pridružen: 20 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 82 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moj je vani bez zaštite več nekih 15 tak godina
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Glikica
Cvjetni guru Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Može li mi netko reći, da li je sad kasno za orezivanje ružmarina ?
|
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
dea78
Mladi grm Pridružen: 17 Ožujak 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 661 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam svoj koji je jakooo velik orezala prije par dana,ja ga orezujem kad ja hocu i nemam nikakvih nazunaka na njemu da se susi.mozda ce veci znalci o ruzmarinima rec drugacije.ja govorim iz svog iskustva
|
|
Pozdrav iz Zagreba!
|
|
dea78
Mladi grm Pridružen: 17 Ožujak 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 661 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Pozdrav iz Zagreba!
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Divno, obožavam "morske" biljke.
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jacominijeva
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme Pridružen: 01 Prosinac 2013 Lokacija: Varaždinbreg Status: Offline Bodovi: 4 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moji ružmarini (3 vrste) do sad su dobro preživljavali. Ne znam što će biti ove godine, jer još nikad nije tako naglo zahladilo. Koliko se sjećam, najveća hladnoća do sada bila je -17 stupnjeva. Sada predviđaju -20. Vidjet ćemo na proljeće. Pozdrav.
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moj jedan je totalno nastradao i to prošle zime kad i nije bilo tako ledeno. Prvi jači mraz sredio mi je prije par dana jednog koji je na otvorenom, ali nema veze za grančice, one se odrežu i narastu nove. Nadam se da m u je korijen ostao neoštećen. Malo sam zakasnila s pravovremenom zaštitom i to iz razloga jer je bilo izrazito toplo vrijeme i to danima, čak je taj ružmarin i cvao sad u 12.mjesecu. Pozdrav i tebi, javi se u proljeće da razmijenimo iskustva.
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Mari, lijepo si ti ružmarinčić smjestila, obožavam ih i radi boje i radi cvijeta i radi mirisa...
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Aco
Već proklijao Pridružen: 29 Srpanj 2018 Lokacija: Trenutna, ili? Status: Offline Bodovi: 226 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li netko ideju sto mogu napravit sa orezanim grnanama ruzmarina? Razmisljam da ga posisam jer je naraso vec prilicno velik, i onda kad puse vjetar lomi mu grane, sad sam ga svezao spagom, al sad mi ga ruzno vidjed takvog. Pun je cvjetova, i jedino sto ga pcele iskoristavaju i ja povremeno pipnem da gustam miris. za zacin mi to previse da susim.
|
|
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Najbolje je staviti ga u staklenke sa vodom dok pusti one male bijele korijencice a kad se oni pojave onda lijepo sve posadis i imas ponovo mladi ruzmarin . |
|
Volim ljude koji su kroz slucaj usli u moj zivot i odlucili u njemu ostati !
|
|
Odgovori | Stranica <1 789 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |