Decaisnea fargesii-plavo kobasičasto voće |
Odgovori |
Korisnik | |
Geko
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam Pridružen: 22 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 118 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 15 Srpanj 2009 u 13:35 |
Decaisnea fargesii je porijeklom iz Kine. Fascinantnog je izgleda zbog plodova. Navodno može izdražat teperature i do -20 stupnjeva Celzijevih. Da li možda netko ima tu biljku ili sjeme? Rado bi kupio. |
|
Sponzorirani linkovi | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Biljka je iz familije Lardizabalaceae.
Centar porekla je od istočnih Himalaja do centralne Kine. Ovo je polulistopadno, slaborazgranato drvo do 5 m visine sa perastim dugim listovima (do 90 cm). Cveta u 6. mesecu zeleno-žutim cvetovima. Plodovi su dugi obično 7-10 cm i oni postaju plave boje sa metalnim sjajem u fazi zrenja. Unutrašnjost ploda je bele boje, sočna i slatka. Nakon setve semena ove biljke i nicanja do plodonošenja mora proći nekoliko godina. Uspeva na različitim tipovima zemljišta, a najviše mu odgovara glinovito, bogato i vlažno zemljište, jer loše podnosi sušne uslove. Uspeva na sunčanim mestima ili u poluhladu, a ne prijaju mu hladni vetrovi. Odrasle biljke mogu da podnesu temperature do -5 °C. Ne zahteva orezivanje, razmnožava se semenom koje se stratifikuje u trajanju od 3 meseca pre setve. Nicanje traje 1-4 meseca, a najbolja temperatura za nicanje je oko 18 stepeni. Jedna firma iz Rusije koja prodaje seme biljaka po celom svetu (šalje pakete i na naše prostore), oni imaju u ponudi semenke i ovog voća, čini mi se da je cena za 2 semenke oko 65 rubalja. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
seneka
Novo sjeme Pridružen: 09 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 18 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jel se to jede?? |
|
dadoxxl
Novo sjeme Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 43 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sadnice decaisne kod mene su prezivjele ovu zimu ,iako je bilo i do -13 stepeni C.Vec su poceli pupovi da se pojavljuju.
|
|
sequoiadendron
Upravo klijam Pridružen: 30 Travanj 2010 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ti imaš decaisneu, ja je sada sijem.
|
|
sequoiadendron
Upravo klijam Pridružen: 30 Travanj 2010 Lokacija: Slovenia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I koliko je narastla lani ?
|
|
dadoxxl
Novo sjeme Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 43 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prosle godine su narasle od 20-35 cm,ali su sve u saksijama.Ove godine za sijanje sam kupio 1 0z,a prodavac mi poslao duplo,pa naravno i naplatio.Imam da posijem cijelo brdo.
|
|
sequoiadendron
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koliko im trima , da počnu klijat
|
|
dadoxxl
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od 1-4 mjeseca.Pazi da i ne prezalijes,na to su sjemenke osjetljive.Moje su prosle godine bila na mjestu gdje je voda svakodnevno kapala iz sistema kap po kap,pa je tu klijavost bila slaba.Da nemas sjemenki camelie sinesis,nisam uspio nigdje kupiti?
|
|
sequoiadendron
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala za informacije, camelie nemam
|
|
dadoxxl
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ok.
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |