Amsonia |
Odgovori |
Korisnik | |
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(2)
Objavljeno: 09 Lipanj 2016 u 18:54 |
Amsonia
Rod zeljastih trajnica koje dobro podnose kontinentalnu zimu. Neke mogu uspijevati čak u zoni 3. Ima ih više vrsta, a ovdje ću opisati glavne karakteristike za Amsoniu Tabernaemontana. Biljka je to koja grmoliko izraste u visinu od 60-tak centimetara, s time da joj visina varira zavisno od položaja na kome raste: na sunčanom položaju će biti niža, a u laganom hladu će izrasti viša. To ujedno kazuje da se sadi na sunčane ili lagano sjenovite položaje. Zahtjevi za vodom su umjereni, na sunčanom i sušem položaju ju ljeti treba povremeno zalijevati. Sadi se u običnu, dobro dreniranu zemlju. Cvjeta u proljeće, u svibnju, svijetlo plavim sitnim zvjezdolikim cvijetovima, koji se formiraju u grupi na vrhu stabljike. Na suncu cvijet posvijetli. Poslije cvatnje stabljike se mogu podrezati za 1/3 do 1/2 visine. Na taj način biljka zadržava gust, kompaktan grmić. U jesen lišće mijenja boju u svijetlu žutu i vrlo dekorativno djeluje. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem. Ovojnica sjemena se prije sijanja može malo zarezati, a sjeme se može držati u vodi 2 - 3 dana da se pospješi klijanje. Biljčice uzgojene iz sjemena cvjetat će druge godine. Ovako izgleda u jesen kada joj lišće požuti.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
SlavujVk
Cvjetni guru Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja mlada amsonia, prvi puta je cvjetala ove godine.
|
|
...jer u njegovu svijetu nije bilo ničega što bi postojalo u prirodi
a da nije djelom Božjeg bića - i obrnuto. Sarah Dunant |
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
O, super ti izgleda. I ja imam jednu mladu, ali je još premalena pa neće ove godine cvjetati. Do nedavno nisam niti znala za tu biljku.
|
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slavice, odlično ti izgleda, sigurna sam da će te dugo uveseljavati-imala sam je u senjskom vrtu, dobro je podnosila sušu, ali je kratko živjela, nestala je treću godinu
|
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
janja-nja-nja
Već proklijao Pridružen: 01 Studeni 2014 Lokacija: Predgrađe Zg-a Status: Offline Bodovi: 217 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja isto imam jako mladu biljku. Cvjetala je, ali jako siromašno pa nisam ju slikala za forum. jedva čekam jesen da se zažuti. Voljela bi da ima duži period cvatnje amsonia, ali neću cjepidlačit. Posebna jei drago mi je da sam ju uspjela nabavit da me uveseljava.
Istina, amsonia je jedna od trajnica koje nestanu nakon tri ili četiri godine, zato se mora razmnožavat svake druge da se osigura da kad orginalna biljka propadne imaš dvije tri 'mlade' pokraj nje.
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |