zelena avantura by desert rose |
Odgovori | Stranica <1 202122 |
Korisnik | |
lucy
Trajnica ZLATNI DONATOR Pridružen: 02 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2541 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kompost odlično izgleda. Neka ti ova sezona bude uspješna.
|
|
Sutra je novi dan.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
desert rose
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
lucy, kompost je dvije godine star - nisam izvadila sve, nekako mi ga je šteta razbacati po vrtu samo tako pa ću ga koristiti za presadnice i ako ostane za cvijeće u vanjskim vazama.
|
|
arčik
Odrastao grm Pridružen: 16 Rujan 2014 Lokacija: Brzi Brod Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...kompost stvarno izgleda savršeno...da li si ga okretala ili samo stavljala na gomilu...
stvarno je šteta razbacivati ga...ja imam dva kompostera, puna do vrha...gomila koja stoji oko 6 meseci...mislim da nije spreman za upotrebu...sreća da se graničimo sa zemljištem koje je davno napušteno...ima puno šumske zemlje...izgleda kao kompost...to je od lišća i grančica...raspada se godinama...mislim da može da posluži za obagaćivanje zemljišta...... |
|
"Budi hrabra, a ostalo će doći samo."
|
|
božur3
Već proklijao Pridružen: 24 Kolovoz 2014 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 186 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predivno izgleda kompost
|
|
božur3
Već proklijao Pridružen: 24 Kolovoz 2014 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 186 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
desert rose
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sadržaj kompostera bi trebalo preokretati no ja to nisam radila nego sam samo trpala jedno na drugo. Zato mu je i trebalo dvije godine da se stvori kompost. Inače, u njega stavljam otpad iz povrtnjaka (korov) i kućni otpad (kore sirovog voća i povrća, ljuske od jaja) i začas je pun! Zanimljivo je gledati kako ta gomila prvo raste dok ga punim, a onda se smanjuje dok se pretvara u kompost. Što se tiće šumske zemlje, mišljenja sam da nema bolje! Iskoristi je koliko god možeš. |
|
desert rose
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Božur, u pravu si, to je hokaido tikva. Nemoj kupovati sjeme, imam sjemenki koje sam uzela predlani (lani nisam jer je bila ta jedna koju sam poklonila ) no trebale bi biti još dobre pa ako želiš, možeš isprobati klijavost. Ja nemam mjesta za njih, posadim 1-2 i još mi pola toga muž pokosi...
Radije sadim tikvice koje su u grmiću i ne idu u širinu. |
|
arčik
Odrastao grm Pridružen: 16 Rujan 2014 Lokacija: Brzi Brod Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...imam nekoliko malih pitanjca za tebe...nabavila sam seme hokaido tikve...ne znam da li da ga direktno posejem u zemlju...napolju...ili da ga prvo sejem u saksijice, a onda ga posle presadim...i koliko je rodna ta tikva...imam ukupno 10 semenki...sertifikovano organsko seme...ne bih da ga sejem previše...čak ne znam ni gde da je posadim u onu moju džunglu...
pretpostavljam da voli sunce...vodu...i đubrivo...ispravi me ako grešim... ... |
|
"Budi hrabra, a ostalo će doći samo."
|
|
desert rose
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nemam baš puno iskustva sa puzajućim tikvama jer na žalost nemam mjesta za njih a super su mi jer ima jako zanimljivih oblika i okusa. Lani kada sam sadila hokaido bila je jako kišna godina i sve je istrunulo tako da ti o bujnosti ne mogu puno reći. Moj ti je savjet da posadiš 3-5 sjemenki a ostatak ostaviš za slijedeću godinu.
Sa grmovima tikvica imam više iskustva no sve ti je to u biti isto. U travnju ću posaditi sjemenke u posudice jer želim dobiti ranije plod a kod mene u to vrijeme još može biti mraza tako da ne želim riskirati. U svibnju ću ih posaditi van, na veliku šaku peletiranog gnojiva i to ti je sav posao. Obavezno malčiram oko njih i ako treba zalijevam. Posadim 4-5 tikvica i imam ih dovoljno za sebe i za dijeliti. I da, obavezno ih posadi negdje posebno ili na sam rub povrtnjaka jer imaju ogromno lišće i "dave" sve oko sebe - pa čak i jedna drugu ako nisu posađene na dovoljnom razmaku. Nadam se da sam ti pomogla... |
|
božur3
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja planiram sijati hokaido, hvala Desert rose na ponudi za sjeme, ali prošle godine sam si ostavila sjeme iz tikvi koje sam dobila na poklon tako da imam, i dakle planiram ga sijati uz zid mog dvorišta pa ih nekako onda penjati gore...
imam maleni vrt i stvarno nema prostora da mi bundeve sve okupiraju... imam i neku ideju za kao neke drvene "police" od dasaka koje mislim instalirati na taj zid ( od cigli) i onda ako se plod napravi dizati ga gore na te male stelažice... eto pa vidi možda i tebe inspirira ovaj moj ludi plan |
|
desert rose
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dok sam čitala tvoj post nije mi silazio osmjeh sa lica!
Super mi je tvoj entuzijazam, treba stvarno imati volju za napraviti nešto takvo. Držim ti fige da uspije i sa zanimanjem ću te pratiti. U jedno sam sigurna, morati ćeš biti brza - bundeve kada krenu, jako brzo rastu, a ako su kao krastavci, onda neće imati problema sa gravitacijom... |
|
desert rose
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Matovilac za deset.
A da se osvrnem i na bundeve i gravitaciju, vidjela sam da mogu uspješno rasti na ogradi. I imale su pravi veliki plod, mislila sam da će puknuti vriježe, ali nisu.
Osobno, imam jako dobra, dapače odlična, iskustva s patišonom - grmovit je i daje puno predivnih i prefinih bijelih zvjezdastih plodova. Neutralnog je okusa tako da nije uopće ni sladak (dost ljudi ne voli slatke tikve), pa ga možemo koristiti i za varivo i za kolač i s kajganom. Evo, to su samo moja glasna promišljanja - patišon je difinitivno tikvica br. 1 na mom popisu.
Je li siješ tikvice direktno u vrt ili radiš presadnice? Ne znam kako bi bilo bolje.
|
|
desert rose
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Krastavce sijem uvijek uz mrežu i kada im jednom pokažem put prema gore , dalje nema problema.
Glavni mi je povrtnjak ograđen žičanom mrežom (što ne volim i nije mi lijepo ali sretna sam da i to imam) pa ću probati staviti uz nju neku od laganijih tikvi (možda baš patišon jer ona nije krupna) pa neka se penje! Tikvice obavezno posijem u posudice. Bojim se mraza, one su jako osjetljive a želim što raniju berbu pa obavezno uzgojim presadnice. S obzirom koliko je jedan grm plodan, ne treba toga puno pa nije problem pronaći mjesto u kući. |
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobra ideja. Onda ću i ja sutra sijati tikvice, toliko mjesta u kući ću pronaći i zgurati ih da budu na toplom.
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bravo za vrtlaricu..kod mene je jedino matovilac uspio od svih mogućih salata koje sam sijala..a on raste i zimi..sad ga treba potrošiti jer s toplijim vremenom brzo preraste i ode u sjeme
|
|
gute Fee
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne mogu a da ti ne pokazem svoje odusevljenje ! Matovilac ti je predivan ,
a o Hokkaido da ni ne govorim ! Mi smo danas u ovom velikom gradu na sjeveru Njemacke , na placu kupili jedan 1,5 kg tezak i platili 6,00 Eur i iz njega napravili kremjuhu ! Hokkaido ne mora puzati po zemlji , mozes mu napraviti i ljestvice po kojima se moze penjati , tako smo mi imali prije 2 godine u Zagorju . |
|
Odgovori | Stranica <1 202122 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |