početnik - savjeti korak po korak |
Odgovori |
Korisnik | |
Klara 32
Novo sjeme Pridružen: 05 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 05 Listopad 2011 u 10:57 |
Pozdrav svima! Nova sam na ovom forumu, kao što sam i apsolutni početnik u uzgaoanju cvijeća i uređivanju balkona pa molim moderatore da temu premjeste ako nije na pravom mjestu a sve vas, znalce, za korisne savjete i to u stilu: korak po korak .
Po prvi put imam u stanu (ZG) lodju okrenutu na istok, duljine 7m, sa već ugrađenom žardinjerom u zidu ograde lodje (ako me razumijete na sto mislim). Ona je duga cijelom duljinom lodje, široka koliko je širok taj zid i dubine cca 30-40cm.
Kako se nikad nisam imala prilike baviti cvijecem i biljkama, nemam ideju sto posaditi, kada i kako, a stvarno bih se htjela upustiti u te vode, sad kad vec imam priliku.
Dakle, sto bi mi preporucili da napravim s tom zardinjerom u ovo doba godine? Da li se vec sad moze nesto posaditi, sto moze prezimiti? Sto i gdje nabaviti?
Od mog vrlo skromnog poznavanja bilja, samo znam da bi htjela imati koji grmic lavande i ruzmarina, ako je to moguce u ovim uvjetima (i kad se to uopce sadi i gdje se nabavi?) i mjesta za sezonsko cvijece u proljece. Sve ostalo, molim da mi predlozite. Od susjeda u zgradi sam vidjela da imaju puno malih cempresa, i tako nekih zimzelenih biljaka.
Molim dakle savjet: odakle krenuti u ovo doba godine u uređenju balkona? sto i gdje nabaviti i kako posaditi?
Hvala puno unaprijed svima!
|
|
Sponzorirani linkovi | |
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
klara dobro nam došla
za ovo doba godine, mislim da je jedan od izbora erika http://www.gardenstew.com/plantstew/pimg/ps-l/9000768_0.jpg, krizanteme, maćuhice... bršljan ti cijelu godinu može stajati u žardinjeri kao okosnica, samo mjenjaš sezonske biljke uokolo njega sada možeš saditi i lukovice (visibabe, narcise, tulipane i ostale vjesnike proljeća) koje će te u kasnu zimu razveseliti kad pogledaš kroz prozor sigurno će se javiti i drugi forumaši sa svojim prijedlozima a nabaviti biljke možeš u trg. centrima tipa pevec, baumax... kod vas u zg ima i bauhaus i druge firme ili kad odeš u spizu/nabavu namirnica, npr. u kauflandu, većem konzumu... ili na pijaci/placu, u cvjećarnama... |
|
Sanja123
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 2021 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobrodošla na forum. Što se tiče lavande i ružmarina, ja ih imam na otvorenom cijele godine u Baranji gdje zime budu i do -20 i veoma oštre. Dok su mlade biljke ih preko zime štitim (napravim okvir koji se nigdje ne smije dodirivati sa biljkom jer inače na tom mjestu propadne, a na dnu ostavim slobodno da ima zraka). U žardinjeri će biti veoma osjetljive, te ih zbog toga treba dobro zaštititi. Ne vidim razloga zašto onda ne bi mogle uspjeti i u ZG gdje su zime ipak blaže, a i balkon će ih štititi. mali sabjet: U Kauflandu ponekada budu akcije pa male sadnice prodaju po 5 kn kao što sam ih ja kupila. Za nekoliko godina narasle su mi promjera oko 2 m.
Pozdrav |
|
U jednom malom dijelu svijeta ja sam najvažniji čovjek.Bog me je postavio ondje,dodijelio mi posebno mjesto s posebnom zadaćom.On čini sve da u tom svijetu budem sretan-a ponekad mi pomaže cvijećem.
|
|
Klara 32
Novo sjeme Pridružen: 05 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
naljepse zahvaljujem na savjetima
kad krenem u akciju sadjenja ovih dana, svakako cu trebati jos koju korisnu informaciju
hvala jos jednom!
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |