Blitva (Beta vulgaris, vulgaris var. vulgaris) |
Odgovori |
Korisnik | |
emka
Nedavno posijan Pridružen: 07 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 82 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 15 Travanj 2011 u 07:44 |
Molim pomoć u vezi blitve, naime od one dvije vrste lisnate i rebraste koja je bolja i zašto. Imam malen vrt pa nisam sigurna što mi je bolje posaditi i da li pokraj rajčice ide češnjak i salata. Hvala na pomoći.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...ne znam sto je to lisnata ili rebrasta?...kod nas se puno blitva jede....najbolja je sa bijelom peteljkom i srednje velikim listom, meni nije draga ona sa divovskim listovima iako jedemo svaku i onu sa crvenkastom peteljkom...ne znam imena sorta...
...u mom vrtu slabo uspjeva zbog suhog tla...voli dobro pognojenu zemlju i vlaznu....
|
|
gugolina
Novo sjeme Pridružen: 13 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 13 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koliko treba blitvi (rebrastoj) da nikne? Posijala sam ju prije 10-ak dana i nema nikakvih naznaka nicanja. Jesam li ju možda preduboko posijala?
|
|
Cvijetomanijak
Mladi grm *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Blitva je lisnato je povrće tamnozelene boje. Razlikujemo dvije glavna oblika blitve koje se uzgajaju u Hrvatskoj. Prva uzgojni oblik blitve je širokim mesnatim listovima u obliku "raščupanih" glavica Drugi oblik blitve građen je tako da su joj listovi relativno mali u odnosu na debelu, jako razvijenu i mesnatu peteljku. Blitva je dvogodišnja povrtna kultura koja se uzgaja zbog izuzetno hranjivog lišća. Može se sijati cijele godine. Prezimljava na otvorenom, ali u proljeće potjera u cvijet, koji je slastan u početnoj fazi. U prvoj godini vegetacije razvija vretenast korijen i lisnu rozetu sastavljenu od mnoštva spiralno poredanih listova. Druge godine vegetacije iz vegetativnog se pupa formira cvjetna stabljika koja naraste do dva metra visine. UZGOJ Najbolje uspijeva na srednje teškom, plodnom zemljištu. Može se sijati direktno iz sjemena ili rasadom.Sjeme klija 12 - 17 dana. Sije se od veljače do svibnja za ljetnju i jesenju potrošnju a od kolovoza do studenog za potrošnju u rano proljeće, na dubini 2-4 cm Uzgaja se u redovima s razmakom između redova od 20-35 cm Često se mora prorjeđivati kada je u fazi 1-2 lista, a presađujemo je poslije 30-50 dana od sijanja. Kada je u fazi 6-8 listova potrebno ju je prihraniti. Blitva se bere otkidanjem dva do tri vanjska lista rozete tijekom 2-3 mjeseca. Sjeme zadrzava klijavost i do 4 godine ,te ju je moguce uzgajati u loncaricama. VRSTE: Blitva srebrenolisna - rana, brzo rastuća blitva s tamnozelenim naboranim listovima koji imaju bijela rebra i mesnate bijele peteljke. Jesenska sjetva: listove režemo od proljeća do jeseni. Peteljke i rebra koristimo kao šparoge, listove kao ukusni špinat. Blitva zelena Riccia Verde da taglio -Brzorastuća sorta sa zelenim naboranim listovima i zelenim lisnatim peteljkama. režemo ih od ljeta do jeseni te ih koristimo kao špinat. Blitva lisnata lukullus : Brzo rastuća sorta. Žuto-zelenijako naborani listovi s bijelim lisnim žilama i bijelim peteljkama. Blitva crvenolisna rhurbab chard - Brzorastuća i dekorativna sorta sa crveno-zelenim naboranim listovima koji imaju mesnate crvene lisnate peteljke. režemo ih od ljeta do jeseni. listove koristimo kao špinat i peteljke kao šparoge. Savijeti:
|
|
desert rose
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kakav je postupak kod prošlogodišnje blitve? Ostavila sam je na gredici i ovih dana je gledam kako se zelene prošlogodišnji listovi. Što sa njima? Da li da ih odrežem pa da mogu narasti mladi listovi? Pretpostavljam da će brzo "otići u cvijet" ali želja mi je iskoristiti poneki list ako to bude moguće!
|
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nek ode u cvijet pa imas sjeme za sljedecu godinu:).
|
|
desert rose
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U ovom slučaju nije mi u interesu dobiti sjeme nego ručak! Ako bude listova biti ću sretna, ako ne moram čekati frišku!
|
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Upravo danas na meniju blitva na lešo i ribe . Inače, nemam u vrtu blitvice od prošle godine, ovu sezonu sijem rundu nove. S njom stvarno nikakvih problema kod uzgoja, raste ko luda. Ali, vole je puževi ...
|
|
magadan
Upravo klijam Pridružen: 16 Studeni 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 141 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moze li blitva uspijevati djelomicno u sjeni?
|
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Može, moja je bila zasijana ispod loze, totalno u sjeni od susjedove jabuke, doslovce ništa sunca cijeli dan i bila je odlična, velika i bujna. Jedina greška su bili puževi, takmičila sam se s njima tko će prvi do blitve. Zato je na to mjesto više ne sadim, sad je tamo piljevina kao protupužna barikada. |
|
magadan
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ah, ti puzevi. Bas sam mislila posijati blitvu u dijelu koji je u hladu i ima dosta puzeva:(.
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma, da, to je problem. Ali, ja sam to gledala ovako: ja dijelim s njima blitvu, a oni ne diraju ostalo povrće, jer se prejedu
|
|
bugicaza5
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo, danas sam posijala blitvu
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |