Crni korijen - lat. Scorzonera hispanica |
Odgovori |
Korisnik | |
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 02 Srpanj 2008 u 14:35 |
Evo i moje nepoznanice: Crni korijen, Hoffmannov crni kolac.Dobila sam sjemenke od kolegice, nikad to prije nisam sadila. Ima li netko iskustva s ovom vrstom i kako je najbolje koristiti kad naraste.
Piše u uputama nešto: da je pogodno za prezimljavanje, formira crne, duge korijene, ukusno (ali ja neznam po čemu), sije se od sredine 3. mj i u 8. mj. ako će prezimljavati vani. Može se zimi držati korijenje u vlažnom pijesku, pripravlja se kao povrće i salata .....
Kakav je ukus tih "kolaca", nemam pojma
|
|
Sponzorirani linkovi | |
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
monna-1,latinski naziv je Scorzonera hispanica......uzgoj kao mrkva.
visina do 90 cm,žutog cvijeta,korijen crne kože i bijelog mesa,jestivi su i mladi listovi kad prezimi i mladi cvijetni pupovi Sijasnje izravno u zemlju oko 1 cm dubine i razmak redova 20 cm....kasnije prorijediti.Rijetko ju napadasju štetnici Treba barem 4 mjeseca za razvoj korijena,vade se od jeseni i kroz zimu pa do proljeća ..... |
|
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tropi, hvala!
posijat ću pola vrečice uskoro da vidim kako će uspjeti!
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Može se uzgajati kao jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, naziva se i "zimskim šparogama". On raste uspravan samo ako je tlo propusno i rahlo. Dobri susjedi su poriluk, korabica i salata. Zahtjeva mnogo vlage. U potpunosti je otporan na zimu, a može se čuvati zimi i u prodrumu, samo ga treba oprezno iskopavati jer je dugo korijenje lomljivo. Sadrži inulin, a ne inzulin, tako da se može preporučiti oboljelima od šećerne bolesti. Obožavaju ga miševi i voluharice.
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Scorzonera hispanica - crni koren spada u familiju Asteraceae i ređe gajena je vrsta povrća. Crni koren je dvogodišnja vrsta povrća, koristi se kao varivo, mariniran, a može se i zamrzavati. Po ukusu je sličan špargli, a po hranjivim vrednostima sličan je krompiru.
Gaji se kao jednogodišnje, dvogodišnje ili višegodišnje povrće. U prvoj godini biljka obrazuje lisnu rozetu, a u drugoj cvetno stablo koje je razgranato i visine od 50-120 cm. Cvetovi su žute boje, na vrhovima grana, a plod je ahenija. Seme brzo gubi klijavost. U početku vegetacije, nakon nicanja biljka sporo raste, a tehnološku zrelost koren dostiže nakon 7-8 meseci. Pošto dobro podnosi niske temperature može prezimiti u bašti. Po zahtevima sličan je šargarepi (mrkvi). Ne podnosi gajenje u monokulturi, niti iza biljaka iz iste familije. pH zemljišta treba da je od 6,5-7,5. Seje se u 3. mesecu, na međuredni razmak od oko 30 cm, a razmak između biljaka u redu treba da je oko 10 cm. Dubina setve je oko 2 cm. Može se sejati i polovinom 7. meseca, kada se ostavlja da prezimi u bašti, a vadi se u proleće.Za upotrebu dospeva nakon 3-4 meseca nakon setve. Količina semena za 10 metara kvadratnih je oko 10-12 grama. Od hraniva traži povećano prisustvo kalijuma, pa se đubri sa 100-120 kg N/ha, 50-70 kg P i 120-150 kg K/ha. Zadebljali koren sa tupim vrhom je dužine 20-30 cm i promera 3-4 cm, sa crnom korom i belim središnjim delom. Koren sadrži značajne količine limunske i jabučne kiseline, kao i inulin. Na vazduhu bela unutrašnjost korena brzo poprima smeđu boju. U narodnoj medicini koristi se kod bubrežnih bolesti i bolesti prostate, a čaj od crnog korena delotvoran je protiv bronhitisa. U početku vegetacije treba voditi računa da se parcela ne zakorovi, pošto crni koren sporo raste. Pri ranoj setvi i niskim prolećnim temperaturama cvetanje može nastupiti već u prvoj godini. Od manje poznatog i gajenog povrća iz familije Asteraceae nalazi se i beli koren (Tragopogon porrifolius) koji je sličan po hemijskom sastavu crnom korenu. |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
monna-1
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo ovako to izgleda kod mene trenutno:
malo sam posijala, ali sve je niknulo od onog istog sjemena. Do nicanja sam ih zalijevala svaki dan.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod mene nijedna biljčica nije niknula, i ja sam zalijevala i prekrila travom...bum probala opet na proljeće
|
|
dugokosa
Mladi grm Pridružen: 07 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 886 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
meni ova biljka više lići na crnu rotkvu neg na crni korijen,imala sam ga prije par god. a sad kad ga tražim nigdje nema
|
|
sutra je novi dan
|
|
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
možda je neka vrsta crne rotkve, meni liči na crnu rotkvu.
po latinskom nazivu i klasifikaciji bi se to moglo videti da li je.
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |