Korabica (Brassica oleracea var. gongylodes) |
Odgovori |
Korisnik | |
Cvijetomanijak
Mladi grm *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 04 Veljača 2012 u 16:10 |
Drugi nazivi: keleraba, koloraba, korabica,koleraba OPIS Korabica spada u skupinu kupusnjača.Ova jednogodišnja koleraba iz obitelji Brassica uzgajamo prvenstveno zbog podebljanog ukusnog bijelog stabla, koji se razvija samo iznad tla. Naraste do 30 cm u visinu i toliko u širinu. Koža je zelenkasta ili ljubičasta. Kolerabe su vrlo hranjive, ugodnog mirisa i okusa, te se jedu sirove ili kuhane. UZGOJ Korabica voli humusno i bogatlo tlo,koje je rahlo i dobro zadržava vlagu.Sijeme klija 8-12 dana.Vrijeme sjetve u zatvorenom prostoru za presadnice je krajem veljace do ožujka,a na otvoreno od travnja do srpnja. Uzgaja se na sunčanim i polusjenovitim mjestima koja se nesmiju isusiti.Presadnice pikiramo na 4x4 ,a presadjujemo kad dosegnu visinu od 10cm, na razmak od 20 x 30 cm. Dobri susjedi: grah,grašak, poriluk, cikla, salata, špinat,rajčica,celer,rotkvica,krumpir,crni korijen VRSTE Korabica bijela bečka - rana sorta (38-40 dana). Ukusni bijelo-zeleni gomolj jest plosnato okrugao do okrugao. Mlade listove korabice možemo koristiti kuhane kao špinat. Bere se vrlo mlada. Pucanje se može spriječiti redovitim zalijevanjem! Korabica bečka plava-rana sorta dozrijeva u 38-40 dana nakon presađivanja. Ukusni gomolj jest plosnato okrugao do okrugao i plavo-ljubičast. SAVIJETI:
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |