Pinus sylvestris |
Odgovori |
Korisnik | ||
bvlgari76
Nedavno posijan Pridružen: 13 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Ožujak 2009 u 17:13 |
|
Dear all,
zelio bih postati vlasnikom ove biljke. Pa bih Vas molio ako imate sjemenke ili bar iskustva. Lijep pozdrav |
||
Sponzorirani linkovi | ||
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Pinus sylvestris
Pinus sylvestris - najrasprostranjeniji bor. Dolazi u sjevernom dijelu Euroazije, i to od Škotske i Skandinavije na sjeveru Europe do Pirinejskoga poluotoka. Raste u različitim klimatskim regijama. Pinus sylvestris - stablo do 30 m visoko; deblo je ravno ili nešto zakrivljeno, a krošnja čunjasta do široko piramidalna ili kišobranasta; kora stabla u donjem dijelu izbrazdana i sivosmeđa, a u gornjem crvenkastosmeđa koja se ljušti u tankim ljuskama; izbojci u početku zelenkastožuti, kasnije zelenoplavi. Razmnožavanje je vegetativno i pomoču sijemena. Vegetativno je razmnožavanje pomoću reznica, što je vrlo teško. Gornj podaci su sa neta ali je bor sa slike moj! To je moj zadnji posađeni bor. Posadio sam ga krajem jeseni prošle god. Za manje vrtove kod nas se da nabaviti kultivar Pinus sylvestris Watereri. Raste u obliku grma. Ako ga u prlječe pincirate zbijete mu rast i tada izgleda ko iz priče. |
||
bvlgari76
Nedavno posijan Pridružen: 13 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Nabavio sam sjemenke.
Jel ima tko iskustva sa sijanjem/klijanjem itd |
||
bvlgari76
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
7 (S E D A M ) ih je niklo!!!
Kad da ih prepikavam? Nalaze se u vrlo maloj teglici i uskoro ce postat guzzva |
||
Thommo
Novo sjeme Pridružen: 01 Rujan 2014 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
U Selcu kraj Crikvenice ima jako lijepih primjeraka Običnog bora.
|
||
Thommo
Novo sjeme Pridružen: 01 Rujan 2014 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Još jedan. Češeri u svim bojama i oblicima.
|
||
Thommo
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Pitanje: Da li su ova dva na mojim slikama ipak alepski bor, ili je ipak obični?
|
||
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
||
Thommo
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Nisam te baš dobro skužio, misliš da je ovaj na mojim slikama sylvestris?
Ja sam kad sam slikao bio u uvjerenju da je to halepensis, onda sam u opisu vidio da sylv. ima crvenu koru po sredini, a sivu dolje - baš kao na fotkama... A opet, slike češera od halepensisa na netu su dosta sličnije ovom "mom" nego slike češera sylvestrisa... Lagana zbunjoza... ;-)
|
||
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Vidiš da su tanke grane bora na tvojim slikama
crvenkaste a pošto je crveno onda je to Bijeli bor logično zar ne ?
Alepski bor ima tanke grane bijele boje i bilo
bi nelogično da su ga po domače prozvali Bijeli bor. Ako ne može drugačije neka
bude logično, zar ne ? |
||
muhlenbergia
Trajnica Pridružen: 18 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 2241 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Pinus sylvestris - dužina iglica 4-7 cm ,širina iglica 2 mm,malo usukane plavkastozelene ili sivozelene fino napiljenog ruba,češeri dužine 2.5-7 cm i širine 2-3.5 cm
Pinus halepensis - dužina iglica 6-10 cm tanke ,vitke,svjetlije zelene,na vrhu izboja smještene poput kista,češeri jajoliki sa stapkama koje su debele i do 2 cm duge,češeri dužine 6-10 cm, i debljine do 4 cm |
||
From the earth we come to the earth we return in between we garden
|
||
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ako koristimo latinska imena tada je svima sve
jasno. Svi znamo o kojem boru govorimo. Crvenkasta kora je
najjednostavniji način za ID Pinus sylvestris -a. A kada počnemo upotrebljavati domaća imena
netko vidi crvenkastu koru i reče Crveni bor a drugi Bijeli bor a misli se na
isti bor : Pinus sylvestris |
||
rajski vrtovi
Odrastao grm Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Do ovdje osjetim njegov miris ! Milina !
|
||
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
||
Pinus
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |