nešto cudno na paprici i bosiljku |
Odgovori |
Korisnik | |
zadar3000
Novo sjeme Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 10 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 24 Srpanj 2010 u 17:06 |
pozz,
nešto mi napada balkonsko cvijeće (koje i nije bas cvijeće, al mi je jako drago :-)) ... ne mogu uočiti ništa živo, izgleda kao pepel nekakv, vrlo čudno. I širi mi se... zna li netko o cemu se radi i kako se mogu toga riješit? BTW, na kutiji sjemenki pisalo je nizozemski bosiljak, jel vama ovi izgleda kao bosiljak? :-) |
|
Sponzorirani linkovi | |
zadar3000
Novo sjeme Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 10 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nitko ništa ... šmrc
|
|
Baka Bea
Trajnica Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prvo, slike su sitne i teško je na osnovu njih procjeniti o kojoj se bolesti radi. Kažeš cvijeće koje to i nije. Ako je biljka dobro njegovana (odgovarajuće tlo, svjetlo, voda i hrana), u dobroj kondiciji, bez obzira ukrasna ili povrće, othrvat će se sama bolestima. Bolesti koje uzrokuju gljivice, obično napadaju iscrpljene biljke. Ako izgleda kao pepel može biti pepelnica, odnesi list u poljoapoteku dat će ti savjet, ali prije sama procijeni jeli se isplati. Ako je jednogodišnja, jeftinije je baciti je, a ako je višegodišnja, a draga ti je i želiš je spasiti, odreži bolesne djelove do zdravog tkiva, presadi u novi supstrat i zalijevaj (ne preobilno) na nekom sjenovitom mjestu dok se oporavi. Kod paprike i bosiljka je malo drukčije. Budući da se radi o povrću i začinskom bilju koje se jede, kasno je sada špricati, vrlo je važno voditi računa o karenci (od upotrebe fungicida do vremena ubiranja mora proći određeno vrijeme). Ne može se špricati, pa sutra pojesti. Je li bosiljak saznat ćeš ako otrgneš list i protrljaš, ako ugodno miriše, onda je, ne možeš faliti. Želim ti uspjeha u spašavanju, usput dobrodošla u cvjetno društvo..
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |