Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Sušenje gljive vrganja
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Sušenje gljive vrganja

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
misoo83 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 10 Prosinac 2010
Status: Offline
Bodovi: 172
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje misoo83 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Sušenje gljive vrganja
    Objavljeno: 22 Rujan 2019 u 05:56
Video gde je prikazano sušenje vrganja na najjednostavniji način Smile.


Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Rujan 2019 u 14:13
Puno puta sam sušila vrganje jer su sušeni vrganji puno aromatičniji nego svježi i može ih se konzumirati i u doba godine kada ih inače nema u prirodi. 
Kada sam ih sušila na vikendici, cijeli brijeg je intenzivno mirisao po vrganjima.

Mi smo za te potrebe drvenim letvama u okvir stavili čvrstu metalnu mrežu (veličina oka oko 1 cm), mrežu bi stavili na dva nosača tako da bude u zraku, preko mreže stavila bih gazu i onda po njoj rasporedila na ploške narezane vrganje. Preko noći bih jednostavno gazu sa vrganjima stavila u kuću i sutradan ponovo stavila direktno na sunce tako dok se potpuno ne osuše da se mogu u prah samljeti.

Pri sušenju vrganja na suncu, ako je slučajno u vrganjima ostao neki crvić, on će izaći iz mesa vrganja i vrlo lako ga se pregledavanjem vrganja u tijeku sušenja može pincetom izvaditi i baciti. Tako da je onda sigurno da se jedu vrganji bez mesa. LOL

Kada nema dovoljno sunca za sušenje vrganja, sušila sam ih u pećnici na laganoj temperaturi sa malo otvorenim vratima pećnice.

Za juhe bih koristila dio vrganja samljevenih ili zdrobljenih u prah i dio u ploškama. Ploške za pripremu vrganja namačem u hladnoj vodi nekoliko sati prije pripreme jela, a vodu od namakanja upotrijebim jer je puna arome.

Općenito, sušeni vrganji su puno, puno aromatičniji od svježih.

Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,098 sekundi.