Koje gljive |
Odgovori | Stranica <1 789 |
Korisnik | |
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kaj su to borovnjače???
|
|
Sponzorirani linkovi | |
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...slinavke...gore slinava tamnosmeđa kožica koja se lako skida, bijelo/bijeložuto meso ugodna mirisa i okusa, dolje spužvica žute boje....
mma mislim da sam vidjela negdje ovdje na slici... |
|
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aha slinavke - Suillus granulatus ili možda zrakasti boričari Suillus collinitus?
Ako su one onda to nema nikakve veze što ste tamo bacali ostatke gljiva, nego ima veze da je negdje u blizini neki bor, pa zbog njega rastu. Tvore zajedno mikorizu ili simbiotsku zajednicu. Onda, da li imaš negdje u blizini tih gljiva zasađen bor?
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...je, ove Suillus granulatus......
ma daaaaaajjjj!!!!! ne ubijaj mi nadu!!!... a baš sam bila sva presretna kako sam ipak došla do branja iz fotelje!!...ma nije da je meni teško šetati šumama ( dapače.... :))) ali ovako bi mi malo titrao ego....znaš samo ja, moje,samo moje....... my precious... he he:)) p.s. da, iza mene je borova šuma ( ili ono što je ostalo od nje.... globalno zatopljenje, urbanizacija i ostale ljudske tvorevine uzele su danak.... |
|
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
malko osvježiti temu
sa sunčanicama ,meni najboljim i prepoznatljivim,jučerašnja berba ova je bila največa,cm do 30cm i još desetak manjih,uglavnom ručak uspio sa dodatkom roštilja |
|
Novica Perović
Novo sjeme Pridružen: 27 Studeni 2012 Lokacija: Tanzania Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovčarka,vučji hleb,zrnasti sluzavac
Suillus granulatus Šešir je žutosmeđe boje,gladak i sluzav,kožica se guli obavezno jer je gorka,rub je podvijen. Jede se samo šešir,stručak je tvrd i žilav. Raste pod borovima,često. Klobuk: 4-10 cm,mesnat,izrazito sluzav po vlažnom vremenu ,sjajan,žuto-smeđih nijansi,guli se,ima podvijen rub,koji se kasnije ispravi. Cevčice: žućkaste,stare rupice su tamnije,kod mladih primeraka ima kapljice. Stručak: 5-7 x 1-1,5 cm,valjkast,žut,potom smeđast Meso: belo,žućkasto,nežno,tvrdo,prijatnog mirisa i ukusa STANIŠTE: pod borovima,obično na rubu šume,u travi,kao i žuti sluzavac,leti i naročito u jesenjim mesecima veoma česta i verna mestu rasta (gde ste ih brali biće ih opet ako niste oštetili micelijum prilikom branja) ZAMENA : SA OPASNIM GLJIVAMA NIJE MOGUĆA |
|
Novica Perović
Novo sjeme Pridružen: 27 Studeni 2012 Lokacija: Tanzania Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovčarka,vučji hleb,zrnasti sluzavac
Suillus granulatus Zamena sa opasnim gljivama nije moguća |
|
Matejjj
Novo sjeme Pridružen: 24 Srpanj 2013 Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zasto nije moguce? Jeli nema slicni?
|
|
Odgovori | Stranica <1 789 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |